CMA Data Vision: Romania se afla printre cele mai riscante zece economii din lume
Astfel, prima de risc pentru datoriile Romaniei a atins 410,22 puncte, in timp ce probabilitatea cumulativa de default este de 24,76%.
Prima de risc (credit default swaps) masoara costul asigurarii datoriilor fata de default si determina totodata randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane.
In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe de catre companii si banci.
In urma Romaniei, deci cu un risc mai redus de default, se afla Bulgaria si Portugalia, cu prime de 381,43 puncte, respectiv 316 puncte.
Tara cu cel mai mare risc de intrare in incapacitate de plata este Venezuela, urmata in ordine de Argentina, Grecia, Pakistan, Ucraina, Dubai si Irak.
Credit Market Analysis este membra a CME Group, cea mai mare bursa pentru instrumente derivative din lume.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
B'secu si Poc, tusea si junghiu'.
sa-ti fie rusine, dinu patriciu!
Romania inca nu este un cadravu peste care sa se arunce vulturii Credit Market Analysis si intregul CME Group. Asta se astepta, un cadravu, si atunci vom fi fara nici un risc, nici macar minor.
Asta ar cam insemna ca pentru fiecara banut imprumutat sau colectat la bugetul statului prin emisiunea de obligatiuni s-au contractat polite care sa asigure sumele respective (este un proces similar provizionarii).
Mai departe, cititorului i se releva faptul ca prima de risc este de 410,22 puncte (asta este de la sine inteles), iar cea cumulativa de default (adicatelea probabilitatea de faliment national) este de 24,76%.
Cresterea economica de care vorbesti a fost un balonas mic de sapun, nu a fost o crestere sustinuta de productia industriala, ci bazata pe cererea de servicii, orientate catre "consilierea" de catre "profesionisti" autohtoni a investitorilor, despre cum sa isi cheltuiasca banii in mod profitabil.
In continuare, datorita caracterului speculativ ce ne caracterizeaza ca natie, am observat interesele catre anumite ramuri, si am inceput sa ridicam preturile terenurilor, apartamentelor samd, ajungand sa rivalizam si chiar sa depasim pe anumite segmente, preturile si chiriile practicate in Manhattan, Londra, Paris, etc.
Pe fondul cresterii cererii si a preturilor, orice tranzactie fiind taxata, au crescut si incasarile la bugetul de stat. Acum ca piata imobiliara a picat, a picat si principala sursa de venit catre stat.
Asta ca o mica paranteza despre cresterea economica.
Cat despre pensii, mi se pare absolut normal ca un om care a muncit toata viata, sa beneficieze de o extraordinara crestere de la 700 la 950 RON, in conditiile in care mai mult de jumatate din bani se duc pe medicamente si intretinere. Probabil te referi la oamenii pensionati din cadrul structurilor de stat care au avut pensie de incadrare de mii de RON.
Oricum titlul articolului este incomplet, iar limbajul folosit este prea tehnic, de natura sa induca postacul de rand in eroare.
Deci economia inca bubuie ...mersi ptr informatie ma duca sa-mi scot banii de la banca sa-mi cumpar aur ,macar 10 grame !
1) CMA-ul a fost creat in 2001, deci are ceva mai mult de 5 ani
2) Daca ar face doar statistici s-ar fi ales praful de ei. In City nu e cum crezi tu: orice bolovan face o "statistica" si toti, imediat, se inghesuie s-o cumpere, mai ales cand in orice moment se pot gasi zeci de mii de "experti" care in teorie sa faca aceeasi chestie. Data quality-ul si acuratetea predictiilor sunt esentiale; cea din urma in cazul CMA nu este tocmai 100% dar e pe aproape. Ca sa-ti faci o idee CMA, pe segmentul lor de servicii, are doar 3 concurenti la nivel mondial (cel mai mic valoareza vreo cateva miliarde, cel mai mare cateva zeci de miliarde)
3) Revenind, statisticile au o pondere destul de mica in cadrul serviciilor CMA. Baza este un soft ce monitorizeaza live stream-urile de date dintre diversi Market Makers, Hedge Funds si aproape 1000 de banci din toata lumea, de pe piata OTC si care poate detecta live o gramada de trend-uri si alte chestii interesante din piata. Softul ala (QuoteVision se numeste) e capabil sa identifice, inteleaga si extraga din stream-urile de care aminteam preturi, spread-uri,yield-uri, etc live sau indicative referitoare la diverse instrumente financiare si mii de entitati de tot felul (inclusiv tari) din toata lumea. Cam asta e in mare, poate o sa reusesti sa-ti faci o idee
4) Papagalii aia au doctorate in matematica, fizica cuantica si alte discipline exotice pentru tine de la Top 10 Universities. Deci sunt niste papagali mai speciali, cel putin comparativ cu anumiti postaci
5) Contrar opiniei tale sunt vreo 1000 sau mai multe institutii financiare (incluzand Bloomberg, JPM, GS, S&P, IMF, FMR, ADIA, Temasek, HSBC, UBS,CS, DB, BNP, Mizuho, etc) care nu numai ca "nu ii intreaba absolut nimic", dar le mai si platesc o caruta de bani pt "opiniile" lor
"bursa pentru instrumente derivative din lume" hehe, parca imi aduc aminte de o problema cu ratingurile pentru instrumente derivate ....
Modele inspirate de teorii din fizica cuantica din ce am citit par sa fie mai robuste si mai puternice dar si mult mai greu de implementat comparativ cu modele clasice predate la facultatile cu profil economic.
uite un exemplu:
http://www.crc.man.ed.ac.uk/conference/archive/2009/presentations/Paper-42-Paper.pdf
si inca unul tot din fizica
http://en.wikipedia.org/wiki/Wiener_process
*doctorate in matematica, fizica cuantica si alte discipline exotice pentru tine de la Top 10 Universities*nu folosesc la nimic daca esti o curva financiara care ai un scop jenant cand faci statistici ! spre deosebire de tine eu am discutat candva cu astfel de oameni si stiu cat sunt de aerieni in ceea ce priveste Romania -in afara de a introduce niste date discutabile intrun program discutabil -!!! De Hedge Funds-uri sa ai tu parte ,cu cine mai poti! iar la predictii- laso jos ca macane-in economia mondiala nu pot fi facute predictii -se baga in seama niste ratati producand instrumente inutile ,altii le cumpara -tu daca ai masina ,iti cumperi un bici pentru cai ? cumpara,ca nu se stie !
deci *Romania se afla printre cele mai riscante zece economii din lume *I!! iti recomand sa nu iti bagi un ban in Romania ,tu du-te in tari cu economii sigure ,Botswana de exemplu ,ca tot suntem dupa africani in statistica asta ,si in toate statisticile !te-ai prins de ineptie ,sau sa iti fac un desen?:))
Am citit si eu clasamentul respectiv si altele publicate de CMA cat tot mi-ati starnit curiozitatea si am impresia ca pericolul nu sunt datele in sine cat modul in care sunt interpretate mai ales de necunoscatori dar si de experti precum Dvs. Dar sa revenim la fapte:
- acum un an pe locul pe care se gaseste Romania acum se afla statul California. Citez din clasamentul de atunci: "USA’s largest state has a budget gap of 24 billion dollars and needs another 2,8 bln dollars to deal with urgent expenses. The State of California faces a probability of default of 27.75% and a CDS spread of 363.32 basis points" ==> asta era opinia pietei la vremea respectiva, intre timp lucrurile par sa se mai fi normalizat
- tot acum un an Ucraina avea un spread ce varia intre 1900 si 2000 bps si care intre timp s-a redus de vreo 3 ori;
- clasamentele respective evidentiaza riscuri posibile,dar care pot fi evitate prin luarea masurilor potrivite la timpul potrivit
- CMA nu produc instrumente derivate dupa cum insinuati ci doar le analizeaza
- Botswana si alte state din lumea a 3-a ori nu au CDS-uri ori au dar nu prea le tranzactioneaza nimeni.
- Romania nu se afla dupa tarile africane in statistica respectiva din simplul motiv ca tarile africane nici macar nu au fost luate in considerare la intocmirea ei. Cum zicea cineva mai sus mai documentati-va inainte de a face pe atotstiutorul.
- Romania nu se afla printre cele mai riscante tari din lume asa ca nu mai taiati din context. Riscul respectiv nu e calculat pentru toate tarile dar mai important este relativ la un singur criteriu "in functie de costul asigurarii datoriilor". Asta pot intelege pana si eu care nu am cine stie ce pregatire in domeniu, cel putin in comparatie cu experti ca Dvs, dar macar pot citi o propozitie pana la capat
O zi buna!
daca tot studiezi clasamentele fazanilor afla ca tot papagalii astia au dat SUA pe primul loc intrun clasament privind lejeritatea datoriei externe ,cand SUA are o datorie externa egala cu PIB-ul daca nu cunmva cu 2000 miliarde dolari mai mare !
daca dumneata sau alt roman consideri ,traind in Romania si cu putina educatie economica ,ca Romania are o ecioinomie riscanta ,eu cred ca trebuie sa te zidesti de viu ! La fel daca Argentina care este o tara in care ti-ai dori sa te nasti , a ajuns dupa criza din 2001 in clasamentul papitzoilor ,cand a aplicat adliteram tratamentul FMI-WB, eu cred ca englezii isi merita soarta de cel mai kurva popor!
iar despre credit default swap chiar nu am ce sa discut ,daca termenii iti sunt straini....
Adevarul este spus de fiecare din voi doar pe jumatate. Daca pomeniti de portocalii, uitati sa spuneti ceva de rosii si galbeni; daca injurati rosii/galbenii, nu spuneti nimic de portocalii.
Stiti foarte bine ca impreuna si prin rotatie in prima linie furati de multe decenii, inainte chiar de caderea (oare?) comunismului.
Apoi bancile, finantatoarele aplica dobanzile mirositoare a ... zat!!!
eu vin si zic ca masina asta care in realitate se vinde pe piata cu 3000 EUR, valoreaza doar 500 EUR si dupa vine prietenu' meu si zica ca da 800 EUR pe ea ....
pe intelesul tututor care-i interesul ag de rating ...
PS1. asta nu scuza opozitia si posturile de TV alarmiste care au accentuat prin actiunile lor contractia economica ... au speriat pe toti ca nu mai pot face nimic ... si aia-i alta schema "Ponta" ... ceva de genul iti spun ca esti atat de bolnav incat singura ta sansa e sa ma iei pe mine de doctor ... altu mai bun ca mine nu exista ....
PS2. votati in continuare dragi concetateni pe baza indicatiilor valoroase de la antene si irealitati si ... va meritati soarta ;)
PS3. curse mai ieftine spre Noua Zeelanda stie cineva ? :D
Ori articolul e tradus prost ori studiul e facut de florile marului.
O anume "tara" din lista respectiva nu prea este tara de sine statatoare.
Iar de Romania, toti stim deja situatia actuala (cu sau fara aparatul de stat)
poate nu-i treaba mea, dar cine-i DpunctGpunct?
Cele bune.
Acum cateva zile, cica Ungaria copiaza modelul grecesc. Apoi, ca de fapt Ungaria a iesit din criza... doua stiri complet contradictorii, probabil in functie de sursa lor.
Sursa cea ma credibila de stiri si prognoze legate de evolutiile economice ale economiilor si ale tarilor in general, inainte de criza, erau agentiile de rating americane. Inainte de criza aceste agentii acordau calificativul maxim (AAA) companiei AIG, spre exemplu, cand de fapt AIG nu era pe marginea prapastiei, ci era pe fundul prapastiei. Ce credibilitate sa mai aiba agentiile astea de rating?
E ca si cum o persoana este consultata de un medic pentru a-i stabili starea de sanatate. Iar acel medic spune ca persoana respectiva este perfect sanatoasa (echivalentul calificativului AAA), cand de fapt acea persoana este decedata! Adica daca medicul nici nu se prinde ca pacientul e mort si mai si afirma ca e in stare perfecta de sanatate.... Dupa isprava asta, voi v-ati mai duce sa va consulte acel medic? Exact asa e si cu multe din agentiile astea de rating si analiza.
Legat strict de stirea de fata... care e sursa? Credit Market Analysis, membra a CME Group, cea mai mare bursa pentru instrumente derivative din lume? Mai baieti.... nu instrumentele derivata au dus la catastrofa sistemul financiar american si mondial? Daca da, ce credibilitate mai poate avea parerea lor?
Si hai sa fim seriosi!!!!!!!!!!!!! In lumea asta sunt aproximativ 160 de tari, dintre care mult prea multe vai si amar de capul lor (cu o situatie economica si sociala mult mea rea decat a Romaniei). Romania e raiul pe pamant fata de cel putin 50 de alte tari de pe glob. (cateva exemple super banale si evidente: Afganistan, Zair, Somalia, etc etc). Stiu ca pare ciudat sa spun asta, dar asa e! Chiar sa fie Romania pe pozitia a 8-a intre cele mai riscante economii din lume??????? Sa fim seriosi totusi!!!!
In Congo au o economie subdezvoltata, se duc in junga sa-si caute mancare, ii doare pe aia-n 14shpe de criza economica.
In Romania importam TOT si PE DATORIE.
E logic sa fim o economie cu risc crescut.