Mihai Roman este profesor universitar la ASE, specialist in macroeconomie. E de formatie tehnica si nu e membru de partid. Autor de studii si carti, Roman vorbeste despre criza, solutii si cum vad specialistii in macroconomie masurile luate de actualul cabinet.

Rep: De unde ar trebui incepute reformele?

Mihai Roman: Inceputul reformelor tine de redimensionarea aparatului birocratic- in special cel din administratia publica locala si centrala. Apoi trebuie stabilite normative de personal si de costuri la nivelul sistemului bugetar.

In plus, mai e nevoie de cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor existente si nu neaparat de majorarea acestora. Nu in ultimul rand, ar fi binevenita sprijinirea unui fisc puternic, independent si a unei justitii care sa dea sentinte in termene rezonabile.

Rep: Iesim din criza in 2010? Dar in 2011?

Mihai Roman: Iesirea din criza depinde de masurile ce vor fi luate. Cele luate pana acum nu sunt masuri anti-criza ci o accentueaza. Daca vor fi luate masuri potrivite, atunci in 2011 este posibil sa iesim din criza, dar este putin probabil daca actualul guvern ramane la conducere.

Rep: Din punct de vedere al teoriei, ce ar fi trebuit facut cu prioritate pentru a reduce deficitul fiscal?

Mihai Roman:Raspunsul e relativ simplu: Adoptarea urgenta a standardelor de cost si de personal in domeniul achizitiilor publice si al administratiei publice. Plafonarea sporurilor din sistemul bugetar (si nu reducerea salariilor care sunt si asa mici). Diminuarea cheltuielilor cu achizitiile publice la strictul necesar. Cresterea veniturilor -nu prin majorari de taxe- ci prin taxarea economiei gri.

Rep: Adica?

Mihai Roman: De exemplu, o mai buna evidenta a averilor prin intermediul fiscului (nici macar nu este necesara ANI) si impozitarea acestora la valoarea reala nu la cea declarata.

Rep: Guvernul s-a angajat sa scada salariile cu 25%. Cat de eficienta e aceasta decizie?

Mihai Roman: In privinta salariilor, cred ca masura va accentua criza economica nu o va diminua.

Rep:De ce?

Mihai Roman: Cand spun asta am in vedere doua directii: scaderea salariilor conduce la scaderea incasarilor bugetare in ceea ce priveste impozitul pe salarii, la bugetul asigurarilor sociale sau la cel de somaj; pe de o parte iar pe de alta parte scaderea veniturilor va genera scaderea consumului, deci si a productiei si a incasarilor din TVA.

Rep: Ce punem la baza cresterii economice viitoare?

Mihai Roman: Sprijinirea IMM-urilor prin masuri fiscale si de garantare a imprumutulurilor, de exemplu cele luate pentru proiecte si fonduri europene. E nevoie de masuri care sa permita accesarea rapida a fondurilor structurale si de investitii publice in infrastructura, dar la preturi rezonabile, comparabile cu cele existente pe plan international.

Rep: Mai e posibila sau dezirabila aderarea la Euro?

Mihai Roman: Aderarea la Euro este posibila, dar nu in viitorul apropiat.

Rep: Dar dezirabila?

Mihai Roman: Dezirabila? - depinde, mai ales de cei care vor conduce Romania. Cu clasa politica de acum in nici un caz.