Zece din cele 91 de banci testate de autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana nu vor trece testele de stres, potrivit unui sondaj efectuat de Goldman Sachs, potrivit Reuters. Sondajul, realizat in randul a 376 de investitori, arata ca cele zece banci vor fi nevoite sa isi majoreze capitalul cu suma totala de 38 miliarde de euro.

Astfel, 9% dintre investitorii care au participat la acest sondaj estimeaza ca bancile vor avea nevoie de capital suplimentar de sub zece miliarde de euro, 33% se asteapta la o majorare de 10-25 miliarde de euro, 35% apreciaza o crestere de 25-50 miliarde de euro a capitalului, 18% estimeaza o majorare de 50-100 miliarde de euro, iar 5% se asteapta la o majorare de peste 100 miliarde de euro.

Investitorii sunt de parere ca, cel mai probabil, cele mai multe banci care vor trebui sa isi majoreze capitalul sunt din Spania, Germania si Grecia.

Analistii bancii australiene Macquarie au intocmit in urma cu cateva zile o lista cu bancile care nu ar fi reusit sa treaca testele de stres, printre acestea fiind banca germana Postbank, Banco Popolare din Italia, banca portugheza BCP si cea spaniola Sabadell. De asemenea, pe aceasta lista mai sunt si bancile grecesti National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank.

Reprezentantii Macquarie arata ca aceste banci nu vor satisface si nici macar scenariul de baza, care se bazeaza pe actualele prognoze macroeconomice ale Comisiei Europene.

De asemenea, analistii bancii japoneze Nomura au prezentat bancile germane Postbank si Commerzbank printre cele care au picat testul, insa ultima dintre acestea a fost prezentata de media germana ca fiind printre cele care au trecut testul. Candidatul din Germania cel mai des citat pentru un esec la aceste teste este banca detinuta de stat Hypo Real Estate.

In acelasi timp, banca britanica Barclays estimeaza ca bancile germane regionale detinute de stat si bancile de economii spaniole vor avea cele mai mari probleme in a indeplini criteriile de rezistenta financiara ale UE.

Incertitudinea in legatura cu rezultatele testelor este mare in special pentru bancile nelistate, care nu sunt urmarite de analisti si care publica un numar limitat de date financiare.

Autoritatile de supraveghere a sistemului bancar din Uniunea Europeana vor testa in acest an rezistenta financiara a 91 de institutii de credit, de patru ori mai multe decat anul trecut, acestea reprezentand 65% din sistemul bancar european. Comitetul European de Supraveghere Bancara va analiza banci reprezentand cel putin jumatate din sectorul bancar al fiecarui stat. Astfel, vor fi testate 27 banci din Spania, 14 banci din Germania, sase din Grecia, cinci din Italia, cate patru din Franta, Olanda, Portugalia, Suedia si Marea Britanie, trei din Danemarca, doua din Austria, Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda si Luxemburg si cate una din Finlanda, Malta, Polonia si Slovenia.

Rezultatele vor fi publicate vineri, la ora 19:00, ora Romaniei.