Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele bancilor pentru obligatiunile cu maturitate de 3 ani, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului, potrivit unui comunicat al BNR, remis HotNews.ro.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei, cererile venite din partea bancilor fiind de 810,52 milioane lei. Reamintim ca Ministerul de Finante respinsese si ofertele din cadrul celorlalte doua licitatii similare anterioare, din 3 iunie si 13 mai, ultima licitatie pentru obligatiuni la 3 ani la care au atras bani fiind cea din 1 aprilie, cand MFP a atras 498,72 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu anual de 6,80%.

  • Finantele vor sa emita in iulie certificate in valoare de 4,65 mld lei

Finantele si-au propus sa emita in iulie certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de tip benchmark in valoare totala de 4,65 miliarde lei, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar. Pentru trimestrul al III-lea, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci, in conditiiile in care, in primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei, de peste cinci ori mai mult decat in 2008. Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

  • Ce sunt titlurile de stat?

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung. Exista doua categorii de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen lung sau mediu de tip benchmark. Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta pana la 1 an. Certificatele de trezorerie cu discount sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la un pret mai mic decat valoare nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an, vandute la valoarea nominala, cu discount sau prima si prin care Statul plateste anual o dobanda, conform conditiilor din prospectul de emisiune.

In cazul titlurilor de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii.