Justitia germana a lansat miercuri o ampla actiune de perchezitie la sediile Credit Suisse din Germania, dupa achizitia unui CD care continea date confidentiale ale unor contribuabili germani ce aveau conturi in Elvetia, anunta AFP.

Perchezitiile au avut loc simultan in 13 orase si au fost efectuate de 150 de functionari, precizeaza Parchetul.

Banca elvetiana a confirmat perchezitiile si a indicat ca "va coopera cu autoritatile".

Parchetul din Dusseldorf (vestul Germaniei) a anuntat in 19 martie ca a declansat o ancheta care vizeaza 1.100 de clienti ai Credit Suisse banuiti de evaziune fiscala, precum si impotriva colaboratorilor unei a doua banci elvetiene, suspectati ca i-ar fi ajutat pe evazionisti.

Ancheta a fost declansata dupa ce statul regional Rhenania de Nord-Westphalia a achizitionat un CD provenind din Elvetia care continea o lista cu prezumtivi evazionisti.

Aceasta achizitie, estimata la 2,5 milioane de euro de presa, a provocat tensionarea relatiilor diplomatice dintre Germania si Elvetia.

Pe langa declansarea acestei anchete, achizitionarea controversata a CD-ului a determinat peste 12.000 mii de germani sa se autodenunte la Fisc.

Prin aceasta operatiune, Fiscul german ar putea recupera mai multe sute de milioane de euro. Estimarile cele mai optimiste vorbesc de un miliard.

Credit Suisse nu este singura banca aflata in colimatorul autoritatilor germane. UBS, numarul unu, este vizata si ea de o ancheta, declansata de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar (BaFin).

Anuntul acestor perchezitii vine in conditiile in care Berlin si Berna incearca de mai multe luni sa ajunga la un acord pentru evitarea dublei impuneri si imbunatatirea schimbului de informatii intre cele doua tari.

La sfarsitul lui martie, ministrii de Finante ai celor doua tari au parafat o conventie in acest sens, dar aceasta nu a fost inca semnata, ceea ce impiedica aplicarea sa.

Raman de reglat cateva probleme delicate, care vizeaza in special controlul averilor germane din Elvetia.

Guvernul german a urmat o tactica similara cu Liechtenstein, un alt stat care apara foarte strict secretul bancar. In 2008, serviciile secrete au cumparat un CD cu date bancare furate, in schimbul a 4,2 milioane de euro.

Din acel moment, au fost lansate numeroase anchete pentru evaziune fiscala, care au determinat, printre altele, demiterea fostului sef al postei germane, Klaus Zumwinkel.

In septembrie 2009, cele doua guverne au ratificat un acord privind schimbul de informatii despre averile germane plasate in Liechtenstein.

AFP, via Politeia - Când dreptatea se face şi se şi vede!.