Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a mentinut dobanda la 6,25% si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta

Consiliul de Administratie al BNR a mentinut dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Banca centrala a revenit la exprimarea potrivit careia gestioneaza "adecvat" lichiditatea din sistemul bancar. In sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul Guvernului privind cresterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara si a intarit mesajul privind lichiditatea din sistemul bancar, aratand ca urmareste o gestionare "ferma" a acesteia. Majoritatea analistilor au anticipat ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara, dar au mizat pe reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta de la 25% la 20%. BNR a scazut rata dobanzii in primele patru sedinte de politica monetara din acest an, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.

CA al BNR a analizat si aprobat si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat maine. La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul a 8% potrivit ultimelor evaluari. Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

FMI nu recomanda anularea in 2011 a reducerii cu 25 la suta a salariilor

Fondul Monetar International nu recomanda autoritatilor romane anularea in 2011 a masurii de reducere cu 25 la suta a salariilor in sectorul public, a declarat seful Misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks. El a afirmat ca si in 2011 trebuie preluate masurile fiscale luate in iunie de autoritatile romane pentru consolidarea fiscala, respectiv reducerea salariilor in sectorul public si majorarea TVA, dar daca aceste masuri vor fi pastrate si anul viitor nu vor mai fi necesare masuri aditionale, de tipul majorarilor de taxe si impozite sau taierilor semnificative de cheltuieli publice.

Franks a avertizat insa ca trebuie tinut sub un control strict in 2011 nivelul cheltuielilor de personal si ca exista totusi un spatiu de crestere a salariilor angajatilor din sectorul public.

"Cu cat mai mic va fi numarul de angajati in sectorul public, cu atat mai mari pot fi majorarile salariale in sectorul public in 2011", a spus Jeffrey Franks.

El a explicat ca masurile fiscale dure luate de autoritatile romane in iunie 2010 vor avea efectul principal asupra diminuarii deficitului bugetar de la 6,8 la suta din PIB in 2010 la 4,4 la suta din PIB in 2011, in timp ce cresterea economica, estimata la 1,5-2 la suta pentru 2011, va avea o contributie mica la atingerea tintei de deficit bugetar.

Romania are una dintre cele mai scazute rate de angajare din UE

Romania are una dintre cele mai scazute rate de angajare din UE a persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, de 58,6% in 2009, in timp ce media Europei este de 64,6%, iar clasamentul pe tari este condus de Olanda (77%), Danemarca (75,7%) si Suedia (72,6%). Numai trei state din UE au o rata a angajarii mai redusa decat cea a Romaniei, respectiv Malta (54,9%), Ungaria (55,4%) si Italia (57,5%), se arata intr-un studiu Eurostat. In Austria, indicatorul se plaseaza la 71,6%, iar in Germania la 70,9%. In Spania, tara cu cei mai multi someri din Europa, rata angajarii este mai ridicata decat in Romania, de 59,8%. In Bulgaria lucreaza 62,6% din populatia cu varste intre 15-64 de ani, iar in Cehia 65,4%. Tarile baltice, afectate sever de criza financiara si cu rate ale somajului apropiate de 20% in ultimul an, depasesc pragul de 60% in privinta ratei de angajare. Romania are una dintre cele mai reduse rate ale somajului din UE, de 7,4%.