Sambata, Banca Populara a Chinei a anuntat in sfarsit ca va flexibiliza cursul yuanului, in incercarea de a redirectiona resursele de crestere economica dinspre exporturi spre cererea interna, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Ce efecte a avut acest anunt:

  • pietele financiare internationale au reactionat violent, bursele crescand semnificativ astazi: pe piata futures, DJIA creste cu aproape 1%, S&P 500 cu peste 1%, bursele asiatice au crescut cu peste 1,5% (Nikkei 225 a adaugat 2,34%!), barilul de petrol a ajuns la $78,7 (pretul carburantului va continua sa creasca!)
  • in Romania, BET-FI creste cu 4%, iar BET +2,5%, volumele fiind destul de mari (pe moment, nu exista companii care scad!). Pe piata interbancara, leul castiga teren atat in fata euro (0,5%) cat si in fata dolarului (1%). Euro s-a apreciat cu 0,5% in fata dolarului, cursul ajungand la 1,243. Nici monedele din zona nu o duc rau, zlotul castigand 0,3%, forintul maghiar 0,5%, iar coroana ceha 0,2% comparativ cu euro

Conform oficialilor chinezi, yuanul va fluctua controlat in raport cu un cos de valute (maxim +/- 0,5% pe zi), dupa ce in ultimii doi ani cursul a fost fix in raport cu dolarul, chinezii incercand sa impiedice intarirea yuanului si sa creasca astfel competitivitatea exporturilor.

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.