Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintelor din Romania vor fi emise incepand de joi

De astazi, toti romanii sunt obligati sa-si asigure casa. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in 2008, dar aplicarea ei a fost intarziata printre altele de crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde politele. Asadar toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite de asigurare. Acestea costa 20 de euro pe an – echivalentul a 83 de lei – daca are o locuinta de tip A. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro in acest caz. La locuintele de tip B prima este mai ieftina – 10 euro, iar suma asigurata 10.000 de euro. Diferenta intre casele de tip A si cele de tip B consta in materialul din care sunt cladite: cele de tip A – din beton, iar cele de tip B – din caramida nearsa. Asigurarea acopera despagubirile pentru toate tipurile de calamitati naturale: cutremur, inundatii, alunecari de teren. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei.

BNR: Sistemul bancar inregistra pierderi de circa 50 milioane euro dupa primele cinci luni ale anului

Sistemul bancar inregistra pierderi de aproximativ 50 de milioane euro dupa primele cinci luni ale anului. Provizioanele mari si in special cele venite din sectorul Intreprinderilor Mici si Mijlocii au facut ca sistemul bancar sa inregistreze aceste pierderi, desi la finalul lunii martie bancile din Romania erau pe profit, au declarat pentru HotNews.ro, surse apropiate Bancii Nationale a Romaniei. Potrivit acestora, cu toate pierderile inregistrate, nicio banca nu este in pericol de a cadea. "Sunt pierderi contabile, bazate strict pe constituirea de provizioane. E si normal ca unele sa fie pe pierdere pentru ca asa se intampla in situatii de criza. Ele isi vor reveni, fara indoiala", au explicat apropiati ai Bancii Centrale. Profiturile sistemului bancar au coborat anul trecut la putin sub 200 de milioane de euro, de la 1,2 miliarde de euro, cat erau in 2008. Motivul acestei scaderi consistente este contractia activitatii economice, care a dus la disparitia multor companii. 20 de banci au incheiat anul trecut cu pierderi totale de peste un miliard, in vreme ce profitul bancilor "castigatoare" a depasit doua miliarde de lei.

Romania are un guvern "in cel mai bun caz disfunctional" - Financial Times

O nenorocire nu vine niciodata singura, scrie corespondentul pe Europa Centrala si de Est al Financial Times. Intr-un comentariu referitor la situatia din Romania, Chris Bryant puncteaza ca dupa inundatii si cresterea Taxei pe Valoare Adaugata, Bucurestiul se confrunta cu "un guvern care este in cel mai bun caz disfunctional, si in cel mai rau caz, incompetent". Nici presedintele Traian Basescu nu scapa de tirul jurnalistului, care il numeste "elefantul in magazinul de portelanuri". Comentariul atrage atentia ca prognoza pentru economia Romaniei este sumbra in urma deciziei de crestere a TVA-ului la 24%, masura necesara pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 6,8% convenite cu Fondul Monetar International. "Chiar si atunci cand apele se retrag, romanii si investitorii isi dau seama ca lucrurile nu se vor imbunatati curand", scrie Financial Times. Bryant sustine ca deprecierea leului nu este o surpriza si avertizeaza ca masuri ca cele luate de guvernul de la Bucuresti duc la o recesiune prelungita.

Zapatero, premierul Spaniei: Iesim din recesiune

Seful guvernului spaniol, Jose Luis Zapatero, a anuntat ca economia Spaniei va inregistra o noua crestere economica in trimestrul al doilea, dupa rezultatul pozitiv din primele trei luni ale anului. "Iesim din recesiune", a spus Zapatero, in discursul anual despre starea natiunii, sustinut in fata parlamentarilor spanioli. Puternic lovita de izbucnirea bulei imobiliare si de criza financiara internationala, Spania a intrat in recesiune la sfarsitul lui 2008. Pentru acest an, guvernul se asteapta la o contractie a Produsului Intern Brut de 0,3%, urmata de o crestere de 1,3 procente in 2011.