Costul iesirii unui stat din zona euro este prea ridicat, chiar daca ar exista motive reale ca tara respectiva sa paraseasca Euroland, este concluzia unei analize Stratfor cu privire la o eventuala destramare a zonei euro. Totodata, analistii Stratfor mai atrag atentia ca expulzarea sau iesirea din zona euro a unui membru este ilegala fara modificarea tratatelor, sau in cel mai bun caz fara aprobarea tuturor celor 27 state membre.

O serie de actuali sau viitori membri ai zonei euro s-ar putea insa abtine de la a creea un astfel de precedent, avand in vedere ca situatia lor fiscala s-ar putea asemana in curand

Analistii think tank-ului american cred insa ca statele care vor fi excluse din noua structura ar face un lucru neasteptat la plecare: ar putea sa nu-si plateasca datoriile detinute de statele noii uniuni.

Analiza Stratfor

cu cea a Greciei.

O alta posibilitate pentru iesirea unui stat din zona euro ar fi recrearea Uniunii Europene cu o alta componenta si de infiintarea in cadrul noii structuri a unei noi zone euro. "O astfel de manipulare nu ar distruge existenta Uniunii Europene; membrii sai ar recreea pur si simplu institutiile fara membrul respectiv", se mai arata in analiza Stratfor.

  • Cu o zona euro redusa, influenta Germaniei ar fi insa si mai mare

In cazul unui astfel de scenariu, cu o zona euro redusa, influenta Germaniei ar fi insa si mai mare, iar restul membrilor ar putea sa nu accepte acest lucru. Astfel, daca Franta si Benelux ar reconstitui zona euro impreuna cu Germania, economia germana ar avea o pondere de 45,6% in noua structura, fata de 26,8% in prezent.

Analistii think tank-ului american cred insa ca statele care vor fi excluse din noua structura ar face un lucru neasteptat la plecare: ar putea sa nu-si plateasca datoriile detinute de statele noii uniuni.

Stratfor a analizat mai in amanunt doua scenarii care au captat cel mai mult atentia presei in ultima perioada: reintroducerea marcii in Germania si plecarea Greciei din zona euro.

Optiunea iesirii Germaniei din eurozone tine de potentialele pierderi ale Berlinului in cazul unui default din partea Portugaliei, Spaniei, Italiei, Irlandei si Greciei.

Opozitia impotriva bailout-ului european este in crestere atat la nivelul populatiei cat si la nivel politic in Germania, iar votul de pe 21 mai al Bundestagului, camera inferioară a Parlamentului german, privind bailout-ul este incert.

  • Iesirea Greciei din zona euro ar usura probleme de finantare ale tarii

Germania ar iesi din Eurozona pentru a nu mai fi nevoita sa plateasca datoriile tarilor din sudul Europei, asa numitul "Club Med". Tehnic, reintroducerea marcii germane ar putea fi facuta fara reactii negative din partea pietelor financiare si fara iesirea capitalului din tara. Totusi, in eventualitatea unei iesiri, Germania ar suferi pierderi duble: expunerea actuala pe Club Med si, pe termen lung, o scadere a competitivitatii muncii - costul unitar al muncii a crescut cu 25% in Club Med fata de Germania de la introducerea euro.

Iesirea Greciei din zona euro ar usura probleme de finantare ale tarii, prin deprecierea monedei proprii si cumpararea de obligatiuni de catre banca centrala. Totusi, introducerea drahmei ar fi aproape imposibila deoarece nimeni nu ar accepta sa primeasca o moneda a carei introducere are ca scop deprecierea ei.

Fuga capitalului va fi imediata fara o sustinere, cel putin temporara. din partea UE, BCE si FMI. De asemenea, aceste institutii nu vor sustine, cel mai probabil, un plan facut pentru ca Grecia sa scape de datoriile ei detinute de catre celelalte state din zona euro.