Fondul Monetar International a aprobat eliberarea pentru Ucraina a unui credit in valoare de 15 miliarde de dolari pe o perioada de 2,5 ani. Noul imprumut intervine la doi ani dupa ce FMI a acceptat sa aloce Kievului un ajutor financiar de 16,4 miliarde de dolari. La acea data, guvernul Iulia Timosenko a promis sa indeplineasca toate conditiile formulate de responsabilii Fondului, printre care majorarea etapizata a preturilor interne la gaze naturale – de ficare data cu 20%.

Intr-un final Timosenko a reusit sa induca in eroare FMI: cu ajutorul sindicatelor a anulat aceasta decizie si a promis populatiei sa nu majoreze tarifele. Ceea ce, desigur, a deteriorat puternic increderea FMI in Ucraina, scrie Nezavisimaia gazeta.

Acum, FMI a venit cu alte conditii, printre care reformarea sistemului de pensii, cu o crestere a varstei de pensionare si o limitare a valorii maxime a pensiei. Se are, de asemenea, in vedere, anularea normelor de reglementare a preturilor la produsele alimentare de prima necesitate.

In acest sens, ministrul ucrainean al agriculturii, Nikolai Prisiajniuk, nu a exclus o scumpire la paine si alte produse de panificatie. Expertii ucraineni au spus ca populatia nu va resimti gravitatea situatiei decat la toamna. „O reactie negativa din partea cetatenilor este de neevitat, chiar daca opinia publica a fost bombardata cu avertismente despre cresterea preturilor. Se poate spune ca actualul guvern va fi nevoit sa joace rol de kamikaze: lui ii va reveni sarcina de a promova cele mai dureroase, dar necesare reforme. Indeplinind misiunea, guvernul va atrage asupra sa furia populara si va fi nevoit, proabil, sa iasa din scena”, a comentat directorul Institutului pentru politica publica, Viktor Ciumak.