Romania va lua cea de-a 5-a transa de imprumut de la Fondul Monetar International pe 28 iunie, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, citat de Agerpres. Transa a cincea este in valoare de 850 de milioane de euro.

La sfarsitul lunii iunie, Romania va putea beneficia de transa de la FMI, care va merge direct la BNR, iar cea de la UE, care va veni mai tarziu, va intra la Ministerul Finantelor.

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (cinci miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Cel de-al patrulea raport asupra programului economic al Romaniei ar putea fi discutat de Boardul Fondului in cea de-a doua parte a lunii iunie. Daca raportul va fi aprobat, Romania va primi cea de-a cincea transa, in valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din imprumutul acordat de FMI.