¬Situatia economica din Romania este una dintre cele mai dificile dintre tarile in care Erste Bank opereaza. Vedem un viitor destul de complicat pe segmentul IMM-urilor, insa e drept ca nu toate companiile mici si mijlocii sunt in aceeasi situatie. Suntem preocupati de calitatea creditelor, care nu are cum sa creasca intr-o perioada in care formele sunt tot mai stresate financiar. Vedem cum zi de zi situatia tot mai multor companii se deterioreaza si asta nu e o veste buna pentru niciun bancher¬, a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels. Pe segmentul dobanzilor, presedintele executiv al celei mai mari banci locale a explicat ca nu estimeaza cresteri ale dobanzilor.

Dominic Bruynseels, CEO BCRFoto: BCR

Seful BCR a mai precizat ca declaratiile lui Traian Basescu legate de "obraznicia" bancilor le resimte intr-un mod "frustrant". "Deficitul fiscal e o problema de venituri si de cheltuieli a Guvernului si nu are nimic de-a face cu bancile. Mai mult, a spus Bruynseels, Erste a finantat acest deficit mai mult decat anul trecut, asa incat pozitia d-lui Presedinte ne face sa resimtim o anume frustrare".

"Nu vedem dobanzile la depozitele in moneda locala sa urce, insa lucrurile ar putea sta diferit pe segmentul depozitelor in euro. Pana la urma totul e o chestiune de cerere si oferta pe care piata o regleaza."

Bruynseels s-a mai aratat ingrijorat de cresterea portofoliului de imprumuturi neperformante. "Cresterea neperformantelor pe segmentul corporate continua sa ne preocupe si nu vedem o imbunatatire consistenta pana la finele acestui an. Sa nu uitam faptul ca cresterea TVA nu a facut altceva decat sa reduca si mai mult cererea. IMM-urile si-au epuizat din rezerve si unele au ajuns deja la capatul drumului. Trebuie sa ne obisnuim si cu asemenea evolutii.

Cea mai profitabila activitate ramane cea desfasurata cu marile corporatii, dar as mentiona faptul ca aceasta relatie nu se reduce doar la creditare, ci include mai multe activitati. Este foarte probabil ca sectorul bancar local sa incheie anul 2010 pe pierderi, desi este prematur sa afirmi asta cu certitudine. Nu vedem insa oricum o imbunatatire substantiala a activitatii in partea a doua a acestui an", a mais spus Bruynseels.

omania are nevoie mai degraba de o disciplina fiscala, decat de un nou imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat, joi, presedintele BCR, Dominic Bruynseels.

El a admis ca Romania are nevoie mai degraba de disciplina fiscala decat de un nou acord cu FMI. "Nu cred ca este nevoie de un nou imprumut de la FMI, ci de mai multa disciplina pentru Romania", a afirmat presedintele BCR.

Potrivit acestuia, Romania are de facut mai mult si mai repede pentru a atrage investitorii straini. "Este important ca Guvernul sa continue politicile incepute. Toata lumea trebuie sa fie constienta ca aceste lucruri trebuie facute si duse la bun sfarsit. Un investitor nu vine din senin sa investeasca in Romania. Ei se uita la conditiile de afaceri din Polonia, din Cehia, din Bulgaria sau Ungaria. Iar Romania trebuie sa faca pasi importanti pentru a atinge stadiul la care a ajuns de exemplu Polonia", a explicat seful BCR.