In curand intra in vigoare noul Cod Fiscal si incepe lupta cu evaziunea. Vezi care sunt principalele modificari in materie de taxe si impozite

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 1 iunie 2010, 9:25 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(01 Iun 2010) PDF, 122KB
(01 Iun 2010) PDF, 102KB
Peste cateva zile vor intra in vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal si ale legii privind combaterea evaziunii fiscale. Guvernul roman s-a angajat in fata autoritatilor europene si a FMI la modificarea legislatiei, unele documente urmand sa intre in vigoare de la 1 iunie, potrivit  Memorandului tehnic de intelegere semnat cu Fondul. Scopul ambelor documente este cresterea incasarilor la bugetul de stat, principalele schimbari fiind de natura renuntarii la scutirile de plata si cresterea unor impozite.

Fata de vechiul Cod Fiscal, varianta 2010 prevede:

- Impozitarea tuturor tichetelor (de masa, de cresa, de vacanta si a tichetelor cadou)
- Impozitarea veniturilor din dobanzi (depozite la termen si conturi curente)
- Impozitarea platilor compensatorii si a ajutoarelor primite, calculate in raport cu venitul lunar, salariul mediu pe economie sau salariul mediu pe unitate
- Introducea impozitului de 16% si pentru castigurile din tranzactii cu valori mobiliare, detinute de mai mult de un an (pana acum erau impozitate cu 1%); aceasta prevedere se aplica si in cazul castigurilor realizate din tranzactionarea unitatilor de fond (emise de fondurile de investitii)
- De asemenea, incepand din 2011, cota de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare va fi de 16%, cu impunere anticipata in timpul anului de 10%, pentru persoane fizice rezidente
- Scad deducerile in cazul veniturilor din drepturi de autor. Astfel, pragul de cheltuieli deductibile pentru cei platiti prin drepturi de autor va fi scazut de la 40% la 20%. Va fi pastrata impozitarea anticipata de 10%, aplicata acestor venituri in fiecare luna
- Cresc impozitele pe locuinte cu destinatie rezidentiala. Impozitul pe cladiri se dubleaza la 30%, fata de cota actuala, pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu a contribuabilului. Pentru ce-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu (deci cea de-a treia proprietate a contribuabilului), impozitul creste de la 50% la 100%. Pentru a treia proprietate impozitul creste de la 75% la 200%.
 • In privinta impozitului programatorilor
Veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit. Potrivit art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei si al ministrului finantelor publice.

Asadar, Codul fiscal stabileste, in mod imperativ, ca veniturile din salarii obtinute din activitatea de creare de programe pentru calculator nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sensul impozitului pe venit.  Prin urmare, o data ce sunt indeplinite conditiile prevazute de Ordinul nr. 748/2004, prin efectul legii, aceste venituri nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in sesnul impozitului pe venit.


 • Castigurile de la Bursa – impozit anticipat de 10%
De la 1 iunie, va disparea impozitul de 1% pe castigurile din tranzactii cu actiuni realizate in acest an. Astfel ca vor exista doua tipuri de calcul al impozitului realizat din tranzactii cu valori mobiliare. Pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2010 se determina castigul net aferent acestei perioade in functie de perioada de detinere (un an de zile) si se asimileaza castigului net anual. Pentru perioada 1 iunie 2010 – 31 decembrie 2010 se determina castigul net aferent perioadei indiferent de perioada de detinere si se asimileaza castigului net anual.

Castigul net asimilat castigului net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate pe fiecare din cele doua perioade ale anului 2010. Impozitul aferent castigurilor nete aferente fiecareia din cele doua perioade se determina astfel: Pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2010 prin aplicarea cotelor de impunere de 1% si respectiv 16% (in functie de perioada de detinere a titlurilor) la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual. Pentru perioada 1 iunie 2010 – 31 decembrie 2010 prin aplicarea cotei de impunere de 16% la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual.

Pierderile nete aferente celor doua perioade se reporteaza in anul urmator. Incepand din 2011, cota de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare va fi de 16%, cu impunere anticipata in timpul anului de 10%, pentru persoane fizice rezidente.
 • Noutatile luptei cu evaziunea fiscala
Pentru a combate evaziunea fiscala si contrabanda, dar si pentru a imbunatati colectarea impozitelor si taxelor, Executivul are in vedere stabilirea unor standarde minime comune de inregistrare a contribuabililor ce desfasoara operatiuni intracomunitare, garantii colaterale pentru achizitiile intracomunitare, revizuirea conditiilor de transfer de parti sociale/actiuni in cadrul companiilor si imbunatatirea legislatiei privind utilizarea caselor de marcat fiscale.

„Trebuie sa impuneti masuri organizatorice ferme de combatere a evaziunii fiscale si in al treilea rand, se va apela la schimbarea fara somatie a acelora care nu aplica programul Guvernului de combatere a evaziunii fiscale”, a declarat primul ministru Emil Boc.

"Nu poti sa le ceri oamenilor reduceri de salarii si pensii si, in acelasi timp, sa accepti in continuare evaziunea fiscala. Evazionistii nu platesc pensii, statul plateste si trebuie sa plateasca pensii. Iar daca autoritatile statului nu-si fac datoria, inseamna ca statul, in esenta, este pus in pericol", a mai explicat Boc.

Pentru prima data, masurile de diminuare a evaziunii fiscale sunt cuprinse, ca angajament al Guvernului, intr-un acord cu Fondul Monetar International (FMI). In scrisoarea de intentie adresata FMI, Guvernul arata ca sunt necesare eforturi de administrare fiscala, pentru a combate problema scaderii veniturilor colectate pe parcursul recesiunii. Intr-o prima etapa se are in vedere frauda si nerespectarea legii in materie de TVA, iar in a doua etapa sunt vizati contribuabilii persoane fizice cu venituri mari, prin dezvoltarea unei metodologii de control indirect, in vederea indentificarii veniturilor nedeclarate.

Executivul va modifica Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, in sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare si la evidentele partilor terte, pentru a permite astfel stabilirea corespunzatoare a venitului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23270 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Serios? (Marţi, 1 iunie 2010, 9:29)

  skortzy [anonim]

  In ce monitor oficial sunt publicate aceste magnifice modificari ale codului fiscal?
  • +5 (9 voturi)    
   ai rabdare... (Marţi, 1 iunie 2010, 9:51)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui skortzy

   daca nota de fundamentare si ordonanta au data de azi (01.06), atunci probabil trebuie sa apara in urmatorul MO. Nerabdatorule, vrei sa alergi sa prinzi primul loc la coada ca sa-ti platesti impozitele, nebunatica mica :-)
   • 0 (0 voturi)    
    Rabdare :) (Marţi, 1 iunie 2010, 10:33)

    skortzy [anonim] i-a raspuns lui Dan

    In interiorul PDF-ului scrie PROIECT IN LUCRU si data de 21 mai.

    Proiectul contine si abrogarea scutirii pentru programatori (art. 5 alin. 4 lit. l) deci este, sper, vechi :)
    • 0 (0 voturi)    
     Corectura (Marţi, 1 iunie 2010, 10:43)

     skortzy [anonim] i-a raspuns lui skortzy

     E vorba de art. 55, nu de art. 5. :)
    • 0 (0 voturi)    
     e nevoie de update la documente (Marţi, 1 iunie 2010, 11:28)

     xyz [anonim] i-a raspuns lui skortzy

     Documentele linkate de Hotnews in articol sunt vechi, de pe 21 mai. Cred ca nu are sens sa comentati varianta veche a documentelor. Stati sa apara varianta mai actualizata si dupa aia are sens sa comentati.
  • 0 (0 voturi)    
   aritmetica (Miercuri, 2 iunie 2010, 9:49)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui skortzy

   "Impozitul pe cladiri se dubleaza la 30%"
   Chiar se dubleaza? Voi cititi articolele inainte sa le postati?
   • 0 (0 voturi)    
    da, aritmetica! (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:03)

    kiwi [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Adica acum este 15% majorarea pt al doilea imobil detinut, si prin dublare ajunge la 30% majorarea. Citeste fraza pana la capat.

    Intr-adevar formularea este nefericita, si eu am fost un pic dezorientat cand am citit prima oara asta.
   • 0 (0 voturi)    
    da, aritmetica! (Miercuri, 2 iunie 2010, 13:03)

    kiwi [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Adica acum este 15% majorarea pt al doilea imobil detinut, si prin dublare ajunge la 30% majorarea. Citeste fraza pana la capat.

    Intr-adevar formularea este nefericita, si eu am fost un pic dezorientat cand am citit prima oara asta.
 • +8 (8 voturi)    
  si unde e lupta cu evaziunea? (Marţi, 1 iunie 2010, 9:35)

  evazionistul [anonim]

  eu vad doar taxe si impozite ptr pers fizice ...
 • +3 (5 voturi)    
  noi reglementari fiscale (Marţi, 1 iunie 2010, 9:49)

  radu korne [anonim]

  inteleg ca asta face parte din plitica guvernului (de dreapta !?) de stimulare a investitiilor, creerea de locuri de munca, atragerea de investitii straine ?
  Mie cel mai mult imi place chestia cu impunerea anticipata a castigurilor din tranzactii mobiliare si de hartii de valoare ! Este clar gandirea profunda a functionarului incult economic de la Minsiterul Finantelor. Cel putin Vladescu a declarat cu gura lui la TV ca habar nu are de piata de capital.
  Bravo ! Bune masuri anti-criza
  • +2 (4 voturi)    
   sa fim seriosi! (Marţi, 1 iunie 2010, 10:15)

   dodu [anonim] i-a raspuns lui radu korne

   Argumentul asta cum ca activitatea guvernului ACUM ar reprezenta "... stimulare a investitiilor, creerea de locuri de munca, atragerea de investitii straine?" e un bulshit! Mai degraba sunt masuri "de supravietuire" ! Nu au nimic cu investitiile si cu dezvoltarea! Unele din masurile astea sunt vechi, de pe vremea lui Bombonel si "abrogate" prin 2008. Iar chestia cu Vladescu ca "habar nu are de piata de capital."... mi se pare puerila! Ar fii ideal ca un ministru sa aiba cunostinta despre tot ce misca in domeniul ce-l pastoreste... dar sa fim seriosi, oamenii de genul asta nu mai lucreaza de mult in Romania!!
 • +4 (4 voturi)    
  Un nou succes al Vamii (Marţi, 1 iunie 2010, 10:03)

  Vlad [anonim]

  Din ziarele de azi : Vama Constanta in urma unor investigatii specifice si operatiuni combinate a reusit capturarea si confiscarea 25 cartoane de tigari la 2 nave din port Constanta. Tigarile erau nedeclarate de Comandanti si nu erau inchise la sigiliu.Comandantul a declarat ca erau pentru spaga de dat conform traditiei la Vama,Capitanie si Imigration . Acum omul o sa trebuiasca sa le cumpere din oras ca sa le dea conform traditiei la plecare.Altfel il amedeaza pentru ceva. Romania land of(no) choice.......
  • +2 (2 voturi)    
   Baietii (Marţi, 1 iunie 2010, 10:10)

   Costi [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Baietii si-au confiscat propia spaga si au chemat televiziunile sa vada sefii ce cinstiti sunt ei .In timpul asta mai ieseau cateva containere chinezesi pe la spate .
 • +4 (4 voturi)    
  :) (Marţi, 1 iunie 2010, 10:11)

  justme [anonim]

  Linistiti-va copii ... solutii sunt. O sa ne facem contractele pe Bg sau Rep Moldova ... si o sa platim la ei impozite si taxe :). De ce nu ?
 • +6 (8 voturi)    
  lupta impotriva evaziunii ???!!!! (Marţi, 1 iunie 2010, 10:16)

  capatu` satului [anonim]

  oare chiar nimeni nu si-a dat interesu` sa citeasca textu` ordonantei, anexat articolului;
  daca l`ar fi citit ar fi aflat ca marea lupta cu evaziunea inseamna pt. unii, jurnalisti si guvernu` bocu`, cresterea gradului de impozitare - binenteles aceste persoane nu au nici un habar despre definitia legala a evaziuni fiscale - dar ce mai conteaza ce spune lejea, important este sa ne facem ca lucram, iar fraierii trebuie sa puna botu`;

  infractiunea de evaziune fiscala este definita de lejea nr. 241/2005 - cine are un pic de interes poate da o cautare pe goagal;

  de principiu, strict la politica legilativa a tarii - lupta impotriva evaziunii se poate realiza doar prin inasprirea pedepselor pt. aceasta infractiune, lucru pe care actualu` guvern nu il doreste, poate sunt si pe la pdl frati nevoita si alti datornici, care la inasprirea pedepselor pt. evaziune ar trebui sa isi faca abonament la penitenciaru` rahova;

  mare parte din populatia acestei tari stie, sau ar trebui sa stie, ca marile averi din tara noastra s-au realizat prin 2 metode foarte simple, neplata datoriilor la bujetu` de stat si fraierirea clientului, asa ca lupta cu evaziunea ar insemna oprirea furtului, ceea ce ar fi imposibil de realizat de actualii guvernanti - cazu` voicu ne`a demonstrat ca atat jeneralii din mi cat si judecatorii iccj au un singur scop, interesu` personal...

  lupta cu evaziunea nu a inceput inca, si nici nu va incepe repede cu aceasta turma de specialisti, incepand cu ministru` de justitie care in urma cu un an, pe cand era sustinut de pnl, ne spunea ca pedeapsa pt. infractiunile economice (p`aici s`ar gasi si infractiunea de evziune fiscala) trebuie redusa, in conditiile in care oricum ii mai redusa decat in Germania, UK, etc.,

  intreb si io, din capatu` satului, pai daca se reduc pedepsele nu cumva se incurajeaza savarsirea infractiunii - sau poate ministru bocu` si ministru de justitie au lipsit la ora de drept penal, erau poate la sedinta de partid....
 • +7 (7 voturi)    
  Evaziune fiscala? masuri? (Marţi, 1 iunie 2010, 10:17)

  AndreiSe [utilizator]

  Eu as fi vrut sa vad un set de masuri clare privind lupta impotriva evaziuni fiscale. Dau cateva exemple:
  - impozitarea veniturilor din meditatii [exista si acum, stiu, dar prin marirea pedepsei concomitent cu introducerea unei forme simple de plata a impozitului - gen 16% impozit pe profit, dupa deducerea unor cheltuieli forfetare in cuantumm de 50% si respectiv plata unui TVA de 19%.]
  - impozitarea veniturilor obtinute de medici si asistente in spitatele statului - la fel 16% impozit pe profit [fara cota forfetara, ca doar lucreaza cu materialul statului] si 19% TVA.
  - impozitarea productorilor agricoli [la fel ca la profesori, eventual cu o cota forfetara mai mare sau eventual chiar 100% cota fofetara, dar plata TVA catre stat]
  - vanarea vanzatorilor de facturi
  - confiscarea marfurilor in cuantum mai mare de 10.000 RON care circula fara documente, inclusiv mijlocul de transport plus pedeapsa penala pentru sofer si administrator firma.
  - transferarea temporara a unui contingent de 10.000-20.000 de militari in subordinea MF pentru asigurarea necesarului de oameni in zona controlului, si asa acesti militari nu prea au ce face pe timp de pace [recunosc, ideea am auzit-o la domnul Voiculescu].
  Si ar mai fi si alte masuri, lista ramane deschisa.
  Cu aceste masuri am observa rapid urmatoarele:
  1. PIB-ul va creste cu 10-12% prin iesirea la suprafata a unor activitati comerciale si de servicii ascunse deocamdata
  2. Gradul de colectare al veniturilor la PIB ar creste cu cateva procente, sa zicem 32% [oricum, tot la coada clasamentului in Europa am fi]
  3. Si acum sa facem calculele: PIB 112% fata de acum, grad de colecatre 32% fata de 28% acum inseamna venit la buget = 0.32 x 1.12 = 0.358, adica 35.8% fata de 28 acum. Adica un excedent de 7.8%. daca tine cont de un deficit de 7% estimat momentan, iata ca ma ajunge brusc pe excedent si ne-am permite o cheltuiala de pana la 4% din PIB pe autostrazi, marea problema a Roaniei deocamdata]
  • +2 (2 voturi)    
   De acord (Marţi, 1 iunie 2010, 9:50)

   Cap limpede [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   De acord 100% cu masurile propuse de AndreiSe .In plus as propune pedepse pecuniare ,chiar penale,( pentru salariatii din primarii care nu isi fac treaba pentru incasarea taxelor si impozitelor. Sunt primarii (cunosc cazuri in sate din Moldova), unde nu s-au mai colectat impozite de 6-7 ani,in schimb nu au fost platite salariile cadrelor didactice,de exemplu.
   • 0 (0 voturi)    
    Pai sa largim baza (Miercuri, 2 iunie 2010, 7:30)

    maolina [utilizator] i-a raspuns lui Cap limpede

    Pai sa dea 16% + TVA si doamna de la primarie care pentru urbanism si Autorizatie de contructie mi-a luat spaga, iar apoi 1 1/2luna nici nu s-a uitat in dosar(dupa 6 sapt, la insistentele mele mi-a spus in scarba ce lipseste la dosar.) Si sa dea aceeasi suma si din spaga primita de la vecinul meu care si-a facut casa fara nici o autorizatie( si-a construit-o in 2007 si a luat urbanism in 2009 in 5 zile-toata lumea asteapta 2 luni. AC nu a cerut pana acum))
  • 0 (0 voturi)    
   Evaziune fiscala (Marţi, 1 iunie 2010, 10:03)

   radu korne [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   De unde chestia sata ca evaziunea fisaacla este marea nenorocire ? Eu un praf in ochi pentru a scunde lipsa de strategie si inteligenta in gasirea unor variante reala de restructurare. De faapt, se pare ca economia gri (cea taargetata de catre noile masuri) poate fi chiar pozitivaa in momente de criza. Pentru asta vezi si mai jos

   http://www.ce-review.org/00/40/vaknin40.html

   http://wikipreneurship.eu/index.php5?title=Informal_economy
  • +1 (1 vot)    
   De acord (Marţi, 1 iunie 2010, 14:01)

   Niko [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   Eu zic sa se confiste tot ce are omul in casa, ca sigur a furat. Si apoi sa vina armata cu tancurile sa traga in plin, oriunde. Foc de voie. Asa cu oameni vi mai putini, rezolvam problema somajului. Casele daramate vor da de lucru la oameni.

   - Impozitarea veniturilor din meditatii: cum demonstrezi ca exista asa ceva? Iar aproape toti profesorii sunt bugetari, acestia nu platesc impozit (statul muta niste bani dintr-un buzunar in altul). Si lumea e mult prea ingrozita de ideea de educatie privata, desi meditatiile exact asta sunt.
   - impozitarea veniturilor medicilor etc: majoritatea sunt bugetari, restul vine din spaga care e ilegala, dar fara care mori in spital. De ce nu privatizam cu totul sistemul?
   - Impozitarea producatorilor agricoli: pai aia sunt deja impozitati. De ce nu scoti subventiile?
   - Vanarea vanzatorilor de facturi: recunosc, m-ai prins, nu stiu la ce te referi.
   - confiscarea ... : pai alea oricum sunt confiscate cand sunt gasite ... Sa inteleg ca nu se aplica legea?
   - transferarea: de asemenea armata sa puna mana sa cultive ogoarele tarii si sa creasca cartofi ca sta degeaba.
   Cu aceste masuri ...
   Nu stiu de unde ai scos cifrele alea, dar par umflate rau. Activitatile alea nu vor iesi la suprafata, vor disparea, in concluzie cele 32% in plus nu vor exista, de unde ai scos atat nu stiu. De asemenea acele activitati sunt benefecice, servind un consumator la un pret mai mic, asa ca acesta va suferi.

   In rest, demagogie. Ai invatat economie de la Liviu Voinea si Daniel Daianu? Nu de alta dar oameni ca ei sunt arhitectii gloriosilor ani '90.
  • 0 (0 voturi)    
   10.000-20.000 de militari (Marţi, 1 iunie 2010, 14:23)

   dan2 [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   Nu e nevoie sa fie militari. Pot fi 20.000 de someri absolventi de studii economice care sa fie platiti cu 50% din sumele nefiscalizate descoperite si dovedite de fiecare. Sau se imbogatesc ei si statul recupereaza macar 50% sau dispare evaziunea fiscala.
  • 0 (0 voturi)    
   Taxe (Miercuri, 2 iunie 2010, 9:22)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   Iarasi cineva vorbeste fara sa fi citit Codul Fiscal: art.141 alin (1) lit h) scuteste meditatiile acordate in particular de cadre didactic din invatamantul scolar,preuniversitar si universitar. Mai cititi si apoi dati-va comentatori avizati!
   Asta e din categoria hai sa-i impozitam pe aia care obtin altfel de venituri fiindca nu le ajunge salariul(mai ales primele 3).
 • +1 (1 vot)    
  Care combatere evaziune (Marţi, 1 iunie 2010, 10:21)

  Traficantul [anonim]

  Nu-i nici o combatere evaziune!
  La impozitarea valorilor mobiliare se va deduce din "profitul 2010" pierderea masiva din 2008-2009?
  Cine garanteaza ca ritmul cresterii valorilor mobiliare din primul semestru se va pastra neschimbat pana la sfarsitul anului, si ca posesorul nu isi instraina actiunile?
 • 0 (0 voturi)    
  it (Marţi, 1 iunie 2010, 10:29)

  tr [anonim]

  Domnul meu de ce ati scos din articol masura de a abroga alrticolul 55 litera l prin care sa scoate scutirea de impozit pentru programator?De ceva timp este o joaca intre se taie si nu se taie scutirea de impozit...Oricum ordonanta pentrul codul fiscal e clara...si deja stiam ca nu mai are nici o valoare cuvantul unui ministru.
 • +1 (3 voturi)    
  Despre scutirea de taxe a programatorilor (Marţi, 1 iunie 2010, 10:44)

  anonimo [utilizator]

  Sunt de acord sa se respecte litera stricta a acestui cod fiscal. Insa in firmele de IT, sunt o groaza de trepadusi care bucurosi ca au fost angajati pe considerentul ca au una din facultatile mentionate in legea din 2004(automatica, matematica, informatica si cibernetica) beneficiaza de masura asta fara a sti macar ce este o linie de cod de programare. Sunt angajati pe post de consultanti etc. Mai rau este ca sunt o multime de alti consultanti care fac exact ce fac si cei mentionati, numai ca nu au diplomele respective si deci nu beneficiaza de scutirea de impozit. Porcaria de la noi, nimeni nu s-a gandit sa analizeze treaba asta. adica scutesti de impozit niste insi care au beneficiat pt ca firme ca Softwin si altii cu intrare in politica au impus asta guvernului de atunci pt ca vroiau sa tina de consultantii pe care ii aveau
  • 0 (0 voturi)    
   true... (Marţi, 1 iunie 2010, 18:24)

   dadan [utilizator] i-a raspuns lui anonimo

   sunt bagati toti la gramada - mech design, hardware, testeri, manageri... toti din firmele de profil se ascund sub umbrela asta daca produc diploma potrivita...insa daca ai facut alta faculta decat prevazuta in lege dar bagi cod ca negru pe plantatie nu beneficiezi de scutire....tipic romaneste : intentii bune finalizate defectuos
 • 0 (0 voturi)    
  Scutire impozit programatori (Marţi, 1 iunie 2010, 11:07)

  vali [anonim]

  Ori cele doua documente atasate nu sunt actuale, ori Guvernul se pregateste sa pacaleasca programatorii. Daca le citim, observam ca se abroga art 55, alin. (4) litera l) adica exact scutirea platii impozitelor pe salarii de catre programatori.
 • +1 (1 vot)    
  data documentului (Marţi, 1 iunie 2010, 11:07)

  cetatean [anonim]

  In documentul cu Ordonanta apare mentiunea "Proiect in lucru" si data de 21.05.2010. Este posibil ca, din nou, sa se prezinte de catre presa o varianta veche si fara valoare a unor documente doar in scopul de a agita spiritele?
 • +1 (1 vot)    
  Cod Fiscal1 (Marţi, 1 iunie 2010, 11:15)

  Gheorghe Buhac [anonim]

  Nu am inteles ce se intampla cu capitalurile speculative , care a creiat marea problema a crizei in Romania dar si in lume
  Gheorghe Buhac
 • 0 (0 voturi)    
  documentul respectiv este de pe data 21.05 (Marţi, 1 iunie 2010, 11:23)

  one [anonim]

  documentul respectiv este vechi de pe data de 21.05, de atunci so mai modificat documentul respectiv, si so luat decizia ca programatori o sa fie scutiti in continuare!
  • 0 (0 voturi)    
   "So" dus (Marţi, 1 iunie 2010, 11:34)

   Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui one

   naibii scoala romaneasca...
 • 0 (0 voturi)    
  fascinat... (Marţi, 1 iunie 2010, 11:38)

  minus [utilizator]

  "Autoritățile fiscale pot să reconsidere orice tip de contract/raport juridic încheiat între două persoane în cazul în care activitatea prestată în baza unui astfel de
  contract/raport juridic îndeplinește condițiile pentru a fi considerată activitate dependentă, aplicând principiul prevalenței economicului asupra juridicului.˝

  Foarte interesant.
  Sa înțeleg ca de fapt nu mai contesta nici în justiție o decizie a "autorităților fiscale"? Ce sa mai judece justiția dacă economicul are prevalenta asupra juridicului?
 • +1 (1 vot)    
  care e scopul publicari unei documente vechi? (Marţi, 1 iunie 2010, 11:44)

  one [anonim]

  totusi as vrea sa va intreb pe domnul Dan Popa, care o scris articolul care este scopul de a publica niste documente vechi? Dupa data de 21.05 multe chestii so modificat din documentul publicat, printre alte si chestiile legate de impozitul pentru programatori... Care este scopul dezinformarii ?
 • 0 (0 voturi)    
  legat de impozitul pentru IT (Marţi, 1 iunie 2010, 11:52)

  one [anonim]

  legat de impozitul pentru programatori:
  http://www.anis.ro/2010/05/27/status-impozitul-0-documentele-de-angajament-ale-romaniei/
 • 0 (0 voturi)    
  impozitele bate-le vina (Marţi, 1 iunie 2010, 13:49)

  paul [anonim]

  ok toate bune (adica pe naiba bune...)dar cum ramane cu impozitele pe a doua, a treia proprietate care au fost deja platite, adica cele aferente anului 2010? se face recalculare? intra in vigoare din 2011? stie cineva?...
 • +1 (1 vot)    
  nedumerire (Marţi, 1 iunie 2010, 13:54)

  Vanatoru [utilizator]

  Cum pot intra in vigoare in cursul anului cand se specifica clar in Art 4 al codului insusi:

  Art 4. Modificarea şi completarea Codului fiscal

  Alineat 2: Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

  Ma poate lamuri si pe mine cineva ca ma depaseste...
  • 0 (0 voturi)    
   OUG (Marţi, 1 iunie 2010, 15:37)

   vali [anonim] i-a raspuns lui Vanatoru

   Nu sunt de specialitate dar cred ca modificarile formulate asupra Codului Fiscal vor intra in vigoare imediat, prin Ordonanta de Urgenta (OUG). OUG are putere juridica imediata.

   Ulterior se voteaza legea de aprobare a acelei OUG si se inscriu modificarile si in Codul Fiscal.
   Cu alte cuvinte, aproape orice lege (exista si exceptii de exemplu Constitutia) se poate modifica in regim de urgenta si intra in vigoare odata cu aparitia in Monitorul Oficial (o zi-doua).
 • +1 (1 vot)    
  si da-i si lupta, neicusorule..... (Marţi, 1 iunie 2010, 16:21)

  minus [utilizator]

  Atunci când se stabilește, modificarea art 50 a) la "o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut" loc de "o cheltuiala deductibila egala cu 40% din venitul brut", înseamna asta o lupta contra evaziunii fiscale?

  Sa înțeleg ca "cheltuiala deductibila" este o forma de evaziune fiscala?

  Chiar sunt credibile măsurile astea, in timp ce marea evaziunea fiscala este lăsată sa doarmă liniștită?
 • +1 (1 vot)    
  combaterea evaziunii fiscale? (Miercuri, 2 iunie 2010, 7:21)

  CMihai [utilizator]

  Prin mariri de taxe si impozite? Evaziunea fiscala de amploare s-a nascut din cauza taxelor si impozitelor mari, deci nu prea vad cum marirea taxelor si a impozitelor duce la combaterea evaziunuii fiscale. Sau accessul la informatii despre contul unei firme ... Sau se vor uita si la faptul daca bag bani ca persoana fizica in banca in afara de salariul meu, si daca bag imediat se va impozita aceasta suma? Pentru ca daca asta este cazul vai de libertatea noastra ...
 • +2 (2 voturi)    
  Ochelari de cal (Miercuri, 2 iunie 2010, 8:37)

  dip [anonim]

  Stimati guvernanti in afara de taxe si impozite mai stiti ceva ??
 • +2 (2 voturi)    
  si totusi... (Miercuri, 2 iunie 2010, 8:51)

  Den [anonim]

  Astea sunt taxe si impozite pentru tot noi astia care le plateam si pana acuma....

  Problema nu cred ca e lipsa taxelor vorba aia avem garla ci neaplicarea legii la firmele preferate :) - cele care au finantat campania
 • +1 (1 vot)    
  Guvernul "lucreaza"... (Miercuri, 2 iunie 2010, 8:52)

  Ionel [anonim]

  Astea sunt din ciclul "sa para ca facem ceva"...
 • +1 (1 vot)    
  LEGI NOI ? POATE, PENTRU VOI !! (Miercuri, 2 iunie 2010, 10:58)

  VANATORUL [anonim]

  Pana acum, nu am avut dispozitii legale care sa pedepseasca aceste infractiuni ? BA DA !! Atunci, de ce nu le-ati aplicat ca atare ? Incercati sa va justificati complicitatea cu infractorii prin pretinsa "lipsa a legislatiei in domeniu" ?! Macar, aplicati-le pe cele actuale in ceea ce va priveste pe voi, pentru abuz in serviciu in forma calificata si complicitate cu toti evazionistii si contrabandistii ! Ori voi, sunteti scutiti de raspundere penala ????
 • 0 (0 voturi)    
  T.V.A. pentru toti ??????? (Sâmbătă, 19 iunie 2010, 9:07)

  didel [anonim]

  Stiti cati nu platesc tva ?.Scutiti pe diferite motive, cum ar fi plafonul sau activitati asa zise, de invatamant ,asociatii,culte etc. Aici se ascund si afaceri de miliarde care beneficiaza de tot felul de scutiri. De ce nu are tot comerciantii ca sede marcat ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by