Transa a cincea din imprumutul acordat Romaniei de catre Fondul Monetar International (in valoare de 913 milioane de euro) intra, miercuri, in rezerva Bancii Nationale. Reprezentantii BNR sustin ca acest lucru va contribui la cresterea incredereii investitorilor straini in economia romaneasca.

Intr-o declaratie pentru Agerpres, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a aratat ca "faptul ca o jumatate din ultimele trei transe a ajuns la Trezorerie a reprezentat o exceptie in activitatea de 50 de ani a FMI", iar aceasta exceptie a ajuns la final, odata cu cea de-a cincea transa.

Pe de alta parte, o misiune a FMI va sosi in Romania in 26 iulie unde va ramane timp de o saptamana pentru a evalua indeplinirea conditiilor asumate prin acordul stand-by si va discuta cu autoritatile obiectivele economice pentru urmatorul an, a declarat luni Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.

Pe langa intalnirile cu autoritatile romane, misiunea FMI se va mai intalni cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor si bancilor, precum si cu reprezentanti ai organizatiilor societatii civile.

Totodata, echipa FMI va reviziui stadiul recomandarilor inaintate anul trecut de o echipa similara si va consilia ANAF in privinta unor modalitati mai bune de a utiliza mijloacele puse la dispozitie de tehnologia informatiilor.