Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Liber la eludarea licitatiilor pe bani publici: Guvernul propune majorarea pragului de achizitii directe la 50.000 euro pentru produse si servicii si la 100.000 de euro pentru lucrari

Guvernul propune majorarea pragului de achizitii directe la 50.000 euro pentru produse si servicii si la 100.000 de euro pentru lucrari. Proiectul, obtinut de HotNews.ro, propune modificarea ordonantei de urgenta privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Proiectul este semnat de secretarul general al Guvernului, Daniela Nicoleta Andreescu. Actul nu reglementeaza insa un lucru esential: transformarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor in ordonator principal de credite, in conditiile in care, in prezent, finantarea acestuia este asigurata de Secretariat, care este ordonator principal. Pe agenda guvernului trebuia sa intre insa un alt proiect, propus de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, avand aceeasi tema.

Sebastian Vladescu: Salariile angajatilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%, insa acestea vor fi reglementate printr-o lege

Salariile angajatilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. A precizat, insa, ca guvernul lucreaza in prezent la un proiect de lege referitor la diminuarea veniturilor angajatilor din aceste companii. "La companiile de stat vom veni cu un model care se va aplica. Singurul lucru pe care vi-l pot spune este ca in prezent se lucreaza la un proiect de lege. Aceasta scadere cu 25% nu va fi aplicata", a spus ministrul Finantelor. In urma cu aproape o saptamana, premierul Emil Boc declara ca salariile din companiile de stat "nu vor scapa de ajustari". "Reducerea salariilor nu este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International. Ele se vor reevalua prin discutarea in Guvern a bugetului fiecarei companii si a proiectelor de ajustare a veniturilor salariale. Nu ne trebuie lege, ne trebuie hotarare de Guvern, de reevaluare a bugetelor companiilor", a explicat seful Executivului.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE: Avem nevoie de o federatie bugetara

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, se pronunta pentru o federatie bugetara la nivelul Zonei Euro, pentru a evita pe viitor derapaje de genul celor provocate de criza greceasca. "Suntem o federatie monetara. Este necesar sa avem acum echivalentul unei federatii bugetare in materie de control si de supraveghere a aplicarii politicilor fiscale", a anuntat Trichet. Acesta a avertizat insa ca statele europene trebuie sa traga invatamintele necesare din evolutiile recente: "Supravegherea politicilor bugetare, evolutiile competitivitatii economiilor din Zona Euro si reformele structurale trebuie imbunatatite radical". In ceea ce priveste planurile de austeritate aplicate de tot mai multe guverne din Europa, presedintele Bancii Centrale Europene sustine ca sunt masuri necesare. Dar trebuie privite ca "planuri de revenire treptata la intelepciunea bugetara".

Investitiile si comertul cu China, motorul cresterii economice pentru Brazilia si Peru

Investitiile si comertul cu China au reprezentat motorul cresterii economice pentru Brazilia si Peru. Ambele au trecut de la scadere economica pe plus si sunt exemple de traversare cu bine a crizei. Ce au ei si nu putem avea noi? Explicatiile nu sunt foarte complicate. Brazilienii au trecut de la consum la investitii, iar Peru s-a orientat catre comertul cu China, arata o analiza realizata de HotNews.ro. Dupa ce anul trecut economia Brazilei a scazut cu doar 0,2 procente, in acest an analistii estimeaza un avans de 5,4%. Programul de accelerare a cresterii economice prevede investitii in infrastructura in valoare de aproximativ 500 de miliarde de dolari, pana in 2014. Prima parte a acestui program a debutat in 2007, iar a doua faza a fost lansata in martie 2010. Totodata, Brazilia si-a diversificat baza industriala, are un potential masiv de a-si dezvolta sectorul agricol si detine un teritoriu bogat in resurse naturale. O alta tara sud-americana cu o crestere economica sustinuta in ultimii ani este Peru, a carei economie a avansat cu 9,94% in 2008 si cu 1 procent in 2009. Preturile ridicate ale produselor de baza si cererea pentru materii prime venita din China au ajutat acest stat bogat in resurse minerale sa faca fata crizei mai bine decat celelalte tari din America de Sud. Observatorii arata ca una dintre cele mai importante masuri luate in ultimii ani este cresterea redevenţelor incasate din concesionarea exploatatiilor miniere, de la 7% la 30% si dirijarea a jumatate din acesti bani catre autoritatile locale.