Decizia autoritatilor romane de a reduce salariile si pensiile este corecta din punct de vedere economic, afirma, la RFI, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care precizeaza insa ca situatia economica a tarii nu este "nici disperata, nici alarmanta".

"Nu este o situatie nici disperata, nici alarmanta, este o situatie care se poate imbunatati in perioada trimestrelor urmatoare cu o vointa politica puternica, pentru implementarea masurilor de corectie a cheltuielilor publice", apreciaza Mihai Tanasescu.

In opinia sa, o crestere a cotei unice si a TVA-ului nu ar fi fost binevenita. "Este foarte limpede ca o crestere a taxelor nu era binevenita. Este clar ca o ajustare a sectorului public in momentul de fata este formula economica cea mai sustenabila pe termen mediu si lung. O crestere a taxelor ar fi inhibat si mai mult mediul de afaceri, mediul privat, care stim ca s-a ajustat foarte mult in 2009 si in primele luni ale lui 2010 si continua sa se ajusteze. Este timpul ca si segmentul public sa aiba aceeasi tendinta de ajustare", explica reprezentantul Romaniei la FMI.

Mihai Tanasescu apreciaza ca decizia de reducere a cheltuielilor din sectorul public este corecta. "Decizia autoritatilor romane este o decizie corecta din punct de vedere economic. Este o decizie care trebuie insa bine comunicata, care trebuie foarte bine exprimata din punct de vedere al consecintelor bune pe care le are pe termen mediu si lung pentru romani si pentru Romania. Este crucial ca implementarea sa fie foarte bine comunicata in perioada saptamanilor care urmeaza", crede fostul ministru de Finante.

Mihai Tanasescu spune ca reformele trebuie accelerate. "Reformele au inceput in 2009. Poate ca viteza de implementare nu a fost cea asteptata, dar este clar ca in momentul de fata aceste reforme trebuie accelerate. Nu mai este timp de asteptat", conchide oficialul roman.

Noi nu suntem constienti de grandoarea acestei crize mondiale

Mihai Tanasescu a criticat masurile adoptate de guvernele Romaniei in perioadele de crestere economica: "Daca politicile erau mai prudente, in loc sa avem deficite mari, am fi avut niste excedente".

Intrebat daca e o atitudine sanatoasa ca puterea actuala sa dea vina pe greaua mostenire de la Guvernul liberal condus de Calin Popescu Tariceanu, Mihai Tanasescu a raspuns: "Atunci cand au avut loc cresteri masive si de salarii si de pensii, care, daca va aduceti aminte, toata lumea spunea ca sunt nesustenabile, ca nu pot fi aplicate pe termen lung, nu exista un fundament economic foarte tare, este clar ca ele au produs - daca imi permit sa spun asa - niste gogosi, care in momentul in care criza aceasta a venit peste noi, ele s-au amplificat".

Mihai Tanasescu declara ca situatia economica a Romaniei ar fi fost alta, daca politicile erau mai prudente: "Daca politicile erau mai prudente, in loc sa avem deficite mari, am fi avut niste excedente, niste rezerve. Ele ar fi ajutat mult mai mult in aceasta perioada, ar fi usurat aceasta perioada, ar fi creat niste sume, care ar fi putut sa fie folosite pentru a trece mai usor peste aceasta criza extraordinara a secolului".

"Noi nu suntem constienti de grandoarea acestei crize mondiale", conchide reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.