Leul romanesc a coborat, marti, la un nou record in raport cu moneda euro, dupa ce guvernul de la Bucuresti a anuntat ca economia se va contracta in 2010 mai mult decat s-a preconizat, scrie The Wall Street Journal. Moneda euro s-a apreciat in dupa-amiaza in care Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca guvernul a decis sa-si reduca estimarile pentru acest an pana la o contractie 1-2%, consecinta a planurilor de austeritate vizand majorarea TVA-ului si reducerea salariilor din sectorul public. "Evenimentele recente au actionat ca un semnal de alarma pentru investitori cu privire la ajustarea care este necesara in Romania... aceste masuri de austeritate sunt dureroase", a declarat Neil Shearing, economist la Capital Economics, adaugand ca anterior leul a fost "supraevaluat".

Guvernul de la Bucuresti a confirmat sambata ca va majora TVA-ul cu cinci puncte procentuale pana la 24%, ca o alternativa la reducerea pensiilor, respinsa vineri de Curtea Constitutionala. Autoritatile romane si-au exprimat speranta ca majorarea TVA-ului va fi suficienta pentru a satisface cererile Fondului Monetar International. Banii de la FMI sunt cruciali pentru economia romaneasca, care a intrat in cea mai grava recesiune din ultimii 60 de ani.

"Leul a fost sprijinit de impresia ca Banca Centrala va apara un anumit curs, insa, acum ca acest lucru s-a schimbat, nu suntem surprinsi de evolutia sa", a declarat analistul BNP Paribas, Elisabeth Gruie. Ea a adaugat ca putini investitori au facut pariuri speculative pe leu, ceea ce inseamna ca pagubele suferite de fonduri sunt limitate. In schimb, un leu mai slab ar trebui sa ajute exporturile romanesti. Cu toate acestea, volatilitatea pe termen scurt a leului este un factor negativ pentru pietele romanesti, deoarece investitorii considera ca activele romanesti sunt riscante.

"Aceasta depreciere trage totul in jos. Afecteaza bondurile, credit default swaps, totu", a declarat Luis Costa, director pentru Europa centrala si de Est la Citigroup, in Londra. Potrivit lui Luis Costa, in prezent, sunt putini investitori pregatiti sa cumpere lei la acest nivel scazut, chiar daca este putin probabil ca FMI sa renunte complet la Romania.