Posibilitatea bancilor straine de a-si reduce expunerea pe Romania pana la 95% din nivelul inregistrat in martie 2009 nu inseamna neaparat ca institutiile de credit vor retrage 1,1 miliarde de euro din piata, este de parere Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank. El crede ca, pe ansamblu, expunerile se vor mentine, in conditiile in care unele banci si-au anuntat intentia de a-si creste expunerea fata de nivelul de referinta.

"Posibilitatea reducerii cu 5% a expunerilor pe piata din Romania nu inseamna mai nimic. Daca citim cu atentie declaratia FMI, vedem ca spune cam in felul urmator: sunt banci care si-au exprimat intentia chiar sa creasca expunerea fata de nivelul de referinta si probabil banci care au cerut, si s-a agreat acest lucru, sa aiba posibilitatea si-si reduca expunerea pana la 95%. Probabil ca, pe ansamblu, expunerile se vor mentine", a declarat pentru HotNews.ro Ionut Dumitru.

El a aratat ca este posibil ca expunerea sa se reduca in anumite perioade, in care "datorita lipsei de cerere solvabila sa nu ai ce face cu banii", insa aceasta va reveni la nivelul initial sau chiar va creste cand vor aparea oportunitati.

"Elementul de noutate pe care il aduce toata aceasta poveste este flexibilitatea necesara pentru a putea sa te pliezi la caracteristicile pietei de creditare din perioada urmatoare. In contextul in care discutam de un mediu economic care va continua sa se contracte, cu o cerere solvabila care in cel mai probabil scenariu va fi destul de scazuta in perioada imediat urmatoare, evident ca ai nevoie de o anumita flexibilitate, in conditiile in care vulnerabilitatile externe s-au diminuat. O usoara flexibilitate nu dauneaza nimanui si cred ca nu va fi nicio problema", a mai spus Ionut Dumitru, care se declara convins ca unele banci isi vor creste expunerea pe Romania.

Potrivit acestuia, expunerea totala a celor mai mari noua banci straine din Romania este de 23 miliarde de euro.

Reprezentantii FMI, CE, BNR si cei ai principalelor noua banci straine prezente pe piata romaneasca au decis joi, la Bruxelles, ca intarirea pozitiei externe a Romaniei permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea institutiilor de credit straine de pana la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009. Conform unui comunicat comun al Fondului Monetar International si Comisiei Europene, unele banci au anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze expunerea pe Romania in urmatoarele luni, odata cu revigorarea activitatii economice.