Veniturile din dobanzi aferente depozitelor la termen realizate pana la data de 1 iulie nu vor fi impozitate, noile prevederi fiind valabile doar pentru castigurile obtinute dupa aceasta data, potrivit unei notificari a Ministerului Finantelor Publice (MFP) citata de Mediafax. Dobanzile aferente depozitelor la termen realizate dupa data de 1 iulie vor fi impozitate cu 16%.

"Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma dobanda realizata se intelege dobanda inregistrata in contul de depozit al titularului. In consecinta, in masura in care dobanzile sunt inregistrate in contul curent sau in contul de depozit al titularului pana la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile", potrivit notificarii remisa Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

MFP da ca exemplu un depozit constituit la 10 ianuarie scadent la 10 iulie. In acest caz, doar dobanda inregistrata in cont dupa 1 iulie este impozabila.

Bancile au impozitat cu 16% tot castigul obtinut din dobanzi de catre persoanele fizice, indiferent de momentul cand a fost constituit depozitul, si nu doar dobanda calculata dupa 1 iulie, intrucat au considerat ca Ministerul Finantelor apreciaza ca noile modificari aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

Luni, Raiffeisen Bank a suspendat retinerea impozitului de 16% din dobanzile platite clientilor la depozite, care se aplica cu 1 iulie, pana la publicarea normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta prin care a fost modificat Codul Fiscal in Monitorul Oficial, conform ZF.

"Raiffeisen Bank a decis suspendarea retinerii impozitului pe dobanzi pana la publicarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal", a spus Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat marti ca Ministerul Finantelor a promis ca in cursul acestei saptamani vor aparea normele de aplicare la Legea privind impozitarea veniturilor din dobanzi.