Ungaria va trebui sa reduca deficitul bugetar la 3,8% din PIB anul acesta, potrivit acordului semnat cu Fondul Monetar International in 2008, acord ce nu va influenta insa politicile economice pe care Ungaria le va aplica in viitor, a declarat marti premierul ungar, Viktor Orban, citat de Reuters.

"Acordul semnat intre FMI si Ungaria in 2008 expira in octombrie in acest an. Exista un singur punct stipulat in acest acord, si anume ca Ungaria trebuie sa aiba un deficit bugetar de 3,8% in 2010. Acordul nu spune nimic despre cum trebuie sa atingem aceasta tinta. Este exclusiv responsabilitatea noastra nationala, ce mijloace selectam si cum le executam", a spus Orban intr-o conferinta de presa.

FMI si UE au suspendat discutiile de evaluare cu Ungaria in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul anului 2008, avertizand ca executivul maghiar trebuie sa adopte masuri dificile pentru reducerea deficitului bugetar. Guvernul de la Budapesta a anuntat insa ca nu va introduce noi masuri de austeritate, pentru a evita declinul economiei si cresterea somajului.

Christoph Rosenberg, cel care a condus misiunea FMI la Budapesta, a aratat ca masurile care vizeaza cresterea incasarilor fiscale trebuie sa fie completate cu masuri in materie de cheltuieli.

Vanzarile masive derulate pe piata financiara si monetara ungara dupa suspendarea acordului cu FMI si UE prezinta un risc pentru alte state est-europene, care pot combate cel mai bine acest fenomen prin reforme economice, a declarat marti Thomas Mirow, presedintele BERD.

Si analistii chestionati de HotNews.ro considera ca suspendarea programului de finantare va avea un impact negativ si asupra Romaniei, apreciind ca exista riscul deprecierii monedei nationale si a cresterii riscului de tara. De asemenea, acestia cred ca nu se poate face o paralela intre Romania si Ungaria, deoarece autoritatile de la Bucuresti au reusit sa mentina un dialog cu FMI, chiar daca au existat si anumite dificultati pe parcursul derularii acordului stand-by.