Ministrul bulgar de finante a confirmat ca guvernul nu va majora taxa pe valoare adaugata (TVA), in incercarea de a corecta decalajul bugetar, care a zadarnicit eforturile noilor membri UE de a adera la moneda euro in viitorul apropiat, relateaza Novinite. In schimb, Bulgaria a decis sa utilizeze rezerva fiscala.

"Veti vedea cum va creste capitalul care va intra in Bulgaria, in special din tarile care au adoptat majorari de taxe", a declarat Simeon Djankov intr-un interviu acordat postului de televiziune Nova TV.

Djankov a reiterat ca Bulgaria este una din tarile cu cele mai bune performante fiscale din Europa, exceptand Estonia si Suedia, adaugand ca accesarea rezervei fiscale este cea mai buna solutie pentru acoperirea deficitului bugetar. Simeon Djankov crede ca astfel va fi trimis un mesaj corect investitorilor, care ar fi speriati daca Bulgaria ar cere ajutor strain, inclusiv de la FMI.

Guvernul a planificat initial cresteri de taxe pentru a aduce bani la buget, dar protestele sindicatelor si ale oamenilor de afaceri au fortat Executivul sa renunte la idee si sa opteze pentru o reducere cu 20% a cheltuielilor publice.

"Aceasta este cea mai rezonabila optiune deoarece este cea mai ieftina. Rezerva fiscala este conceputa exact pentru acest fel de situatii", a spus Simeon Djankov.

"Orice alta optiune ar insemna ca Bulgaria va trebui sa se imprumute de la bancile straine, ceea ce nu este rezonabil in acest moment", a adaugat ministrul bulgar de Finante.