Filiala din Londra a Gazprom este interesata sa cumpere unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri) vandute de Romania, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu. "Avem scrisori de interes primite pentru valorificarea emisiilor de carbon", a spus Videanu. Potrivit acestuia, printre companiile interesate se numara Mitsui, Sumitomo, Vitol, Nomura si Gazprom Londra.Videanu a precizat in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat contractul de stat "ca baza a negocierilor pentru vanzarea acestora (n.red. AAU-uri)".

 • De asemenea, a fost stabilita comisia guvernamentala care se va implica in negocieri. Din Comisie vor face parte ministrul economiei, ministrul finantelor, ministrul mediului si un consilier al primului-ministru.

Guvernul a aprobat la sfarsitul lunii aprilie o hotarare privind modul in care vor fi cheltuite sumele obtinute in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Banii vor putea fi folositi atat pentru reabilitarea grupurilor energetice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri. Potrivit ministerului economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. In urma vanzarii certificatelor, Romania ar putea obtine pana la doua miliarde de euro.

Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice ¬ energii regenerabile.

Comercializarea surplusului de AAU-uri se face prin negociere directa, in baza contractului de stat pentru comercializarea surplusului de AAU-uri

Tipurile de proiecte care pot fi finantate din vanzarea surplusului de AAU-uri:

 • tehnologii curate, incluzand, fara a se limita la, gazeificarea carbunelui, cogenerare de inalta eficienta;
 • modernizarea si reabilitatea grupurilor energetice;
 • cresterea productiei de energie din surse regenerabile;
 • imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri;
 • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in agricultura;
 • reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin stimularea utilizarii autovehiculelor hibrid si a celor electrice;
 • impadurirea unor suprafete de terenuri, inclusiv a terenurilor agricole degradate;
 • managementul deseurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

  Fiecare proiect va fi aprobat prin hotarare de Guvern pentru a fi demarat.

"Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor de 60.000.000 t CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Avand-se in vedere faptul ca in prezent piata de AAU-uri indica preturi intre 4-8 ¬ pentru 1 tona CO2 echivalent, venitul total la bugetul de stat obtinut reprezinta circa 1.000 mil. ero ¬ 2.000 mil. euro", se arata in nota de fundamentare a actului normativ. Acestea sunt sumele minime care pot fi obtinute. In cazul in care ar fi vandut tot surplusul, statul ar putea obtine mult mai mult. Pentru perioada 2008-2012, surplusul de AAU-uri care se comercializeaza este de maxim 300.000.000 de unitati. AAU-urile sunt unitati ale cantitatii atribuite de emisii de gaze cu efect de sera (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent).

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania

* Romania este Parte atat la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si la Protocolul, la aceasta Conventie, semnat la Kyoto. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de catre Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.

* Fiecare stat inclus in Anexa B a Protocolului de la Kyoto are dreptul sa emita o anumita cantitate de emisii de GHG in conformitate cu cantitatea atribuita prin Protocol. Unitatile cantitatii atribuite (AAU) sunt efectiv inregistrate, tranzactionate si urmarite prin Registrului National al emisiilor de GHG (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Cantitatea atribuita este proprietatea privata a statului roman.

* Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de GHG din anul 2008 (145 milioane tone CO2 echivalent) este cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

* Astfel, in concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere.