Fostul ministru al Finantelor a explicat ca tinta propusa pentru reducerea arieratelor pentru mijlocul anului 2010 nu este atinsa, desi exista o usoara tendinta de descrestere a valorii arieratelor. In prognoza facuta de Fondul Monetar International este mentionata o scadere in continuare a arieratelor. Ca atare, obiectivul pe termen mediu este ca acestea sa fie reduse pana catre zero pana in primavara anului 2011, cand se termina programul de sprijin semnat de tara noastra cu Fondul:
- "De aceea, trimestrele urmatoare vor fi foarte importante pentru reducerea arieratelor", spune Mihai Tanasescu, adaugand ca "avand in vedere hotararea autoritatilor de a reduce arieratele si faptul ca au fost adoptate masuri care isi vor arata roadele, solicitarea acestei derogari este posibila, iar daca va exista o cerere de derogare din partea Romaniei, probabil ca ea va fi acceptata de Boardul Fondului".
- "Tinta de deficit bugetar de -6,8 la suta pe 2010 va putea fi atinsa, in conditiile in care va exista o colectare ceva mai buna in aceasta perioada, dublata de o reducere in continuare a cheltuielilor", a adaugat oficialul roman. "Prin politicile fiscale convenite anul acesta si anualizate in anul 2011 si imbunatatind colectarea, tinta de deficit stabilita pentru anul viitor, de -4,4 la suta, poate fi si ea atinsa, fara masuri suplimentare, care sa conduca la noi constrangeri", mai spune Mihai Tanasescu.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, vinerea trecuta, ca nu vor fi necesare mariri ale fiscalitatii si nici noi reduceri de salarii: "Pentru anul 2011, FMI are o prognoza pozitiva in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei. Pentru 2010, prognoza cresterii economiei este de -1,9 la suta, dar exista, conform evaluarilor FMI, conditiile ca tinta de deficit de -6,8 sa fie atinsa. Va trebui vazut insa, in perioada urmatoare, cum vor fi efectuate cheltuielile pentru investitii, cum se va reusi atragerea fondurilor europene. Chiar si cu aceasta descrestere a economiei, de -1,9 la suta, Romania se poate incadra in tinta de deficit de -6,8 la suta".
Si premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca reprezentantii institutiilor financiare (FMI si CE), prezenti zilele acestea la Bucuresti, nu au formulat solicitari de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, in discutiile cu autoritatile romane.
Efectul benefic al acestor talk-show-ri este ca 80%din populatie este convinsa ca Boc a nenorocit tara si a raspuns in acest sens la ultimele sondaje.
Traian Basescu suporta si el o sanctiune extrem de severa, din cauza cautionarii pe care a dat-o lui Boc.
Impotriva acestui val de cvasi-unanimitate, sunt unele personalitati care "nu rezoneaza". Ma refer la Isarescu si la Tanasescu. Acestia parca sunt cumparati sau drogati (de drogul 'Boc'. Vorbesc de parca tara n-ar fi fost distrusa completamente de Boc, in aceste numai cateva luni (ce performanta uluitoare!).
Cuplul I-T ne da sperante inselatoare,, scuza guvernul.
Ar trebui ca cei doi sa organizeze o masa rotunda la care sa participe si expertii moderatori sau participanti la talk-show-uri, sa ii puna definitiv la punct pe cei doi, sa ii descurajeze sa mai induca populatia in eroare.
"Mai mult, oficialii BNR au insistat până la jumătatea anului trecut că nici în 2009 nu va fi scădere a economiei. Prognozele de creştere economică s-au deteriorat rapid de la începutul anului, punând sub semnul întrebării construcţia bugetului pe o creştere de peste 1% din PIB, acceptată fără niciun fel de semn de întrebare atât de BNR, cât şi de FMI" (ZF)
Cat despre Boc & clica lui ... titlul articolului de mai jos vorbeste de la sine ... no comment!
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/romania-este-singura-tara-din-est-cu-scadere-economica-in-2010-cum-am-ajuns-aici-6750694
Daca nu faci asta acum, in criza, cand toata lumea e constienta de nevoia masurilor dure, atunci cand? In perioade de dolce vita precum anii 2007-2008, cand economia "duduie" si noi aruncam cu banii de la balcon?
Nu are rost sa avem crestere economica falsa baza pe baloane, imprumuturi externe, balonari nesutenabile de sistem bugetar si de sistem de pensii.
Medicamentul e amar, dar trebuie luat. Trebuie ajustat sistemul bugetar. Pana se curata sistemul bugetar, putem sa stam si pe zero, sau chiar pe scadere de 1-2% a PIB-ului.
Si acum era si momentul reducerii deficitului fondului de pensii (2 miliarde de euro), dar daca CCR n-a vrut, n-a vrut.
Fara cresterea TVA la 24% am fi fost pe zero ca si crestere economica in 2010 si cu plus pe 2011. Cresterea TVA e responsabila cu scaderea economica din 2010. Am dat cresterea economica pe pastrarea pensiilor. Dar deficitul de 2 miliarde la fondul de pensii tot ramane. Si o sa creasca de la an la an, daca nu facem ce trebuie. Putem sa vindem rezerva de aur a BNR, sa privatizam tot ce e de privativat si sa bagam banii in pensii. Amanam problema 2-3-4 ani. Si atat.
ar fi cam exact valoarea salariilor reduse
..acel 255
Deci mai eswte nevoie sa se mentina
acest
suplciu
..invataotr
cu 450 ron salariu?
De ce?
Ca sa ramana bani pt investitiile care nu se mai termina si sunt spra-supraevaluate?