Finantele au publicat in Monitorul Oficial Ordinul care lasa angajatii BNR fara un sfert din lefuri

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 13 iulie 2010, 8:37 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: AGERPRES
Ministerul Finantelor nu se lasa. Oficialii institutiei au publicat ieri in Monitorul Oficial nr.477/12.07.2010 Ordinul privind aprobarea normelor metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea  drepturilor salariale ale personalului bugetar. Contrar avertismentelor Bancii Centrale Europene, Finantele prevad transferul de catre Banca Nationala a sumelor rezultate din taierile salariale, normele de aplicare a prevederilor art.3 alin.(2) din Legea nr.118/2010. Practic, angajatii BNR ar urma sa "doneze" Bugetului un sfert de leafa, desi acest lucru este contrar legilor europene.

 Acest lucru este in contradictie cu art.123 din Tratat si, in consecinta, si cu prevederile art 148 alin(2) din
Ordinul MF
Foto: Hotnews
Constitutia Romaniei conform carora ,,Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Mai intai, Guvernul a anuntat cu o jumatate de gura ca taierile salariale se aplica si in cazul BNR, ai caror angajati nu sunt bugetari. Pentru ca trebuia sa se consulte in aceasta privinta si cu Banca Centrala Europeana, Finantele au transmis tardiv o instiintare. BCE a reactionat dur, declarand ca ceea ce vrea sa faca MF este ilegal. Finantele nu au comentat decizia semnata de guvernatorul Trichet, dar au legiferat ieri decizia initiala.

Oficial, salariatii BNR nu au dorit sa comenteze, dar angajati ai institutiei au declarat off the record pentru HotNews ca se asteptau ca Finantele sa nu tina seama de ceea ce Banca Centrala Europeana a recomandat. Dupa ce Guvernul a manifestat o tacere suspecta in aceasta privinta, in loc sa ia masuri de remediere a aspectelor sesizate de BCE si a prejudiciului de imagine adus Romaniei prin maniera in care s-a incercat eludarea obligatiilor ce reveneau guvernului in cadrul procedurii de consultare a BCE (cu incalcarea implicita a prevederilor art.11 din Constitutie, conform carora ,,Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte".

E drept, textul Ordinului nu spune ce se va intampla in situatia in care un angajat al BNR refuza sa doneze Statului un sfert din leafa, asa cum au declarat ca intentioneaza sa procedeze o parte dintre angajati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6818 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  ha ha ha (Marţi, 13 iulie 2010, 8:59)

  Camelia [anonim]

  Sa vezi procese acum... Asta este guvernul de competenta maxima... Si sa vezi declansarea procedurii de infringment pentru ca marele Guvern, cu Tatuca in frunte nu stie ca daca esti membru UE ai si drepturi si obligatii...
  Da-i inainte cu tupeu!
  • -10 (12 voturi)    
   nestiinta (Marţi, 13 iulie 2010, 9:26)

   Amazon [anonim] i-a raspuns lui Camelia

   Cum sa declansezi procedura de infrigment pentru o recomandare a BCE? Finantele au dreptate
   • +7 (11 voturi)    
    Nestiinta e a ta (Marţi, 13 iulie 2010, 9:42)

    lolita pop [anonim] i-a raspuns lui Amazon

    Infrigment-ul nu se declanseazapentru ca s-a incalcat recomandarea BCE, ci pentru incalcarea Tratatului. Mai citeste inainte de a sustine ceva.
    • 0 (0 voturi)    
     de-aia n-are ursul coada... (Miercuri, 14 iulie 2010, 18:57)

     proto [anonim] i-a raspuns lui lolita pop

     pai nu ziceati voi cei de la BNR ca trebuie taiate salariile celor din sectorul de stat, deoarece nu sunt destui bani la buget? Pai si salariile voastre sunt bune de taiat, sa fie mai multi bani la buget! Ori faceti si voi ca magistratii de la Curtea Constitutionala, cerand sa se reduca veniturile altora, in afara de cele ale voastre?
     • 0 (0 voturi)    
      ba are, sa stii, eu am vazut-o (Joi, 15 iulie 2010, 8:45)

      mihai [anonim] i-a raspuns lui proto

      Ce usor se arunca cu afirmatii - ziceati voi de la bnr. Ce treaba au angajatii cu opiniile economice ale lui croitoru sau ale guvernatorului? le dau pe acelea de mincare la copii? au declarat ei ceva? Si oricum nu are legatura, una este un rationament economic, alta este respectarea tratatului ceruta de BCE. E ca si cum un medic nu are dreptate cind iti spune ca vei muri daca fumezi doar fiindca si el fumeaza si atunci ne razbunam, pe personalul spitalului. de fapt toata tara asta se transforma intr-un spital de nebuni, in care legea este astazi ce vrea guvernul ieri. Cuum sa fi un bun certatean si sa iti respecti obligatiile fiscale cind statul nu isi respecta obligatiile in ue, cind guvernul nu respecta prevederiile codului fiscal? ne plingem ca noi trebuie sa avem grija ce facem aici la noi, lasa ce vrea UE. si ne mai miram ca suntem priviti intr-o nuanta maro. Suntem exact ca o anumita minoritate care spune, lasa ce zic legile romanilor noi trebuie sa facem ce e bine pt satra noastra. macar ei sunt uniti si, sper cel putin, nu sunt furati de propriul bulibasa. respect!
   • +6 (10 voturi)    
    inspirat ti-ai intitulat interventia ,,nestiinta,, (Marţi, 13 iulie 2010, 9:50)

    alexandru [anonim] i-a raspuns lui Amazon

    Daca ai proceda normal si ai comenta doar atunci cind stii despre ce este vorba, daca ai fi citit opinia BCE, articolele din tratat la care s eface referire ai fi stiut ca poate fi declansata oricind o procedura la Curtea Internationala de Justitie din Luxemburg pentru incalcarea tratatului de aderare.
    Pe ce te bazezi tui cind spui ca finantele au dreptate...pe muschii tai/lor? chiar nu ne mai saturam de ignoranta si tupeu,chiar nu putem intelege ca astfel de magarii tin doar aici la noi, nu la nivel UE?
    • -5 (7 voturi)    
     Calm! (Marţi, 13 iulie 2010, 10:17)

     Amazon [anonim] i-a raspuns lui alexandru

     Alexandru, Lolita Pop, nu va impacientati. Nu a fost incalcat Tratatul. Nu o sa fie nicio procedura de infrigment. Inchei aici polemica
     • +4 (6 voturi)    
      Nestiinta (Marţi, 13 iulie 2010, 11:11)

      Lolita Pop [anonim] i-a raspuns lui Amazon

      Ai vorbit tu cu Comisia si ti-a promis ca nu va fi infrigment pt Romania ;-)? Oricum interventia a fost exclusiv pentru a te scoate pe tine la lumina ca esti in intuneric rau de nestiinta....cum stiu cine ne conduce nu prea am nici o asteptarea asa ca sunt asa de linistita....
     • +5 (7 voturi)    
      E simplu de stabilit (Marţi, 13 iulie 2010, 11:25)

      andrei [anonim] i-a raspuns lui Amazon

      Te rog frumos, acorda-ne din timpul tau doar un minut si vedem cine are dreptate. Da click pe articolul de mai sus unde scrie,,Contrar avertismentelor bancii centrale europene" si o sa se deschida link-ul cu opinia BCE. Acolo scrie clar ce articole sunt incalcate si se cere imperativ modificarea legii. Crezi ca o institutie atit de prestigioasa face astfel de afirmatii aiurea? Stii ca scrisoarea adresata premierului a fost transmisa in copie la OLI REHN, COMISAR EUROPEAN PT AFACERI ECONOMICE SI FINANCIARE si la DL LUIS ROMERO REQUENA, Directorul gENERAL AL SERCICIULUI Juridic al Comisiei Europene. Credeti ca a fost doar o gresala? Ca sa nu mai punem la socoteala ca si daca nu va fi infrigement este rusinos si aduce prejudicii, ca sa nu mai punem la socoteala ca angajatii BNR se pot adresa justitiei, atit in plan national cit si ca cetateni europeni, unde vor cistiga si vor primi despagubiri. Poate nu toti dar dupa ce unul doi vor primi, ceilalti de ce nu s-ar adresa justitiei. Chiar suntem o tara care trebuie minata de la spate cu batul pt a respecta tratatele, obligatiile asumate?
      • -3 (5 voturi)    
       Opinie (Marţi, 13 iulie 2010, 12:02)

       Amazon [anonim] i-a raspuns lui andrei

       Este foarte probabil ca angajatii BNR sa se adreseze justitiei, si chiar sa castige. Insa acest lucru nu inseamna ca s-a incalcat Tratatul de Aderare.
       Daca abordam problema din punct de vedere etic, daca se accepta rationamentul ca angajatii din sectorul public sunt o parte a problemei bugetare, ar fi imoral ca tocmai cei care prin inactivitatea lor au contribuit la situatia precara a finantelor publice sa fie exogerati de la plata oalelor sparte.
 • +9 (9 voturi)    
  Sunt obligati (Marţi, 13 iulie 2010, 9:17)

  Pantera Roz [utilizator]

  sa doneze...Nu e sublima chestia asta?!Si mai sublima e treaba ca nu se spune ce "patesc" cei care nu vor sa "doneze"...Ce e toata chestia asta-teatru absurd?!
 • +3 (3 voturi)    
  Reactie 0 (Marţi, 13 iulie 2010, 9:18)

  lolita.pop [anonim]

  Nu vad nici o reactie a oficialilor BNR. S-au obisnuit si ei sa joace in hora lui Base' in fata crasmii cu paharul in mana....
 • -8 (14 voturi)    
  sa vezi si sa nu crezi... (Marţi, 13 iulie 2010, 9:22)

  capatu` satului [anonim]

  io, pana la urma nu mai inteleg nimik, ce treaba are banca centrala europeana cu salariile ratatiilor din pnlsdl, membrii in Consiliu` de Administratie al bnr;

  sigur daca le`ar reduce veniturile cu 50 % ar incepe sa`si puna neuronii in functiune, si am vedea ceva rezultate;
  angajatoru` pt. salariatii bnr, este statu` roman reprezentat de ministeru` de finant`, si are dreptu` oricand sa reduca salariile astfel dupa cum a avut dreptu` sa le majoreze;

  rezultatele activitatii bnr in ultimii 5 ani sunt apropiate de 0, ca sa nu spun -1;
  astfel, banca centrala de la noi, stia ca in us a aparut criza subprime, a observat rezultatele acesteia, falimentu` lehman brothers, criza puternica din Spania si UK de la inceputu` lui 2008, iar la noi incuraja creditu` cu buletinu` si gradu` de indatorare de 70 - 80 % - iar pt. aceste rezultate deosebite au primit si majorari de salariu, pe langa smenu` platit de bancile comerciale, ca doar nu credeati ca bnr`u a dat bancilor liber la furat pe gratis....

  este adevarat, guvernatoru` bnr a aparut din timp in timp si a dat declaratii legate de necesitatea reducerii volumului de credite acordate, cresterea garantiilor, etc., numai ca statu` a angajat o persoana care sa`si faca meseria nu un teoretician care sa faca declaratii;
  bnr`u trebuia de la primele semne ale crizei subprime, sa oblige bancile sa mareasca garantiile si sa scada gradu` de indatorare maxim la 25 - 20 % din veniturile solicitantului de credit, altfel s`ar fi redus povara suportata de cei peste 1 mil. de romani, ce de la anu` vor intra in incapacitate de a`si mai plati datoriile contractate si asta pt. ca bnr`u a avut un singur scop, profit maxim la banci, pierdere imensa pt. populatie;

  de putin timp, Autoritatea Nationala pt. Protectia Consumatorului a ajuns sa promoveze norme legale legat de clauzele contractelor de credit si comisioanele maxime - intreb si io, pt. activitati iau salarii membrii CA al bnr, ca politica bancara este egala cu -1;
  • 0 (12 voturi)    
   sa vezi si sa nu crezi...intr-adevar (Marţi, 13 iulie 2010, 9:33)

   lolita pop [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   Mergi la capatu' satului si du vaca la pascut ca esti mult prea prost si te depasesc subiectele acestea. Daca totusi te incapatanezi si vrei sa te dai destept documenteaza-te inainte de a emite niste judecati sau daca tot le emiti nu le mai scrie sa vada toata lumea cat esti de ....
   • +2 (8 voturi)    
    da` tu ai citit cumva... (Marţi, 13 iulie 2010, 10:52)

    capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui lolita pop

    tratatu` de aderare, sau normele emise de bnr in ultimi 5 ani,
    autoru` articolului sigur n`a citit tratatu` de aderare si nici legea nr. 118/2010, scrie si el ce a citit la alti jurnalisti, si ma indoiesc ca tu ai citit altceva decat abecedaru`;
    hai sa`ti explic io cum sta treaba, strict legal:

    prin tratatu` de aderare s`au transmis unele competente catre institutiile europene, dar nu s`a transmis niciodata dreptu` angajatorului de a majora sau reduce salariul, ma refer la competentele transmise catre autoritatile UE prin tratatu` de aderare;

    asa ca, trichet si jurnalistii, ce isi dau cu habaru` despre orice sa puna mana pe dreptu` comunitar, dreptu` constitutional si hotararile curtii de justitie europene si dupa aia mai vorbim;

    oricum cred ca 99, 99 % dintre cei ce`si dau cu parerea, n`au avut curiozitatea sa citeasca ordinu` MFP nr. 1933/2010, publicat in M.Of. ieri 12.07.2010, daca ar fi citit norma legala, ar fi avut surpriza sa descopera ca nu este vorba de nici o "donare", ci o reducere de salariu efectuata in temeiu` legii aprobate de parlament;
    astfel, prin art. 3 alin. 1 din Legea nr. 118/2010 se specifica forte clar ca se reduc cu 25 % drepturile de natura salariala pt. angajatii din bnr, cnvm, csspp si csa...

    in concluzie, cand faci trimitere la lipsa de informare, ar fi bine sa te apuci sa copiezi, tratatu` de aderarare de vreo 50 de ori, asa o sa ai mai mult habar despre lipsa mea de informatii;

    legat de vaca la pascut, crede`ma animalele sunt de mult mai desteptete decat oamenii, daca o sa citesti Richard al III-lea o sa afli si de ce...

    suntem saraci, da` nu suntem prosti.
    • -4 (6 voturi)    
     Am citit ...cu siguranta mai mult ca tine (Marţi, 13 iulie 2010, 11:20)

     Lolita Pop [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

     e inutil sa fi citit Richard al III-lea daca tu nu esti in stare sa intelegi 4 randuri banale....eu nu am sustinut numic din ce ai mentionat tu mai sus...ramai la capatu' satului
    • +2 (4 voturi)    
     nu ai dreptate (Marţi, 13 iulie 2010, 11:36)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

     De ce nu citesti opinia BCE? statul roman nu este angajatorul salariatilor BNR. BCE are, prin Tratat, competenta de a asiguraindependenta bancilor centrale din statele membre, inclusiv din punct de vedere financiar si a personalului. In plus este interzisa de tratat finantarea deficitului de catre o banca centrala. Deci prevederile incalca tratatul.
     Nu am spus ca e vorba de donatii. Si fiindca vorbesti de Ordinul MFP 1933 citeste art. 1 din acesta apoi vezi ca nimic de acolo nu se aplica de fapt la bnr. nu ar trebui. Fiindca este vorba de diminuarea salariilor STABILITE CONFORM LEGII 330 SI OUG 1/2010, ceea ce nu este cazul la BNR, este prevazut pe legea 330 ca nu se aplica BNR. Incurcate sunt caile legislatiei romanesti, cu legi scrise pe genunchi de juristi care, nu gasesc alta explicatie, lucreaza la ordin sau sunt ultimii care mai lucreaza pentru guvern fiindca colegii lor mai pregatiti au plecat demult in privat. Aici o sa duca reducerile de salarii , vor ramine cei mai slabi pregatiti, statul va fi tot mai ineficient. Si sa fim seriosi miza nu sunt cei 25% din salariile decente doar a 1000/2000 de oameni ci destabilizarea ssingurei institutii pe care actuala putere nu a reusit sa o subjuge inca
     • -1 (3 voturi)    
      sa analizam, (Marţi, 13 iulie 2010, 12:53)

      capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui mihai

      este adevarat ca salariatii bnr, nu sunt inclusi in legea nr. 330/2009 dar asta nu insemna ca dispozitiile Legii nr. 118/2010 nu le sunt incidente;
      legea este aprobata de parlament, asa ca nu se mai poate face nimik; Curtea Constitutional s-a pronunta deja, totusi CC se mai poate pronunta odata in cazul in care salariatii invoca motive noi ce nu au fost analizate deja de Curte;
      imi pare rau ca unor salariati, de la nivelurile de jos li se reduc salariile, numai ca ei trebuie informati ca acestea sunt o urmare a politicii de supraveghere intelepte duse de consiliul de administratie al bnr impreuna cu guvernatoru`,

      poate unii isi mai amintesc, ca toate tarile din UE incearca sa faca ceva cu sistemu` bancar, incepand cu autoritatile de reglementare, respectiv reducerea de salarii si bonusuri - criza s`a produs si ca urmare a lipsei unei politici de supraveghere sau a unei activitati de supraveghere insuficiente....asa ca eventualele sanctiuni nu vor ajunge prea devreme pe masa Curtii de Justitie a UE,

      referitor la subjugarea bnr de catre stat, aceasta s`a realizat de mult, sau cum crezi ca s`a mentinut guvernatoru` atata timp pe post, poate s-a indragostit parlamentu` de el...., da` este mai interesant cu mebrii consiliului de administratie, de departe cei mai capabili economishti ai tarii....
      despre falimentele bancare din anii `90, realizate cu ajutoru bnr, numai de bine,
      • 0 (0 voturi)    
       nu ai inteles (Marţi, 13 iulie 2010, 13:29)

       alexandru [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

       eu nu spun ca nu sunt afectati de legea 118. fiecare categorie profesionala e afectata insa in mod diferit, fiindca legea 118 prevede clar care drepturi se diminueaza. in cazul bnr, cnvm si csa nu se diminueaza si salariul fiindca art. 1 din legea 118 vorbeste de drepturile slariale stabilite conform legii 330. deci nu poti extinde prevederea si la alte salarii. o sa se vada in instanta, nu are rot sa ne contrazicem noi aici(editat de HotNews.ro)
       • +1 (1 vot)    
        este vorba de interpretarea (Marţi, 13 iulie 2010, 13:55)

        capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui alexandru

        sistematica a actului normativ...

        Legea 118/2010 prevede mai multe ipoteze:
        astfel, la art. 1 se specifica ca se reduc salariile/indemnizatiile/etc. cu 25 % ale personalului angajat conform Legi 330/12009 si OUG 1/2010 - rezulta ca acest articol se refera exclusiv la functionarii publici;
        la art. 2 se precizeza ca reducerea de 25 % se aplica altor categorii de bugetari iar la art. 3 ca reducerea se aplica salariatilor autoritatilor publice: bnr, cnvm, csspp, csa;
        fiecare articol al legii nr. 118/2010 se refera la alta ipoteza, nici una nu o exclude pe cealalta.
        • 0 (0 voturi)    
         da o sa vedem in instanta (Marţi, 13 iulie 2010, 15:26)

         alexandru [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

         Ordinul MFP 1330/2010
         Art. 1. - Sumele rezultate din diminuarea cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natură salarială PREVAZUTE LA art. 1 şi 2 din Legea nr. 118/2010...
         deci nu altele ci cele prevazute acolo.
         Este doar un motiv pt a intenta actiune daca angajatorul ti le opreste. Apoi poti ridica exceptii de neconstitutionalitate pe cel putin 3 articole, altele decit cele deja respinse de CCR. Ca sa nu mai vorbim ca simplu fapt ca MFP aincalcat prevederile Legii 52/2003 la emiterea actului pot atrage anularea acestuia. uite o decizie similara pe link-ul de mai jos.
         http://99.100.1.223:5005/?page=view_act&actiune=view&nPrimActNr=none&idact=205221&refact=&art=148&form_action=%2F&ln2iss=dkmuoxy12ikffijlruz374fhghrwk0c169fffnqu
         Apoi exista Curtea Internationala de Justitie, ale carei competente ce vin ca o manusa acestui caz le gasesti aici
         http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7024/
         Ma intreb cite plingeri s-au trimis deja, uitzati aici un link unde o puteti face
         http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_ro.htm
         • 0 (0 voturi)    
          referitor la competenta (Marţi, 13 iulie 2010, 16:49)

          capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui alexandru

          Curtii Constitutionale, aceasta este expres prevazuta de legea 47/1992 si art. 146 din legea fundamentala, norme ce exclud din start competenta curtii asupra sesizarii constitutionalitatii unui ordin al MFP;

          solutia legala pt. angajati, este atacarea legii 118/2010 in contencios administrativ, actiunea trebuie motivatat serios, avizu` bce nu este suficient, parerea mea.....
          • +2 (2 voturi)    
           probabil nu am fost explicit (Marţi, 13 iulie 2010, 17:33)

           alexandru [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

           Nu ma refeream la constitutionalitatea Ordinului MFP ci doar la atacarea acestuia in contencios pentru incalcarea Legii 52/2003 si pe aspecte de nelegalitate. Apoi spuneam ca mai sunt multe cai de atac, in civil, dreptul muncii si in oricare din aceste actiuni impotriva Legii 118 se pot ridica exceptii de neconstitutionalitate. Nu spun neaparat ca CCR va da cistig de cauza ci doar ca exista mijloace de atac, si in tara si la instantele europene. Si de fapt noi dezbatem aici steril. Sunt convins ca intre angajatii BNR exista oameni care au pregatirea, cunostintele si mijloacele necesare sa lupte pentru drepturile lor. Probabil de aceea institutia nu s-a implicat in aceasta disputa fiindca Guvernul va pierde implacabil, BCE si Comisia nu se vor lasa umilite iar in caz contrat exista CIJ din Luxemburg. Va fi suficent ca un angajat BNR sa citige apoi vor introduce toti actiuni. Nimeni nu poate reprosa nimic institutiei, salariatii vor actiona in calitate de simpli cetateni care isi protejaza drepturile.
           Acum dezbat aici asa, fara rost, doar din indignare fata de lipsa de deschidere si transparenta a autoritatilor care ma pun din noupe mine cetatean roman sa ma gasesc in pozitia ingrata de a fi stigmatizat pentru aceasta mineriada legislativa, fiind acuzat de ceilalti cetateni europeni fiindca reprezint macar simbolic sustinatorul unui astfel de regim
    • 0 (2 voturi)    
     despre citit (Marţi, 13 iulie 2010, 12:21)

     Cristina [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

     Daca ai fi citit opinia BCE ai fi observat ca se face referire la interdictia de finantare a deficitului bugetar din resursele bancii centrale, si nu la dreptul de a reduce sau majora salariile angajatilor.
     • 0 (0 voturi)    
      clarificare (Marţi, 13 iulie 2010, 12:34)

      Cristina [anonim] i-a raspuns lui Cristina

      mesajul "despre citit" vine ca raspuns la mesajul postat de "capatu satului"
    • 0 (0 voturi)    
     angajatorul (Marţi, 13 iulie 2010, 14:12)

     lascar_remus [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

     ai dreptate angajatorul,in cazul BNR angajatorul nu este statul,aceeasi situatie ca la pensii,ne bagam unde nu ne este competenta dar acolo unde trebuie nu facem nimic.
  • -3 (7 voturi)    
   plusuri si minusuri (Marţi, 13 iulie 2010, 10:13)

   gaga [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   De acord cu cele scrise de capatu satului. Mai ales ca sunt realitati evidente. Din aceasta cauza nu prea inteleg nici acum nici alta data cine sunt evaluatorii care i-au acordat minusuri. Sunt din BNR?
   • -1 (1 vot)    
    plusuri si minusuri nu intelegi intradevar (Marţi, 13 iulie 2010, 17:38)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui gaga

    Aceeasi abordare stalinista, cine nu este cu noi e categoric o persoana interesata, eventual angajaati BNR care nu au altceva mai bun de facut decit sa va convinga pe voi de lucruri pe care ei le stiu cel mai bine...
    De ce nu crezi ca pe orice om cu un dram de educatie europeana il deranjeaza postura in care ne pune guvernul prin incalcarea obligatiilor asumate, prin faptul ca daca face astazi asa ceva in privinta angajatilor BNR si cu atit mai mult chiar in pofida opiniei BCE, este evident ca nu se va sfii sa incalce si alte drepturi ale altor categorii de cetateni. De ce nu crezi ca pe cei care inteleg ce se intimpla sau macar incearca si se documenteaza ii deranjeaza comenatriile ciobanesti ale unor smecheri care arunca acuzatii, dau sentinte, cifre, desi este evident ca fabuleaza. Eu inteleg de ce nu intelegi, este evident. pacat ca tu nu poti intelege
 • +4 (4 voturi)    
  vai de noi (Marţi, 13 iulie 2010, 9:23)

  BANCHER [anonim]

  Inataiul economist al tarii iar a dat cu oistea in gard. Daca reducea la 0 (zero) achizitiile guvernamentale, nu mai era nevoie de nici o taiere salariala, nici la bugetari, nici la pensionari, nici la BNR (sau era nevoie de o taiere de 5%, ca la spanioli).
  Suma virata de BNR la buget prin taierea cu 25% a salariilor va fi de max 5 mil EUR pana la 31.12.2010...ce sa spun, o mare economie la buget.
  Ce sa mai spun, te ia rasul, ...sau plansul??!
 • +5 (5 voturi)    
  Inca o lege neconstitutionala (Marţi, 13 iulie 2010, 9:31)

  droid04 [anonim]

  Este surprinzator cum un guvern condus de un profesor de drept constitutional, care are in spate o armata de avocati, consilieri etc poate sa adopte si sa incerce sa aplice masuri ce contravin constitutiei.
  Chiar si pentru un profan ca mine, este greu sa inteleg aceasta atitudine.
  Ce se urmareste ? care este scopul ? e pur incmpetenta sau e mai mult de atat? se incearca fortarea unor masuri ce incalca clar prevederi constituionale, doar pentru ca acestea sa fie ulterior invalidate si sa o luam de la inceput. A fost cazul cu pensiile acum cu BNR maine mai stiu eu ce idee ...
  • 0 (0 voturi)    
   se urmareste .. (Marţi, 13 iulie 2010, 13:09)

   hash [anonim] i-a raspuns lui droid04

   .. aducerea de bani la buget. cu orice pret.
 • +1 (3 voturi)    
  nu este o donatie este o expropriere/confiscare (Marţi, 13 iulie 2010, 9:39)

  andrei [anonim]

  De ce sa ne miram de incapatinarea cu care MFP si Guvernul incalca Constitutia, legislatia, Tratatul si Decizia Comisiei Europene care impune respectarea opiniei BCE... Cine sa le atraga atentia asupra consecintelor previzibile? Daca aveau si ei niste juristi nu faceau Legea 118 cu picioarele incalcind cam tot ce se putea incalca. Art.3 alin(2) din Legea 118, la care se refera ordinul MFP, spre deosebire de prevederile art.1 si 2 care stabilesc REDUCEREA salariilor BUGETARILOR, stabileste o CONFISCARE/EXPROPIERE asumelor rezultate din diminuarea salariilor angajatilor unor institutii care se finanteaza din resurse proprii. Totodata Legea 118 stabileste diminuarea salariilor STABILITE CONFORM LEGII 330 si a OUG 1/2010, acte normative care nu se aplica BNR, CNVM, CSA, CSPP, deci e lipsit de aplicabilitate.
  Daca nu ar fi groaznic ca efecte asupra imaginii Romaniei si consecinte in relatiile cu UE ar putea fi hilar cum lucreaza guvernul.
  Reiau o intrebare pusa de un alt cititor: CHIAR CREDE guvernul Roman ca dupa consecintele pe care le-a avut asupra greciei nerespectarea regulilor comunitare si ipocrizia guvernului acestei tari VA MAI FI TOLERATA O ASTFEL DE ATITUDINE DUPLICITARA IN RELATIE CU UE DIN PARTEA UNUI STAT MEMBRU? Chiar trebuie sa isi faca ambitiile pe spinarea si cheltuiala noastra acest ministru de finante? Chiar daca se va evita procedura de infrigement, vor exista costuri indirecte, vom fi tinuti minte ca suntem membrii doar daca e sa intindem mina dupa finantari si ajutoare dar nu si cind e sa respectam legile si institutiile europene. Ce diferenta este intre cei 4 romani care au furat cablurile la calea ferata in franta si un ministru care incalca voit tratatul si opinia deja exprimata de BCE? Aceea ca fapta celui din urma e mai grava si nejustificata
 • +4 (4 voturi)    
  Nu pot fi obligati sa doneze (Marţi, 13 iulie 2010, 9:43)

  Ioana [anonim]

  Donatia implica voluntariat. Cum pot fi obligati angajatii BNR sa-si doneze 25% din salariu..... Nu e drept, moral ..... ce se mai respecta in tara asta??? Ei nu sunt bugetari, deci nu au de ce sa ajute la refacerea bugetului. Nu doneaza suficient, anual, din profitul lor???
  Ce se va intampla pe viitor??? Economia Romaniei depinde de angajatii BNR, de prestatia lor, ce chef de munca ar mai avea???? Ce ar fi daca ar munci doar la o capacitate de 75%???
  Chiar nu mai inteleg nimic ........
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari ... (Marţi, 13 iulie 2010, 10:30)

  Gigi [anonim]

  ... HN.ro pentru alegerea pozei guvernatorului! Se potriveste perfect cu articolul.

  Acum revenind, domnu' Isarescu ... ia mai luati dvs un paharel de spritz de Dragasani in mana (parca pe acolo cresteti vie) si mai explicati-ne o data cum e cu suspendarea legii gravitatiei de catre Curtea Constitutionala. :))

  Am devenit fan total Basescu ... cum ciuruie el pe toata lumea. 50% la alegeri iar acum 100%.
 • +2 (4 voturi)    
  felicitari dl DAN POPA si Hotnews (Marţi, 13 iulie 2010, 10:36)

  Mihai [anonim]

  Este important ca intr-o tara cuprinsa de disperare, haos si panica, divizata de manipulari, mai exista oameni care inteleg importanta imaginii Romaniei, a corectitudinii celor care o reprezinta in relatiile cu UE care, ne place sau nu reprezinta singura noastra sansa de progres sau chiar supravietuire economica si institutionala, in conditiile in care economia nationala nu produce nimic, guvernul nu respecta propria legislatie. Observ ca sunt destui care comenteaza dupa ureche, cu aprecieri golanesti si manifesta suficienta fata de BCE, legislatia europeana. Imi vin in minte tot felul de proverbe romanesti. Sa nu uitam ca imaginea unei tari, a unui guvern se obtine cu eforturi si costuri semnificative. Faptele actualului guvern in relatie cu BCE demonstreaza cit de usor poate cineva risipi acest capital si este remarcabil ca cineva inca lupta sa il trezeasca la realitate, ca trage un semnal de alarma. Din nou presa, desi art148 din Constitutie prevede ca Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile reglementarilor europene. Unde este aceasta garantie acum cind statul incalca Tratatul si Decizia Comisiei? Chiar este o problema atit de lipsita de importanta? Presedintele Romaniei are atributii pe linie de politica externa. Nu am vazut nici o pozitie fata de semnalaele de alarma trase de BCE. Ministerul de Externe a participat la sedintele de guvern. DAE are anumite atributii in ceea ce priveste respectarea acquis-ului comunitar. Peste tot doar tacere. Este nevoie sa se incapatineze un ziarist, un site de stiricare nu vor sa le fie rusine ca sunt romani intre ceilalti cetateni europeni. Insstitutiile statului, Avocatul Poporului, cei de la DAE, isi incaseaza salariile pt a juca un rol de fatada, nu indraznesc sa deranjeze ministerul de finante. Sunt convins ca vor fi nevoiti sa modifice Legea 118 in sensurile cerute de BCE dar raul e facut
 • -2 (2 voturi)    
  Bogdan Olteanu (Marţi, 13 iulie 2010, 11:00)

  oki [anonim]

  Bietul Bogdan Olteanu ! Taman cand credea si el ca a pus-o cu banii, acuma na, primeste o micsorare de leafa . Numai Base e de vina !
  • +3 (3 voturi)    
   Nu crezi ca esti stupid? (Marţi, 13 iulie 2010, 11:44)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui oki

   Ce legatura are salariul unui om pe caare nu il simpatizezi tu cu salariile a doua mii de oameni care sunt afectati de o masura arbitrara? Chiar crezi ca vor avea probleme inurma reducerii cei din conducerea bancii sau sutele de oameni cu salarii mici, soferi, bucatarese, paznici, oameni care au si ei rate de platit ca toti ceilallti care se vad tilhariti de un sfert din venituri. sau o treime daca luam in calcul si cresterea ilegala a TVA.
   Nu stiucare este activitatea dl bogdan olteanu la BNR deci nu am de ce sa comentez. Cred insa ca frustrarea impotriva luisi a BNR provine din faptul ca la momentul schimbarii CA al BNR PDL nu a putut sa isi impuna nici un reprezentat. De atunci cunt atacuri in presa cu tot felul de aberatii la adresa Guvernatorului, a BNR, etc.
   Chiar nu se vede ce se intimpla?
 • +2 (2 voturi)    
  parerea mea.... (Marţi, 13 iulie 2010, 11:04)

  razvan [anonim]

  Eu sunt de parere ca dragi nostri guvernanti sunt constienti de faptul ca vor primi o "palma peste bot" de la UE, doar ca au nevoie de bani ACUM... .asa ca actioneaza ca atare ....
 • +3 (3 voturi)    
  palme... (Marţi, 13 iulie 2010, 11:32)

  eu [anonim]

  Sa vezi ce palme isi iau peste bot de la UE si cum guvernantii nostri, cu o mana vor lua si cu 10 vor da, tot din banii poporuklui, logic! Asa este daca nu avem instituita in constitutie raspunderea ministeriala... Sa raspunda cu averea proprie, ca asa poate ar fi mai atenti la Politicile Fiscale, daca le putem numi asa, pe care le adopta cu o semnatura pe capota masinii in timp ce ei sunt in drum spre mare...
 • -3 (3 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 13 iulie 2010, 11:39)

  cosmin [anonim]

  foarte bine...sa mai platim si noi....ca avem salarii si sporuri imense !!!!
  un director ridica in mana aproximativ 16 000 leo , unsef serviciu 1o 000 lei , iar un economist 7000 lei , asta in conditiile in care marea majoritate a salariatilor Bancii Nationale taie frunza la caini si in conditiile care o multime de protejati ai conducerii au varste de pensionare mult depasite si titusi iau aceste venituri imense !!!!
  • +2 (4 voturi)    
   NU ITI ESTE RUSINE SA ABEREZI? (Marţi, 13 iulie 2010, 12:05)

   silviu [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Sotia mea lucreaza de aproape 10 ani in BNR, salariile pe care le prezinti tu sunt doar aberatii, atit ca suma cit si prin faptul ca acolo sunt confidentiale, nu stii cit cistiga sefii de serviciu sau directorii decit daca esti incadrat pe functia respectiva. Oricum o sa se vada salariile cind vor incepe procesele impotriva MFP, sotia mea va aduce fluturasii de salariu pt a se putea stabili prejudiciul cauzat prin ordinul ilegal. Chiar daca dezvaluirea salariului e abatere disciplinara nu poate fi incalcat accesul la justitie al unui cetatean asa ca BNR va trebui sa fie de acord sa se prezinte salarizul in instanta.
   Oricum, incercarea ta de manipulare a prostimii e stupida, guvernul a incalcat tratatul si opinia BCE si asta nu are legatura cu salariile indiferent care ar fi fost marimea acestora. Imi este sila de modul in care aruncati aberatii, informatii menite sa arunce o anumita umbra pt toti ce3i care mor de grija altuia si crapa de invidie. Esti un ordinar care arunca cu noroi in oameni care nu i-au facut nimic, care se bucura de nenorocirea altuia indiferent la argumente si legalitate. O sa insisst ca sotia mea sa ceara si daune morale in instanta si sa depuna plingere penala impotriva ministrului de finante
  • 0 (0 voturi)    
   salarii in BNR (Miercuri, 14 iulie 2010, 18:09)

   alexandru [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Hai sa nu batem cimpii prefacindu-ne informati. Eu iti propun o chestie f simpla si clara, ba chiar profitabila daca esti asa de informat. Lucrez in BNR, de ani de zile, pe o functie cu studii superioare, momentan nu pot dezvalui salariul fiindca existaa o reglementare in acest sens. Voi iesi de sub incidenta ei cind voi ataca efectele si legalitatea Legii118 in justitie. Pina atunci (nu mai e mult deloc) putem sa ne intilnim acum, sa mergem la un notariat si sa stabilim prin contract urmatoarele: daca eu am salariul macar pe aproape de ce spuit tu, si iti dau o marja mare de eroare iti platesc , nu stiu stabilete tu o suma - vezi doar sa ma incadrez pe gradul de indatorare ca sa ti-o pot da. Daca salariul meu, dovedit cu acte in instanta este mult mai mic decit ce aberezi tu aici imi platesti tu jumatate din suma pe care ti-as plati-o eu.
 • +4 (4 voturi)    
  operatiuniea "bani pentru ai nostri" (Marţi, 13 iulie 2010, 12:05)

  Dedalus [anonim]

  Finantele stiu foarte bine ca incalca Tratatul.

  Nu le pasa insa de asta, deoarece cuvantul de ordine este sa fie platite firmele cliente.

  Orice sursa de bani (legala sau nu) este foarte buna pentru asta, inclusiv zeciuiala BNR.

  O procedura in justitia euriopeana poate dura si doi ani, adica sanse sunt sa fie prinsa aceasta incalcare de urmataorul guvern, de dupa alegeri, nu de acesta.

  E foarte simplu, e voit, e tintit, e clar.
  • -2 (4 voturi)    
   precizare (Marţi, 13 iulie 2010, 12:33)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Drraga Silviu ,
   cred ca ori nu vrei sa spui si ai diverse interese , asta fiind problema ta , ori vrei sa nu se stie adevarul despre cat castiga salariatii BNR .
   Au sporuri de conducere de la 20 pana la 40 % .au sporuri de antena de 5 % ,au alte avantaje ...si lefurile respective....
   Deci ....si vreau sa iti mai spun ceva....chiar sunt in cadrul BNR ....iar de confidentialitate sa nu mai vorbim....toata lumea stie de salariul colegului sau sau al sefului.....
   • 0 (2 voturi)    
    citi angajati BNR au sporuri de conducere,? (Marţi, 13 iulie 2010, 13:26)

    alina [anonim] i-a raspuns lui cosmin

    uita-te si tu cum pui problema, cit cistiga angajatii bnr pe seama sporurlior de conducere..pai citi dintre ei primesc spor de conducere, doar directorii si sefii de serviciu. si cred ca asa este oriunde, sefii primesc mai mult decit angajati. de aici sa extrapolezi sa spui ca veniturile tuturor angajatilor sunt suplimentate de spor de conducere e absurd. spor de antena exista in orice institutie unde esti obligat sa treci zilnic prin scanere, inmulteste doza aceea de radiatii, oricit de infima, cu doi si cu numarul de zile din 20 de ani de munca si s-ar putea sa cumperi luminari de banii aceia. si eu sunt in cadrul bnr si nu stiu si nu ma intereseaza de salariile colegilor sau sefilor,cred ca numai cineva macinat de frustrari, complexe si invidii are astfel de probleme. in pluis, cum spunea cineva, ce legatura are marimea salariului cu incalcarea tratatului si a obligatiilor statului roman? ce legatura au invidiile unora cu felul in care este platzita munca mea? am niste drepturi si nu voi renunta la ele, voi merge in instanta, pe dreptul muncii, pe orice, am sa ma lupt pina in pinzele albe fiindca nu imi vor plati ratele si gradinita la copii imbecilii care fac pe specialistii pe aici. daca nu mi se vor asigura conditiile stabilite prin contractul de munca voi gasi alt job, acum sunt oricum in postnatal si am timp sa caut, voi pierde colegi minunati dar trebuie sa imi protejez familia. este aberant felul in care se pune problema, in care sunt linsati mediatic niste oameni care isi fac treaba.(editat de HotNews.ro)
   • 0 (2 voturi)    
    Precizare (Marţi, 13 iulie 2010, 14:25)

    Lol [utilizator] i-a raspuns lui cosmin

    Esti intr-o grava eroare si te mai si trezesti vorbind nu ai habar. Tipa frustrarea in tine si tu nu o poti opri. De unde ma rog ai tu informatii cu privire la sporurile si salariile celor din BNR...nu iti dai seama ca e o chestiune de principiu in primul rand, de ignoranta, nesimtire, prostie si incompetenta a celor care ne conduc si ca idiotenia unor ca tine o intretin, o aproba si o promoveaza?!
 • -1 (3 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 13 iulie 2010, 13:46)

  cosmin [anonim]

  Aveti venituri uriase !!!....ce va plangeti atata pentru 25% ?...toata ziua sunteti pe Lipscani la cumparaturi sau la bistrourile de pe aco !!!
  • -1 (3 voturi)    
   cosmin te-ai dat de gol in mod penibil! (Marţi, 13 iulie 2010, 14:35)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   In interventia anterioara, incercind sa oferi credibilitate aberatiilor pe care le sustineai ai spus, citez ,,Deci ....si vreau sa iti mai spun ceva....chiar sunt in cadrul BNR ". Era p minciuna si o recunosti chiar tu acum in ultima interventie mustind de invidie, ura, frustrare, complexe.
   Deci, dupa ce afirmi ca esti din cadrul BNR, in ultima interventie spui AVETI (si nu avem) venituri uriase, spui SUNTETI (si nu suntem), ceea ce arata ca privesti fenomenul din afara. si evident cu ochelari de cal, daca nu de orb. De ce crezi ca apara BCE ssalariile din BNR, daca nu fiindca e constient ca trebuie ca bancile centrale sa poata pastra acolo cei mai buni specialisti. Te doare ca nu esti din rindul lor...nu ei sunt vinovati pentru asta, TU ar fi trebuit sa inveti, sa te pregatesti. Sa fi in masura sa o faci. Ceea ce este putin probabil dat fiind faptul ca in logica ta cineva ar putea renunta la 25% pt ca are venituri mari - desi e logic faptul ca atunci acei 25% ar reprezenta mai mult, nu e asa? In plus nu ai fost capaabil sa distingi elementul fundamental al problemei desi ti-a fost pus sub ochi de alti comentatori. Subiectul discutiei este incalcarea de catre guvern a tratatului si reglementarilor comunitare, este totodata moralitatea unei guvernari care se preteaza la nerespectarea obligatiilor asumate si sfidarea institutiilor partenere din UE. Aceste aspecte nu au nici cea mai mica legatura cu nivelul de salarizare din BNR, pe care nu esti tu in masura sa il judeci (ci conducerea acestei institutii care stie citi oameni bine pregatiti au plecat in fiecare an la banci private) si nici macar nu il cunosti dupa cum au dovedit afirmatiile tale speculative si tendentioase. Arunci acuzatii stupide ca orice posstac platit. Chiar nu credeti ca e evident ca sunteti mereu aceisasi cei care fara argumente doar cu acuzatii populiste incercati sa intimidati pe cei care scriu articole care rleva greselile guvernului. Rusine Guvernului ca se preteaza la astfel de practici
   QE
  • 0 (2 voturi)    
   Am inteles de unde iti culegi informatiile... (Marţi, 13 iulie 2010, 14:50)

   Lolita Pop [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Si ia mai spune mai Cosmine angajatii BNR cu care te intalnesti cand tai frunza la caini pe Lipscani purtau si ecuson? Aveau genti Hermes si costume Armani? N-ai auzit cumva ce povesteau despre vacantele la Monte Carlo? Ai vazut ca au numai ML-uri, Land Rovere si Q7 in parcare? vai de capul tau ....
  • 0 (2 voturi)    
   esti de rasul lumii (Marţi, 13 iulie 2010, 15:43)

   camelia [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Am impresia ca te cam incriminezi singur, spunand ca te afli pe Lipscani la cumparaturi in timpul programului... Nu ca sunt de partea salariatilor din BNR, dar sper ca cineva de acolo va citi comentariile din cadrul acestui articol, si va avea curajul sa ceara redactiei hotnews adresa de mail si IP calculatorului de unde a fost transmis comentariul tau, nu de alta dar sa le fie mai usor sa te dispinibilizeze daca tot recunosti ca vii la birou sa te plimbi pe Lipscani. Si apoi, banuiesc ca, la fel ca in cadrul oricarei societati comerciale, prevederile contractului colectiv de munca sunt confidentiale, iar ceea ce afirmi tu aici este o incalcare a confidentialitatii, si prin urmare, BNR ar face bine daca te-ar da putin in judecata. Asta in cazul in care esti angajat acolo, desi, sincer vorbind eu personal am mari dubii...
 • 0 (0 voturi)    
  Ce-au reglementarile UE cu Romania ???!!! (Marţi, 13 iulie 2010, 14:35)

  lili [anonim]

  Nici in clin nici in maneca, asa cum Romania nu are nici in clin nici in maneca cu UE !!!! Locul nostru nu-i acolo !!! Mai trebuie sa treca ani multi pana ne-om potrivi noi vreodata cu UE !!!! In Romania regulile exista numai pentru a fi incalcate, nu si respectate.....
 • 0 (0 voturi)    
  Invidia caracterizeaza romanul (Marţi, 13 iulie 2010, 15:37)

  ioana [anonim]

  De ce trebuie sa avem mereu ratiunnea umbrita de invidie, ura, rautate.
  De ce sa le fie luati banii celor de la BNR atat timp cat nici macar nu sunt bugetari. De ce???
  Unde mai exista dreptate in tara asta???
  • +1 (3 voturi)    
   Ipocrizia caracterizeaza BNR-ul (Marţi, 13 iulie 2010, 21:25)

   un bugetar [anonim] i-a raspuns lui ioana

   Deci cei de la BNR nu sunt bugetari doar pentru faptul ca nu sunt cuprinsi intro lege in care este mentionat cuvantul ,,BUGETAR,,.
   Dar salariile lor de catre cine sunt platite ,nu de catre statul roman.Iar daca sunt asa de capabili si de oropsiti au alternativa bancilor private.
   Oricum observam separatisme intre,,elitele,, din BNR ,MAGISTRATI si PROSTIME(bugetari ,pensionari).
   Tin sa le amintesc distinsilor domni si doamne din BNR ca dac nu ar fi fost unii bugetari(ARMATA ROMANA) azi nu am fi avut o institutie numita BANCA NATIONALA A ROMANIEI.Pt ca statul roman a fost creata si pastrat de catre ARMATA ROMANA si nu de BNR sau d catre magistrati.Si nu cred ca in BANCA NATIONALA A UNGARIEI ati fi putut ocupa un post.
   • -1 (1 vot)    
    esti stupid, ca toti cei care comenteaza fara doc (Marţi, 13 iulie 2010, 22:38)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui un bugetar

    de ce vorbiti si faceti aprecieri daca nu intelegeti despre ce e vorba? de ce e ipocrizia caracterizeaza BNR-ul?Au spus ei asa ceva? Banca Centrala Europeana s-a pronuntat si nu pt ca nu scrie bugetar ci pt ca se aplica aceleasi reguli peste tot in uniune. de ce nu citesti opinia? Ce are una cu alta? a scazut BNR salariile in armata sau la restul bugetarilor? Nu, guvernul a facut-o. Eu vreau sa te intreb daca nu erai bugetar, ti s-ar fi parut normal sa isi dea tot prostul cu parerea pe ce ar trebui sa faci cu banii tai? Si ce rost au aprecierile stupid nationaliste? Da, daca nu era BNR si era Banca Ungariei cei buni ar fi putut lucra acolo, asa cum acum particip la grupuri de lucru la Bruxelles, la ecb, etc. Pe mine personal nu ma deranja sa lucrey pt un stat mai putin corupt si arbitrar. Nationalismul e cea mai stupida manipulare, singura care ii face pe sarantoci sa simta ca au ceva de aparat. Mie imi este rusine de imaginea statului roman,mai ales acum cind sfideaza obligatiile ce ii revin.Si da, exista elite si nu este nimic rau in asta. Nu s-a nascut nimeni angajat BNR sau magistrat, a muncit si a obtinut acest statut iar faptul ca au alte salarii, beneficii este f firesc, oriunde in lume, in afara de dictaturile comuniste (deci ale puterii oamenilor prosti) specializarea se plateste mult mai bine. Da magistrati ca si profesorii si medici au nevoie de un alt statut. Ai invatat tu la fel ca ei ca sa ii judeci, esti supus acelorasi rigori la locul de munca, ai aceleasi raspunderi? Nu, hai sa lasam prostiile. Eu am facut dreptul, stiu ce inseamna admiterea la institutul de magistratura. Inteleg care sunt standardele pentru a lucra intr-o banca centrala. Si nu mi se pare normal ca orice grustrat sa incer ce sa se compare cu oamenii astaia. Nu este suficient sa crezi ca esti destept si te pricepi . fiindca daca ai fi fost erai in partea cealalta, apartineai unei elite nu o urai fiindca ai complexe si constientizezi ca esti ratat.
    Nu mai muri tu de grija magistra
    • -1 (1 vot)    
     Forma fara fond (Marţi, 13 iulie 2010, 23:32)

     Un bugetar [anonim] i-a raspuns lui mihai

     Evident un stupid sau o stupida ,un complexat sau o complexata(ma refer la doctori) ,au avut grija ca in romania sa se nasca inca o persoana de elita(in speta tu) si sa iti asigure ingrijire medicala.Iar acei stupizi si complexati merita sa li se reduca salariile.
     Evident ca un stupid sau o stupida ,un complexat sau o complexata(ma refer la dascali) au avut nervii sa te invete carte sau mai sigur au incercat sa te invete pe tine o elita a neamului romanesc.Iar acei stupizi merita sa li se reduca salariile.
     Evident parintii tai ,bunicii tai ,stramosii tai au fost niste elite ,nu niste oameni prosti(asa dupa cum te exprimi).Daca intamplator esti si din sudul tarii ,unde exista o traditie in clasa de elita nu ma mai surprinde nimic.
     Asa de curiozitate daca vei incerca sa verifici prin ce e cunoscuta Romania in lume o sa ai surpriza ca in nici un caz u e cunoscuta prin justitia care este aplicata cetatenilor romani ,nici prin marile realizari in domeniul financiar bancar.Ciudat nu?
     Doar in justitie ,BNR ,ALTE COMPANII NATIONALE sunt elitele neamului romanesc.
     In cazul tau eu sunt ferm convins ca cel care a ti-a ajutat mama in spital era ori magistrat ori functionar al BNR .
     Cei care te-au invatat carte au fost sigur de la BNR sau magistrati.
     Si daca ai sti istorie ,domnule absolvent de drept ai sti ca Bratianu (nu era de la BNR) a afirmat ca Romania Mare a fost facuta pe sangele dorobantilor(ARMATA ROMANA).Dorobantii nu erau functionari la BNR si nici magistrati.Ei erau niste oameni prosti.Poate asa erau si bunicii tai.
     • 0 (0 voturi)    
      ori ai inteles gresit ori denaturezi ce am spus eu (Miercuri, 14 iulie 2010, 12:12)

      mihai [anonim] i-a raspuns lui Un bugetar

      Citez, am spus daca vrei sa mai citesti odata : ,,magistrati ca si profesorii si medici au nevoie de un alt statut. Ai invatat tu la fel ca ei ca sa ii judeci, esti supus acelorasi rigori la locul de munca, ai aceleasi raspunderi? " Deci in nici un caz nu am facut aaprecieri defavorabile la adresa lor ci am subliniat ca ar trebui sa fie recompensati si sa nu aiba grija zilei de miine pt a se putea dedica doar perfectionarii si specializarii profesionale, asa cum este in tarile civilizate unde le este respectata demnitatea si pregatirea.
      Am spus ca sunt prosti ssi stupizi cei care comenteaza fara o minima documentare si issi dau cu parerea pe banii altora. Si nu am spus ca eu fac parte din vreo elita, sper ca se va intimpla asta dar nu imi arog meritele.
      Chestia cu armata mie nu imi spune nimic bun. Armata, am rezervele mele care nu au ce cauta in aceasta discutie. Stim cum este mistificata istoria noastra cum prezentam lucrurile de parca am fi cistigat cele 2 razboaie mondiale si nu le-am fi incheiat de fiecare data semnind armistitii in conditiile impuse de alti. Am sa ma refer doar la experienta mea. Am fost in armata si mi s-a infatisat ca cel mai retrograd element al societatii unde indivizi cu intelect subindoielnic isi bateau joc de cei veniti chipurile sa sserveasca patria eventual umplind portanagajele cadrelor. A doua experienta a fost atunci cind au impuscat pe strada din cetatenii din a caror munca le erau platite salariile. A treia cind camioanele armatei aduceau minerii in centrul capitalei. Mi-au ajuns astea, m-au umplut de respect
    • -1 (1 vot)    
     cuiva caruia ii e rusine ca e roman (Marţi, 13 iulie 2010, 23:40)

     un bugetar(intamplator nationalist) [anonim] i-a raspuns lui mihai

     Daca ai aceasta rusine si consideri ca ai un handicap ca apartii statului roman ,de ce nu te duci in vest sa iti arati adevaratele calitati?
     E pacat sa te irosesti printre romani.
     Si iti sugerez sa te duci in SUA acolo ca si absolvent de drept vei castiga fff bine.Problema ca in SUA sunt niste sarantoci(nationalisti) care o sa te puna la punct .Ei nu stiu ca tu esti o elita din Romania ,o mica creatura de Fanar.Iar cu Banca Ungariei nu ai prins sensul ,inca o dovada ca istoria(ai terminat dreptul?) Romaniei e cam straina de vastele tale aptitudini.
     • +1 (1 vot)    
      esti prea subtil pt mine, recunosc (Miercuri, 14 iulie 2010, 12:18)

      mihai [anonim] i-a raspuns lui un bugetar(intamplator nationalist)

      . Daca am decis sa nu ramin in strainatate aam facut-o din ratiuni care nu au legatura cu patriotismul ci cu cei care imi sunt dragi. Patria, ca si familia, nu ti-o alegi, nu e vina ta. Tu doar porti povara rusinii faptelor unora dintre concetaatenii tai si mai grav a guvernului pe care poate uneori nicci nu l-ai ales, altadata ai facut gresala sa il alegi
      Si sa stii ca eu stiu istorie, cea adevarata, nu lozincile patriotarde si stupide. Stiu si ce a fost bun si lungul sir de capitole baagate sub pres.
      Si fi linistit am prins sensul, doar ca nu mi-ar pasa. am cunoscut mai multi unguri cu caracter si calitati decit defecte, intr-o proportie incompaarabila. Ce conteaza ce scrie larubrica nationalitate sau cetatenie, astea sunt doar instrumente de manipulare, conteaza cum este individul respectiv in relatia cu tinee, cu cei din jur
 • 0 (2 voturi)    
  Si de ce ar fi BNR diferita de restul? (Marţi, 13 iulie 2010, 18:04)

  gabi [anonim]

  Guvern de 2 lei, decizii haotice ... tot tacamul.
  Dar ramane totusi intrebarea, daca BNR (Mugur Isarescu) a sustinut si promovat taierea salariilor si a pensiilor, de ce sa nu se taie si in BNR salariile?
  Plus nu pot sa inteleg de ce Romania, tara care e pe ultimul/penultimul loc in UE la salarii bugetare(medici, profesori etc) isi ofera angajatilor BNR (inclusiv guvernatorului) salarii care se afla cam pe la mijlocul clasamentului in randul salariilor de banci centrale (si asta e declarata de Vasilescu cum ca salariul guvernatorului BNR e cam pe la mijloc fata de salriile celorlalti guvernatori din UE).
  Poate ar putea face cineva un articol pe tema asta.
  • +1 (1 vot)    
   The real Deal (Miercuri, 14 iulie 2010, 2:31)

   afterhours [anonim] i-a raspuns lui gabi

   Ca sa o luam cu inceputul pt cei cre habar nu au cu ce se mananca BNR, aceasta institutie nu este platita din bugetul statului ci din propriile venituri!!!!!subliniez pt cei care nu stiau asta.........de aici rezulta pe langa toate tratatele mentionate mai sus ca -25% nu se justifica sub nici o forma.

   Apoi voi ceilalti care lucrati pe la banci comerciale si ati stat de vb cu personalul Bnr stiti cam cata bataie de cap e sa lucrezi acolo? cam cat trebuie sa asimilezi si sa dezvolti mai departe? va spun eu ..............Habar n-aveti.In Bnr sunt poate cei mai competenti oameni din sistemul bancar romanesc, multi dintre ei au migrat la bancile comercile pe bani mai multi si chiar au fost vanati pt cat de bine erau pregatiti!

   In concluzie in loc sa dati crezare tuturor imbecililor de ziaristi care macane 2 cuvinte in economie, cand ei habar n-au lucruri esentiale de tin de economie ......................si altora care efectiv canta in struna partidului mai bine uitati-va la domnul Vasilescu, care de fiecare data cand intra in direct la Tv e pe intelesul tuturor, mare efort din partea unui om care jongleaza cu termeni economici asa cum noi toti bem apa in fiecare zi si la altii din Bnr care inca mai tin tara asta in picioare.


   Si pt cei care sunt de-a dreptul destepti si plini de sine v-ati intrebat vreodata de ce nu a picat vreo banca in Romania???ca intr-un joc de lego puteam sa fim acum mai rau ca SUA sin punct de vedere bancar!


   Guess what..............sunt niste oameni care zi de zi isi fac treaba .........partea prosta e ca nu pot sa para in ziare si sa descrie tot ce fac ei pt ca asa le a natura jobului!soo pana sa tot aruncati cu noroi mai ganditi-va de 2 ori de ce nu am picat de tot cu leul!?

   Cheers
   • -1 (1 vot)    
    Venituri proprii ale BNR (Miercuri, 14 iulie 2010, 11:11)

    gabi [anonim] i-a raspuns lui afterhours

    Sunt convins ca BNR are si venituri proprii, totusi, ce le poti spune celor care vor platii transele luate de Romania la FMI si varsate la BNR?
    Nu cumva aceste "venituri proprii" ale BNR sunt platite totusi de noi?
    Mi se pare foarte echitabil ca si salariile BNR sa scada cu 25% la fel ca restul bugetarilor si punct.
    Daca BNR era privata atunci nu, nu mi se parea normal sa le scada salariile cu 25%.
    Si alaturi de BNR astep ca si salariatii din regiile de stat sa beneficieze de scaderea de 25%.
    • 0 (0 voturi)    
     transele intrate la BNR nu vor fi platite de la bu (Miercuri, 14 iulie 2010, 18:15)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui gabi

     Este o confuzie, transele intrate la BNR nu vor fi returnate din buget sau de populatie ci din veniturile BNR. De altfel fondurile pentru rezerva valutara nici nu se cheltuie decit marginal in apararea cursului de schimb. Doar banii pe care ii primeste guvernul, eventual in contul acestuia destinat platilor externe deschis la BNR vor fi returnati de la buget. Deci nu exista nicio legatura. Nu trebuie sa crezi ce spun eu aici, e suficient sa te documentezi in aceasta privinta, chiaar te rog sa o faci. In rest parerea cu ,,e firesc sa.. e irelevanta, exista argumente clare precizate in opinia BCE. si veti vedea ca se va da dreptate in justitie, poate nu in cea romaneasca dar se va rezolvaa, fiti linistiti. Problema nu e cui sa mai scada, ci faptul ca nu trebuia scazut nimanui. Este aceeasi conceptie idioata din aramata, findca unul greseste toti sa plateasca. trebuie eliminate adevaratele probleme, doar nu vreti sa spuneti ca toti cei carora li s-a redus salariul nu si-l meritau, ca tooti erau vinovati de actiunile haotice , soprupte si contradictorii ale clasei politice?
   • -1 (1 vot)    
    Guess what (Miercuri, 14 iulie 2010, 11:24)

    gabi [anonim] i-a raspuns lui afterhours

    Guess what - poate ca o scadere a leului care sa relanseze exporturile Romaniei ar fi fost totusi necesara in loc sa se cheltuie ptr mentinererea cursului leu euro la nivelul de dinainte de a incepe criza - nu crezi.
    Aici nu se discuta cat de bine pregatiti sunt angajatii BNR sau ce super rezultate a avut BNR. NU ASTA E SUBIECTUL. Subiectul este daca e normal sa scada salariile celor din BNR si raspunsul e unul singur: Isarescu a sustinut extrem de raspicat ca salariile bugetarilor trebuie sa scada - BNR desi se poate interpreta ca are venituri proprii in relaitatea banii cu care obtine venituri proprii sunt bani nostri ai tuturor si deci daca e scadere ptr bugetari sa fie ptr toti nu "doar ptr catei (medici, profesori etc...)"..
    • 0 (0 voturi)    
     logica ta gabi e sublima (Miercuri, 14 iulie 2010, 18:18)

     ALINA [anonim] i-a raspuns lui gabi

     dar lipseste cu desavirsire.
     Ceea ce spui tu e cam asa. Daca un medic iti recomanda o amputare, acea amputare trebuie aplicata si celor care locuiesc cu medicul
     ai o problema amice, cauta-ti o fata, un job, ia niste zahar, nivelul de isterie pe care il mainfesti e patologic
  • +1 (1 vot)    
   e simplu (Miercuri, 14 iulie 2010, 8:45)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui gabi

   In primul rind, asa cum ai spus, dl Vasilescu a declarat (daca asa o fi declarat, eu nu am auzit, doar te citez) ca salariul GUVERNATORULUI e la mijlocul clasamentului, nu cel al ANGAJATILOR BNR.
   Daca te uiti pe legea 312 privind Statutul BNR, CA al BNR stabileste salariile angajatilor in functie de media salariilor din sistemul bancar romanesc - asta ca sa nu fie si mai mare hemoragia de specialisti. Decii nu ai de ce sa compari cu profesori si medici sau cui orice categorie de bugetari. Asta nu inseamna ca nu sunt de acord ca in tara noastra este o batjocura ce se intimpla cu retribuirea acestor categorii care alaturi de magistrati constituie coloana vertebrala a unei tari. Aveti idee pe cine a impuscat Stalin la Katyn alaturi de ofiteri in incercarea de e distruge natiunea poloneza? Pe cine au trimis comunistii la canal? Tot pe profesori, preoti, medici, intelectuali si magistrati. Separa-i de restul populatiei si o vei manipula cum vrei tu, va fi un trup fara constiinta si creer.
   • -1 (1 vot)    
    Banci comerciale private si BNR (Miercuri, 14 iulie 2010, 11:15)

    gabi [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Ba da, trebuie sa compari cu medici profesori etc.
    Banii celor din BNR sunt bani publici si punct.
    Nu sunt bani privati asa ca toti cei care sunt remunerati din bani publici ar trebui sa intre in hora asta cu taierea de 25%.
    Aaa, daca vrei sa discutam despre decizia guvernului de a taia salariile bugetarilor cu 25% daca e corecta sau nu atunci e alta discutie dar BNR nu trebuie tratata diferit de ceilalti bugetari ptr ca in definitiv sunt tot bani publici si acolo nu privati.
    • +1 (1 vot)    
     Vorbesc cu surzii (Miercuri, 14 iulie 2010, 14:59)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui gabi

     sati citit opinia bce? nu. aveti idee despre ce discutati? nu. aveti argumente la ceea ce a stabilit bce prin votul tuturor guvernatorilor la nivelul statelor ue? da, propriile convingeri. ce rost are sa aduci argumente cuiva de asemenea factura? o dezbatere presupune punerea in balanta a unor argumente circumscrise problematicii in cauza si nu opinii dupa ureche. modul de stabilire a salariilor ion bnr este stabilit prin lege si fundamentat pe criterii obiective. bce nu face afirmatii hazardate. iar faptul ca actualul guvern nu a facut nimic inca nu arata decit disperarea cu care in haosul pe care l-a creat incearca sa ia ceva de la oricine, sa nu plece cu valiza goala.(editat de HotNews.ro)
 • +1 (1 vot)    
  ura nu tine loc de masuri (Miercuri, 14 iulie 2010, 8:45)

  Dedalus [anonim]

  Este foarte simplu: bancile nationale NU sunt sub jurisdictia Guvernului, in UE.

  Asta, conform Tratatului si conform regulilor instituite in UE.

  Nu are importanta aici daca salariile din BNR sunt de 600 lei pe luna sau 6000 de lei pe luna.

  Are importanta faptul ca Guvernul nu are dreptul sa fixeze salarii la BNR. Clar. Nici mici, nici mari, nicicum.

  Asta e si natural daca stai sa te gandesti, avand in vedere ca independenta BNR nu ar fi reala daca Guvernul SRL ar avea dreptul legal de a le scadea salariile atunci cand nu sunt de acord cu "politica" lor.

  Si, ca sa raspund totusi parerii ca "si asa au salarii mari" - va uitati unde nu trebuie, dragilor! Tot salariul de la BNR pe 10 ani nu valoreaza cat trei contracte date de Guvern unora, pe sume ireale sau pentru servicii/produse/lucrari absolut inutile...

  Asta e tactica Guvernului SRL: arunca lumina pe salarii, ca acolo tot romanul intelege ("auzi ba, astia au salrarii babane, de 8000 de lei pe luna si eu ma spetesc pe 2000! Nenorocitii dracului!") si nu pe contracte unde nimeni nu intelege nimic ("Si ce daca au dat un contract de 1 milion de EUR pt. serviciul XYZi?!" Foarte bine, sa vina turistul cu buzunarul plin sa-mi dea mie 10 lei pe mic si 20 lei pe o sarma obosita, ca are bani!").
 • -1 (1 vot)    
  durere mare (Miercuri, 14 iulie 2010, 13:41)

  nea Tase [anonim]

  Durerea postacilor ca s-a trecut peste recomandarile lui Trichet ma umplu de lacrimi. Ce vor face cei mai amarati dintre dintre amarati: functionarimea din BNR? Ce se va intampla cu Romania in UE? In NATO si la ONU?Cred ca raspunsul la a doua intrebare e simplu :NIMIC! Cat priveste "donatia' nu cred ca trebuia sa vina Finantele sa o impuna, era suficent ca BNR- din spirit de solidaritate cu tara- sa o propuna singura. Mai ales ca a fost mereu prima care a aplaudat taierile din salariile celorlati. In final, un mesaj catre cei din BNR: nu fiti tristi, baieti! Sunt exact recomandarile voastre! Ce ati vrut, asta ati avut! Salut!
  • +1 (1 vot)    
   durerea lui nea tase (Miercuri, 14 iulie 2010, 14:55)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui nea Tase

   te bucuri cum se bucurau toti desculti la executiile publice. atita stii, atita intelegi atita faci. Eu nu pt cei din BNR pling, sunt convins ca ei vor reusi sa isi apere drepturile fiindca in UE justitia este justitie si cei din BNR au resursele si priceperea sa se apere chiar daca institutia a stat in expectativa. Eu depling imaginea tarii noastre un un guvern care incalca reglementari si isi bate joc de obligatii, faptul ca prostimea nu intelege ca azi sunt cei din BNR miine oricare noi altii. Si stiti ceva chestia cu solidaritatea, daca nu esti oligofren nu ai repeta o lozinca atit de stupida. Trebuie sa fi solidar cu cei care nu mai pot plati contracte atribuite sii umflate fraudulos? trebuie sa fiu solidar cu incompetenta guvernului, fiindca in riomania nu este criza financiara mondiala cu care tot bate toba boc este o criza sistemica institutionala, datorita managementului execrabil si furtului la nivel organizat. Nu muri tu de grija celor din bnr, nu te bucura de raul lor. nu s-a tras ultimul cartus si pe cit te bucuri acum o sa te oftici mai rau cind vei vedea ca singura ta sansa de a fi vreodata egalul lor, prin procentajul de taiere la salariu , s-a risipit. Si inca una apropos de solidaritate. Cind vad ce jivine gretoase se gudura pe net , nu doar ca nu as vrea sa fiu solidar cu ele dar imi pare rau ca inundatiile au luat gospodariile oamenilor sarmani si nu sobolanii de pe forumuri si din subsolurile din modrogan
   • 0 (0 voturi)    
    Dreptul la o opinie (Miercuri, 14 iulie 2010, 15:18)

    gabi [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Daca altcineva are o alta opinie decat a ta, asta iti da dreptul sa-l cataloghezi la categoria jivine gretoase sau sobolani?
    Guvernul incalca multe legi, si multe categorii profesionale au de suferit astazi datorita celor care au votat comandantul suprem si partidul lui. Toti romanii sufera astazi nu doar BNR-ul - trebuie sa intelegi bine acest lucru si sa ai grija ce votezi data viitoare.
    • 0 (0 voturi)    
     nu am vrut sa te jiognesc, (Miercuri, 14 iulie 2010, 18:27)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui gabi

     sunt exasperat de faptul ca toata lumea isida cu parerea despre altii, de parca daca mai tragi pe cineva in rahat are gust mai bun
     tocmai ca guvernul nu ar trebui sa incalce nicio lege iar faptul ca incalca multe nu face mai putin grav sfidarea legislatiei europene. Oameni buni chiar nu intelegeti ca pe linga beneficiile de scurta durata ale fondurilor obtinute din taierea salariilor a 2000 de persoane vom pierde cu totii mult mai mult? nu ei, vor pleca de la guvernare cu valiza plina ci noi cei care raminem. si care raminem cu mai putini medici, cu mai putini profesori, cu magistrati si politissti mai coruptibili, cu milioane de oameni cu demnitatea calcata in picioare, cu un nou prag de agresivitate si instrainare pe care il vor simti toti cei care nu vor reusi sa isi mai plateasca ratele. Nici eu nu inteleg de ce BNR nu a intervenit ca sa atraga atentia macar asupra impactului pe care il va avea asupra stabilitatii financiare si a ratei de performanta a creditelor aceasta scadere oimprevizibila a veniturilor. Tocmai faaptul ca nu au protestat nici atunci nici cu salariile ma ingrijoreaza fiindca daca guvernul acesta a pus mina intr-un fel sau altul si pe BNR e totul pierdut. Speram ca BCE sa actioneze cu mai multa fermitate, sper sa o faca, nu pt salariile celor dinj BNR ci pentr principiul legalitatii, pt ca acei oameni sa nu issi piarda independenta atit cit or mai avea, prestigiul si specialistii. Vom avea cu totii de suferit, sunt convins ca deja efectele se vor vedea, chiar daca nu cu intentie nu vreau sa ma gindesc in ce masura au fost afectati inclusiv ca implicare profesionala de atmosfera aceasta, cit mai pot fi dedicati, citi issi cauta deja altceva. nu toti, stiu dar din pacate cei mai buni. Va veti bucura ca le-au taiat salariile. veti pierde cu totii mai mult peste noapte ccind un atac asupra leului, precum cel de anul trecut vaa reussi fiindca specialistii de acolo si-au cautat ssi gasit joburi mai bune, au fost inlocuiti cu cineva care s-a multus
 • +1 (1 vot)    
  Rugaminte (Miercuri, 14 iulie 2010, 14:20)

  Alin [anonim]

  Haideti sa nu incercam sa defaimam chiar toate institutiile din tara asta. Chiar nu vedeti ca asta se incearca?!
  Cu astfel de masuri trimitem in strainatate si specialistii BNR, aia care mai sunt, si am rezolvat-o si p'asta. Usor , usor o sa devenim, daca nu deja suntem, o tara fara viitor si sa recunoastem... noi, cu totii, am contribuit la asta.
  Chiar doriti sa-i defaimam pe toti?
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Miercuri, 14 iulie 2010, 17:48)

  allan [anonim]

  sunt curios cum se aplica normele pentru autoritatile autofinantate integral, care inca au CCM si sunt aparate si de directive UE privind independenta financiara ?!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by