Leul s-a apreciat usor joi in fata monedei europene, Banca Centrala cotand un euro la 4,2285 lei, fata de cotatia din ziua precedenta, de 4,2320 lei. Aprecieri au cunoscut si monedele regionale, chiar daca ar putea interveni usoare corectii pe parcursul zilei, ca urmare a unor evolutii negative venite dinspre pietele de capital.

Analistii spun ca performanta buna a principalelor burse din aceasta dimineata a incurajat aceasta evolutie a monedei nationale, intarirea leului fiind limitata in conditiile in care suportul bancii centrale pentru moneda nationala pare sa se reduca.

  • Implementarea unor corectii ar putea fi privite foarte favorabil de catre participantii la piata

Comentand interventia presedintelui Romaniei despre masurile suplimentare de austeritate (impozitarea pensiilor) economistii din banci apreciaza ca pozitiva o asemenea decizie. "Doua aspecte sunt interesante in aceasta declaratie (a presedintelui Basescu-n.red.) – faptul ca discutiile privind masuri fiscale suplimentare ce ar trebui implementate de anul viitor au inceput si faptul ca sunt dezbatute masuri pentru a corecta dezechilibrul bugetului asigurarilor sociale. Deoarece acesta reprezinta punctul cel mai slab al bugetului, implementarea acestor corectii ar putea fi privite foarte favorabil de catre participantii la piata", a declarat economistul ING, Vlad Muscalu.

  • Pe piata monetara, o evolutie statica pare probabila in continuare, desi o scadere marginala nu ar trebui exclusa

Pe piata monetara, ratele de dobanda pe termen scurt s-au tranzactionat in continuare la nivelul facilitatii de depozit de 2,25%, in timp ce cele pentru scadenta de trei luni erau cotate la 5,75%. O evolutie statica pare probabila in continuare, desi o scadere marginala nu ar trebui exclusa. "Astazi urmeaza un nou episod al “luptei” dintre MF si banci. MF intentioneaza sa vanda obligatiuni cu scadenta la 3 ani in valoare de 0,5mld RON. Formatorii de piata sunt pregatiti sa cumpere aceste intrumente la 7,60% in piata secundara, departe de randamentul de 7% platit ultima data pentru emiterea unor obligatiuni.

Administratorii datoriei publice ar trebui sa plateasca randamentul de pe piata secundara (poate chiar o prima?) pentru a atrage suma intentionata dar, judecand dupa licitatiile recente, chiar si un scenariu potrivit caruia MF plateste randamente intre nivelul precedent si cel de pe piata secundara pare optimist", mai spune Muscalu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,2285 lei pentru un euro, cu 0,35 bani mai putin decat nivelul din ziua anterioara. Miercuri, un euro a fost cotat de banca centrala la 4,2320 lei.

  • Leul a castigat joi teren si in fata dolarului american

Moneda nationala a castigat joi teren si in fata dolarului american, ajungand la 3,3414 lei pentru un dolar, de la 3,3653 lei pentru un dolar, cat era miercuri.

Francul elvetian a fost cotat joi la 3,1720 lei, cu 0,51 bani mai putin decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,7907 lei, dupa ce miercuri cursul BNR era de 3,8601 lei pentru 100 de yeni.

Gramul de aur costa joi 129,05 lei, in timp ce miercuri fusese cotat la 128,44 lei. ​

  • Optimismul din pietele internationale a penalizat joi yenul, tragand in sus euro

Optimismul din pietele internationale a penalizat joi yenul, tragand in sus euro, care a urcat la cel mai inalt curs fata de dolar din septembrie incoace. Traderii sunt optimisti in ciuda faptului ca BCE ar putea mentine azi dobanda cheie la 1%, bazandu-se pe rapoartele optimiste ale FMI cu privire la cresterea economica globala. In plus, ei apreciaza tot ca pozitiv faptul ca metodologia care va fi folosita in testarea celor 91 de banci europene este foarte transparenta si permite o interpretare mai clara a rezultatelor.