Ministerul Finantelor a atras 284,15 milioane lei prin obligatiuni, la o dobanda medie anuala de 6,97%
Valoarea anuntata initial a emisiunii era de 600 milioane de lei, iar bancile au depus joi cereri de cumparare de 1,01 miliarde de lei.
La licitaţia similara din 6 mai, MFP a respins toate ofertele băncilor.
In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile si-au propus sa atraga 11-13 miliarde de lei. In luna iunie, Ministerul de Finante intentioneaza sa atraga 4,5 miliarde de lei.
Totodata, in luna martie, Romania a plasat pe piata externa un miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani.
Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa dupa ultima misiune a FMI in Romania aceasta tinta a fost majorata la 6,8% din PIB.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Va propun ca noua stire sa sune asa:
Ministerul populatiei s-a imprumutat la bancile private 284,15 milioane lei cu o dobanda de 6,97%
Si in corpul articolului sa precizati ceva si despre motivele care au stat la baza acestei decizii.
Anume ca Ministerul finantelor nu mai are cu ce plati aparatul birocratic, ajutoarele sociale, ajutoarele de somaj, pensiile de varsta, persiile speciale, pensiile de boala, alocatiile de intretinere a copilului, plata concediului post sau prenatal, etc, etc
Si in loc sa dea afara di nfunctionarime ca sa se incadreze in veniturile din impozitele platite de partea productiva a economiei, in majoritate privata, reduce nediscriminat sapariile si pensiile si se imprumuta la camatari internationali. Sub forma FMI si bancilor. Care banci, fireste sunt toate in proprietatea bancilor straine.
Veti spune: da, dar aceasta a fost o operatiune banala prin faptul ca se intampla cu mare frecventa si nu mai este cine stie ce stire. Da, dar e bine? Oare?
Si ca detaliile acestea nu aduc nimic in plus.....
Cred ca din contra. Stirea adevarata in articolul de fata este faptul ca statul iarasi a ramas fara bani. Nu ce a facut sa ii obtina. Asta era complet predictibil, pana la procentul de dobanda.