Scaderea rezervelor valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-ar putea datora interventiilor BNR pe piata interbancara pentru a stopa deprecierea leului, arata economistul sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, intr-un raport publicat miercuri. Acesta estimeaza ca banca centrala a intervenit cu sume cuprinse intre 500 milioane de euro si un miliard de euro pentru sustinerea monedei nationale.

Analistii ING au doua scenarii cu privire la cantitatea de euro vanduta de BNR. Astfel, in primul scenariu BNR ar fi intervenit in piata cu putin peste 830 milioane de euro, iar in cel de-al doilea suma este mai mica, de 601 milioane de euro.

"Desi iesirile au fost semnificative (valoarea totala a iesirilor fiind dubla fata de luna precedenta), acestea au fost compensate de contributia pozitiva a dinamicii euro/dolar. Dolarul SUA a castigat aproximativ 8,3% in fata euro in luna mai, iar activele denominate in dolari au crescut probabil cu peste 900 milioane de euro, daca sunt evaluate in euro", se arata in raport.

Nicolae Chidesciuc arata ca presiunea asupra leului a fost destul de mare avand in vedere volumul ridicat al interventiilor, iar in prezent nu exista exces de lichiditate pe piata.

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii mai la nivelul de 31,989 miliarde de euro, cu 397 milioane de euro mai putin decat la finele lunii aprilie, potrivit datelor bancii centrale. Scaderea rezervelor valutare s-a datorat unor intrari de 1,674 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 2,071 miliarde de euro.

Conform BNR, intrarile au fost reprezentate de alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale.

In acelasi timp, iesirile au fost reprezentate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat.