Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Adriean Videanu: Prin liberalizare vom aduce pretul gazelor la media din UE

In urma liberalizarii pretului la gaze naturale, preturile vor ajunge la media din Uniunea Europeana, declara Adriean Videanu, ministrul economiei. Potrivit Eurostat, Romania avea anul trecut cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru consumatorii casnici. In ceea ce priveste preturile pentru consumatorii industriali, singurul stat care are preturi mai mici decat Romania este Marea Britanie.

Media in UE pentru consumatorii casnici este de 14,67 euro/gigajouli, in timp ce in Romania, pretul ajunge la 7,45 euro. Astfel, pentru a atinge media din UE, in Romania preturile ar trebui sa fie dublate. De asemenea, in cazul consumatorilor industriali, pretul mediu in UE este de 8,22 euro/gigajouli, iar in Romania ajunge la 5,93 euro.

Consumatorii romani utilizeaza in acest moment gaze din productia interna in proportie de 82,60%, iar din import 17,40%.

Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa liberalizeze pretul la gazele din productia interna incepand chiar din acest an. La ora actuala, pretul gazelor la consumatorii din Romania este cel mai redus din Europa, plasandu-se la 50% din media UE.

Din motive de protectie sociala, Guvernul a solicitat Comisiei Europene mai multe amanari in privinta liberalizarii din cauza ca aceasta ar putea determina cresteri puternice ale preturilor la gaze. Liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Intre timp a aparut criza economica si astfel, Romania a reusit sa obtina, anul trecut, o noua amanare. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.

Rusia va interzice temporar exporturile de cereale. Pretul graului creste cu peste 10%

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grau din lume, va impune o interdictie temporara asupra exporturilor de cereale, din cauza secetei carea afecteaza recoltele tarii, a anuntat premierul rus Vladimir Putin.

Cel de al treilea mare exportator de grau la nivel mondial, a revizuit in scadere estimarile privind recolta de cereale la 70-75 milioane de tone, fata de 90 milioane de tone produse in mod obisnuit.

Anul trecut, Rusia a exportat 21,4 milioane de tone de cereale, iar analistii au aratat ca exista riscul ca nivelul exporturilor sa fie mult mai scazut in acest an datorita secetei.

Pretul graului a crescut cu peste 10% pe pietele internationale de materii prime dupa declaratiile lui Vladimir Putin. Astfel, conform Reuters, ieri la pranz, tona de grau se vindea cu 230,25 euro, cu 21,25 euro mai mult decat in ziua anterioara.

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 tari ale zonei euro, stationeaza la acest nivel din luna mai 2009. BCE a decis sa mentina neschimbati alti doi indicatori-cheie, rata marginala de imprumut si rata dobanzii la depozite, la nivelul de 1,75% si, respectiv, 0,25%.

BCE a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, dupa ce criza economica a afectat puternic economia zonei euro.

Seful BCE: Recuperarea economică a zonei euro va fi moderată

Evoluţia economică a zonei euro a depăşit aşteptările în trimestrul al treilea, însă Banca Centrală Europeană (BCE) îşi menţine prognoza pentru o recuperare moderată şi neuniformă, a declarat, joi, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

"Datele economice disponibile şi indicatorii obţinuţi în urma sondajelor sugerează o accelerare a activităţii economice în trimestrul al doilea al acestui an, iar datele pentru trimestrul al treilea sunt mai bune decât estimăm. Privind mai departe, ne aşteptăm în continuare ca economia zonei euro să crească într-un ritm moderat şi neuniform, într-un climat de nesiguranţă".

Oficialul BCE a participat la o conferinţă de presă după ce banca europeană a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1% pentru a 15-a lună consecutivă.

Economia zonei euro a avansat cu numai 0,2% în primul trimestru. Datele pentru trimestrul al doilea vor fi prezentate săptămâna următoare, iar analiştii se aşteaptă să arate un avans economic mai puternic.