BNR: Sistemul bancar inregistra pierderi de circa 50 milioane euro dupa primele cinci luni ale anului
Potrivit surselor citate, cu toate pierderile inregistrate, nicio banca nu este in pericol de a cadea. "Sunt pierderi contabile, bazate strict pe constituirea de provizioane. E si normal ca unele sa fie pe pierdere pentru ca asa se intampla in situatii de criza. Ele isi vor reveni, fara indoiala", au mai declarat pentru HotNews apropiati ai Bancii Centrale.
Profiturile sistemului bancar in 2009 au coborat la 772,3 milioane de lei (putin sub 200 milioane de euro), de la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), cat reprezentau profiturile sistemului bancar in 2008.
Motivul acestei scaderi consistente este evident contractia activitatii economice, care a dus la disparitia multor companii, bancile fiind nevoite sa isi provizioneze creditele in pierdere si sa isi vada astfel profitul erodat. 20 de banci au incheiat anul trecut cu pierderi totale de peste un miliard, in vreme ce profitul bancilor "castigatoare" a depasit doua miliarde de lei.
Numarul angajatilor in sistemul bancar a scazut cu 3.724 pe parcursul anului trecut. Personalul din centrale s-a redus in 2009 cu 256 de angajati, respectiv cu 1,23%, la 20.394 de persoane. De asemenea, bancile au inchis anul trecut 127 de sucursale, reprezentand 1,9% din reteaua teritoriala, ajungand la 6.425 de unitati la finele anului trecut. Bancile si-au extins in trimestrul al treilea reteaua teritoriala cu 18 sucursale, dar au reluat inchiderea de unitati in ultimele trei luni din 2009, cand au redus reteaua cu 39 de unitati.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Mai ales salariatii...ce bine era sa lucrezi la o banca, manevrand niste hartii si cu 1000 de euro salariu. Dand credite bugetarilor (cei mai de incredere) in timp ce privatii ....erau cei mai suspecti..... mai ales patronii, cei mai hoti.
Personal, nu am economiile in banci...le tin in Euro ...la "saltea".
si, slava domnului, nu am niciun credit.
UnCapsunarCanadian
Ajungi in ziua de azi sa ai mai multa incredere in baietii bruneti decat intr-un smecher cu costum la 4 ace care iti fura nu doar banii din portofel, ci si pe aia din viitorul portofel.
Credite nu se mai dau, oamenii abia mai au bani sa le plateasca pe alea vechi, recuperarile merg greu, cei care mai au un ban incep sa priceapa ca garantarea e doar vorba goala, iar depozitele sunt impozitat, incep sa bage banii in aur ca pe vremuri.
Dar.. bancile isi vor reveni.. fara indoiala... :)
.
Da, astept sa se duca in faliment bancile, si apoi si tara.
Nu-ti fa griji daca am unde sa lucrez...suntem intr-o lume deschisa..daca nu-mi mai place in Ro, ma duc afara, de unde am si venit acum un timp recent, ca sa fiu acum dezgustat de mizeria din Ro.
Asta e unul din cele mai mare beneficiu al aderarii Ro la UE, libera circulatie a persoanelor.
Nu vreau sa moara si capra vecinului, vreau doar ca Romania sa intre in cel mai adanc faliment , care va fi o renastere: economic, politic, social, etc.
Asa cum germania si Japonia au fost total distruse dupa razboi si acum sunt intre primele 5 in lume. Germaniua dupa primul razboi nu a fost distrusa destul, in sensul economic, social, de a gandi, etc. A mai fost nevoie sa mai fie distrusa odata ca sa-si revina...si sa fie acum nr. 2-3-4.
Asta ne trebuiue si noua. Sa radem cu toti...cu vechile obiceiuri, coruptia, ne-munca, smenaraia, balcanis,mul, nesimtirea, etc.
SUCCESURI!!!
Daca ai pune banu' la banca (exista in romania si banci din afara, unde depozitele sunt garantate de guvernul tarii de origine al bancii - vezi ING) ar fi o situatie de tip win-win in care tu castigi un randament de 2,5-3% pe an la euro, si banca castiga din investitiile pe care le face cu banii tai.
Evident, tu dorind sa moara capra, da' sa moara in chinuri grele, preferi sa stai intr-un colt si sa privesti spectacolu'.
Cand vorbesti de renasteerea societatii, in conditiile in care astepti sa se renasca ea, si nu tu inaintea ei, poti sa astepti mult si bine. Tu esti primul care nu face parte din societate, pentru ca nu vrei sa participi in societate. Intai trebuie scos balcanismul din capul individului.
Nu societatea e balcanizata. Ea doar reuneste o mare de indivizi balcanizati, asa ca ar fi bine sa incepi cu tine insuti de a te lepada de aceasta mentalitate.
Precum am mai spus, nu societatea are probleme de mentalitate, ci individidul care face parte din societate.
Intr-un cuvant, mi-e sila de acest tipar de oameni care se stiu cu musca pe caciula si in loc sa incerce sa recunoasca si sa rezolve problema stiu doar sa acuze si sa lanseze jigniri ieftine.
Ce caracter poate avea un astfel de individ? Cata incredere poti sa acorzi unui astfel de individ? Cum poti sa pleci la drum cu un astfel de individ?
...mmmdeh!...etica băncilor a cam lăsat de dorit într-o aşa perioadă. ))))
numara aparitiile din ultima luna in raport cu, sa spunem, ultimul an cand, vezi doamne, in criza nenea ar fi trebuit sa fie vocea salvatoare. imi amintesc ca, in 2008, chiar inaintea revelionului isarescu a dat o declaratie in care spunea verde-n fata: nu mai cheltuiti, investiti in cheltuieli.
din cate stiu, in acel an guvernatorul a avut catre zece aparitii in presa, ca declaratii proprii. de o luna, sunt deja mai bine de zece.
Alt capsunar.
hahahaha
ce ma mai face sa zambesc
pai ati scris articolul fara nici o logica: pai tocmai contractia activitatii economice s-a produs din cauza problemelor din sistemul bancar, v-a luat valul si inghititi galusca pe care vi-o vara pe gat bancherii; puneti carul inaintea bolior.
deci: stimatilor, sistemul bancar, acest joc piramidal al cifrelor, este putred, falimentar, si va colapsa cat de curand, indiferent cat vor incerca politicenii prin intermediul guvernelor sa il salveze, pompand bani creati din nimic in el, si fraierindu-ne pe noi sa platim acesti bani ulterior prin impozitele si taxele pe care ni le va lua si munca pe care ne-o confisca .
le urez colaps spectaculos ;)
Fara un sitem bancar ai trai cam ca in Evul Mediu... Tot ceea ce vezi in jurul tau, s-a creat prin bani proveniti de la banci, in care unii (ca mine) mai si economisesc ceva.
Altfel de unde ar fi atata cash, pt a sta in blocul in care 'mneata locuiesti de exemplu.
Din pacate te gandesti doar la buzunarul propriu, nu la "sistemul" care te inconjoara si are nevoie de banci.
... asa ca mai pune mana pe o carte de finante si mai studiaza!
SUCCES!
pentru orice proiect lucrezi ca SW/HW-ist, "cineva" tb sa-si riste banii proprii sau imprumutati de la banca... asa ca logica, ba noi suntem mai destepti, voi aia cu Project Mgm nu sunteti importanti nu tine.
si tine minte, oricarui super-softist ii corespunde un project manager care are responsab. infinite fata de toti cei involvati in proiect...
Asa ca tine minte, INGINERIA nu este totul.
Dar stiti cine este devina? BNR-ul cu dom Isarescu si legislatia din Ro care permit bancilor sa impuna "taxe fara numar".
Parerea mea e ca 20 de ani pt Isarescu a fost destul si ar tb niste minti limpezi la BNR. In afara de cursul pe care il tine in frau cu bani de la FMI ce ii pompeaza zilnnic in banci sa mentina cursul, NU VAD NICI O GENIALITATE A ACESTUI BNR.
Pt mine face parte din peisaj.
Deci eu vb de sistemul bancar, ca baza a societatii, nu de bancile din Romania, carora le este permis orice de legislatie si cu BNR in top.
E nevoie de o revolutie de catifea in sist finaciar romanesc, pana nu e prea tarziu.
somn usor...
dar trezirea va fi dureroasa, caci va fi prea tarziu pt cei ca tine...
1.Ideea cu supraimpozitarea profitului bancilor e cel putin nastrusnica. Cine o sustine demonstreaza ca nu stie pic de economie.In treacat fie spus cele mai mari marje de profit in companiile mari din Romania sunt in telefonia mobila.Numai cine nu se uita nu vede.Apoi marjele de profit ale bancilor au scazut de 10 ani aproape incontinuu.Chiar si unele companii de utilitati au avut recent marje nete in jur de 25 % datorita pozitiei de monopol.Dar hai sa supraimpozitam bancile ca e "trendy"!
2.Nimeni nu iti pune pistolul la tampla sa iei un credit de la banca.Oare cati romani si-au negociat dobanda la contractarea unui credit?!
3. Bancile din Romania,in esenta comerciale,nefiind banci de investitii au suferit indirect din cauza crizei "subprime" dar nu au provocat-o ele.
pierderea vine in realitate din marirea artificiala a cheltuielilor de extindere in teritoriu, in detrimentu` profitului, dupa lozinca: daca banca concurenta a deschis inca o unitate, noi nu putem fi mai prejos - din pacate asta este atitudinea investitorului privat de la noi: spiritu` de turma si dispretu` fata de stat, despre management nu are rost sa vorbim, reproduc cateva din ideile de baza ale unor investitori privati cunoscuti personal: de ce sa platesti impozite la stat, mai bine mareste cheltuielile nejustificat si n`ai cum sa faci profit, cum sa platesti la stat, ce face statu` pt. tine, etc., uitandu`se un lucru elementar statu` a creat conditiile ca tu si alti investitori sa isi poata desfasura activitatea economica si implicit aceea de a face profit; desi fiecare investitor se considera un inventatior, ma simt nevoit a sublinia ca in afara de Edison (pt. inventia becului), Ford (linia de montaj) si inca cativa care au revolutionat industria, restu` s`au marginit a copia atitudinile altor intreprinzatori;
tot in aceiasi ordine de idei, am auzit de o firma cu 2 angajti care are 5 jeepuri cumparate - scopu` cumpararii masinilor este evident;
legat de impozitarea bancilor, aceasta este necesara in acest moment, nu are rost sa amintesc ca in dulcea traditie economica de la noi, banca atunci cand iti acorda un credit nu doreste un partener de afacere pt. un viitor, ci un fraier pe care sa il mulga de bani - legiuitoru` are obligatia sa pastreze un minim echilibru, cine a furat trebuie sa plateasca....
:))) poate la creditele de milioane de eur ca la un credit pt. un apartament nu cred ca statea cineva de vorba cu tine sa negocieze dobinda :)))))
iar acum nu mai negociezi nimic ca nu prea mai dau credite :)
la fel expunerea bancara catre multe IMM-uri care trag sa moara ptr nu mai au piata unde sa-si vanda serviciile/produsele
lumea e in schimbare. sectorul bancar romanesc ptr a se maturiza avea nevoie sa vada un ciclu economic complet
Motivul?? Garantiile considerate cele mai solide - imobiliarele - pot si vor putea fi executate doar la preturi mai mici cu 30-50% decat piata. Restul garantiilor nu mai valoreaza mare lucru.