In ceea ce priveste drepturile de autor, cota de cheltuieli deductibile fiind redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. In acelasi timp este stabilita o obligatie de plata a contributiilor obligatorii individuale limitata la cinci salarii medii pe economie.
Potrivit ordonantei, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
- Beneficiarul de venit din activitati independente se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit.
- in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea.
- beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu.
- platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura.
- orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
In cazul reconsiderarii unei activitati ca fiind dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz, se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii in afara functiei de baza.
Ordonanta mai prevede impozitarea cu 16% a tichetelor de masa si de vacanta, a dobanzilor bancare si a veniturilor de pe piata de capital.
Noile masuri, pe scurt:
* Cota TVA-24%
* modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;
* Impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, de vacanta si de cresa
* Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.
* Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.
* Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
* Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.
* Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.
* Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.
* Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
Impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti (avocatnet.ro):
- Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente detinute de persoane nerezidente, a dobanzilor la depozitele la termen si/sau instrumente de economisire a persoanelor fizice nerezidente, precum si a veniturilor obtinute de nerezidenti din Romania din transferul instrumentelor financiare derivate.
- Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cadrul societatilor inchise la 16%.
- Se va acorda credit fiscal numai persoanelor fizice si juridice rezidente care obtin venituri din state cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri.
- Majorarea cotei de impunere a venitului obtinut din jocuri de noroc de la 20% la 25% pentru persoane nerezidente.
Ma refer la formularea "f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii"
Cauza Rotaru împotriva României, 2000, a statuat că "o normă este «previzibilă» numai atunci când este redactată cu suficientă precizie, în aşa fel încât să permită oricărei persoane să îşi corecteze conduita"
Litera (f) face acest lucru imposibil si practic da liber la abuzuri din partea inspectorilor fiscali.
Vezi si decizia Curtii Constitutionale la legea 298/2008 privind pastrarea datelor de trafic (pagina 5):
http://www.ccr.ro/decisions/pdf/ro/2009/D1258_09.pdf
"...legea trebuie să fie, în acelaşi timp, accesibilă şi previzibilă. Aceeaşi practică jurisprudenţială o are şi Curtea Constituţională, relevantă fiind în acest sens Decizia nr.189 din 2 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.307 din 5 aprilie 2006."
Sper sa va ganditi la ce am zis...
Cum e posibil bataia asta de joc , in 3 zile sa ceri tuturor companiilor noastre sa isi schimbe preturi, sisteme, programe, logistica , planurile !
O rusine generata de INCAPACITATEA de a gestiona corect resursele statului !
Ca sa nu mai vorbim de efectele DISTRUGATOARE care vor fi generate la adresa economiei si nivelului de trai !
UN DEZASTRU !
Sunt curios daca va fi publicat avest mesaj sau tradatorii il vor opri.
este un motiv pentru care legea spune clar ceea ce spune...urmatorul an fiscal!!!...s-ar evita anumite "probleme"
nu ca statului i-ar pasa!!!!
si cinci minute sunt suficiente DACA ai un IT manager!!!...altfel...
eu zic ca se va face modificarea, evident de o persoana autorizata, doar in soft.
problema ramane insa la micii buticari.
uite ce au facut la firme, indiferent ca sunt in profit sau pierdere, tre sa plateasca forfetar. ok, dar curand vor zice, bai, baiatu, te lasam sa stai in romania, ca persoana, daca platesti ceva, nu ne pasa noua ca nu ai loc de munca, nu ai salar, marca banul, altfel.. cara-te.
Si stiti ceva? Bine le face!
De fiecare data, orice "initiativa" a Guvernului care afecteaza castigurile fie ale patronilor, fie ale angajatilor, va determina o reactie de aparare, care duce la gasirea de "solutii" de a ocoli platile catre stat.
responsibilitatea oricarui leader este fata de oamenii sai....asta e clar. dar ultima ta fraza zice.."si bine le face"....am citit-o tarziu si ai luat deja plusul....dar aici ai gresit mult...
libertatea ca o definitie...sa zicem precara ..ar fi: "dreptul de a face orice fara a ingradi dreptul unui alt membru al societatii" cu alte cuvinte...dreptul tau se termina unde incepe al meu!
faptul ca leaderul incearca sa-si recompenseze cat mai mult angajatii pe baze meritocratice este mai mult decat ok, este un deziderat! dar daca tu..."ocolesti" o lege, o regula, doar pentru ca nu crezi ca este dreapta, renegi democratia! nu esti cu nimic mai bun ca criminalul care ucide, pentru ca el crede in legea junglei! fie accepti legile societatii respective,...fie o parasesti inainte de a le incalca...cu onoare...se numeste emigrare!
NU MAI exista ratiunea pentru care un patron sa mai dea tichete pentru ca deja plateste mai mult decat orice alta forma de cheltuiala recunoscuta fiscal.
la o medie de 22 zile lucratoare/luna, inseamna o cheltuiala in plus pt. patronul tau de 30,80 lei/angajat.
noi suntem 700 de angajati si nu cred ca o suma de 21.560,00 lei vor constitui niste costuri in plus, prea mari.
dar stai, cred ca nici cu asta n-ai fost tu de acord. ai venit cu vreo solutie sau esti din ala care cere sa i se dea, nu conteaza ca nu mai e de unde?
Pensionarii au pensii mici, au nevoie de medicamente de peste jumatate din pensie doar pentru a trai, iar majoritatea nu stiu ce e aia carne.
Ma uimeste cruzimea unora care pe deasupra sunt si femei.
Daca vrei sa cauti un vinovat pentru ca nu iti poti creste copilul cauta in cei pe care i-ai votat cu vointa si cu inteligenta ta, nu in pensionari ! Cu mana ta ai pus votul care a stricat viitorul copilului tau, iar acum vii si spui ca pensionarii sunt de vina ? Nu ti-e rusine ?
Pensionarii sunt de pe vremea lui ceasca. Atunci ei se faceau ca muncesc iar ala se facea ca ii plateste!
Pensionarii nu au cerut nimic lui ceasca, iar acum stau cu mana intinsa! Asa i/a invatat ilici!
Mai lasa/ma cu populismele astea.
Parintii mei nu au nevoie de pensie. Au stiut sa agoniseasca si sa investeasca. Nu depind de nimeni si nu stau cu mana intinsa la nimeni. Nu sunt bogati, sunt chibzuiti! La ei ilici nu a avut succes!
Cand voi fi pensionar, am sa fac la fel ca ei
Asa ca lasa/ma cu milogii tai. In loc sa faca ceva, ei danseaza pinguinul, citesc can-can si se uita la otv. Prosti, milogi, credului... Asa le trebuie. Sa moara, daca nu sunt in stare sa traiasca!
.
Ia da-le un telefon si intreaba-i de sanatate, poate iti dau si tie cu oul in cap sa-ti vina minea de pe urma
Si ca sa ii raspund si amicului "george alexandru", da, am ceva cu ilici. Daca nu ar fi existat cancerul asta, eram deoarte. Cum iti explici ca Cehia, care a avut un dramaturg, este unde este, iar noi care am avut dupa '89 un comunist, suntm unde suntem?
Vai de basca ta!
Sunteti generatii educate, conduse si momite cu televizorul si presa de scandal. Mi/e mila de voi. Sincer.
Lamureste-ma si pe mine cum anume au facut. Au pus bani la CEC pe vremea lui Ceausescu? Au investit in marci/dolari/euro? Sau la bursa? :-D
Ar trebui sa platesti pentru ca te stimulez sa gandesti.
Cat despre oul dat in cap, l/ai cam luat singur!
Faci exact ceea ce nu fac romanii; nu gandesti si dai cu piatra.
Tipic pentru milogi, lenesi,...
Ca a fost CEC, iar dupa revolutie alte instrumente... asta este. I/a dus capul. Daca tu esti slab de inger, e treaba ta.
E nedemn pentru mine sa/ti raspund cu aceeasi moneda.
Altfel, fii sigur ca sunt un tip foarte... religios!
Insa...
Avem sate intregi de handicapati ( serios...un sat intreg...aia s-au cotait intre ei sau ce?!)...
avem nspe mii de pensionati pe caz de boala!!! CUM?...nu au dat spaga acesti "pensionari"?
avem 1500000 de bugetari, 3,5-4 milioane de salariati, si 6 milioane de pensionari!!!!
fiecare "fraier" de la privat, in tara asta, tine in spate intre 3,5 si 5 alti romani!!!
si nu-mi spuneti ca si bugetarii platesc impozit, pentru ca asta este doar o masura birocratica, este trecerea banilor din buzunarul stang in cel drept!
asa ca da..pensionarii au si ei o vina...ca noi toti de altfel..."au facut ce au facut si ceilalti"...acte de coruptie!!!
"privatii"...au platit deja costul acestor acte...urmeaza bugetarii!
cine mai ramane?
Daca e un bugetar si-i scade salariul cu 25 % la doi nu scade cu 50% (va scadea tot cu 25%)
Dem:
s1+s2 = salariu_total si
75%*s1 + 75%*s2 = 75%(s1+s2) = 75% * s_total
Multumesc
cat de incapabili sunt cand vine vorba de formularea legilor ...
pe scurt ... nu le mai dam posibilitatea jmecherilor sa se sustraga de la impozite dar le creem comisarilor fin...inca un milion de motive pentru care pot cere spaga
MORALA ...
Scapa tot cine e jmecher
Presimt ca se va lasa cu multe procese de pe urma acestei formulari
Si chiar daca vei castiga procesul, oragnul respectiv nu va fi sanctionat in nici un fel.
Traiasca tara cu cea mai corupta administratie din europa.
Horror
Daca o activitate este reconsiderata dependenta, plata impozitelor este limitata la 5 salarii,la toata suma incasata sau la norma de venit in cazul PFA-urilor ?
Oare cati se mai incadreaza in "activitata independenta" dupa noile prevederi ?
Oare n-a vazut nimeni impactul acestor modificari, si cati oameni care presetaza activitati independente sunt afectati de ele ? (app 500 000 pfa-uri)
Hello !!!! Presa !!!! Mai interesati-va si de soarta celor care muncesc in tara asta, nu doar de cea a asistatilor social !!!!
Nu intelegeti ca aici e un cerc vicios, pornit de la 3,5 mil persoane active vs 6 mil asistati?
Nu iese ecuatia, n-are solutie.
Sau... daca se cheltuie mai putin, se fura mai putin, nu se mai face evaziune fiscala.... dar suntem in Romania!
Nici un guvern nu va renunta la voturile a 10milioane de asistati. Prevad ca numarul fraierilor va scadea (emigrare, munca la negru..) in continuare. Sunt curis ce va face guvernu cand vor fi 0 contribuabili si 13milioane care asteapta sa li se dea
Nu sunt protectorul statului. Sunt un roman care isi planifica sa traiasca in tara asta si peste 5 ani si peste 10 ani. Mie mi se pare ca guvernul administreaza un dezastru acum. In situatii extreme trebuie luate masuri extreme. Cu cat intarziem ... cu atat mai mult ne afundam in dezastru si cu atat mai extreme vor fi masurile care trebuie luate.
Nu va place Boc? Nici mie. N-am votat PDL. Nu l-am votat pe Basescu la ultimele alegeri. Pozitia lui de acum mi se pare insa responsabila. Indiferent cine ar fi in locul lui, probabil ar lua masuri similare. PNL-ul si PSD -ul ne jignesc inteligenta atunci cand spun ca au solutii. La fel cum a facut-o si PDL-ul la ultima campanie electorala.
Recomandarea mea ar fi ca pana cand sarim parleazul ... sa comentam mai putin. Dupa aia ... hmm nu stiu ce ar fi de facut. Probabil ca o implicare mai mare a institutiilor europene in activitatea institutiilor noastre ne-ar prinde bine.
E evident faptul trebuie sa treaca niste generatii pana cand lumea politica si presa se vor spala in asa masura incat sa poata avea in impact pozitiv in viata politica, economica si sociala a tarii :-(.
problema e ca sunt muuult prea putini care muncesc(3,5mil) si muuult prea multi cu mana intinsa (10milioane). ceea ce trebuie sa faca guvernul e sa-i incurajeze pe oameni sa munceasca si sa-i descurajeze sa stea cu mana intinsa.
guvernu (ca si guvernele anterioare) face exact invers pentru ca voturile a 10mil fac mai mult decat votu a 3,5mil; li se falfaie de tara.
in conditiile astea tot mai multi vor alege sa plece din tara sau sa lucreze la negru si sistemul va intra in colaps
da-mi un motiv (unul singur) pentru care cineva care vrea sa munceasca (fie ca angajat fie ca intreprinzator) sa o faca in romania. eu nu am gasit niciunu; asa ca bye bye romania
si de ce mama draq mai avem parlament in Republica asta Parlamentara daca toate legile se dau prin OG?! si cica modificarile din codul fiscal trebuiau sa intre in vigoare de la 1 ianuarie anul urmator celui in care au fost facute...dar noi suntem destepti si facem derogari...ca noi suntem videanu, berceanu, udrea, vladescu sau alti plutitori pe apele Dambovitei....
Apropo, o sa traiti bine!
Am ris in hohote :))
Intrebare: "dar unde sunt...."
raspuns: "sunt aici"
frumos :))
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.
De ce?
Intrebati Curtea Constitutionala!
Deci parlamentarii care au sute de case au scos prevederea ca sa creasca impozitul pe a 2-a a 3-a locuinta, dar au lasat formularile ambigui de la PFA.
Pai bine bai imbecililor. Atunci sa ramaneti voi cu legile voastre strambe in tara asta de kko.
noi astia care stim doar sa fugim suntem tineri, frumosi si fragili. nu avem nevoie sau chef sa ne calim pe-acilea. multa bafta:)
Cred ca ar fi fost mai intelept in loc de redus salarii astuparea gaurilor prin care se scurg banii. Dati un search pe goagal dupa "pensia lui Gigel" si veti da seama despre ce gauri vorbesc. Cred ca s-ar fi putut gasi si alte metode de a reduce cheltuielile. Dar acestea nu se pot aplica din cauza clientelei politice. In tara asta probail ar trebui declarat "Game over", facute alte partide, alti politicieni si o guvernare supravegheata de o comisie EU.
art. 115 alin. 6 din constitutia romaniei prevede ca
(6) ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.
iar articolul 56 din capitolul iii indatoriri fundamentale din constitutie prevede ca
(1) cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.
(3) orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale
prin urmare este cat se poate de clar faptul că nu se poate modifica prin intermediul unei ordonante de urgenta regimul indatoririlor fundamentale prevazute de constitutie, printre care este si aceea referitoare la indatoririle fiscale. in plus modificare codului fiscal se poate face doar prin lege, si modificarea poate intra in vigoare doar de la data de 1 ianuarie a anului urmator, in speta 1 ianuarie 2011.
Multumim din inima partidului!!! Adica PDLului. Atasat un mic video din epoca de 24 de carate:
http://www.youtube.com/watch?v=514l3Ojpyq4
Sa traiti bine ! Un fleac monsher !
Nu cred ca o sa apuc eu vremurile alea.
Iata adresa: publicinfo@mfinante.ro.