Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Consiliul Concurentei atentioneaza bancile sa nu actioneze concertat privind creditele populatiei

Consiliul Concurentei atentioneaza membrii Asociatiei Romane a Bancilor ca schimbul de informatii, in special privind costurile creditelor populatiei, ar putea incalca Legea Concurentei si Tratatul UE, daca va fi urmat de un comportament concertat din partea institutiilor de credit.

In luna iunie, Guvernul a aprobat o ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila. Bancile au solicitat la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice ordonanta de urgenta in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.

Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 19 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%. Totodata, bancile sunt obligate ca pana la aceeasi data sa introduca in contractele de credit cu dobanda variabila in derulare formule de calcul a dobanzii legate de o referinta precum EURIBOR sau ROBOR.

Fitch confirma ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung

Agentia de evaluare Fitch a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta la BB+, precum si pentru datoriile pe termen lung in moneda locala la BBB-, spunand ca Romania se confrunta cu "provocari semnificative" in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar. Pozitia externa a Romaniei a fost imbunatatita considerabil in ultimele 18 luni datorita sustinerii balantei de plati si a ajustarii importante in deficitul de cont curent, a precizat agentia de evaluare. Fitch a revizuit prognoza economica la o contractie de 2% din PIB in 2010, adaugand ca "adancimea recesiunii economice inrautateste profilul riscului printr-o dinamica adversa a datoriilor si presiunii care se pune pe sistemul bancar." Fitch se asteapta ca activele lichide straine sa acopere 150% din datoria externa din 2010.

Vanzarile Logan in Rusia au crescut cu 15% in primele sapte luni, mult mai rapid decat piata

Vanzarile de automobile Logan in Rusia au crescut cu 15% in primele sapte luni, la 35.311 de unitati, marca plasandu-se pe pozitia a cincea in topul celor mai bine vandute masini, dupa ce in perioada ianuarie-iunie a fost pe locul 6, pe o piata in urcare cu 9%, la 963.688 de autovehicule.

Constructorul local Lada detine cinci din primele sapte modele in top 25. Pe pozitia a sasea se afla Ford Focus.

Renault detine uzina Avtoframos in apropiere de Moscova, unde produce modelele Logan si Sandero. In 2010, capacitatea fabricii a fost dublata la 160.000 de masini anual.

Vanzarile de airbag-uri second-hand au explodat in Marea Britanie

Anul trecut s-au vandut pe eBay circa 3.000 de airbag-uri second-hand, in timp ce anul acesta numarul a urcat la 7.000, noteaza The Telegraph, care avertizeaza ca desi aceste airbag-uri sunt mai ieftine, riscul ca ele sa nu se deschida in caz de impact este extrem de mare.

In plus, noile tehnologii sunt mai complexe, iar inlocuirea unui airbag nu e o operatie simpla fiindca trebuie reglati si testati senzorii declansatori.

The Telegraph noteaza ca cineva a pus la vanzare pe internet un airbag de volan pentru un Ferrari F355 la un pret de 400 de lire, in timp ce un airbag nou ar costa 1.620 lire+TVA si alte 150 de lire manopera.

Pe eBay sunt cel mai adesea vandute airbag-urile pentru masini marca Vauxhall (denumirea marcii Opel in Marea Britanie), in timp ce pe locurile urmatoare se numara Ford, Volkswagen, BMW si Renault.