VIDEO Mugur Isarescu, guvernator BNR: BNR nu poate finanta deficitul public. Politicienii sa isi ia consilieri pe probleme de aritmetica.

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 15 iulie 2010, 11:35 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
 documente
(15 Iul 2010) PDF, 391KB
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a iesit in public pentru prima oara cu un mesaj foarte dur adresat politicienilor. Pretextul a fost o conferinta legata de rezervele internationale ale Romaniei, despre care unii oameni politici sugerau sa fie folosite pentru achitarea pensiilor si salariilor. Guvernatorul BNR le-a explicat ca acest lucru nu este legal posibil si ca oricum, aurul ar ajunge pentru plata a cel mult un an a pensiilor. "Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a declarat Isarescu.
compozitia rezervei valutare
Foto: Hotnews
 • Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta
Potrivit numarului unu al Bancii Centrale, daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta. ¬Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care cheltuielile depasesc veniturile plus imprumuturile", le-a transmis Isarescu, politicienilor.

El le-a reamintit acestora faptul ca faptul ca suntem membri ai UE presupune si anumite restrictii, una dintre ele fiind interdictia unei banci centrale de a finanta deficitul public.
Isarescu s-a mai aratat mirat de modul in care este abordata public problema bugetului. "Intr-o familie, atunci cand copilul vine si ii cere tatalui bani, iar tatal nu mai are de unde sa ii dea, ii spune in mod natural ca asta e, nu mai e de unde. Cand aceeasi problema se translateaza la nivel de stat, apar tot felul de filozofii gen Conu Leonida", a declarat Isarescu.
In privinta masurilor de reforma luate de Guvern, Isarescu s-a aratat foarte explicit. "Nu stiu cum au fost ele declarate- proactive sau in alt fel, dar ele ne vor conduce catre ajustari economice facute prin cea mai dura cale. Noi cand ne-am opus cresterii TVA, nu am facut-o nici ca sa ia BNR medalii, nici ca Mugur Isarescu sa
administrare rezerva
Foto: Hotnews
primeasca o nota mare, ci pentru ca ne era teama de efectele de ordin secund, tert si asa mai departe. Cand apare inflatia, apare si presiunea pe dobanzi. Si uitati-va la ce e acum in piata. Batalia cu inflatia e foarte perfida", a explicat Isarescu. "Ce va face cota TVA marita? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi", a mai adaugat Isarescu.
 • Se cer masuri de austeritate si acolo unde nu e cazul
Despre taierile  din salariile angajatilor BNR  cu 25%, Guvernatorul declarat ca se cer eforturi de austeritate si acolo unde nu e cazul, banii "luati" de la BNR fiind circa 3 milioane de euro. "Cam atat se va lua- circa 3 milioane de euro pana la sfarsitul anului. Adica mult mai putin decat echivalentul banilor pe care ii dam la buget prin impozite. BNR a platit bugetului in 2009 circa 300 de milioane de euro, adica in jur de 25 de milioane de euro pe luna. Banii astia inseamna 150.000 de pensii medii", a mai explicat Isarescu.

In privinta rezervelor Romaniei, Isarescu a corectat opinia generala potrivit careia daca rezerva creste e bine, iar cand nu creste, e rau. ¬In masura in care o tara are asemenea rezerve, poate atrage alti bani. Oamenii judeca in felul acesta: daca rezerva creste e bine iar daca nu creste, e rau. Rezerva nu poate creste la infinit. Exista un optim al acestei rezerve¬, a spus Guvernatorul.
 • Rezerva valutara a Romaniei e formata 62,9% din euro, 29,43% in dolari si 7,67 % alte valute
Potrivit acestuia, rezerva valutara a Romaniei e formata 62,9% din euro, 29,43% in dolari si 7,67 % alte valute. Ca structura pe emitenti, rezerva e plasata astfel: 42%- guverne, 45%-conturi curente si depozite,9%- agentii guvernamentale, 3%-institutii supranationale, a mai declarat guvernatorul.
"Ganditi-va ca aici la BNR administram peste 30 de miliarde de euro. Daca pariezi pe un anumit curs, plasezi niste bani si vezi apoi ca ai pierdut, iti vine sa innebunesti. E foarte riscant, pentru ca nu pot castiga toti. Economia e un joc cu suma nula. Cineva trebuie sa piarda. Or, aici administrezi nu banii cuiva anume, ci banii tarii", a mai adaugat Guvernatorul.
El a mai explicat de ce nu poate fi pastrata rezerva in tara, asa cum cerusera anumiti oameni politici. "Avem motive sa pastram rezerva in exterior. Daca am pastra-o in interior, ar fi o rezerva interna si am risca un colaps cum a patit Coreea. E si o dovada de incredere. Cei din afara pot sa o vada, sa o simta... Mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale.Depunerea aurului la alte banci centrale face parte dintr-o increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale", a explicat seful BNR.
practici de administrare
Foto: Hotnews

El  a mai vorbit despre avantajul de a dispune de un stoc de rezerva, exemplificand cu unul din momentele prin care a trecut sistemul bancar in 2008. ¬In toamna lui 2008, cand bancile nu stiau ce sa faca cu banii (chiar daca ei nu marturisesc), au constatat ca cei care veneau cu bani din afara s-au razgandit. La fel si romanii cu bani multi, au inceput sa isi scoata banii sau sa ii mute in alta parte. In asemenea situatii, un stoc strategic este binevenit. Asta inseamna limitarea vulnerabilitatii externe", a spus Isarescu. Romania are o rezerva de aur care poate fi considerata "mare", cu cele 103 tone ale sale. "Avem o rezerva de aur mare. Bulgarii, au 39,8 tone, Lituania are 5,9 tone, Slovacia are 31,7 tone", a exemplificat Guvernatorul. Scopul rezervelor internationale in valuta si aur este, potrivit lui Isarescu, acela de a spori credibilitatea unui stat si pentru a-i oferi posibilitatea sa se imprumute in conditii bune pe pietele internationale.
 • Alte declaratii ale lui Mugur Isarescu:
*In 2005-2007 am cumparat 10 miliarde de euro
* In 1991-1992 nu aveam bani nici sa ne platim cotizatiile la ONU. Umblam disperati dupa bani. Si stiti cum e, un rau nu vine niciodata singur. Nu aveam nici rezerve...ce mai, toate lucrurile se deteriorau
* Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi  specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care veniturile sunt mai mici decat cheltuielile plus imprumuturile.
*Daca Statul roman nu isi disciplineaza cheltuielile se va putea imprumuta cu sume tot mai mici pentru ca nu va avea ce garantii sa ofere.  Nu trebuie sa cadem in pacatul de a crede ca putem spune orice. Pierdem credibilitate si capacitatea de a te imprumuta ca Stat. De ce dam noi, BNR, asemenea mesaje? Pentru ca aceste semnale ajung la noi
*Valutele de rezerva sunt tinute la bancile centrale emitente ale valutelor respective
*Stocul de aur il tinem o parte aici, la sediul BNR si partial la alte banci centrale
*Mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale
*Aurul are o densitate foarte mare. Cand vrei sa-l ridici, ai impresia ca e sudat. Am avut si eu sentimentul acesta.
* Oamenii sapa 3000 de metri dupa aur, dupa care il depun in seifurile altor banci centrale. Vorba lui Keynes, ce barbarism mai mare iti trebuie?
*Depunerea aurului la alte banci centrale face parte din aceasta increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale

Rezervele valutare internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut la 31,627 miliarde euro (in 30 iunie), de la 31,989 miliarde euro cu o luna inainte, potrivit unui comunicat de presa al BNR. Potrivit sursei citate, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau, la sfarsitul lunii iunie, de 34,999 miliarde euro, mai putin cu 0,71 la suta fata de 35,251 miliarde euro, cat se consemnau la data de 31 mai 2010.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde euro.
BNR precizeaza ca platile scadente in luna iulie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de catre MFP, insumeaza 876 milioane euro.
rezerva internationala
Foto: Hotnews

O parte din bani s-au dus probabil si in apararea leului, existand estimari care vorbesc de sume de ordinal sutelor de milioane de euro.
Exista un nivel optim al acestor reserve, costurile cu administrarea lor fiind destul de ridicat. In plus, Banca Nationala a Romaniei detine rezervele valutare necesare pentru a interveni in conditiile in care vor aparea atitudini speculative ce ar putea destabiliza cursul de schimb valutar, declara la un seminar, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a apreciat ca interventiile Bancii Centrale in piata au avut, pana in prezent, un ritm "normal".

Tendintele ultimilor ani  sunt cam urmatoarele:
-In general, in decursul ultimilor ani, bancile centrale si-au diversificat activele atat din punct de vedere al compozitiei pe valute, cat si al tipurilor de instrumente cumparate.
-Cadrele institutionale de administrare a rezervelor valutare au devenit, de asemenea, mai variate. (Totusi, diversificarea instrumentelor de rezerva clasice se loveste de anumite limite).
-Accelerarea acumularii de rezerve ramane fenomenul major.
-Administrarea portofoliilor de rezerve valutare ramane in general (in Asia, ca si in alte tari ale lumii) supusa la constrangeri net mai stricte decat cele care se aplica portofoliilor private.
-Deciziile de investire in ceea ce priveste rezervele valutare par, de asemenea, mai putin sensibile la variatiile de pret ale activelor financiare decat deciziile luate de catre administratorii portofoliilor private.

Date fiind aceste caracteristici, incidenta, pe anumite piete, a operatiunilor de investire a rezervelor valutare acumulate in Asia este probabil mai insemnata decat in cazul portofoliilor private.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17484 vizualizari

 • -36 (40 voturi)    
  Chiar asa? (Joi, 15 iulie 2010, 12:15)

  Comentator [anonim]

  "Nu ai cum sa faci un buget in care veniturile sunt mai mici decat cheltuielile plus imprumuturile" - sinteti siguri ca sata-i cea spus Isarescu?
  • +31 (37 voturi)    
   raspuns (Joi, 15 iulie 2010, 12:30)

   Dan Popa [anonim] i-a raspuns lui Comentator

   @d-le Comentator,
   Daca veniturile sunt mai mici decat cheltuielile plus imprumuturile din piata, cum o sa rezistati? Sa presupunem ca aveti un venit de 100 de lei si cheltuieli de 200 de lei. In plus, va mai imprumutati lunar cu cate 10 lei. Cat timp veti mai rezista?
   Cu pretuire,
   Dan Popa
   • -9 (17 voturi)    
    grozav raspuns, dar... (Joi, 15 iulie 2010, 12:45)

    Inginer [anonim] i-a raspuns lui Dan Popa

    Nu cumva era mai logica o formulare de genul:

    veniturile + imprumuturile < cheltuielile

    Intreb si eu ca inginerul care nu se pricepe la economie, nu va suparati.
    • -7 (11 voturi)    
     Economistul (Joi, 15 iulie 2010, 13:49)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui Inginer

     se gandeste prima data la cheltuieli si abia apoi la venituri. Contabilitatea e cea care-i face sa gandeasca asa.
     • -1 (7 voturi)    
      care-i relevanta? (Joi, 15 iulie 2010, 14:04)

      Inginer [anonim] i-a raspuns lui Constantin

      Ce importanta are ordinea?
      Exprimarea a fost: "...veniturile sunt mai mici decit cheltuielile plus imprumuturile.

      Adica VENITURILE < CHELTUIELI + VENITURI.

      Asta-i un fel de aritmetica economista subtila ce ma depaseste pe mine, sau cum?
      • +1 (5 voturi)    
       interesant pct 2 (Joi, 15 iulie 2010, 14:46)

       luxor [anonim] i-a raspuns lui Inginer

       Tot respectul pt. Guvernator, insa nu totul tine de el !!! Si de ce spun asta munca sa consta in calcule aritmetice pe hartie, economie pura gandeste numai in venituri si cheltuieli, ceea ce e si normal insa altul este factorul decizional care asculta consultanta pe parte economica si trebuie sa decida.
       Pct. 2 e relevant, din punct de vedere economic chestia cu tatal e absolut corecta, asa trebuie sa gandeasca orice economist.
       Insa doar din punct de vedere economic pur si nu realistic.
       Astfel situatia Romaniei astazi este alta, intr-adevar tatal a ramas fara bani, poate sa ii taie copilului cheltuileli, DAR e obliga sa pastreze cheltuielile minime, mancare, scoala, o hainuta, ei si atunci din alea nu poate taia asa ca tatal isi face rost de venituri sa acopere minimele cheltuileli.
       Asadar cred ca problema e in alta parte - imposibilitatea de a-ti adapta veniturile cu cheltuielile pe care le ai.
       Am si eu o intrebare daca dl. Guvernator ar avea salariu 400 RON, iar cheltuilelile minime (mancare, intretinere) ar fi de 500 RON, care e solutia sa taie din mancare, sau sa caute alt job cu minim 500 Ron, adica sa-si adapteze veniturile.
       Asa e si cu Romania, cheltuielile sunt minime, ce trebuie facut e sa cresti veniturile, dar pentru asta trebuie sa fii profesionist nu asa ....
       • +7 (7 voturi)    
        e invers (Joi, 15 iulie 2010, 17:45)

        florinache [anonim] i-a raspuns lui luxor

        Cred ca e vieversa; trebuie sa-ti adaptezi necesitatie dupa venituri pentru simplul fapt ca nu poti cheltui ceea ce n-ai. Deci daca ai un venit de 400 ron trebuie sa limitezi necesitatile la banii astia. Cand vei castiga 500 roni adaptezi si necesitatile corespunzator domnule inginer..
        • 0 (2 voturi)    
         hmmm (Joi, 15 iulie 2010, 21:35)

         luxor [anonim] i-a raspuns lui florinache

         Florinache n-ai inteles, iti explic mai simplu chestia cu veniturile egale sau mai mari decat cheltuielile e perfect valabila de la anumite sume in sus in realitate.
         Adica la venituri 0 cheltuielile trebuie tot 0 economic, insa in plan real cheltuielile nu pot fi 0 niciodata, deci tu trebuie sa faci ceva cu veniturile sa iti vina peste cheltuieli nu sa mori de foame.
        • 0 (0 voturi)    
         raspuns (Luni, 2 august 2010, 22:44)

         pop dumitru [anonim] i-a raspuns lui florinache

         domnilor,ca sa i-ti vezi prezentul care de fapt e in fiecare moment viitor,parintele gandirii economice moderne,Adam Smiths a zis,trebuie sa i-ti vizualizezi trecutul vorba lui ,saracii vor fii mai saraci si bogatii mai bogati,e un prezent decand lumea si mai prezent ca oricand.oricum,sumtem prea multi,cu prea multe probleme,vor scapa doar cei bine pregatiti care se vor putea adapta si care chiar stiu ad literam definitia ECONOMIEI ca STIINTA si inteleg problemele economice ale omenirii. Mugur Isarescu nu e robot,sau poate ca e,va devenii,nu stiu nici chiar eu,nici chiar el. sper ca v-am dat de gandit,daca aveti cu ce.uitati-va prima data in oglinda ma refer la fizic dupa acea evaluativa mintea si gandirea echilibrul si educatia si apoi incearca un raspuns .ma mir de voi ,pareti oameni cu scoala ,chiar daca e negativa ptr un anumit segment de timp ,spatiu .realitate ,tot evolutie si selectie se numeste ce se intampla cu viata .vedeti prima data daca totul e ok cu voi apoi comentati.
       • 0 (0 voturi)    
        asa'i (Duminică, 18 iulie 2010, 19:48)

        panfil [anonim] i-a raspuns lui luxor

        dar pana gasest jobul ala tre'sa tai.
        normal e sa reduci in dreapta si sa cautzi sa cresti in stanga.
        dar, ne'am falit ca nu ne vindem tzara, totusi am vandut'o prost. fie la turci fie la localnici jmecheri.
        am facut venituri din vandut fabrici la fier vechi. greu sa mai produci fara mijloace de productzie.
        vin chinejii sa ne faca tractoare...:-(
        sindicatele dela semanatoarea protestau atunci cand a venit new holland.
        acum protesteaza alea ale bujetarilor.
        asa s'a calit otzelul...luptei de classa.
      • +10 (12 voturi)    
       Inginer (Joi, 15 iulie 2010, 15:50)

       IO [anonim] i-a raspuns lui Inginer

       Domnule inginer,

       Sincer ma abtin cu greu si incerc sa am o replica civilizata.

       Cu toate astea, de ce tineti dvs. neaparat sa-i cautati pete in soare domnului Isarescu? Si-a exprimat cineva vreo opinie in legatura cu vreo biela-manivela, ceva?

       Aici e vorba despre economie! Va rog mult,nu va bagati si daca totusi tineti s-o faceti incercati cu ceva mai mult respect!
       E vorba despre chestii complicate, zau asa! Ramaneti la chestii mai lumesti si lasati managementul si finantele in seama celor care se pricep la asta!!

       Cu respect
      • 0 (0 voturi)    
       interesant punct de vedere (Duminică, 18 iulie 2010, 19:40)

       panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui Inginer

       imprumuturile pot fi, contabil, puse atat la venituri cat si la cheltuieli.
       depinde de moment. cele ce vin, intra la credit. cele datorate, la platzi.
       cred ca se referea la imprumuturi care trebuiesc rambursate.
       oricum analiza anonima seamana cu despicatul firului in patru.
       nu e cazul. e clar ca za gaverneitar s'a referit la datoriile din imprumuturi deja facute.
     • +2 (4 voturi)    
      are dreptate isarescu (Joi, 15 iulie 2010, 16:26)

      mihai [anonim] i-a raspuns lui Constantin

      Trebuie doar sa urmarim sensul exact, se refera la imprumutirle scadente, care trebuie platite. Ca doar nu le reprosa ca imprumuta prea putin.
    • +17 (17 voturi)    
     Raspuns (Joi, 15 iulie 2010, 14:01)

     Mihaela Jackson [anonim] i-a raspuns lui Inginer

     Va raspund ca un economist: veniturile la noi (impozite plus imprumuturile statului ) sunt mai mici decat cheltuielile statului plus rambursarea imprumuturilor trecute. Dl. Isarescu a folosit un limbaj un pic confuz. Daca spunea "rate la banci" in loc de imprumuturi cred ca ar fi inteles toata lumea.
     Asa lumea a inteles pe buna dreptate ca imprumuturile se adauga la cheltuieli, care-i un nonsens contabil. Imprumuturile sunt venituri, ratele cu care se ramburseaza aceste imprumuturi sunt evident o cheltuiala.
     Oricum, noi ca tzara cheltuim mai mult decat ne permitem, cu alte cuvinte irosim si putinul pe care-l detinem.
    • 0 (6 voturi)    
     In realitate (Joi, 15 iulie 2010, 16:42)

     Lolita [anonim] i-a raspuns lui Inginer

     E adevarat ca idiotii din guvern e posibil sa nu cunoasca legile aritmetice si aici dl Guvernator are fff mare dreptate. Pentru cei care insa stiu mai multe, asa cum e cazul liderului BNR cred ca esential este sa ne uitam la "item-ii" care compun legea despre care se vorbeste si atunci situatia actuala a bugetului Romaniei ar fi urmatoarea: veniturile (impozite de la fraieri, tva de la fraieri, alte taxe de la fraieri)< cheltuieli (pomeni electorale, contracte atribuite smecherilor, investitii fara rost, lucrari neexecutate sau prost executate etc)+imprumuturi (pentru plata cheltuielilor mai sus mentionate). Si atunci domnule Guvernator unde este problema bugetului?
     • +4 (4 voturi)    
      LUI INGINER (Joi, 15 iulie 2010, 21:56)

      carat [utilizator] i-a raspuns lui Lolita

      PNL-istul Ghise este cel care care cerea vanzarea rezervelor tarii pentru a fi trimisi banii la consum , Isarescu nu a dat nume, dar la el s-a referit.
     • +3 (3 voturi)    
      de la partid esti lolita? (Vineri, 16 iulie 2010, 7:37)

      bula [anonim] i-a raspuns lui Lolita

      de la aia cu cheltuirea rezervei nationale pe pensii? 80% din ce se strange (tu zici ca de la fraieri - mersi de compliment, presupun ca tu cumperi totul la negru si te si lauzi cu asta) se duce pe "social": pensii, cornul si laptele, subventia la caldura, la metrou, la tramvai, salariile bugetarilor, alte ajutoare si subventii. Printre ajutoare si subventii cei 1200 de dosare FALSE de ajutor social din Dolj, "orbii" ce conduc masina la Bacau, cele 136 MII de vaci fictive de la Iasi, s.a.md. Cine hotaraste ce investitii sunt fara rost? TU? daca primarul si consiliul local al comunei X au hotarat sa faca cismea, cine esti TU sa spui ca este fara rost si ca trebuia facut ceas public (de ex.) sau invers? Iar daca te uiti la porcisme.ro vei vedea ca peste 90% din ce este acolo sunt la nivel de comuna si oras (cine conduce detasat la nr. de primari? care partid? sa nu ai surprize cand afli!)
   • 0 (4 voturi)    
    n-ati inteles nimic (Joi, 15 iulie 2010, 15:33)

    none [anonim] i-a raspuns lui Dan Popa

    Ideea era ca imprumuturile trebuiau adunate la venituri, nu la cheltuieli.
    Ca sa intelegeti si dvs., daca am cheltuieli lunare de 110 lei, venituri de 100 si ma imprumut de undeva cu inca 10 lei, se cheama ca am rezistat.
    • +5 (7 voturi)    
     cam asa gindeste boc (Joi, 15 iulie 2010, 16:35)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui none

     insa ideea este ca noi ceilalti trebuie sa ne gindim ca acele imptumuturi vor trebui platite. deci cred ca isarescu s-a referit la imprumuturile scadente.
     si nu se cheam aca ai rezistat ci ca te adincesti in mlastina fiindca pe linga cheltuieli vei plati si dobinda la imprumuturi. daca era o criza accidentala, provocata de o cheltuiala uriasa, un cataclism , era ok. dar la noi nu are legatura , este sistemic institutionala. ca sa revenim la exemplul dl. guvernator cu tatal, la noi e un tata betiv care da tot salariul la amante si jocuri de noroc apoi vine acasa si isi bate copii. si asta o sa faca toata viata. deci imprumuturile nu te salveaza din contra dupa ce iti dau o gura de oxigen pt o perioada, atunci cind vin scadentele te vor dobori definitiv fiindca nu exista perspective reale de relansare. ce anume, cind, cum si de ce va produce si va aduce bani? veniturile populatiei au scazut, guvernul nu prea mai are ce sa vinda iar investitorii fug in mod logic datorita catastrofalei politici de impredictibilitate fiscala
     • +1 (3 voturi)    
      Bravo Mihai (Joi, 15 iulie 2010, 16:59)

      Lol [utilizator] i-a raspuns lui mihai

      Foarte buna comparatia ta Mihai. Foarte elocventa pentru exemplu dat de dl Guvernator si pentru calitatea actualului guvern.
     • +1 (1 vot)    
      ocolesti principalul? (Vineri, 16 iulie 2010, 7:43)

      bula [anonim] i-a raspuns lui mihai

      AZI, AZI, deficitul la pensii este de TREI miliarde de euro anual, si NU SCADE (ba mai si CRESTE daca punctul de pensie se duce la 45%). De unde se acopera acest deficit? Vezi ca pe sticla, fiecare sughita cand se ajunge la asta si schimba subiectul sau dau publicitate. Restul cu impredictibilitate etc sunt fleacuri comparativ cu ce este la pensii. Crezi ca investitorii nu stiu ca guvernul trebuie sa taxeze ca sa acopere gaura de trei miliarde? ei nu stiu ca banii nu cad din cer (varianta PSD) sau se nasc din intreprinderi cu cifra de afaceri de 200 de euro PE AN (varianta PNL)???
    • +3 (3 voturi)    
     Nici eu n-am inteles de la tine (Joi, 15 iulie 2010, 17:13)

     Eco [anonim] i-a raspuns lui none

     10 lei plus costul imprumutului - e mai mult de 10 - Dl. Isarescu tocmai asta a vrut sa va arate la toti Inginerii - ca de-asta ati facut numai inginerii de a ajuns Romania la faliment. Sa "ganditi" imprumuturi ca pe niste "cheltuieli" ca ati luat banii astia nu i-ati facut si ca trebuie sa-i dati inapoi plus DOBANDA. Nu mai scriu ca n-am cu cine - unii pun inrebari stupide ca sa invete pe GRATIS. Rushine sa va fie. Sunt lucruri de bun simt nu trebuie sa fii INGINER sa le intelegi. Numai reaua credinta - asta este la voi. Politicul - Politica si Politicienii corupti, incompententi si fara dragoste de tara - asta este FALIMENTUL romanesc. Ce sa mai zic de IneEcuatia "veniturile + imprumuturile < cheltuielile" care este o mare ABERATIE in ECOnomie.
    • 0 (0 voturi)    
     romanii habar n-au... (Vineri, 16 iulie 2010, 11:58)

     Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui none

     Imprumuturile nu se aduna la venituri in nici un caz. In oricare balanta contabila sau bilant de oricare factura cunoastem noi, sistem francez sau anglo-saxon, imprumuturile sunt datorii pur si simplu la care se mai adauga dobanda. Daca azi ai un deficit de 100 de lei pe care il imprumuti din alta parte se poate spune ca anul asta te-ai descurcat , dar la anul esti mort, va trebui sa imprumuti 110 lei (100 de anul asta pe care trebuie sa-i returnezi plus dobanda 10 lei) si tot asa... Daca nu reduci cheltuielile pe care le ai: salarii pentru peste un milion de bugetari, pensii pentru triplul pensionarilor fata de cei care muncesc, nu vei putea face fata.

     Acest lucru se intampla de 20 de ani pentru ca ne conduc unii care stiu sa faca afaceri pentru propriul lor buzunar, au avut grija sa faca legi confuze si neaplicabile, au cate 'nspe case pentru care nu platesc taxe si 'nspe masini cu mii de cmc pentru care, din nou, nu platesc taxe decat modic... Iar cand vine cate unul care le explica ca nu se mai poate asa, cu mintea lor de needucati, oameni cu opt clase, spun ca nu ar trebui sa impozitam tot si sa ne verificam chltuielile ca tara ci ar trebui sa ne vindem si rezervele valutare si de aur, singurul lucru care ne mai tine pe linia de plutire, pentru ca restul (Electrica, Petrom, Sidex, etc) l-au vandut ei deja pe nimic... Halal conducatori... halal tara..
   • +4 (4 voturi)    
    venituri (Joi, 15 iulie 2010, 16:23)

    Gabi [anonim] i-a raspuns lui Dan Popa

    Foarte bun exemplul guvernatorului .....veniturile trebuie sa fie mai mari decat cheltuielile plus eventualel imprumuturi...altfel , fie ca vorbim despre un buget personal fie despre bugetul de stat, ne da cu minus.

    Toti ar trebui sa privim si sa gandim cum sa marim baza veniturilor, nu sa ne uitam la cheltuieli . Atat timp cat veniturile sunt mai mari decat cheltuielile ( in care includem si imprumuturile - fara sa le trecem la venituri cf, contabilitatii ) va fi bine ptr fiecare din noi....altfel , vorba unui domn de aici, daca ai 100 lei venituri si 200 lei cheltuieli si 10 imprumut uri, nu stiu cati o sa reziste .

    Mariti-va veniturile !!!!!!!
  • -3 (5 voturi)    
   ete na (Joi, 15 iulie 2010, 12:37)

   bango [anonim] i-a raspuns lui Comentator

   plus, minus, tot aia e. asta apropo de aritmetica partidelor :)

   se poate totusi ca hotnews sa fi citat gresit.
   • +4 (4 voturi)    
    cred ca se refera la..... (Joi, 15 iulie 2010, 13:59)

    ionut [anonim] i-a raspuns lui bango

    veniturile trebuie sa fie mai mari decat cheltuielile plus "rata" pe care o platesti la imprumuturile actuale.
    • 0 (0 voturi)    
     asta... (Joi, 15 iulie 2010, 15:23)

     bango [anonim] i-a raspuns lui ionut

     pare a fi explicatia. primul lucru la care m-am gandit a fost diferenta ce trebuie acoperita din imprumuturi. da' prea era gogonata pt ditamai guvernatorul.
 • -45 (47 voturi)    
  vuvuzela bnr (Joi, 15 iulie 2010, 12:17)

  Mazeta [utilizator]

  dupa ce 20 de ani a tacut intelepteste, Mugurel a devenit dintr-o data suspect de guraliv, nu trece ziua fara sa-si dea si el cu parerea; cred ca i se apropie sfarsitul. Vorba aia: mai bine taci si crede lumea ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.
  • +35 (35 voturi)    
   cred ca asta este o problema cotidiana.. (Joi, 15 iulie 2010, 12:40)

   hash [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   .. iar datul cu parerea a de venit sport national. fie ca se pricepe fie ca nu, toata lumea da din clanta.

   intreb, de ce ar tacea atunci autoritatea in drept sa emita o opinie avizata?!

   guvernatorul incearca sa reaseze lucrurile. cei care au urechi de auzit aud, restul nu conteaza.
   • -5 (7 voturi)    
    Vorbe goale (Joi, 15 iulie 2010, 17:08)

    Lol [utilizator] i-a raspuns lui hash

    Vorbe goale!!! Ma refer la cele ale domnului Guvernator. Din pacate nici el nu are curajul sa expuna corect problemele reale ale Romaniei, sa duca adevarul pana la capat -evident nu pentru ca nu le stie, ci pentru ca nu vrea sa deranjeze stim noi pe cine. asa ca se multumeaste sa emita niste pareri academice de la nivel inalt fara esenta, fara solutii concrete.
    • +3 (3 voturi)    
     cam asa ceva, (Joi, 15 iulie 2010, 17:19)

     hash [anonim] i-a raspuns lui Lol

     insa treabuie sa te gandesti ca declaratiile sale trebuie sa fie impartiale, echidistante politic, sa traseze niste directii si sa corecteze tendinte negative observate.

     rolul guvernatorului nu este de a face politica.

     nici de a starpi coruptia.

     nici de a trimite in judecata infractori.

     nici de a da legi sau

     de a propune altele.

     el evalueaza niste indicatori si sugereaza ce trebuie/nu trebuie facut la nivel macro.

     pentru toate cele de mai sus avem alte institutii, leaga-te de alea.
  • +21 (21 voturi)    
   Adevarul doare? (Joi, 15 iulie 2010, 12:50)

   joao [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Spre deosebire de politicenii tai pe care in mod indirect si suspect ii aperi,acestui om, Romania si romanii ii datoreaza multe( Am fi ajuns de mult in situatia Greciei).Mentalitatea ta socialista bazata doar pe consum nu mai tine pentru acest secol; a venit momentul ca specialistii sa fie lasati sa-si faca treaba iar trambitarii dati la o parte.
   • -8 (14 voturi)    
    Mentalitatea ta socialista bazata doar pe consum? (Joi, 15 iulie 2010, 14:00)

    :) [anonim] i-a raspuns lui joao

    Am mai ajuzit una buna. In curand o sa avem capitalism bazat pe totalitarism sau dictaturi care lupta pt drepturile omului.
  • +20 (20 voturi)    
   re (Joi, 15 iulie 2010, 13:11)

   je [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Totusi..eu as prefera sa mai citesc 10 articole cu declaratiile lui Isarescu decat sa citesc comentariile tale santieriste.
  • +23 (23 voturi)    
   crezi? (Joi, 15 iulie 2010, 13:17)

   cet23 [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Crezi ca din cauza asta a devenit "Mugurel" dintr-o data suspect de guraliv, fiindca i se apropie sfarsitul?
   E o varianta si asta. Dar daca i se apropie Romaniei sfarsitul, si nu lui "Mugurel"? De asta ce zici?
   Daca politicienii se ating de rezerva valutara ca sa plateasca pensii, asistatii sociali si salarii pentru bugetarii statului, atunci i se cam apropie sfarsitul. Romaniei, nu lui "Mugurel".
   Si ma indoiesc profund ca lumea crede despre "Mugurel" ca e prost.
   • +2 (4 voturi)    
    daca sugerezi ca se apropie sfarsitul, (Joi, 15 iulie 2010, 17:22)

    hash [anonim] i-a raspuns lui cet23

    stati linistit.

    se poate si mai rau.

    se poate ca din leafa ridicata azi sa nu-ti poti lua o pereche de pantofi peste 2 saptamani.

    inca este bine si vad destule burdihane pline de bere care umplu mall-urile.

    cand o sa inceapa sa se inchida mall-urile din lipsa de clienti, sa va faceti probleme.
  • +13 (13 voturi)    
   intrebare... (Joi, 15 iulie 2010, 13:53)

   me [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   si tu acum nu faci acelasi lucru?
   el isi da cu parerea totusi cunoscand mult mai multe decat tine
  • +10 (10 voturi)    
   norocul Romaniei (Joi, 15 iulie 2010, 15:59)

   Goe [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Romania a avut mare noroc ca la BNR a fost guvernator Mugur Isarescu in toti acesti 20 de ani , ca daca erau de alde Vosganian nu mai era nimic in seifurile BNR...vindea si sediul BNR ( dupa inteleptele indicatii de la d-ul Patriciu), si statea BNR-ul in chirie la...Patriciu sau Vantu....
   A fost si este omul care a stiut sa puna "talpa" exceselor" de partid. Bravo d-le GUVERNATOR.
   Si amintitiva in 2008 cand Tariceanu a sarit la marit pensiile in prag de alegeri de cate ori d-ul Presedinta Basescu a intrebat daca exista suport ptr. marire pe termen LUNG NU 1 an ...si toti PNL-ei si PSD-ei au sarit ca arsi ca trebuie marite ca sunt bani...
   si acum...unde-s banii??la Tariceanu si Vosganian..la...cine...???
 • +25 (25 voturi)    
  Stiu partidele bine (Joi, 15 iulie 2010, 12:17)

  Partidul si poporul [anonim]

  Stiu partidele stiu bine numai ca vorbes la televizor declaratii politice. este o moda acum sa spui tot felul de prostii si bazaconii sub masca declaratii politice. si culmea este ca se accepta.din toate astea cetateanul nu mai stie ce sa creada si aici vor sa profite partidele .nimeni nu vrea sa spuna cum s-a ajuns aici .20 de ani de jaf .acuma sunt cu ochii pe rezerve l-am auzit pe vozganian spunand la tv ca asta este solutia liberala sa se ia bani de la rezerve ca sa plateasca pensiile si salariile.acum rezulta ca nu e bine.inseamna ca vosganian ori nu se pricepe ori este rau intentionat ori a fost o declaratie politica .
  • +13 (13 voturi)    
   cu siguranta.... (Joi, 15 iulie 2010, 12:51)

   el [anonim] i-a raspuns lui Partidul si poporul

   si dl Ghise cred ca tot de la V V a auzit el de vanzarea rezervei...pt consum
   bine ca reprezentantul PNL de la BNR (BOlteanu) nu prea apuca sa vorbeasca...

   foar surprinzator pentru reprezentantii BNR sa sustina asa ceva - de altfel sunt cam singurii
  • +11 (13 voturi)    
   DA - ai dreptate (Joi, 15 iulie 2010, 13:21)

   analitix [anonim] i-a raspuns lui Partidul si poporul

   Vosganian nici nu se pricepe, este si rau intentionat si mai face si declaratii politice!
  • +2 (2 voturi)    
   Pentru Partidul si Poporul (Joi, 15 iulie 2010, 15:43)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Partidul si poporul

   Vosganian nu se pricepe , este rau intentionat, agent al unei puteri straine si hot.
   • 0 (0 voturi)    
    parere... (Vineri, 16 iulie 2010, 19:42)

    valentin [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

    Vosganian ,in primul rand este om politic,apoi scriitor si pianist . La economie, este urechist ! Se consulta cu Crin,Tariceanu,Ghise si apare la tv.
 • +14 (18 voturi)    
  BNR cereti PSD si PNL sa va prezinte programul lor (Joi, 15 iulie 2010, 12:44)

  Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi [anonim]

  PSD si PNL sa va prezinte programul lor economic.

  Daca se opun asa de zgomotos reducerii salariilor si pensiilor, atunci au si obligatia sa spuna populatiei :

  - 1. CU CE BANI LE VOR PLATI
  si dupa ce le platesc,
  - 2. CU CE BANI MAI FAC INVESTITI

  BNR trebuie sa ceara de la PSD-PNL acest program si sa-l verifice ca sa spuna populatiei daca POATE AVEA INCREDERE IN EL.

  Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi.

  Nu avem incredere nici in televiziuni, pentru ca executa comenzi politice PSD si PNL.

  Doar BNR ne poate spune daca PSD si PNL au un program economic care poate sa faca ce promit la televizor.
  Despre “responsabilitatea lor”: pe aceasta nu o poate garanta nimeni.
  Programul PSD-PNL sa fie prezentat si expertilor
  de la Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, iar rezultatele evaluarii sa fie facute PUBLICE si comparate cu evaluarea BNR
  • -3 (5 voturi)    
   toate partidele (Joi, 15 iulie 2010, 13:29)

   seugenius [utilizator] i-a raspuns lui Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi

   Daca vrei sa fii obiectiv atunci trebuie sa mentionezi si PDL-ul si UDMR-ul. Ce sens are sa verifici autenticitatea declaratiilor politice ale partidelor din opozitie daca se implementeaza cele ale partidului de la putere? Asa cum la fiecare proiect destept se prezinta sursa financiara si castigul prognozat, la fel mi-ar placea sa aud decizii politice argumentate atat din punct de vedere a costului implentarii cat si beneficiului adus. Indiferent daca acest beneficiu este economic, social sau moral.
   • +5 (5 voturi)    
    Pentru Guvern exista Consiliul Fiscal, FMI, (Joi, 15 iulie 2010, 14:20)

    Consiliul Fiscal [anonim] i-a raspuns lui seugenius

    Banca Mondiala si Comisia Europeana de unde banii vin numai daca Guvernul indeplineste programul pe care si l-a asumat de comun acord cu ele, si care e cunoscut, oficial si PUBLIC

    Consiliul Fiscal a fost instituit prin legea responsabilitatii Fiscale care a fost initiata la cererea FMI, pentru ca legi I-RESPONSABILE cum a fost cresterea cu 50% a pensiilor sa Mnu mai poate fi adoptate NICIODATA:


    Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal: Incet-incet ne intram in paine. Rolul nostru este sa spunem daca o anumita masura luata de Guvern se incadreaza in strategia fiscala sau daca se abate de la ea

    HotNews.ro
    Miercuri, 14 iulie 2010

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7580854-ionut-dumitru-seful-consiliului-fiscal-incet-incet-intram-paine-rolul-nostru-este-spunem-daca-anumita-masura-luata-guvern-incadreaza-strategia-fiscala-sau-daca-abate.htm
    • +3 (3 voturi)    
     Care sunt de 2 ANI DE CRIZA "solutiile" opozitiei? (Joi, 15 iulie 2010, 20:57)

     2 ANI DE CRIZA [anonim] i-a raspuns lui Consiliul Fiscal

     Basescu propune - PSDPNL se opune

     Guvernul propune - PSDPNL da jos Guvernul


     Dar ce "solutii" a propus Opozitia in acesti doi ani intregi de CRIZA ?
  • -2 (4 voturi)    
   program economic (Joi, 15 iulie 2010, 13:45)

   gigi63 [utilizator] i-a raspuns lui Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi

   Dar PDL este scutit? Aud? Daca BNR ar trebui sa se exprime asupra unor programe economice ale opozitiei, nu ar fi muuult mai necesar sa se exprime asupra programului Puterii? Pai nu ar fi muuult mai interesant sa aflam ce spun Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala despre programul economic al Puterii? Ooops, stai ca realizez acum: nici BNR, nici institutiile financiare internationale mentionate nu au ca obiect al muncii acordarea de consultanta! :))). Si nici sa faca aprecieri asupra programelor de guvernare! A, dar totusi avem ceva, de la unii care au ca obiect al muncii emiterea de opinii: Agentiile internationale de rating ne-au pus deja pe tobogan si suntem in cadere libera! Prin urmare, cred ca ar trebui sa fim lamuriti in legatura cu programul economic al Puterii... In ce priveste opozitia, vom trai si vom vedea. Eu atat stiu: ca pe vremea unora mi-a mers spre bine, pe vremea altora mi-a mers spre rau. Cred ca asa trebuie sa judece lumea, ca deja au fost la putere cam toate partidele. (Bine, mai putin Romania Mare si Becali Party :).
   • +9 (11 voturi)    
    Nu e scutit nimeni (Joi, 15 iulie 2010, 14:10)

    Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi [anonim] i-a raspuns lui gigi63

    Programul PDL e insa cunoscut si ESTE PUBLIC si cunoscut de toti: Comisia Europeana, FMI, BM, etc.
    Scrisoarea de intentie cu FMI e PUBLICA si acolo scrie ca PDL vrea sa tina deficitul la 6,8%, cat vrea sa reduca cheltuielile cu salarii bugetare si ca sa nu se mai imprumute in viitor pentru a plati salarii si pensii. Astea sunt CIFRE si date exacte si publice. Pentru asta PDL a fi fost dat afara de la guvernare de cei care se OPUN acestui program economic, exact in momentul in care a inceput sa-l aplice acum 10 luni

    Din cauza asta cei care se opun atat de tare acestui program au datoria sa prezinte populatiei la fel de PUBLIC solutiile lor, ca sa vedem si noi daca se opun pentru ca au dreptate -

    - Sau daca MINT pur si simplu si vor sa obtina numai avantaje electorale acum cand toata tara e in CRIZA, in loc sa puna umarul

    Doar programele economice ale PSD si PNL sunt secrete si Presa nu cere nici sa le cunoasca, nici sa le critice.

    DIN PARTEA PRESEI ASTA SE NUMESTE APROBARE TACITA. adica complicitate POLITICA.

    Populatia insa nu trebuie sa fie facuta complice cu minciunile fara stirea ei, iar BNR are obligatia sa aiba grija de asta.
  • -3 (9 voturi)    
   Mai alexandra p. (Joi, 15 iulie 2010, 14:10)

   kolo [anonim] i-a raspuns lui Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi

   Tara asta trece prin momente grele si matale tot cu tonomatul PNL PSD esti in gura?
  • -3 (3 voturi)    
   n-ar fi mai bine... (Joi, 15 iulie 2010, 15:02)

   D. [anonim] i-a raspuns lui Nu vrem sa mai votam cu ochii inchisi

   n-ar fi mai bine ca-fiind la guvernare-sa prezinte pdl planul de guvernare,cu care a cam ramas restant?oricum,mai are cam 2 ani inainte,asa ca n-ar strica macar acum ,in ceasul al 12-lea,sa vedem si noi ceva masuri,nu tot felul de improvizatii cu rol de "praf in ochi"
 • +6 (8 voturi)    
  Mugur Isarescu (Joi, 15 iulie 2010, 12:52)

  Stelia [anonim]

  Subscriu la ceea ce a spus Domnul Mugur Isarescu.Si eu sunt consternata de logica multor politicieni din aceasta tara ,nici macar nu stiu a socotoi corect si unul este Varujan Vosganian...Ma minunam lectiilelui de economie ,dar nu este singurul si din toate partidele....
 • +7 (9 voturi)    
  Prim ministru (Joi, 15 iulie 2010, 12:52)

  Paul Fulea [utilizator]

  Ma intreb ce ar trebui oferit lui Mugur Isarescu pentru a accepta postul de Prim Ministru pentru urmatorii 4 ani in Romania. Este singura personalitate publica ale carei mesaje sunt rationale. De asemenea, cum am putea noi, oamenii de rand sa il promovam in aceasta functie - nu cred ca vreun partid va putea il puna.
  • +9 (11 voturi)    
   Sta bine acolo unde e ..... (Joi, 15 iulie 2010, 13:25)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Paul Fulea

   Un prim ministru vine si pleaca .... . Noi avem nevoie de el acolo unde e acum. Problema mare e alta, ca dinsul in tara asta sint mii de romani ... problema e ca nu e nici unul unde ar fi nevoie pentru tara. Ne conduc toti handicaptii din Romania, si nu acum ne-au condus in ultimii 20 de ani ..............
  • -2 (4 voturi)    
   Ba la tine acasa (Joi, 15 iulie 2010, 17:19)

   Lolita [anonim] i-a raspuns lui Paul Fulea

   Tot naivutz ai ramas. Sa-l promovezi tu la tine acasa ca economia tarii a mai fost lasata o data pe mana lui si ...ce-a iesit!? Pana nu punem la zid hotii din ultimii 20 de ani vom plati ca fraierii tot ce fura unii astia. Nu ti-e suficient de clar ca dl Guvernator e un om de imagine si punct. Ce solutii ofera el? Doar teorii care dau bine pe hartie. In rest ascunde adevaratele surse ale colapsului actual si sprijina actuala putere in toate ineptiile... Hai mai bine pune mana la treaba ca nu se stie ce ne mai asteapta.
   • +1 (1 vot)    
    Curios (Joi, 15 iulie 2010, 20:50)

    Paul Fulea [utilizator] i-a raspuns lui Lolita

    cum de a rezistat atat la Banca Nationala daca nu ar fi reprezentat, intr-adevar, o persoana foarte capabila. Sursele colapsului actual nu sunt ascunse. Le stie toata lumea. Stim ca a fost generat de populism exacerbat, de hotie pe banda rulanta si de lipsa de reactie a opiniei publice. De acel deja intrat in sange "asta-i viata" pe care il ambratisati cu totii in fiecare zi.
   • +1 (1 vot)    
    "adevaratele surse ale colapsului actual" (Joi, 15 iulie 2010, 21:41)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Lolita

    sunt cunoscute practic de toate milioanele de romani care fac zilnic evaziune (munca la negru, fals in declaratii pt obtinerea ajutoarelor de la stat, evitarea TVA etc).

    problema e ca majoritatea acestor indivizi fie nu inteleg ca actiunea lor practica a dus la colapsul actual (iti trebuie si "cap teoretic" pt a-ti da seama de asta), fie inteleg dar isi zic "dupa mine, potopul".
 • +8 (8 voturi)    
  subventiile de partid (Joi, 15 iulie 2010, 13:09)

  bedexe [utilizator]

  sa fie taiate
 • +11 (11 voturi)    
  BNR – un arbitru pentru solutiile ‘politice’ (Joi, 15 iulie 2010, 13:09)

  BNR [anonim]

  BNR – un arbitru pentru solutiile ‘politice’ de iesire din criza

  BNR trebuie sa devina macar acum in al 12-lea ceas un arbitru care sa evalueze cu cifrele pe masa aberatiile tuturor partidelor

  Nu trebuie sa "critice" partidul X pe numele sau, trebuie sa critice ideea tampita din punct de vedere economic, pe nume "X", in sepranta ca politicienii nu vor mai pacali romanii de inca 1000 de ori cu aceleasi minciuni.

  Mai ales acum, cand populatia nu mai stie incotro sa se indrpete, e cel mai bun moment ca ea sa fie facuta atenta la populismul cu care PSD si PNL au inundat televiziunile si spatiul public in ultimii 6 ani.

  Populismul PSD si PNL a dus la marirea pensiilor cu 50% in 2007, pentru ca bugetul de pensii sa ajunga in faliment pentru 50 de ani -> EXACT CAT A DURAT COMUNISMUL IN ROMANIA

  Numai BNR poate ajuta la trezirea romanilor.

  Asa se explica de ce PSD si PNL sunt cei mai mari dusmani ai BNR.
  • +19 (21 voturi)    
   2008, Vosganian: Isărescu să nu mai comenteze (Joi, 15 iulie 2010, 13:18)

   BNR [anonim] i-a raspuns lui BNR

   SI IATA UNDE NE-A DUS "INTELIGENTA" CELOR CARE NU VOR SFATURI DE LA BNR


   2008, Vosganian: Isărescu să nu mai comenteze

   27 FEBRUARIE 2008
   de Victor ROTARIU


   Vosganian nu mai vrea sfaturi de la BNR
   Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a lansat ieri un atac foarte dur la adresa lui Mugur Isărescu, spunând că nu mai vrea să primească sfaturi din partea guvernatorului BNR. Ieşirea lui Vosganian a venit ca o replică la declaraţia lui Isărescu, conform căreia guvernul ar trebui să fie mult mai atent în dirijarea economiei.
   “Atunci când ministrul Finanţelor, odată ales în funcţie, preia realitatea şi arată naţiunii că trebuie restructurate cheltuielile, că trebuie introduse criterii de eficienţă, nu e în regulă ca guvernatorul, în loc să spună «da», sunt de acord să menţioneze că structura nu este bună”, a declarat ieri Vosganian, în cadrul unei emisiuni televizate.
   La sfârşitul anului trecut, Mugur Isărescu a atras atenţia Guvernului că politica de a genera cheltuieli de stat în ultima lună a anului pentru a îndeplini bugetul este greşită. Isărescu a explicat atunci că lansarea pe piaţa monetară a unei sume atât de mari de bani (circa două mld. euro, n.r.) în luna decembrie a anului trecut duce la creşterea inflaţiei, ceea ce poate destabiliza mediul economic.
   Pericolul inflaţiei
   Guvernatorul BNR a atras atenţia că din cauza unei inflaţii prea mari, România ar putea amâna adoptarea euro ca monedă naţională în 2014, cum fusese programat iniţial.
   “Dacă inflaţia nu va scădea în mod sustenabil în 2008 şi în 2009, mă tem că adoptarea euro în 2014 nu va fi realizată”, a explicat Isărescu, cu ocazia unui seminar privind situaţia economică a României. În luna ianuarie a acestui an, rata inflaţiei a fost de 7,26%, cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni.
  • -2 (8 voturi)    
   populism... (Joi, 15 iulie 2010, 14:03)

   gigi63 [utilizator] i-a raspuns lui BNR

   Dar cine se arunca la sfarsitul lui 2008 ca mareste salariile cu 50%, ca sunt baaani berechet dar daca guvernantii nu stiu de unde sa-i ia, apoi sa-i lase pe ei, ca ei stiu! Rezultatul? Ajung la putere pe valul promisiunilor nemaiintilnit de populiste, taie salarii, maresc impozite si taxe, contributiile de toate felurile, introduc coplata la serviciile medicale, astfel ca un bolnav de cancer trebuie sa plateasca peste 200.000.000 lei vechi pe luna (prin asta rezolva definitiv problema bolnavilor de cancer, clar), introduc impozitul pe nimic (a se citi impozitul minin, ca forfetar nu e) si as putea continua, dar TOT NU LE AJUNG BANII!!!??? A si bine-nteles ca in plus, ne infunda in datorii de peste 20.000.000.000 de Euro si TOT NU LE AJUNG BANII!!!???. Si toate astea la doi ani si ceva de cand se laudau ca daca ajung la putere fac pensiile in medie de 450 de euro si salariile medii de 750 de euro!

   Daca tot vorbeam de populism...

   In ce priveste cei din opozitie si daca or fi unii si la putere, care vor sa dea iama in rezerva valutara si de aur: Jos labele, Banca Nationala trebuie sa fie independenta, mai cititi si voi care sunt relatiile intre institutii in Uniunea Europeana!
   • +5 (9 voturi)    
    Diferenta consta in RESPONSABILITATE (Joi, 15 iulie 2010, 14:14)

    Deficit PNL [anonim] i-a raspuns lui gigi63

    este ca pdl a promis in campanie dar nu a aplicat legea din cauza deficitului lasat de pnl si a crizei

    in timp ce cresterea pensiilor a fost aplicata de psd si pnl, chiar daca toti analistii le spuneau ca vor distruge sistemul de pensii pentru 50 de ani de acum inainte.

    deci: diferenta consta in responsabilitate , asumata cu riscul pierderii de voturi
 • -7 (13 voturi)    
  GUVERNATORU & B.N.R (Joi, 15 iulie 2010, 13:17)

  StefanNICOLICI [anonim]

  nu prea se vede ca aveti specialisti, iar chestia cu cei buni in aritmetica, va trebuie si dvs. la b.n.r. un lucru corect spus de dl. isarescu este ca b.n.r.-ul nu trebuie sa plateasca pensii, corect, dar b.n.r. azi, in situatia romaniei de acum, trebuie sa le spuna guvernantilor ca, pe orice cale si oricum, legile speciale de salarizare si pensionare trebuie sa dispara, definitiv, urgent, ca salariile si pensile trebuie ierarhizate si echilibrate corect si moral, ca privilegile conducatorilor romani trebuie sa dispara, ca pt. a avea baza de impozitare mai mare, trebuie sa facem investitii reale in toate domenile( cai ferate, sosele, diguri, educatie, energii verzi, etc), cu banii europeni, sa producem locuri de munca, platite cel putin decent, fara licitatii trucate, ca de la spaga-mita in cota, azi, de 30-35% din valoarea contractului de executie trebuie sa ajungem, in cele mai fericite cazuri, 1,5-3%, (deloc nu exista niciunde), ca, dvs. d-le guvernator isarescu impreuna cu guvernul si a.n.p.c.-ul, trebuie sa impuneti bancilor comerciale, cu sau fara filiale in romania, din tara sau strainatate, sa scada drastic dobanzile, comisioanele si nr. de comisioane la, cel putin, valoarea dobanzilor si comisioanelor, din tarile lor de origine(ca acolo la ei acasa nici nu ar avea curajul sa le gandeasca) impreuna cu scaderea dobanzii de politica monetara, pana la i,5-2% la sfarsitul anului, pt. ai recapacita pe concetatenii dvs. sa-si achite ratele, ca sa nu saraceasca de tot, pt. ca sunt convins ca stiti ca o tara nu este bogata daca poporul nu este indestulat si nu are oameni bogati.
 • +7 (7 voturi)    
  mda (Joi, 15 iulie 2010, 13:44)

  alex [anonim]

  Mie fraza esentiala mi se pare asta:

  "Economia e un joc cu suma nula".

  Intr-un joc cu suma nula unii pierd si altii castiga. In marea majoritate a cazurilor cei care pierd sunt cei care nu au informatie. Deci...baieti cu burta pe carte (politicieni, afaceristi samd) si sa fim destepti, nu papagali. Noi ne certam intre noi si nu invatam nimic, iar vulturii asteapta sa ne manance cadavrele.
 • +9 (9 voturi)    
  politici publice rationale si vizionare (Joi, 15 iulie 2010, 14:09)

  consultant [anonim]

  Vehementa d-lui isarescu este unul din cele mai relevante semne ca este cazul sa ne desteptam cat mai repede cu putinta. Este trist ca toti politicienii aduc argumente nerationale. Este trist pentru ca intr-o democratie solutiile nu pot sa fie decat politice. Or avem nevoie de politici publice rationale si vizionare. Daca aceste politici publice sunt impuse elitist ele vor tinde pe termen lung sa faca un rau si mai mare. De aceea cred interpretez strigatul d-lui Isarescu ca o chemare disperata la soluti rationale. Sa renuntam la tzatzisme si amatorism. Doamne ajuta!
 • 0 (4 voturi)    
  Cu unele amendamente (Joi, 15 iulie 2010, 14:25)

  george [anonim]

  Isarescu are dreptate cand vorbeste iresponsabilitatea politicienilor care ar fi dispusi sa sacrifice orice pentru un interes politic imediat. Viziunea pe termen mediu sau lung nu este punctul tare al clasei noastre politice. De asemenea, nici inteligenta sau competenta nu ii dau afara din casa. Pe de alta parte, este cel putin "interesant" de observat cum vorbeste dl. Isarescu despre BNR, ca despre o entitate cvasi-privata. Guvernatorul pare sa considere independenta bancii centrale (importanta si necesara) ca un mandat in alb pentru a conduce banca ca un manager privat, care dispune de banii pe care ii gestioneaza. Pretentia ca BNR sa isi decida singura salariile, deoarece ar produce sume importante pentru bugetul de stat este reflectarea acestui tip de gandire. Nu este nicio diferenta aici intre modul in care se exprima Isarescu si sefii sutelor de agentii care colecteaza taxe, impozite, sau dau diverse autorizatii si care sustin ca se auto-finanteaza. Ei bine, nu! Aceste institutii nu sunt agenti economici care produc ceva concret pentru economie, ei incaseaza acesti bani in numele si pentru statul roman si nu pot pretinde ca acesti bani le apartin si ca dau sume importante la bugetul de stat din marinimia lor (desigur, ce ramane dupa ce isi platesc salariile fabuloase, calatoriile "in interes de serviciu", casele de protocol de la munte, masinile de teren, etc, etc)
  • +5 (5 voturi)    
   BNR nu e institutie bugetara (Joi, 15 iulie 2010, 15:06)

   ion [anonim] i-a raspuns lui george

   BNR NU e institutie bugetara. Veniturile si cheltuielile BNR nu intra la socoteala in bugetul de stat. Comparatia cu o agentie guvernamentala nu prea sta in picioare din acest punct de vedere.

   Ca sa nu mai vorbim ca reducem 3 milioane de euro din fondul de salarii lunar unor oameni care trebuie sa gestioneze corect politica monetara a Romaniei (in vremurile astea!), plus o rezerva valutara de 35 de MILIARDE de euro. Sumele sunt vadit disproportionate. Chiar avem nevoie de oameni buni acolo. Prea mult populism strica, nu poti avea un specialist de calitate la BNR platindu-l 1000 de euro lunar.
  • +3 (5 voturi)    
   habar nu ai ce spui, George (Joi, 15 iulie 2010, 15:20)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui george

   1)esti aerian rau de tot, si tare cred ca si tu esti unul din postacii platiti de intaiul economist al tarii, ca sa dea in bnr.
   pt informarea ta, salariile din bnr sunt mai mici decat cele ale angajatilor din bancile private, si calatoriile fabuloase de care vorbesti sunt finantate din banii institutiei, sau din cei ai gazdelor (ex ue, bce sau fmi), nicidecum de la buget. iar salariul lui isareascu e mult mai mic decat al omologilor europeni.
   2)pe de alta parte, ideea de a se scoate bani din rezerva valutara pt a se plati pensiile, mi se pare o crima la adresa economiei. vosgnian nu stie ce vorbeste, sau daca stie atunci vrea sa faca rau in mod tendentios.
   oameni buni, rezerva internationala a unei tari reprezinta garantia, bonitatea unei tari . ea reflecta capacitatea ei de a isi plati la scadenta imprumuturile de care vorbea guvernatorul in ecuatia lui, si daca o lichidam/scadem sa platim pensiile, in 6 luni nu ne mai da nimeni nici un ban pe piata internationala, ne pierdem bonitatea. asa stam fara bani in rezerva, nu ne mai intra nimic, si apoi ne trezim ca nu avem disponibilitati sa ne achitam datoriile scadente. asta se chema incetare de plati.
   cam aici ajungem daca scoatem bani din rezerva sa platim pensiile.
   • +2 (2 voturi)    
    nu interpretati gresit! (Joi, 15 iulie 2010, 16:40)

    MIHAI [anonim] i-a raspuns lui bancher

    suma de 3 milioane euro reprezinta ceea ce se obtine in toate cele 6 luni si este mai mica decit impozitul lunar de 25 milioane. faceti un calcul simplu si o sa vedeti!
 • 0 (2 voturi)    
  constatare (Joi, 15 iulie 2010, 14:44)

  marcel [anonim]

  Mult stimate domnule Popa ,

  acum m-am lamurit , Dumneavoastra sunteti singurul care insistati cu aprecieri asupra retinerilor din veniturile salariatilor BNR.
  Este clara acuma misiunea dumneavoastra .Cred ca degeaba insistati pe aceasta tema .Oricum din putin cate putin se strang sumele necesare .
  Daca se retin 25% unora care au venituri mult mai mici , de ce sa nu se retina si celor cu venituri mari , care si ei oricum sunt institutie a statului raman si NU SUNT O INSTITUTIE PRIVATA !!!!
  Cu respect
  • -1 (3 voturi)    
   urmatorul pas (Joi, 15 iulie 2010, 15:05)

   loocheeaan [utilizator] i-a raspuns lui marcel

   va fi sa ne impuna la toti cei care nu lucram la stat sa ne donam 25% din salarii si eventual un organ sau doua...
  • +3 (3 voturi)    
   lol (Joi, 15 iulie 2010, 15:16)

   alex [anonim] i-a raspuns lui marcel

   Ce nu inteleg eu e: daca de la BNR se ia 25% din salarii (institutie de stat nebugetara), de ce de la Nuclearelectrica, CFR, Metrorex samd (toata pleiada de firme de stat cu salarii mari) nu se taie 25%? Pana acum am auzit placa cu "sunt firme independente si se autogestioneaza", BNR nu e la fel? Guvernul asta e hotarat sa faca treaba sau pus doar pe platit polite politice?
   • -1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 iulie 2010, 16:23)

    [anonim] i-a raspuns lui alex

    • +1 (1 vot)    
     daca zici tu (Joi, 15 iulie 2010, 16:47)

     alex [anonim] i-a raspuns lui

     Eu nu am citit pe nicaieri sa fi scazut salariile la CFR cu o treime. Stiu ca au fost facute sau ca se iau in calcul concedieri.

     Revenind la firmele de stat...ti se pare ca au implementat o politica de reducere a cheltuielilor salariale cu 25%? Eu zic ca nu, toti ministrii i-au cautat in coarne pe la televizor.
 • +4 (4 voturi)    
  parere (Joi, 15 iulie 2010, 15:15)

  mitica [anonim]

  Cand o sa inteleaga tot Romanul ca la conducerea Romaniei au avut acces numai cei care s-au ajutat intre ei sa se imbogateasca (principiu respectat de toti) si sa contribuie cu cat mai multi bani la sustinerea "partidului".Ce este de facut? Alte alegeri cu PERSONALITATI cat mai cunoscute din Romania sau diaspora supuse unor teste din care sa rezulte atasamentul fata de tara si popor .cu semnarea unui angajament prin care daca este vinovat de incalcarea angajamentelor va raspunde el si urmasii lui petru achitarea prejudiciilor.O noua lege care sa asigure respectarea celor de mai sus . Numai atunci vor iesi in fata cei cu ganduri BUNE si va dispare actuala pleava (nu inainte de a fi trasi la raspundere pentru dezastrul cauzat).
 • +5 (7 voturi)    
  opinie (Joi, 15 iulie 2010, 15:18)

  florin [anonim]

  deosebirea dintre Isarescu si orice poilitician roman din 1945 si pana zi este deosebirea dintre omul scolit, profesionist de marca si licheaua dornica sa parvina fara caracter, fara educatie si mai ales fara pregatire.
  in rest comentariile despre ce-a spus Guvernatorul sau ce trebuie sa (nu) faca sunt ricole si penibile
  probabil sunt facute de larve de politicieni
  astept minusuri
 • +3 (5 voturi)    
  investitie (Joi, 15 iulie 2010, 15:27)

  socialistul [anonim]

  s-a facut o prostie ca s-a marit tva-ul, si s-au micsorat salriile.

  1. statul roman nu e capabil si nici nu vrea sa elimine evaziunea fiscala practicata la nivel mare incepand cu cel mai mic tigan care vinde la gura de metrou umblele si bureti de spalat vase si pana la petrom, rompetrol si omv, romgaz, si alte firme mari

  2. statul roman arunca bani pe fereastra prin tot felul de programe sociale: ajutor de cladura - cand a inceput statul sa acorde ajutor de caldura, tac-pac s/a scumpit si gazul, daca nu intervenea statul cu siguranta pretul gazului scadea, pt ca la ora actuala romanii platesc cel mai mare pret la gaz din s-e europei si poate si la nivel de europa

  3. statul roman arunca bani prin rabla. daca impozitele sunt mici si salraiile stabile nu e nevoie ca statul sa intervina ca oamenii sa isi cumpere masini noi, ci omul isi va cumpara el singur o masina. statul iti da 38 de milioane si te obliga sa iei o masina la 6000 de euro, cand francezul isi ia loganul la 5000 de euro.

  4. ar fi trebuit mers pe investitii. bagata armata si tot poporul si as fi facut 2 autostrazi orizontale si 2 3 verticale in 2 ani de zile cu bani de la FMI asa cum au facut , aghiarii.

  5. in loc sa plateasca ajutor social la romi, statul ar fi trebuit sa spijine investitiile in agricultura

  6. reluate contractele comerciale cu tarile arabe - si atrasi in investitii in agricultura romaneasca - ei isi luar cerealele de care aveau nevoie, si noi aveam locuri de muna

  7. turism - litoral - statul trebuie doar sa administreze ceea ce e a lui: la fel ca in bulgaria: nisip cernut, curatat de alge, adus nisip pentru largile plajelor distruse de ploi, fantani arteziene in statiuni si apoi turistii ar fi venit si gur. dar asa cand e mizerie pe plaje poate sa fie o mie de hoteluri de 5 stele ca turistii tot nu iti vin.

  asta ar fi pentru inceput
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 iulie 2010, 16:09)

   [anonim] i-a raspuns lui socialistul

   • +1 (1 vot)    
    mare ce??? (Vineri, 16 iulie 2010, 0:39)

    socialistul [anonim] i-a raspuns lui

    mare ce mai costika. mai degraba esti tu socialist daca nu te-ai prins de jocul de cuvinte. deasta merge tara prost ca se dau pomeni, pentru ca, cu pomenilese cumpara votul.

    in loc sa mentina stabilitate, taxe mici, control fiscal clar, legi clar aplicate, ei prefera ca acestea sa oschileze pentru ca sa ii prosteasca mai usor pe oamenisi sa ii sperie mai bine.

    fii sigurca inainte de alegeri, se va micsora tva-ul, salariile vor reveni la normal si romanii aleg tot pdl-ul. pentruca porcii si hotii de la psd si pnl nu au venit in aceste luni cu nici o masura concreta - ei se cearta- uita-te la iliescu ce vorbeste.

    asa ca romanii o sa voteze cu otv-ul ca si asa ne-am otv-eizat cu totii.
 • +2 (2 voturi)    
  reconstituirea Pecenegiei vechi (Joi, 15 iulie 2010, 15:45)

  Dan52 [utilizator]

  Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.Este ideea din legea fundamentala, cu ultima ei modificare-completare din revizuirea data in octombrie 2003.De atunci, masurile de dezvoltare economica – cele de interes public au fost admirabile si sublime, dar au lipsit cu desavarsire, sistemul economic a generat casta de 0,1 la suta de miliardari super-indatorati fiscului si care nu au nimic in comun cu binele public, iar ideea de trai decent s-a degradat continuu in intreg deceniul ce va sa se incheie.Statul si-a realizat cu succes obligatia de aplicare a masurilor de protectie sociala, tranformand jumatate din populatie in “protejati sociali”, politica bancara a sustinut in felel ei, ideea de dezvoltare economica, sub forma vanzarii de bani cu de trei ori valoarea lor initiala( mai complicat cu finantarea economiei), ramane ca prin gratia acestei inteligente cai de realizare a “nivelului de trai”, sa reconstituim Pecenegia din intunericul istoriei vechi.
  • -2 (2 voturi)    
   ne prosternam(invers) in fata lor (Joi, 15 iulie 2010, 18:18)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Dan52

   fratilor, sa-i conjuram, sa ne rugam lor, sa ne prosternam in genunchi in fata lor ( cu fruntea mult lasata in pamant in sens invers), sa-si cumpere bilet de calatorie in tarile calde si sa plece cat mai departe de lumea noastra, pana nu va fi prea tarziu
 • -4 (4 voturi)    
  BNR și mafioții (Joi, 15 iulie 2010, 15:56)

  Omics [utilizator]

  Mafioții mai chibzuiți privesc bugetul ca ceva de jumulit. Iar BNR este ceva de-al lor, pentru că bancnotele lor sunt creanțe pe BNR. Adica Mugur Isărescu este omul mafioților.

  Mafiotismul este parazitism, adică își devorează sursa de venit și apoi moare, cu Isărescu sau fără el, cu rezerva la BNR sau fără ea. Creșterea rezervei, scăderea ei, inflația și dezinflația nu rezolvă mai nimic. Io zic să va analizați comportamentul și să nu sperați la oameni providențaili, Isărești și de alt gen. Politica monetară poate susține mafiotismul când el nu degenerează singur. Corecțiile mafiotismului pot fi făcute prin politica fiscală, dar asta nu se poate la noi. Bugetul face diferența dintre mafiotism și capitalism.
 • -1 (1 vot)    
  Se pare că dernajează mafiotismul (Joi, 15 iulie 2010, 17:12)

  Omics [utilizator]

  Gata, spun că nu există mafiotism, că nu există „cumetrii” și împărțirea „prietenească” a câștigurilor, nu există cotizare la structurile parlalele cu statul... Toatea acestea ar avea nevoie de circulație monetară, de preferință în numerar, dacă ele ar exista.

  Sper că îmi veți da numai note pozitive.
 • 0 (2 voturi)    
  Cam ipocrit Isarescu ! (Joi, 15 iulie 2010, 17:20)

  Catalin [anonim]

  Intai spune ca scaderea salariilor si a pensiilor e cea mai buna solutie, iar apoi spune ca la el in institutie nu e nevoie de asta !
 • 0 (0 voturi)    
  Cat aur al altor banci centrale (Joi, 15 iulie 2010, 17:26)

  hsl [utilizator]

  depoziteaza BNR?
  E vorba de "increngatura de incredere care functioneaza in randul bancilor centrale" deci trebuie ca ne-au oferit si noua o bucatica din ea, sau nu?
 • +1 (1 vot)    
  NORMELE DE TEZAURIZARE ALE BNR (Joi, 15 iulie 2010, 17:43)

  Cepaliga [anonim]

  domnul isarescu era de asteptat sa rectioneze dupa ce guvernul a sfidat cererea bnr de exceptare de la reducerea salariilor cu 25%. cand nenoracirea e la altul nu te doare dar atunci cand ea cade in curtea ta o simti altfel si atunci te doare asa si la bnr. dovada vehementa actuala a lui isarescu.
  intrebarea mea este pentru cei in drept sa verifice: cum este repartizat tezaurul romaniei? la ce banci si in ce proportie fiindca dupa cum s-au fraudat prin tranzactii speculative pietele financiare chiar de bancheri cu asa zisele "active toxice" cu care garantau lichiditatile obligatorii cerute de norme este posibil ca si la bnr sa ne trezim cu date false si refuz de restituire a tezaurului fie cauzate de faliment nedeclarat fie prin interes de stat etc.etc. (vezi speta cu tezaurul de la moscova).
  pornind vizibil de la principii corecte se filozofeaza si, prin metodele sofismului, se construieste o aureola de argumente justificative.
  eu cred ca si la bnr ne trebuie o expertiza de certificare a fezabilitatii tranzactionare dar si de gestiune a tezaurului, inclusiv de justificare a sumelor incasate de la fmi. se va publica in ue rezultatul testului de stres pe 25 iulie si atunci probabil (dupa mine prea putin) vom vedea ce e cu "gaura neagra" din ue. o fi mai mare ca cea din sua? nu cumva si bnr este (la fel ca si in politica) mai afectata decat celelalte banci centrale? nu cumva rezerva este doar fictiva, existenta doar in moneda scriptica si nu reala?
  si ... intrebarile pot continua.
 • 0 (0 voturi)    
  rezerva (Joi, 15 iulie 2010, 17:52)

  Bruce Lee [anonim]

  Multe lucruri corecte in acest articol. Insa, care este sensul pentru care se tine o rezerva de aur sau valuta? In ce cazuri se umbla la aceasta rezerva? Evident ca in cazul in care exista o astfel de clasa politica, astfel de guvern, nu se pune problema sa se umble la rezerva. Astia fie fura fie pierd tot.
  Si repet intrebarea: pentru ce motive se tine o rezerva si in care cazuri se umbla la ea? Mai am o intrebare pentru cei care se pricep. Cunoaste toata lumea abureala cum ca tiparirea de bani fara acoperire nu este buna, inflatie, bla bla, Insa SUA nu au acoperire pentru banii pe care-i tiparesc si asta de prin 1969. Ei cand au chef mai tiparesc niste dolari. Baietii astia care conduc la noi, de ce nu fac si ei la fel? Si asa este un haos total, criza, inflatie si tot ce este mai rau.
  • 0 (0 voturi)    
   Esentialul nu se spune ! (Joi, 15 iulie 2010, 18:39)

   Radu Humor [anonim] i-a raspuns lui Bruce Lee

   Americanii au toata datoria externa subventionata de niste amarati ca noi !
   Noi am depus garantii pentru ca americanii sa se imprumute, in contul asta ei pornesc tiparnita, ca in caz de ceva grav (inflatie necontrolata, caderi de burse etc. se pune sechestru pe banii nostri :mrgreen:
  • +2 (2 voturi)    
   Noi nu ne permitem ce isi permit americanii (Vineri, 16 iulie 2010, 9:08)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Bruce Lee

   Americanii au un mare avantaj, pe care nu il are nicio tara. Moneda de rezerva mondiala e dolarul. O gramada de tari care economisesc, economisesc in dolari. China pastreaza dolari si cumpara bonuri de trezorerie americane, practic ii imprumuta pe americani pastrandu-si economiile (ca astia economisesc) in dolari.

   America se imprumuta in dolari si cand are de platit din datorie..pac, mai da drumul la tiparnita si le da creditorilor cate hartii vor. Ca le e usor sa tipareasca niste hartii.

   Am cam exagerat in explicatii, nici chiar USA nu poate tipari oricati dolari. Dar pana acum a functionat sistemul, datoria USA a ajuns uriasa deja (300% din PIB, datoria publica si privata) de cand au rupt legatura intre dolar si rezerva lor de aur (1971). Practic o mare parte din lume a muncit si munceste pentru ei, si asta pentru ca ei pot sa tipareasca moneda internationala de schimb. Noi nu suntem in situatia asta. Nimeni pe lume nu e in situatia asta, in afara de ei. Cat o sa mai tina chestia asta? Cine poate sa stie. Oricum s-a creat un cerc: celor care au dolari multi (China) le e frica sa nu cada USA. caci atunci hartiile lor nu or sa mai valoreze nimic. Plus ca SUA e o economie uriasa, un consumator mondial si mai si, cea mai mare forta armata, etc. Zic unii ca in 10-15 ani non-americanii (BRIC, tarile asiatice, etc) or sa forteze trecerea la alta moneda de schimb internationala. Asta ar cam insemna sfarsitul hegemoniei USA.

   Oricum, revenind la intrebare: Romania se lupta din greu de 15 ani cu inflatia. Ne-am chinuit aproape 10 ani sa scadem sub 10%. O inflatie mare ne-ar da inapoi cu 10-15 ani: curs de schimb foarte volatil (se modifica repede, leul se devalorizeaza repede si necontrolat), dobanzi uriase pe leu, firmele ar cadea pe capete intr-o economie in mare parte euroizata, etc. Noi nu suntem SUA, nu ne putem permite sa tiparim lei in dusmanie. ne pacalim singuri.
 • +2 (2 voturi)    
  televiziuni (Joi, 15 iulie 2010, 18:22)

  nicu [anonim]

  Televiziuni?!...care televiziuni...?!...a hotilor...?!...noi nu avem televiziune ci un mare circ...care din pacate prinde la popor...!!!...sunt intradevar si televiziuni bune,la care inveti economie,deoarece sunt adusi oameni bine pregatiti,dar la altele vezi mereu si mereu acee-asi oameni,care stiu si economie si politica,medicina...stiu de toate...si fraierii se iau dupa ei...ne miram ca am ajuns aici?!...da domnule guvernator...ai dreptate...dar statul ar trebui sa aibe bunul simt si sa creeze locuri de munca sau sa faca posibil cumpararea cerealelor de pe piata...ce fac cu ele?!...e problema ministerului economiei la export...sunt destule tari care ar solicita crereale..!!!...si har domnului avem teren agricol destul...ar fi si locuri de munca...!!!
 • -1 (1 vot)    
  Rezerve (Joi, 15 iulie 2010, 20:38)

  Alex [anonim]

  Isarescu sa scoata banii de la ciorap, ca om vedea noi dupa aia. Ce el crede ca sunt banii lui ?
  Sa se faca referendum ca sa dea bani la oameni !
  • +1 (1 vot)    
   Bine spus :) (Vineri, 16 iulie 2010, 9:09)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Cred ca sunteti copt sa intrati in politica ;)
 • +1 (1 vot)    
  A mai spus ceva Dl Isarescu.... (Joi, 15 iulie 2010, 21:52)

  lili [anonim]

  Am vazut acum pe Money Channel declaratia intrega a Dlui Isarescu. A mai spus ca "masurile anticriza ale guvernului sunt ciudate si posibil periculoase". !!!! Dar asta nu a fost retinuta de cei care prezinta sinteza asta de pe HotNews!!! Mie mi se pare suficient de relevanta in ceea ce priveste opinia Dlui Isarescu despre actiunile Guvernului Boc!! Dl Basescu, care are multa incredere in Dl Isarescu ce parere o fi avnd auzind astfel de aprecieri din partea Dlui Isarescu la adresa Guvernului Boc ??!!!
  • +1 (1 vot)    
   Era vorba de cresterea TVA (Vineri, 16 iulie 2010, 9:12)

   ion [anonim] i-a raspuns lui lili

   Isarescu se referea strict la cresterea TVA. Cu care mai toata lumea "buna" a fost de acord ca e o masura proasta, care va alimenta inflatia si va duce la cresterea dobanzilor. Chestia ca guvernul Boc era in corzi, era singura masura posibila (dupa decizia CCR cu pensiile) ca sa nu cada acordul cu FMI.
   • +2 (2 voturi)    
    Am pus intre ghilimele.... (Vineri, 16 iulie 2010, 9:42)

    lili [anonim] i-a raspuns lui ion

    Pentru ca aceasta a fost exprimarea directa a Dlui Isarescu, vorbea de masurile acestui guvern, nu de 1 masura!!! Vedeti referitor la masurile anticriza ale guvernului Boc si declaratia Dlui Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti in interviul din Romania libera din 14 iulie 2010(acest interviu exista pe site-ul RL):
    Care sunt diferenţele între măsurile adoptate de guvernele francez şi român?

    H.P.: Diferenţa e că deocamdată nu am prea văzut măsurile anticriză ale guvernului român. În Franţa suntem deja la a doua revizuire generală a politicilor publice. Suprimarea unui post de funcţionar din doi nu este un lucru nou. Adevărul este că multe state au luate deja măsuri de austeritate şi că cele de acum sunt măsuri suplimentare. Diferenţa este că, de când sunt în România nu am văzut nici un fel de măsură de austeritate din partea guvernului român. Din 2007, chiar din 2006, au existat măsuri de austeritate în Franţa. S-au făcut economii, s-au redus posturi. Diferenţa e că în România s-a întâmplat pe dos: au fost sporite cheltuielile şi au fost create birouri iar efectivele au fost sporite.
 • +2 (2 voturi)    
  Cum a vazut Realitatea declaratiile lui Isarescu! (Vineri, 16 iulie 2010, 8:39)

  martin [anonim]

  Am citit comentariile la acest articol si mi s-a facut mila de unii comentatori,posibil de buna credinta, dar lipsiti de cunostiinte elementare asupra rolului si activitatii unei banci nationale si care au finalizat mesajele cerand sa se imparta tezaurul BNR la cetateni.
  M-a impresionat insa pana la lacrimi emisiunea splendida a Realitatii de ieri seara numita Ora de Foc si in care Bebelusul Ursu si minunata dolofana Oana Stancu ,supranumita de unii Ana Pauker, desi mai bine i s-ar spune Domnisoara Goebbels, se dadeau de ceasul mortii sa demonstreze ca Isarescu a facut declaratii contra guvernului lui Basescu si ca va trece in tabara dreptatii PDSR-PNL.
  Deodata a intervenit in emisiune purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, care a explicat ca Isarescu nu se luase de guvern decat tangential , fiindca doreste ca si functionarii BNR sa dea 25% din venituri si ca de fapt se adresa unor habarnabisti ca ilustrul informatot PNL "bun " Ghise, care propunea ca tezaurul BNR sa fie cheltuit pentru popor. Ursu si Domnisoara Goebbels nu s-au intimidat si au replicat ca numai ei stiu realitatea,fiindca de acolo i-au banii !
 • +2 (2 voturi)    
  Eu in locul d-lui Isarescu (Vineri, 16 iulie 2010, 10:26)

  Sile [anonim]

  Ma exprimam mai clar si mai dur: politicienii sa urmeze cursul primar unde pe vremuri se invata sa scrie sa citeasca si sa socoteasca.Chestia cu consilierii , nu are nici o valoare, nu poti consilia un om care e bita.Si daca si consilierii sunt de talia Saftoiu Elvis, ne miram degeaba de ce suntem unde suntem. O zi buna!
 • +1 (1 vot)    
  revenire (Vineri, 16 iulie 2010, 12:34)

  marcel [anonim]

  subiectele sunt destul de bine dezvoltate si corect interpretate
  O SINGURA MENTIUNE ...incetati sa-i mai plangeti pe salariatii BNRin legatura cu retinerea de 25 % din venituri . Nu ii plangeti ca au salarii suficient de mari astfel incat sa traiasca mai mult decat decent !!!
 • 0 (2 voturi)    
  Isarescu si adevarul (Vineri, 16 iulie 2010, 12:40)

  Constantin Cojocaru [anonim]

  Isarescu incearca, din nou, sa ascunda adevarata situatie a rezervei internationale a Romaniei.
  1. El se refera la "unii oameni politici", care ar fi sugerat ca rezervele internationale ale Romaniei "sa fie folosite pentru achitarea pensiilor si salariilor". In realitate, nu este vorba de "unii oameni politici", ci de mine, care am am conceput proiectul legii privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2010, proiect inregistrat la Senatul Romaniei cu nr. 398/14.06.2010, ca initiativa legislativa a senatorului Ioan Ghise. Prin acest proiect de lege, am propus utilizarea a 3 miliarde de euro de la rezerva internationala, pentru plata unei parti a seviciului datorie externe a Guvernului Romaniei. Atentie, deci, nu pentru salarii si pensii, asa cum deformeaza, intentionat, Isarescu, ci pentru plata datoriei externe.
  2. Cetatenii tarii sunt mintiti pe fata. Anul trecut, in 2009, guvernul s-a imprumutat 10 miliarde de euro, nu pentru salarii si pensii, ci pentru a avea 18 miliarde de euro in pusculita pentru achizitii de bunuri si servicii, adica pentru firmele capuse. Anul acesta, guvernul se va imprumuta 8,2 miliarde de euro, nu pentru salarii si pensii, ci pentru serviciul datoriei, care este de 10 miliarde de euro, din cauza imprumultului facut anul trecut.
  3. Cititi, cu atentie, documentarul anexat acestui articol. Primul dintre "sopurile" rezervei internationale" consta in "onorarea platilor aferente obligatiilor externe ale statului roman" . La capitolul "Utilizari", prima este"rambursarea imprumuturilor externe contractate de statul roman". Adica, exact ce am propus eu in proiectul de lege incriminat de Isarescu.
  4. Tot in documentarul anexat, veti observa ca Rezerva internationala a Romaniei, exprimata in luni de import bunuri si servicii, este cea mai mare din UE, de aproape 8 luni, in timp ce cea a Germaniei este de sub o luna, la fel si cea a Frantei. Si a multor alte tari.
  Voi reveni
 • +1 (1 vot)    
  Sa vezi acu reactii! (Vineri, 16 iulie 2010, 12:45)

  misha [anonim]

  Draga d-le Isarescu, ti-ai facut iarasi dusmani (in caz ca-ti pasa).

  Acu toti Branzovenestii si Farfuridi astia de care vorbesti matale or sa se ofuscheze de mama focului ca i-ai trimis din nou la clasa a II-a.

  Si sigur se gaseste si vreun Vosganian blond sa te trimita sa mai studiezi, ca el e ocupat cu guvernarea!
  =) =) =)
 • 0 (0 voturi)    
  rezerva valutara (Duminică, 18 iulie 2010, 12:24)

  ista formoli [anonim]

  --bankeristule lasa vrajeala ,vrei sa ne prostesti chiar pe toti,-unde-i tezaurul-lingourile stoc.din dec.1989?
  Vrei sa ne ametesti ca dolarii si euro sant cumparati cu aur-ce te cheama cumva-hrusciov.Pai daca-i asa unde e valuta din privatizarea Romanicii,impumuturile de la femei si bei ?--eu zic ca da ca cati gasesti chiar la benere
 • 0 (0 voturi)    
  Rezervele Romaniei ( aurul tarii) nu sunt un ''sac (Luni, 19 iulie 2010, 1:48)

  Tatiana [anonim]

  Vedeti baietilor ''veseli'' din politica??? ca orice tara, opricat ar fi de bogata , daca nu bagi nici un sfant in saculet si tot scoti si cheltui, scoti si cheltui, scoti si cheltui...ajungi cu mana la fundul sacului !!! sa va fie invatatura de minte ...chiar daca acum 20 de ani cand ati intrat in politica va spuneati in gand ( negre ganduri ati avut oricum!!!): ''Dupa mine, si potopul...'' ei , uite ca ''potopul vine peste voi si inca nu ati dat ortul popii ...; tineti minte un lucru : ca toate averile pe care le-ati strans din te miri ce inselaciuni si delapidari de fonduri si alte cotcarii de genul asta nu vor dura mult; aveti odrasle foarte lacome care va vor toca averile astea stranse asa ...in 20 de ani ( strangeati intr-un an ca altii intr-o generatie!!!) caci proverbul Romanesc spune clar:'' Banii ''strangatorilor'' in mainile risipitorilor!!!'' ;si stiti de unde isi da orice prost seama ca banii vostri NU SUNT CASTIGATI PRIN MUNCA CINSTITA sau prin AFACERI SERIOASE ??? din faptul ca nu ati fost in stare ( cu milioanele alea pe care le aveti in cont )sa deschideti nici o afacere serioasa , durabila, care sa uimeasca pe cei din vest, sa-i lase fara glas sau sa investiti in cercetare, in nimic ; tot ceea ce stiti e sa cumparati vile cu piscine, jeep-uri, Mercedes,BMW ....si sa va lafaiti in concediu cine stie pe unde in lumea asta !!! nimic din toate astea nu va aduc venituri, nimic din toate astea nu va aduc milioane de euro.. ca nu stiti sa investiti in idei , nu aveti imaginatia si puterea de creatie a unor adevarati business men ... si banii care ii aveti nu c=va aduc nici prea multa fericire ca daca va uitati mai atant in oglinda dimineata cand va treziti aveti niste chipuri de speriati lumea!!! depresia si-a pus amprenta pe fetele voastre!!! acum ati ajuns la fundul sacului si ce mai asteptati ...colapsul tarii ?!?asa...poate se va intampla si asta...si apoi??? va vine randul...ha ha ha credeti ca va vor primi bine astia din Vest??? you make me laugh
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO !!! (Luni, 19 iulie 2010, 2:04)

  Tatiana [anonim]

  Bravo D-le Mugur Isarescu...le-ati zis-o pe-a drepata!!! dar nu cred ca au priceput prea mult ca sunt bata si se aduna acolo doar sa ''se certe '' intre ei de ochii lumii si sa doarma in scaune...ca de, acasa sunt prea ''ocupati'' si nu se pot odihni deloc de treaba multa ce fac!!! oricum daca au ceva creiere si ar fi judecat logic ar fi gasit solutii sa creeze locuri de munca pentru Romani ca sa aiba de la cine percepe impozite si astfel pensiile pensionarilor ar fi fost asigurate! saraci pensionari ce va mai asteapta??? aici pensionarii conduc BMW si au pensii cu care isi pot permite doua vacante pe an in afara tarii, in deparatari insorite si isi fac cumparaturile de Craciun la NewYork ...voi ce va permiteti ??? asteptati la mila unor jegosi care nu vor decat sa va smulga voturile la alegeri !!!rusine lor! dar le vine vremea si funia se apropie de par !!!
 • 0 (0 voturi)    
  un mare adevar! (Luni, 19 iulie 2010, 22:43)

  liviu [anonim]

  DA domunule MUGUR!! trebuie sa invete acest popr ca trebuie sa nu mai vorbesca anapoda si sa muncim mai mult si sa invatam armetica ,,,,,,eu propun sa meraga la cursuri la domnu voiculescu,,el stie sa imultesca bani ,sau sa-l luati la banca nationala cosilieru dv. poate scote tata din criza !!!!!!!?????


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by