Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 11 august 2010, 10:04 Economie | Finanţe & Bănci


Bogdan Chiritoiu
Foto: HotNews.ro
Schimba bancile intre ele informatii sensibile? Se inteleg intre ele atunci cand vine vorba sa fixeze costul creditelor? Cate investigatii a deschis Consiliul Concurentei pe segmentul financiar si care sunt rezultatele acestora? Cate din amenzile primite au fost recuperate cu ajutorul instantelor de judecata?

Despre plusurile si minusurile concurentei din sistemul bancar si despre posibile recomandari, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a discutat online cu cititorii HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 xyz

  Dle. Chiritou, puteti sa fiti putin mai explicit, va rog! Ce intelegeti prin 'informatii sensibile'?

  Va multumesc!

  • Bogdan Chiritoiu

   Sunt informatiile pe care un concurent nu trebuie sa le stie. Ele privesc informatii legate despre cum functioneaza o banca, despre costuri, surse de finantare, modelele economice dupa care lucreaza. Nu e bine sa stie acestea lucruri pentru ca din ele se pot deduce strategia de piata si sa anticipezi astfel strategia unui jucator concurent. Dam exemplul fondurilor de pensii, unde exista suspiciunea ca in actiunea lor de lobby au avut un schimb de informatii si s-a ajuns sa se stie atat de multe unii despre altii incat toti au practicat in final nivelul maxim al comisionului. Este doar o suspiciune, dar am dorit sa atentionam bancile.

 • Întrebarea nr. 2 Ciprian Ciucu

  Salut Bogdan!

  In primul rand felicitari pentru initiativa de a obliga bancile sa scoata comisionul pentru plata anticipata a creditelor. Am beneficiat de acesta masura si mi se pare corecta.

  Intrebarea mea se leaga de profesiile autorglementate precum cele de notari, avocati si asa mai departe. Parerea mea este ca legile pe baza carora functioneaza aceste profesii nu permit libera concurenta in doua privinte (1) practicarea profesiei - accederea in regimul de casta profesionala si (2) marja foarte mica de stabilire a onorariilor. Impresia mea este ca sunt solicitate pe baza unor criterii neclare beneficiarului final, ceea ce face ca oferta de servicii sa fie aproape nediferentiata. Din pacate observ ca si alte profesii doresc sa se transforme in caste profesionale si doresc sa se autoreglementeze ceea ce va duce la situatii asemanatoare cu cele descrise mai sus.

  In ce masura poate Consiliul Concurentei interveni in vederea introducerii concurentei reale si formarii unei piete libere pentru astfel de servicii?

  • Bogdan Chiritoiu

   Profesiile liberale sunt de mult in vizorul nostru, cel mai important exemplu este cel al notarilor pentru ca functioneaza in baza unei legi pe care noi o consideram anticoncurentiala.
   Alte cazuri sunt mai simple pentru ca neavand o lege putem sa ii acuzam mai usor. Avem un caz care se va finaliza curand , probabil chiar luna viitoare, privind expertii contabili autorizati

  • Bogdan Chiritoiu

   Suntem interesati sa nu apare legi cu prevederi anticoncurentiale. Aici ne ajuta si UE cu directiva privind libera furnizare a serviciilor care se poate aplica in multe cazuri si actiunile noastre de a discuta cu cei implicati de a renunta la intentii anticoncurentiale. In cazul notarilor am demarat un dialog in care dansii au dat un semnal in privinta reducerii onorariilor,dar vrem sa incepem discutiile cu ei sa avem un calendar de liberalizare a profesiei notariale

 • Întrebarea nr. 3 Monica Ionescu

  Buna ziua,
  Ref. investigatii / cercetari de piata deschise/incepute de Consiliul Conc., cand se estimeaza a se da publicitatii rezultatele cercetarii privind piata pieselor de schimb auto? Daca durata dintre inceputul acesteia (primavara 2009) si finalul ei (??????) este foarte mare - de ordinul anilor! - este posibil ca rezultatele sa nu fie deloc concludente si fara nici o importanta pentru cei interesati....
  Multumesc.

  • Bogdan Chiritoiu

   Noi bugetam ca timp o investigatie la circa doi ani. La CE o investigatie dureaza in medie 18 luni. Speram ca in primavara viitoare sa avem rezultatele

 • Întrebarea nr. 4 Marcu

  Dle Chiritoiu, personal consider inacceptabil ca de la Aeroportul Otopeni sa nu poti alege intre doua sau mai multe companii de taxi. Dupa cum probabil stiti, compania Fly Taxi este singura optiune a celor care vin in Romania la Otopeni. Personal nu am mai intalnit aceasta situatie in nicio alta tara civilizata. Cum comentati acest monopol (care se soldeaza si cu preturi triple pentru consumator)? Ati luat vreo masura ca sa rezolvati situatia, sau vi se pare normala?

  Multumesc!

  • Bogdan Chiritoiu

   Dupa informatiile noastre, lucrurile s-au imbunatatit . Am avut o licitatie si nu mai e Fly Taxi singura companie care opereaza.Exista 250 de permise acordate atat companiilor cat si operatorilor independenti la un tarif maxim stabilit de Consiliul General al Mun. Bucuresti de 3,5 lei

 • Întrebarea nr. 5 nicoleta

  Buna ziua,

  as dori sa stiu care este pozitia Consiliului Concurentei fata de taxa de mentenanta facturata incepand cu luna iunie de catre RDS&RCS.
  ce poate face consumatorul daca aceasta taxa nu este in conformitate cu contractul incheiat?

  multumesc

  • Bogdan Chiritoiu

   Noi ne ocupam in primul rand de relatiile intre firme. Daca un individ se simte prejudiciat, problema tine de Protectia Consumatorului.

 • Întrebarea nr. 6 Sargon

  1. Domnule Chiritoiu, departamentul pe care il conduceti are printre atributii realisarea unor propuneri de modificare a legislatiei astfel incit legile care creeaza monopoluri sau chiar privilegii, prin excluderea (uneori tacita a ) altora sa fie modificate. Gresesc?

  2. Legislatia muncii prin Consiliul Economic si Social creeaza un astfel de cartel compus din reprezentantii a 40% dintre salariati si 15% dintre angajatori, dar regulile lor devin obligatorii pentru toti angajatorii si salariatii chiar daca nu au consmtit sa fie reprezentati.

  Plecind de la cele doua elemente pe care l-am prezentat mai sus, ati solicitat modificarea legislatiei muncii astfel incit Consiiul Economic si Social sa nu mai reprezinte o organizatie care cartelizeaza piata muncii?

  • Bogdan Chiritoiu

   E adevarat, dar nu pe piata muncii. Piata muncii este exclusa de pe piata concurentei. Sindicatul e un cartel legel, cu alte cuvinte.

 • Întrebarea nr. 7 Eduard

  Societatea de leasing a Unicredit impune clientilor rambursarea ratelor in euro la curs vanzare Unicredit Bank.Aceasta prevedere permite bancii sa practice marje de schimb valutar cu 50-60% peste piata.Nu credeti ca ar fi cazul sa declansati o investigatie?Daca sunteti de acord va pot remite corespondenta facuta cu Unicredit din care rezulta ca dumnealor cred ca prevederile contractuale abuzive sunt mai tari decat legea dvs.Va rog sa lasati o adresa de mail daca nu sunteti de acord cu cei de la Unicredit pentru a va remite documentatia scanata.

  • Bogdan Chiritoiu

   Noua legislatie privind creditele prevede faptul ca un creditor nu are voie sa refuze achitarea ratelor in moneda in care a fost acordat creditul. Problema tine mai degraba de protectia consumatorului sau Justitie decat una de concurenta

 • Întrebarea nr. 8 Cristian

  Dl Chiritoiu,

  Se prefigureaza o intelegere cartel intre banci vis-a-vis de implementarea OUG 50. Pe forumurile pe care activez exista persoane cu credite la Banca Romaneasca si, respectiv, Volksbank care sunt presate de banci sa accepte modificarea comisionului de risc (ilegal conform OUG 50) intr-unul de administrare cont (legal dupa OUG 50). Este numai o redenumire, valoarea ramanand aceeasi.
  Este intr-adevar numai un semnal, dar care eu cred ca se va concretiza in saptamanile urmatoare.
  Stiti de aceasta situatie? Ati mai fost avertizati de acest subiect? Care este parerea dumneavoastra legata de acest subiect.

  • Bogdan Chiritoiu

   Vom monitoriza alaturi cu ANPV modul in care bancile aplica noua legislatie. Daca vorbim de cazuri individuale, plangerile trebuie inaintate ANPC. Noi am atentionat bancile sa nu cumva sa greseasca in demersurile lor

 • Întrebarea nr. 9 Catalin

  Buna ziua.
  Sunt pososorul unui autoturism inmatriculat legal in Romania si dupa parerea mea sunt supus unui abuz financiar atunci cind sunt obligat sa efectuez o asigurare obligatorie de accidente din moment ce eu am optat pentru varianta de asigurare CASCO (care acopera si despagubeste mult mai multe cauze si riscuri). Consider ca in acest sens se face face un abuz din partea autoritatilor care ma obliga la dubla asigurare.
  Cumva in acest sistem nu exista legea dublei impuneri?
  In nici o alta tara nu exista aceasta lege aberanta.
  Va multumesc. Astept raspunsul dvs.

  • Bogdan Chiritoiu

   RCA este o asigurare obligatorie pentru daunele produse altora. Casco este o asigurare impotriva daunelor pe care le ai tu de suferit. La pretul Casco nu ar trebui cuprins riscul asigurat de RCA. Acest lucru va fi rezolvat prin jocul fortelelor pietei

 • Întrebarea nr. 10 mmy

  De ce nu propuneti un proiect de lege de tipul whistleblower pentru angajati nu doar pentru companii - adica un angajat care afla ca in compania lui sau in alte companii partenere exista acorduri anticoncurentiale sa-l premiati daca da totul in vileag cu 2% din CA a respectivei companii - sa vedem atunci daca mai exista intelegeri.

  Stiu ca in prezent companiile care se autodenunta primesc un bonus dar nu mi se pare deloc suficient.

  A doua intrebare - cate amenzi ati dat in ultimul an si cum este acest numar fata de tarile din jur si din europa de vest

  • Bogdan Chiritoiu

   Ideea imi place. Dincolo de facilitatile pe care le putem acorda persoanele fizice sau juridice care colaboreaza cu noi. In romana parca s-a tradus "avertizator de integritate", daca nu ma insel. E o sugestie pe care o apreciez si vom tine cont de ea

 • Întrebarea nr. 11 Adrian Turcu

  Intrebari:

  De ce nu sunt retrase privilegiile (de casta, cum spunea cineva mai sus) date notarilor publici?
  In orasul Cluj, taximetristii au tarife fixate de primarie, fara posibilitatea reglarii tarifelor prin concurenta libere. De ce este permis acest lucru?
  De ce este permis ca Ordinul Arhitectilor din Romania sa fixeze onorarii minime? Daca ar fi o asociatie privata care sa impuna doar membrilor sai aceste tarife, atunci ar avea dreptul, dar avand in vedere ca Statul, prin Primarii, avizeaza doar lucrari semnate de membrii OAR, mi se pare ca este o masura monopolista, un privilegiu acordat de stat doar unora.
  De ce doar absolventi de medicina sau farmacie au voie sa detina farmacii? Daca e din considerente de protectie a consumatorului, aceasta se poate realiza prin avizare si verificare, necesitatea unei asigurari specifice etc. Altfel, este doar o masura anti concurentiala, care protejeaza un grup restrans de actiunea pietei.
  Cat despre banci: cea mai mare protectie a noastra, a consumatorilor, este posibilitatea de a folosi un alt provider de servicii. In locul restrictiilor pe care le impune institutia pe care o conduceti bancilor, as prefera un sistem in care bancile sa fie mai usor de consituit iar concurentii internationali sa intre mai usor pe piata.

  Mutumesc.

  • Bogdan Chiritoiu

   Despre notari am vorbit putin inainte. Daca Primaria comploteaza cu taximetristii stabilind anumite tarife, putem interveni. Va rog sa ii contactati pe inspectorii de concurenta din jud Cluj care va vor ajuta in acest sens
   In privinta arhitectilor, legea nu le da dreptul de a stabili onorarii minime. Daca aveti dovezi ca au fost stabilite asemenea tarife, va rugam sa ne contactati pentru ca profesiile liberale sunt sub lupa noastra de mult timp.
   La farmacii, legislatia a fost modificata, proprietarii nu mai trebuie sa fie ei insisi farmacisti ci doar sa aiba angajati farmacisti.
   Prin natura noastra suntem in favoarea concurentei. Trebuie sa existe o transparenta a pietei si costuri reduse ale operatiunii de schimbare a institutiei de credite. Cat despre intrarea pe piata, BNR este cea care decide
   Nu putem spune ca piata bancara are putini actori sau ca avem un grad necorespunzator de concentrare

 • Întrebarea nr. 12 Dobrescu

  Conform ordonantei guvernului comisionul de risc nu ar mai trebui perceput de banca, cu toate acestea mi s-a comunicat ca daca nu il voi achita (el apare in scadentar pana la sfarsitul creditului)voi fi raportat in Crb si Bc, mai mult mi s-a explicat ca la sfarsitul celor 90 zile probabil va fi bagat in dobanda sau redenumit.
  Are banca voie sa faca asa ceva,pentru ca daca poate din pacate tot acest demers cu Ordonanta mi se pare in zadar.
  Multumesc pentru raspuns

  • Bogdan Chiritoiu

   Ordonanta 50 prevede ca nu mai pot fi percepute comisioane de risc. Daca banca nu respecta legislatia, e o problema de ANPC sau Justitie

 • Întrebarea nr. 13 Andrei

  Buna ziua! Chiar daca se pare ca discutia se va pura pe domeniul financiar-bancar, as avea cateva intrebari legate de legislatia auto, tocmai pentru ca nimeni nu a putut sa imi raspunda pana acum.
  Va multumesc anticipat!
  1) In vechiul BER se preciza ceva de genul ca un importator/producator il poate obliga pe un reparator autorizat din cadrul retelei sale sa cumpere direct de la el (producator/importator) pana la 30% din achiztiile sale de piese, calculat acest procent fata de cifra de afaceri a anului trecut. Acum, in noul BER se procentul pare ca s-a modificat in sensul ca repartorul autorizat ar putea fi obligat de producator/importator sa cumpure direct de la el, pana la 80%. Este adevarat? mi se pare ca nu este o masura care sa stimuleze ci din contra.
  2) Daca un reparator independent doreste sa fie numit ca reparator autorizat si sa intre in reteaua autorizata a unei marci si ii cere oficial importatorului/producatorul sa ii dea informatii tehnice (cum se repara masinile etc.), standardele de reprezentare (nu doar cele legate de culori, materiale folosite, mobilier, semne etc. ci si legate de echpamente tehnice, scule speciale etc.) si tot ce trebuie implementat pentru ca acest reparator independent sa devina autorizat, este adevarat ca importatorul/producatorul este obligat sa ii transmita solicitantului toate aceste informatii? In cat timp de la momentul depunerii cererii de catre solicitant (10,20, 30 de zile etc.)? De asemenea, daca reparatorul independent care doreste sa implementeze standardele si sa devina autorizat doreste sa cumpere de la producator / importator anumite echipamente, testere, scule speciale etc, la ce pret le poate cumpara? Adica, importatorul/producatorul poate sa i le vanda la un pret mai mare decat le da la cei care sunt deja autorizati sau trebuie sa le dea la acelasi pret? Si in cat timp? Adica un importator/producator poate sa intarzie vanzarea chiar si transmiterea informatiilor. De asemenea, aceste echipamente, utilaje, scule p

  • Bogdan Chiritoiu

   Fiecare caz trebuie analizat separat. In principiu, un service independent trebuie sa aiba acces la reteaua producatorului sau distribuitorului. Trebuie sa primeasca informatii samd. Daca intampinati dificultati, va invitam sa completati formularul de pe site-ul nostru si vom trece la o analiza a situatiei.

 • Întrebarea nr. 14 VIOREL TOMA

  D-le Chiritoiu,
  Lucrez la o firma privata si m-am confruntat cu urmatoarea situatie:
  pana acum cca 2 ani achizitionam certificate de origine pentru export de diferite camere de comert, industrie si agricultura ( cluj, bistrita, mures) functie de pretul oferit si am aluns la un pret de cca 40 lei ( cca 9 euro). Acum cca 2 ani CCIA a Romaniei a obligat toate camerele judetene sa vanda la acelasi pret pe care insa la stabilit la 35 euro !!! Ce putem face?

  • Bogdan Chiritoiu

   Este o sesizare interesanta pe care o vom analiza. Va multumim pentru sugestie

 • Întrebarea nr. 15 Elena

  Este normal, ca din punct de vedere al concurentei loiale, depozitele farmaceutice sa detina si farmacii proprii , pe care mai apoi le pot aproviziona si preferential fata de farmaciile independente concurente, farmacii care sunt nevoite sa se aprovizioneze si sa plateasca la timp acestor depozite ?

  • Bogdan Chiritoiu

   In principiu depozitele pot avea farmacii proprii. Ca logica economica nu e nimic rau. Daca o farmacie nu e tratata corect de un anumit furnizor, poate apela la concurentii acestora.

 • Întrebarea nr. 16 Aurora

  comisionul de risc perceput in conventiile de credit, de catre Volksbank Romania, nu numai ca este abuziv (imprumutatul nu a avut posibilitatea unei negocieri cu banca la incheierea contractului de creditare), a fost si este ilegal incasat si nu in ultimul rand este un comision ascuns, care nu se regaseste a fi raportat ca platit in centrala riscurilor bancare. Ce risc isi mai asuma banca, atunci cand in garantie pentru cumpararea unei locuinte se aduc doua imobile, cand banca te penalizeaza usturator daca intarzii cu ratele, ba chiar te executa intr-un final, daca nu le mai poti plati si cand percepe de doua ori comisionul de risc pentru un singur credit care are ipoteca de rang I si II.Ce ne puteti spune?

  • Bogdan Chiritoiu

   Vezi raspunsul anterior legat de comisionul de risc

 • Întrebarea nr. 17 Eneas

  utilitatilor (apa ,gaze ,energie electrica ) in care exista concurenta in Romania !
  2.daca putei face diferenta dintre pret si tarif
  3.daca considerati ca experienta la SAR-ong finantat de Soros -a fost utila in a intelege mecanismele economiei de scala si ale economiei de scop ,cu exemplificari!
  4.daca considertati utila societatii activitatea Dvs.

  • Bogdan Chiritoiu

   Utilitatile sunt monopoluri naturale si de aceea ele sunt domenii reglementate. Pe piata producerii de energie electrica da, avem concurenta

  • Bogdan Chiritoiu

   Analiza noastra economica nu este atat de complexa ca sa estimam beneficiile aduse consumatorilor. Imi place indicatorul utilizat in Mare Britanie, care si-a propus ca beneficiile aduse consumatorilor sa fie de cinci ori mai mari decat bugetul institutiei. Imi doresc doua lucruri: sa prioritizam mai bine activitatea noastra spre domeniile cu cel mai mare impact in economie si sa ne dezvoltam analiza economica pentru a calcula acest impact. Intuitiv, sunt convins ca am fist utili economiei , dar si ca e mult loc de imbunatatit

 • Întrebarea nr. 18 AdrianP

  Buna ziua stimate domn,

  As dori sa aflu in ce masura rolul ARB de a proteja si apara intereselor băncilor membre nu cumva contravone cu interesele si drepturile consumatorilor.

  Nu cumva, in acest sens, ARB este in fapt cartelul bancilor?

  Interventiile din ultima vreme privind comisioanele ilegale, OUG 50/2010 si abtinerea de la comentarii in cazul Credit Europe - Brasov, sunt cel putin bizare.

  Multumesc,

  AdrianP

  • Bogdan Chiritoiu

   Traim in nuante de gri. Evident ca agentii economici au dreptul sa se asocieze si sa discute subiecte de interes. Este ilegal ca ei sa schimbe informatii sensibile care le-ar permite sa construiasca un cartel. Acceptam legitimitatea asociatiilor dar le suspectam ca acestea pot favoriza aparitia unui cartel. Urmarim activitatea lor, acceptandu-le dreptul de a exista

 • Întrebarea nr. 19 Niggerson

  Buna ziua !

  Spuneti-mi va rog daca Volksbank mai trebuie sa incase comisionul de risc ?

  Este posibil ca ei sa il redenumeasca in comision de administrare ?

  Nu au o definitie clara pentru el dar vor sa il pastreze la aceeasi valoare numindu-l comision de administrare. Este posibil ?

  • Bogdan Chiritoiu

   Vom urmari evolutia. Am raspuns si mai sus legat de comisionul de risc

 • Întrebarea nr. 20 Ivancescu

  Care sunt cele mai bune practici in privinta mobilitatii clientilor si cand vor fi ele aplicate in Romania?

  • Bogdan Chiritoiu

   1. Trebuie sa am costuri mici la mobilitate si pe costurile notariale.
   2. Trebuie sa am transparenta in piata
   3. Educatia clientilor si informarea acestora

 • Întrebarea nr. 21 Popescu

  Exista situatii in care bancile lanseaza acelasi produs la intervale de cateva zile. Desigur, ale un alt nume dar produsul e acelasi. E cazul creditului revolving, lansat la diferenta de o zi intre BCR si BRD, dar mai sunt si altele. E doar o coincidenta sau bancile isi "transfera" produsele intre ele?

  • Bogdan Chiritoiu

   Trebuie sa ai dovada acestui lucru. Mimetismul, imitarea nu e ilegal. Daca preiei o practica buna de la un concurent, acesta e un lucru bun in principiu. Daca e mai mult decat imitare, ea trebuie dovedita

 • Întrebarea nr. 22 Nila

  Stiu cazuri in care la angajarea in banca a unor persoane care veneau de la alte institutii de credit, oamenilor li se solicita sa "povesteasca" lucruri ce tin de politica interna a fostului angajat. CC cum poate interveni in privinta acestor scurgeri care afecteaza evident mediul concurential?

  • Bogdan Chiritoiu

   Aceasta e o situatie care depinde de Finante, fiind cel mult in zona concurentei neloiale. Codul Muncii ar trebui sa fie impiedicati prin clauze de confidentialitate sa dea informatii

 • Întrebarea nr. 23 popovici

  Exista opinii potrivit carora Ordonanta 50 Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori excede cadrul directivelor europene si va afecta foarte serios profitabilitatea sistemului bancar. Asa este sau e doar praf in ochi aruncat de bancheri?

  • Bogdan Chiritoiu

   E adevarat ca Ordonanta 50 extinde directivele europene (include si creditele ipotecare si aplica prevederile si creditelor in derulare) dar legislatia europeana e un minim pe care toate statele trebuie sa le respecte. O serie de alte state membre au introdus prevederi similare cu cele introduse la noi. Ecvident ca va fi afectata profitabilitatea bancilor. In schimb, vor ramane mai mult bani la dispozitia clientilor. Depinde cum privesti lucrurile.

 • Întrebarea nr. 24 daniel

  Care sunt cele mai dificile puncte in discutiile pe care le aveti cu ARB? Va rog de asemenea sa detaliati care sunt principalele zone in care CC a identificat posibile comportamente neconcurentiale din partea bancherilor

  • Bogdan Chiritoiu

   Noi am insistat pentru eliminarea com. se rambursare anticipata la toate creditele, fiind principalul comision care bloca concurenta intre banci.

 • Întrebarea nr. 25 gabriela isac

  In Statele Unite, producătorii de LCD-uri, daţi în judecată pentru pentru preturi prea mari... Printre invinuţi se numără firmele Samsung, Hitachy, LG, Sharp şi Toshiba

  In romania se intalneste aceeasi situatie privind pretul practicat la LCDuri

  Ce intentii are Consiliul Concurentei privind aceasta situatie?

  • Bogdan Chiritoiu

   Suntem atenti la cazurile mari din SUA SI Europa. Pe segmentul de telefonie mobila, aparitia unui al treilea operator puternic a dinamizat concurenta pe piata

   Dl Presedinte Chiritoiu va raspunde celorlalte intrebari incepand de maine dupa amiaza la ora 18, fiind convocat la o intalnire de urgenta

3255 vizualizari

 • ... (Miercuri, 11 august 2010, 10:29)

  xyz [anonim]

  Dle. Chiritou, puteti sa fiti putin mai explicit, va rog! Ce intelegeti prin 'informatii sensibile'?

  Va multumesc!
  • 1 (Joi, 12 august 2010, 11:53)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui xyz

   Sunt informatiile pe care un concurent nu trebuie sa le stie. Ele privesc informatii legate despre cum functioneaza o banca, despre costuri, surse de finantare, modelele economice dupa care lucreaza. Nu e bine sa stie acestea lucruri pentru ca din ele se pot deduce strategia de piata si sa anticipezi astfel strategia unui jucator concurent. Dam exemplul fondurilor de pensii, unde exista suspiciunea ca in actiunea lor de lobby au avut un schimb de informatii si s-a ajuns sa se stie atat de multe unii despre altii incat toti au practicat in final nivelul maxim al comisionului. Este doar o suspiciune, dar am dorit sa atentionam bancile.
 • Profesiile autoreglementate (Miercuri, 11 august 2010, 11:03)

  Ciprian Ciucu [anonim]

  Salut Bogdan!

  In primul rand felicitari pentru initiativa de a obliga bancile sa scoata comisionul pentru plata anticipata a creditelor. Am beneficiat de acesta masura si mi se pare corecta.

  Intrebarea mea se leaga de profesiile autorglementate precum cele de notari, avocati si asa mai departe. Parerea mea este ca legile pe baza carora functioneaza aceste profesii nu permit libera concurenta in doua privinte (1) practicarea profesiei - accederea in regimul de casta profesionala si (2) marja foarte mica de stabilire a onorariilor. Impresia mea este ca sunt solicitate pe baza unor criterii neclare beneficiarului final, ceea ce face ca oferta de servicii sa fie aproape nediferentiata. Din pacate observ ca si alte profesii doresc sa se transforme in caste profesionale si doresc sa se autoreglementeze ceea ce va duce la situatii asemanatoare cu cele descrise mai sus.

  In ce masura poate Consiliul Concurentei interveni in vederea introducerii concurentei reale si formarii unei piete libere pentru astfel de servicii?
  • 2 (Joi, 12 august 2010, 11:55)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian Ciucu

   Profesiile liberale sunt de mult in vizorul nostru, cel mai important exemplu este cel al notarilor pentru ca functioneaza in baza unei legi pe care noi o consideram anticoncurentiala.
   Alte cazuri sunt mai simple pentru ca neavand o lege putem sa ii acuzam mai usor. Avem un caz care se va finaliza curand , probabil chiar luna viitoare, privind expertii contabili autorizati
  • continuare (Joi, 12 august 2010, 11:58)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian Ciucu

   Suntem interesati sa nu apare legi cu prevederi anticoncurentiale. Aici ne ajuta si UE cu directiva privind libera furnizare a serviciilor care se poate aplica in multe cazuri si actiunile noastre de a discuta cu cei implicati de a renunta la intentii anticoncurentiale. In cazul notarilor am demarat un dialog in care dansii au dat un semnal in privinta reducerii onorariilor,dar vrem sa incepem discutiile cu ei sa avem un calendar de liberalizare a profesiei notariale
 • Investigatii piata (Miercuri, 11 august 2010, 11:34)

  Monica Ionescu [anonim]

  Buna ziua,
  Ref. investigatii / cercetari de piata deschise/incepute de Consiliul Conc., cand se estimeaza a se da publicitatii rezultatele cercetarii privind piata pieselor de schimb auto? Daca durata dintre inceputul acesteia (primavara 2009) si finalul ei (??????) este foarte mare - de ordinul anilor! - este posibil ca rezultatele sa nu fie deloc concludente si fara nici o importanta pentru cei interesati....
  Multumesc.
  • 3 (Joi, 12 august 2010, 11:59)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Monica Ionescu

   Noi bugetam ca timp o investigatie la circa doi ani. La CE o investigatie dureaza in medie 18 luni. Speram ca in primavara viitoare sa avem rezultatele
 • Taxi (Miercuri, 11 august 2010, 12:39)

  Marcu [anonim]

  Dle Chiritoiu, personal consider inacceptabil ca de la Aeroportul Otopeni sa nu poti alege intre doua sau mai multe companii de taxi. Dupa cum probabil stiti, compania Fly Taxi este singura optiune a celor care vin in Romania la Otopeni. Personal nu am mai intalnit aceasta situatie in nicio alta tara civilizata. Cum comentati acest monopol (care se soldeaza si cu preturi triple pentru consumator)? Ati luat vreo masura ca sa rezolvati situatia, sau vi se pare normala?

  Multumesc!
  • 5 (Joi, 12 august 2010, 12:01)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcu

   Dupa informatiile noastre, lucrurile s-au imbunatatit . Am avut o licitatie si nu mai e Fly Taxi singura companie care opereaza.Exista 250 de permise acordate atat companiilor cat si operatorilor independenti la un tarif maxim stabilit de Consiliul General al Mun. Bucuresti de 3,5 lei
 • taxa mentenanta RDS&RCS (Miercuri, 11 august 2010, 12:42)

  nicoleta [anonim]

  Buna ziua,

  as dori sa stiu care este pozitia Consiliului Concurentei fata de taxa de mentenanta facturata incepand cu luna iunie de catre RDS&RCS.
  ce poate face consumatorul daca aceasta taxa nu este in conformitate cu contractul incheiat?

  multumesc
  • 6 (Joi, 12 august 2010, 12:02)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicoleta

   Noi ne ocupam in primul rand de relatiile intre firme. Daca un individ se simte prejudiciat, problema tine de Protectia Consumatorului.
 • Legislatia muncii (Miercuri, 11 august 2010, 12:45)

  Sargon [utilizator]

  1. Domnule Chiritoiu, departamentul pe care il conduceti are printre atributii realisarea unor propuneri de modificare a legislatiei astfel incit legile care creeaza monopoluri sau chiar privilegii, prin excluderea (uneori tacita a ) altora sa fie modificate. Gresesc?

  2. Legislatia muncii prin Consiliul Economic si Social creeaza un astfel de cartel compus din reprezentantii a 40% dintre salariati si 15% dintre angajatori, dar regulile lor devin obligatorii pentru toti angajatorii si salariatii chiar daca nu au consmtit sa fie reprezentati.

  Plecind de la cele doua elemente pe care l-am prezentat mai sus, ati solicitat modificarea legislatiei muncii astfel incit Consiiul Economic si Social sa nu mai reprezinte o organizatie care cartelizeaza piata muncii?
  • 8 (Joi, 12 august 2010, 12:04)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sargon

   E adevarat, dar nu pe piata muncii. Piata muncii este exclusa de pe piata concurentei. Sindicatul e un cartel legel, cu alte cuvinte.
 • Curs schimb leasing (Miercuri, 11 august 2010, 12:53)

  Eduard [anonim]

  Societatea de leasing a Unicredit impune clientilor rambursarea ratelor in euro la curs vanzare Unicredit Bank.Aceasta prevedere permite bancii sa practice marje de schimb valutar cu 50-60% peste piata.Nu credeti ca ar fi cazul sa declansati o investigatie?Daca sunteti de acord va pot remite corespondenta facuta cu Unicredit din care rezulta ca dumnealor cred ca prevederile contractuale abuzive sunt mai tari decat legea dvs.Va rog sa lasati o adresa de mail daca nu sunteti de acord cu cei de la Unicredit pentru a va remite documentatia scanata.
  • 6 (Joi, 12 august 2010, 12:05)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eduard

   Noua legislatie privind creditele prevede faptul ca un creditor nu are voie sa refuze achitarea ratelor in moneda in care a fost acordat creditul. Problema tine mai degraba de protectia consumatorului sau Justitie decat una de concurenta
 • Semnale de intelegere tip cartel intre banci (Miercuri, 11 august 2010, 13:13)

  Cristian [anonim]

  Dl Chiritoiu,

  Se prefigureaza o intelegere cartel intre banci vis-a-vis de implementarea OUG 50. Pe forumurile pe care activez exista persoane cu credite la Banca Romaneasca si, respectiv, Volksbank care sunt presate de banci sa accepte modificarea comisionului de risc (ilegal conform OUG 50) intr-unul de administrare cont (legal dupa OUG 50). Este numai o redenumire, valoarea ramanand aceeasi.
  Este intr-adevar numai un semnal, dar care eu cred ca se va concretiza in saptamanile urmatoare.
  Stiti de aceasta situatie? Ati mai fost avertizati de acest subiect? Care este parerea dumneavoastra legata de acest subiect.
  • 4 (Joi, 12 august 2010, 12:06)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Vom monitoriza alaturi cu ANPV modul in care bancile aplica noua legislatie. Daca vorbim de cazuri individuale, plangerile trebuie inaintate ANPC. Noi am atentionat bancile sa nu cumva sa greseasca in demersurile lor
 • Dubla asigurare (Miercuri, 11 august 2010, 13:25)

  Catalin [anonim]

  Buna ziua.
  Sunt pososorul unui autoturism inmatriculat legal in Romania si dupa parerea mea sunt supus unui abuz financiar atunci cind sunt obligat sa efectuez o asigurare obligatorie de accidente din moment ce eu am optat pentru varianta de asigurare CASCO (care acopera si despagubeste mult mai multe cauze si riscuri). Consider ca in acest sens se face face un abuz din partea autoritatilor care ma obliga la dubla asigurare.
  Cumva in acest sistem nu exista legea dublei impuneri?
  In nici o alta tara nu exista aceasta lege aberanta.
  Va multumesc. Astept raspunsul dvs.
  • 7 (Joi, 12 august 2010, 12:08)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   RCA este o asigurare obligatorie pentru daunele produse altora. Casco este o asigurare impotriva daunelor pe care le ai tu de suferit. La pretul Casco nu ar trebui cuprins riscul asigurat de RCA. Acest lucru va fi rezolvat prin jocul fortelelor pietei
 • legislatie whistleblower (Miercuri, 11 august 2010, 14:03)

  mmy [anonim]

  De ce nu propuneti un proiect de lege de tipul whistleblower pentru angajati nu doar pentru companii - adica un angajat care afla ca in compania lui sau in alte companii partenere exista acorduri anticoncurentiale sa-l premiati daca da totul in vileag cu 2% din CA a respectivei companii - sa vedem atunci daca mai exista intelegeri.

  Stiu ca in prezent companiile care se autodenunta primesc un bonus dar nu mi se pare deloc suficient.

  A doua intrebare - cate amenzi ati dat in ultimul an si cum este acest numar fata de tarile din jur si din europa de vest
  • 5 (Joi, 12 august 2010, 12:09)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mmy

   Ideea imi place. Dincolo de facilitatile pe care le putem acorda persoanele fizice sau juridice care colaboreaza cu noi. In romana parca s-a tradus "avertizator de integritate", daca nu ma insel. E o sugestie pe care o apreciez si vom tine cont de ea
 • Intrebari (Miercuri, 11 august 2010, 14:19)

  Adrian Turcu [anonim]

  Intrebari:

  De ce nu sunt retrase privilegiile (de casta, cum spunea cineva mai sus) date notarilor publici?
  In orasul Cluj, taximetristii au tarife fixate de primarie, fara posibilitatea reglarii tarifelor prin concurenta libere. De ce este permis acest lucru?
  De ce este permis ca Ordinul Arhitectilor din Romania sa fixeze onorarii minime? Daca ar fi o asociatie privata care sa impuna doar membrilor sai aceste tarife, atunci ar avea dreptul, dar avand in vedere ca Statul, prin Primarii, avizeaza doar lucrari semnate de membrii OAR, mi se pare ca este o masura monopolista, un privilegiu acordat de stat doar unora.
  De ce doar absolventi de medicina sau farmacie au voie sa detina farmacii? Daca e din considerente de protectie a consumatorului, aceasta se poate realiza prin avizare si verificare, necesitatea unei asigurari specifice etc. Altfel, este doar o masura anti concurentiala, care protejeaza un grup restrans de actiunea pietei.
  Cat despre banci: cea mai mare protectie a noastra, a consumatorilor, este posibilitatea de a folosi un alt provider de servicii. In locul restrictiilor pe care le impune institutia pe care o conduceti bancilor, as prefera un sistem in care bancile sa fie mai usor de consituit iar concurentii internationali sa intre mai usor pe piata.

  Mutumesc.
  • 9 (Joi, 12 august 2010, 12:16)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Turcu

   Despre notari am vorbit putin inainte. Daca Primaria comploteaza cu taximetristii stabilind anumite tarife, putem interveni. Va rog sa ii contactati pe inspectorii de concurenta din jud Cluj care va vor ajuta in acest sens
   In privinta arhitectilor, legea nu le da dreptul de a stabili onorarii minime. Daca aveti dovezi ca au fost stabilite asemenea tarife, va rugam sa ne contactati pentru ca profesiile liberale sunt sub lupa noastra de mult timp.
   La farmacii, legislatia a fost modificata, proprietarii nu mai trebuie sa fie ei insisi farmacisti ci doar sa aiba angajati farmacisti.
   Prin natura noastra suntem in favoarea concurentei. Trebuie sa existe o transparenta a pietei si costuri reduse ale operatiunii de schimbare a institutiei de credite. Cat despre intrarea pe piata, BNR este cea care decide
   Nu putem spune ca piata bancara are putini actori sau ca avem un grad necorespunzator de concentrare
 • Comision de risc (Miercuri, 11 august 2010, 15:09)

  Dobrescu [anonim]

  Conform ordonantei guvernului comisionul de risc nu ar mai trebui perceput de banca, cu toate acestea mi s-a comunicat ca daca nu il voi achita (el apare in scadentar pana la sfarsitul creditului)voi fi raportat in Crb si Bc, mai mult mi s-a explicat ca la sfarsitul celor 90 zile probabil va fi bagat in dobanda sau redenumit.
  Are banca voie sa faca asa ceva,pentru ca daca poate din pacate tot acest demers cu Ordonanta mi se pare in zadar.
  Multumesc pentru raspuns
  • 6 (Joi, 12 august 2010, 12:16)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dobrescu

   Ordonanta 50 prevede ca nu mai pot fi percepute comisioane de risc. Daca banca nu respecta legislatia, e o problema de ANPC sau Justitie
 • Legislatie Auto (Miercuri, 11 august 2010, 16:12)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua! Chiar daca se pare ca discutia se va pura pe domeniul financiar-bancar, as avea cateva intrebari legate de legislatia auto, tocmai pentru ca nimeni nu a putut sa imi raspunda pana acum.
  Va multumesc anticipat!
  1) In vechiul BER se preciza ceva de genul ca un importator/producator il poate obliga pe un reparator autorizat din cadrul retelei sale sa cumpere direct de la el (producator/importator) pana la 30% din achiztiile sale de piese, calculat acest procent fata de cifra de afaceri a anului trecut. Acum, in noul BER se procentul pare ca s-a modificat in sensul ca repartorul autorizat ar putea fi obligat de producator/importator sa cumpure direct de la el, pana la 80%. Este adevarat? mi se pare ca nu este o masura care sa stimuleze ci din contra.
  2) Daca un reparator independent doreste sa fie numit ca reparator autorizat si sa intre in reteaua autorizata a unei marci si ii cere oficial importatorului/producatorul sa ii dea informatii tehnice (cum se repara masinile etc.), standardele de reprezentare (nu doar cele legate de culori, materiale folosite, mobilier, semne etc. ci si legate de echpamente tehnice, scule speciale etc.) si tot ce trebuie implementat pentru ca acest reparator independent sa devina autorizat, este adevarat ca importatorul/producatorul este obligat sa ii transmita solicitantului toate aceste informatii? In cat timp de la momentul depunerii cererii de catre solicitant (10,20, 30 de zile etc.)? De asemenea, daca reparatorul independent care doreste sa implementeze standardele si sa devina autorizat doreste sa cumpere de la producator / importator anumite echipamente, testere, scule speciale etc, la ce pret le poate cumpara? Adica, importatorul/producatorul poate sa i le vanda la un pret mai mare decat le da la cei care sunt deja autorizati sau trebuie sa le dea la acelasi pret? Si in cat timp? Adica un importator/producator poate sa intarzie vanzarea chiar si transmiterea informatiilor. De asemenea, aceste echipamente, utilaje, scule p
  • 4 (Joi, 12 august 2010, 12:18)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Fiecare caz trebuie analizat separat. In principiu, un service independent trebuie sa aiba acces la reteaua producatorului sau distribuitorului. Trebuie sa primeasca informatii samd. Daca intampinati dificultati, va invitam sa completati formularul de pe site-ul nostru si vom trece la o analiza a situatiei.
 • Legislatie Auto 2 (Miercuri, 11 august 2010, 16:12)

  Andrei [anonim]

  A doua intrebare:

  2) Daca un reparator independent doreste sa fie numit ca reparator autorizat si sa intre in reteaua autorizata a unei marci si ii cere oficial importatorului/producatorul sa ii dea informatii tehnice (cum se repara masinile etc.), standardele de reprezentare (nu doar cele legate de culori, materiale folosite, mobilier, semne etc. ci si legate de echpamente tehnice, scule speciale etc.) si tot ce trebuie implementat pentru ca acest reparator independent sa devina autorizat, este adevarat ca importatorul/producatorul este obligat sa ii transmita solicitantului toate aceste informatii? In cat timp de la momentul depunerii cererii de catre solicitant (10,20, 30 de zile etc.)? De asemenea, daca reparatorul independent care doreste sa implementeze standardele si sa devina autorizat doreste sa cumpere de la producator / importator anumite echipamente, testere, scule speciale etc, la ce pret le poate cumpara? Adica, importatorul/producatorul poate sa i le vanda la un pret mai mare decat le da la cei care sunt deja autorizati sau trebuie sa le dea la acelasi pret? Si in cat timp? Adica un importator/producator poate sa intarzie vanzarea chiar si transmiterea informatiilor. De asemenea, aceste echipamente, utilaje, scule pot fi cumparate de catre reparatorul independent care doreste sa devina autorizat si de la alti furnizori atata timp cat sunt aceleasi pe care le vinde ai importatorul / producatorul, astfel incat,sa nu aiba probleme in a deveni autorizat (importatorul / producatorul sa spuna ca nu il autorizeaza pentru ca nu a cumparat sculele speciale, testere etc. de la el)?
 • Legislatie Auto (Miercuri, 11 august 2010, 16:13)

  Andrei [anonim]

  A treia intrebare:
  3) Un importator / producator il opoate obliga pe un reparator independent care doreste sa devina autorizat sa indeplineasca si standardele de distribuitor pentru a vinde si masini, nu doar pentru a efectua doar service, asa cum doreste din start reparatorul autorizat? De asemenea, un importator / producator poate obliga un membru deja existent al retelei sale, care este doar distribuitor sau doar reparator sa implementeze standardele pentru a desfasura si cealalata activitate (in cazul distribuitorul sa devina si reparator iar in cazul reparatorului sa devina si distribuitor)?
  4) Asa cum spune in noul BER, un reparator independent poate efectua revezii si lucrari care nu au legatura cu garantia masinii, fara a fi memebru al unei retele autorizate si fara ca masina reparata sa isi piarda garantia. Normal ca acest independent trebuie sa detina informatii tehnice pentru repararea masinilor si efectuartea reviziilor, sa detina echipamente si utilaje service specifice (cumparate fie de la producator / importator fie de la alti furnizori). Dar...ce alte conditii mai trebuie sa indeplineasca, pe langa normala autorizare RAR, adica...oamenii trebuie sa scolarizati pentru marca respectiva (sau nu e necesar) etc
 • camera de comert a romaniei - monopol? (Miercuri, 11 august 2010, 16:49)

  VIOREL TOMA [anonim]

  D-le Chiritoiu,
  Lucrez la o firma privata si m-am confruntat cu urmatoarea situatie:
  pana acum cca 2 ani achizitionam certificate de origine pentru export de diferite camere de comert, industrie si agricultura ( cluj, bistrita, mures) functie de pretul oferit si am aluns la un pret de cca 40 lei ( cca 9 euro). Acum cca 2 ani CCIA a Romaniei a obligat toate camerele judetene sa vanda la acelasi pret pe care insa la stabilit la 35 euro !!! Ce putem face?
  • 1 (Joi, 12 august 2010, 12:19)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui VIOREL TOMA

   Este o sesizare interesanta pe care o vom analiza. Va multumim pentru sugestie
 • farmacii (Miercuri, 11 august 2010, 18:17)

  Elena [anonim]

  Este normal, ca din punct de vedere al concurentei loiale, depozitele farmaceutice sa detina si farmacii proprii , pe care mai apoi le pot aproviziona si preferential fata de farmaciile independente concurente, farmacii care sunt nevoite sa se aprovizioneze si sa plateasca la timp acestor depozite ?
  • 3 (Joi, 12 august 2010, 12:20)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   In principiu depozitele pot avea farmacii proprii. Ca logica economica nu e nimic rau. Daca o farmacie nu e tratata corect de un anumit furnizor, poate apela la concurentii acestora.
 • comision de risc (Miercuri, 11 august 2010, 18:44)

  Aurora [anonim]

  comisionul de risc perceput in conventiile de credit, de catre Volksbank Romania, nu numai ca este abuziv (imprumutatul nu a avut posibilitatea unei negocieri cu banca la incheierea contractului de creditare), a fost si este ilegal incasat si nu in ultimul rand este un comision ascuns, care nu se regaseste a fi raportat ca platit in centrala riscurilor bancare. Ce risc isi mai asuma banca, atunci cand in garantie pentru cumpararea unei locuinte se aduc doua imobile, cand banca te penalizeaza usturator daca intarzii cu ratele, ba chiar te executa intr-un final, daca nu le mai poti plati si cand percepe de doua ori comisionul de risc pentru un singur credit care are ipoteca de rang I si II.Ce ne puteti spune?
  • 4 (Joi, 12 august 2010, 12:21)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aurora

   Vezi raspunsul anterior legat de comisionul de risc
 • 1.va rog sa imi indicati un domeniu din sectorul (Miercuri, 11 august 2010, 21:58)

  Eneas [anonim]

  utilitatilor (apa ,gaze ,energie electrica ) in care exista concurenta in Romania !
  2.daca putei face diferenta dintre pret si tarif
  3.daca considerati ca experienta la SAR-ong finantat de Soros -a fost utila in a intelege mecanismele economiei de scala si ale economiei de scop ,cu exemplificari!
  4.daca considertati utila societatii activitatea Dvs.
  • 4 (Joi, 12 august 2010, 12:22)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eneas

   Utilitatile sunt monopoluri naturale si de aceea ele sunt domenii reglementate. Pe piata producerii de energie electrica da, avem concurenta
  • 3 (Joi, 12 august 2010, 12:25)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eneas

   Analiza noastra economica nu este atat de complexa ca sa estimam beneficiile aduse consumatorilor. Imi place indicatorul utilizat in Mare Britanie, care si-a propus ca beneficiile aduse consumatorilor sa fie de cinci ori mai mari decat bugetul institutiei. Imi doresc doua lucruri: sa prioritizam mai bine activitatea noastra spre domeniile cu cel mai mare impact in economie si sa ne dezvoltam analiza economica pentru a calcula acest impact. Intuitiv, sunt convins ca am fist utili economiei , dar si ca e mult loc de imbunatatit
 • Rolul Asociatiei Romane a Bancilor (Miercuri, 11 august 2010, 22:57)

  AdrianP [anonim]

  Buna ziua stimate domn,

  As dori sa aflu in ce masura rolul ARB de a proteja si apara intereselor băncilor membre nu cumva contravone cu interesele si drepturile consumatorilor.

  Nu cumva, in acest sens, ARB este in fapt cartelul bancilor?

  Interventiile din ultima vreme privind comisioanele ilegale, OUG 50/2010 si abtinerea de la comentarii in cazul Credit Europe - Brasov, sunt cel putin bizare.

  Multumesc,

  AdrianP
  • 6 (Joi, 12 august 2010, 12:30)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AdrianP

   Traim in nuante de gri. Evident ca agentii economici au dreptul sa se asocieze si sa discute subiecte de interes. Este ilegal ca ei sa schimbe informatii sensibile care le-ar permite sa construiasca un cartel. Acceptam legitimitatea asociatiilor dar le suspectam ca acestea pot favoriza aparitia unui cartel. Urmarim activitatea lor, acceptandu-le dreptul de a exista
 • CARTELUL BANCILOR (Miercuri, 11 august 2010, 23:06)

  AdrianP [anonim]

  Buna ziua,

  Incep sa para dovezi privind functionarea cartelului bancilor.
  Volksbank, AlphaBank, BCR, ING, Banca Romaneasca vor schimba comisionul de risc in comision de administrare (in pofida OUG 50/2010), in acelasi timp, prin intermediul ARB actioneaza concertat facand lobby pe langa FMI pentru modificarea OUG50/2010.

  Justificarile privind non-retroactivitatea sunt la unison si totusi puerile.

  Cum comentati va rog?

  AdrianP
 • Comision bancar (Joi, 12 august 2010, 0:36)

  Niggerson [utilizator]

  Buna ziua !

  Spuneti-mi va rog daca Volksbank mai trebuie sa incase comisionul de risc ?

  Este posibil ca ei sa il redenumeasca in comision de administrare ?

  Nu au o definitie clara pentru el dar vor sa il pastreze la aceeasi valoare numindu-l comision de administrare. Este posibil ?
  • 5 (Joi, 12 august 2010, 12:34)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Niggerson

   Vom urmari evolutia. Am raspuns si mai sus legat de comisionul de risc
 • intrebare (Joi, 12 august 2010, 6:35)

  Ivancescu [anonim]

  Care sunt cele mai bune practici in privinta mobilitatii clientilor si cand vor fi ele aplicate in Romania?
  • 1 (Joi, 12 august 2010, 12:35)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ivancescu

   1. Trebuie sa am costuri mici la mobilitate si pe costurile notariale.
   2. Trebuie sa am transparenta in piata
   3. Educatia clientilor si informarea acestora
 • intrebare (Joi, 12 august 2010, 6:38)

  Popescu [anonim]

  Exista situatii in care bancile lanseaza acelasi produs la intervale de cateva zile. Desigur, ale un alt nume dar produsul e acelasi. E cazul creditului revolving, lansat la diferenta de o zi intre BCR si BRD, dar mai sunt si altele. E doar o coincidenta sau bancile isi "transfera" produsele intre ele?
  • 1 (Joi, 12 august 2010, 12:36)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu

   Trebuie sa ai dovada acestui lucru. Mimetismul, imitarea nu e ilegal. Daca preiei o practica buna de la un concurent, acesta e un lucru bun in principiu. Daca e mai mult decat imitare, ea trebuie dovedita
 • domnule presedinte (Joi, 12 august 2010, 6:40)

  Nila [anonim]

  Stiu cazuri in care la angajarea in banca a unor persoane care veneau de la alte institutii de credit, oamenilor li se solicita sa "povesteasca" lucruri ce tin de politica interna a fostului angajat. CC cum poate interveni in privinta acestor scurgeri care afecteaza evident mediul concurential?
  • 3 (Joi, 12 august 2010, 12:38)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nila

   Aceasta e o situatie care depinde de Finante, fiind cel mult in zona concurentei neloiale. Codul Muncii ar trebui sa fie impiedicati prin clauze de confidentialitate sa dea informatii
 • concurenta si BNR (Joi, 12 august 2010, 6:45)

  popovici [anonim]

  Exista opinii potrivit carora Ordonanta 50 Ordonanta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori excede cadrul directivelor europene si va afecta foarte serios profitabilitatea sistemului bancar. Asa este sau e doar praf in ochi aruncat de bancheri?
  • 1 (Joi, 12 august 2010, 12:40)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui popovici

   E adevarat ca Ordonanta 50 extinde directivele europene (include si creditele ipotecare si aplica prevederile si creditelor in derulare) dar legislatia europeana e un minim pe care toate statele trebuie sa le respecte. O serie de alte state membre au introdus prevederi similare cu cele introduse la noi. Ecvident ca va fi afectata profitabilitatea bancilor. In schimb, vor ramane mai mult bani la dispozitia clientilor. Depinde cum privesti lucrurile.
 • intrebare (Joi, 12 august 2010, 6:47)

  daniel [anonim]

  Care sunt cele mai dificile puncte in discutiile pe care le aveti cu ARB? Va rog de asemenea sa detaliati care sunt principalele zone in care CC a identificat posibile comportamente neconcurentiale din partea bancherilor
  • 5 (Joi, 12 august 2010, 12:41)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Noi am insistat pentru eliminarea com. se rambursare anticipata la toate creditele, fiind principalul comision care bloca concurenta intre banci.
 • comision de risc (Joi, 12 august 2010, 9:40)

  sanda [anonim]

  Buna ziua dle Chiritoiu,
  Referitor la OUG 50 din 2010, daca banca, in speta Volksbank va, schimba denumirea comisionului de risc in comision de administrare, nerenuntand la acesta conform OUG, ce se intampla daca nu semnam actele aditionale propuse de banca? Se considera acord tacit? Care va fi pozitia ANPC-ului referitor la incalcarea flagranta a acestei OUG de catre banca?
  Va multumim ca incercati sa ne ajutati!
 • OUG nr 50/2010 (Joi, 12 august 2010, 9:56)

  Poppins [anonim]

  Consiliul Concurentei a fost unul dintre principalii sustinatori ai implementarii OUG 50/2010 in forma actuala. Comunitatea bancara sustine ca nu au fost respectate prevederile Directivei pe care Ordonanta trebuia sa o implementeze. Sunt fondate aceste sustineri? Daca raspunsul este afirmativ, de ce s-a bucurat de girul Consiliului Concurentei?
 • Producătorii de LCD-uri, daţi în judecată pentru (Joi, 12 august 2010, 10:08)

  gabriela isac [anonim]

  In Statele Unite, producătorii de LCD-uri, daţi în judecată pentru pentru preturi prea mari... Printre invinuţi se numără firmele Samsung, Hitachy, LG, Sharp şi Toshiba

  In romania se intalneste aceeasi situatie privind pretul practicat la LCDuri

  Ce intentii are Consiliul Concurentei privind aceasta situatie?
  • 4 (Joi, 12 august 2010, 12:44)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriela isac

   Suntem atenti la cazurile mari din SUA SI Europa. Pe segmentul de telefonie mobila, aparitia unui al treilea operator puternic a dinamizat concurenta pe piata

   Dl Presedinte Chiritoiu va raspunde celorlalte intrebari incepand de maine dupa amiaza la ora 18, fiind convocat la o intalnire de urgenta
 • Telefonie mobila (Joi, 12 august 2010, 10:50)

  Corneliu CIOBANU [anonim]

  Ofertele operatorilor de telefonie mobila sunt deseori bazate pe aceleasi pricipii. Ultima modificare : nicio companie nu reporteaza minutele ramase neconsumate. Se poate face ceva ?
 • comision de risc (Joi, 12 august 2010, 11:17)

  elena [anonim]

  la BCR in desfasuratorul pentru achitarea creditului apare "comision de risc",care conform OUG50/2010 ar trebui sa dispara,cand?!Acest comision a ramas constant desi am achitat anticipat o mare parte a creditului.In plus a aparut un comision suplimentar de administrare de2,5 RON lunar.
 • investigatii la Bruxelles (Joi, 12 august 2010, 11:29)

  Mihnea [anonim]

  Stimate domnule Chiritoiu,

  Care sunt dosarele romanesti de concurenta importante aflate in investigatie la Bruxelles? Care este stadiul celor doua investigatii lansate de Comisia Europeana cu privire la ajutorul de stat pentru Oltchim si care estimati ca sunt sansele ca acestea sa se finalizeze pozitiv pentru statul roman?
 • Volksbank - Comision de risc (Joi, 12 august 2010, 11:50)

  Niggerson [utilizator]

  Cum ar putea sa redenumeasca ei comisionul de risc in comision de administrare avand in vedere ca cele doua notiuni sunt definite separat in contract ?

  Multumesc frumos,
 • Continuare Fly taxi (Joi, 12 august 2010, 12:15)

  Marcu [anonim]

  Dle. Chiritoiu, imi pare rau, dar nu ma multumeste raspunsul dumneavoastra. In iulie am calatorit de doua ori cu avionul si de fiecare data la intoarcere ma astepta un lung sir de Fly Taxi toate cu 3.5 RON/km. Va invit sa verificati personal daca cei care va informeaza nu va spun adevarul. Nu as dori sa cred ca acceptati o incalcare a liberei concurente dand vina pe informatiile gresite pe care le-ati primit.
  • 2 (Sâmbătă, 14 august 2010, 9:11)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcu

   Asa cum am spus, pentru serviciul de taxi de la aeroportul Otopeni a fost organizata o licitatie pentru 250 de permise. Cele 250 de permise au fost castigate de 13 companii de taxi (195 de permise) si 55 de operatori independenti. Fly Taxi detine 91 de permise.
   Tarifele maximale practicate de toti transportatorii autorizaţi la aeroport sunt:
   • tarif maximal de distanţă 3,5 lei / km;
   • tarif maximal de pornire 3,5 lei;
   • tarif maximal pentru staţionare 35 lei / oră.
   Aceste informatii privind tarifele practicate sunt disponibile si pe site-ul aeroportului.
 • Litigii concurenta (Joi, 12 august 2010, 12:15)

  Alex [anonim]

  Am auzit recent de cateva anulari de catre instante ale anumitor decizii ale Consiliului Concurentei, in special privind carteluri. Cum le explicati si ce masuri ati luat pentru a evita aceasta pe viitor.
  • 1 (Sâmbătă, 14 august 2010, 9:10)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Cea mai mare parte a deciziilor Consiliului Concurentei sunt atacante in instanta. Peste 80% din cazuri sunt solutionate favorabil Consiliului Concurentei. In ceea ce priveste amenzile mari, aproximativ 50% din cazuri sunt confirmate de catre instante, in celelalte cazuri amenda fiind redusa sau anulata.
   Incercam sa ne imbunatatim calitatea deciziilor prin mecanisme de control intern. De asemenea, modificarile aduse prin OUG 75/2010 creaza un sistem compensatoriu adecvat pentru cei care colaboreaza cu noi, in special prin recunoasterea faptei si prin programul de clementa. Speram ca astfel se va reduce nr cazurilor in care deciziile noastre vor fi atacate in instanta.
 • modificare OUG 50 (Joi, 12 august 2010, 12:22)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua. Am vazut ca si cei de la APC Romania au trimis o scrisoare deschisa catre Guvern, impotriva modificarii OUG 50 si scrisoare de intentie cu FMI. http://www.apc-romania.ro/informatii/05_noutati/poziia-apc-romnia-fa-de-posibila-modificare-a-og-502010

  Veti sustine in continuare pozitia lor si pe cea a ANPC de pastrare a OUG 50 nemodificata?

  Multumesc
  • 2 (Sâmbătă, 14 august 2010, 9:10)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   suntem sustinatorii acestei ordonante, in special ai eliminarii comisionului de rambursare anticipata la toate creditele, fiind principalul comision care bloca concurenta intre banci.
 • Pretul benzinei (Joi, 12 august 2010, 12:53)

  PETRESCU DANIEL [anonim]

  Am inteles ca deja anchetati de ceva timp posibilitatea infiintarii unei intelegeri de tip cartel intre furnizorii de carburant. Totusi, nu credeti ca intarziati cam mult ?Eu ,ca simplu cetatean, nu ma simt deloc aparat de institutii. Credeti ca este vis erotic sa va vad pe sticla anuntand : "am gasit nereguli grave si ,de azi inainte pretul pe litru la benzina NU VA DEPASI 3 RON "???
  • 1 (Sâmbătă, 14 august 2010, 9:09)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui PETRESCU DANIEL

   Investigaţia pe piaţa petrolului şi a produselor derivate din petrol este într-o fază avansată, fiind analizate datele şi informaţiile obţinute. Nu pot comenta in privinta unei investigatii in curs de desfasurare.
 • Dobanda actualizata (Joi, 12 august 2010, 12:53)

  Florin [anonim]

  Stimate domnule Chiritoiu, cat de normal/legal vi se pare urmatoarea situatie:
  Un credit cu dobanda variabila luat in 2007 de la o anumita banca
  Im momentul de fata dobanda actuala (nu am primit inca modalitatea de calcul dupa noile reglementari) este de 9% (credit ipotecar).
  La exact acelasi tip de credit la exact aceeasi banca dobanda actuala este de 7.5 (respectiv 6.9 pentru cei cu cont de salarii la aceasta banca)
  La o initiativa de a mea de negociere cu cei de la banaca pentru dobanda mai apropiata de cea actuala am primit raspunsul (oficial):
  "referitor la solicitarea dumneavoastra, privind reducerea nivelului ratei dobanzii pentru creditul in Eur, precizam ca in acest moment banca nu efectueaza o revizuire a nivelului dobanzii la creditele aflate in portofoliul sau, ca urmare nu putem da curs acesteia; "
  iar de la domnul de la gizeu am primit rasopuns sa fac o refinantare tot la dansii si pentru aceeasi suma/conditii obtin o rata mai mica (diferenta e ca platesc acel comision de acordare).
  Mie nu mi se pare prea legala chetia (chiar daca conform contractului -dobanda variabila in functie de evolutia pietei- probabil sunt acoperiti)
  • 2 (Sâmbătă, 14 august 2010, 9:09)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Obiectivul nostru este ca prin facilitatea refinantarii (eliminarea comisionului de rambursare anticipate, reducerea comisionului notarial pentru re-ipotecare) sa creasca concurenta intre banci, ceea c ear trebui sa micsoreze substantial ecartul de dobanda dintre creditele noi si cele vechi.
   Ordonanta 50 obliga bancile sa modifice contractele de credi, deci problema s+ar putea reyolva in septembrie. Daca nu, trebuie sa asteptam ca mecanismul pietei sa isi urmeze cursul
 • piata muncii (Joi, 12 august 2010, 13:03)

  Emil pop [anonim]

  Stiu ca in Sua au fost cazuri in care sindicatele au fost sanctionate pentru inclacarea Legii antitrustului. Spre exemplu, sindicatele au influentat partronatele sa mareasca costurile cu forta de munca pentru intreprinderile mici, creand o situatie privilegiata pentru cele mari autohtone. Dumneavoastra aveti in vizor asemenea situatii?
  • 1 (Sâmbătă, 14 august 2010, 9:09)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emil pop

   Conform legislatiei romanesti, sindicatele pot fi sanctionate pentru incalcarea legii concurentei doar daca desfasoara activitati economice. Asa cum am mentionat mai sus, piata muncii nu face parte din domeniul de aplicare al legii Concurentei.
 • GRUP anti abuzuri VB (Joi, 12 august 2010, 18:41)

  AdrianP [anonim]

  gasiti aici tot:
  http://finance.groups.yahoo.com/group/clientivb_bucuresti/

  grupul de initiativa impotriva abuzurilor volksbank, peste 300 de membri si crestem repede.
  grupul este deschis pentru toata lumea.

  veniti alaturi de noi, sa nu-i mai lasam sa ne calce in picioare.

  hai sus !!!

  gasiti aici:
  - formulare de cereri, verificate de avocati, catre volksbank, bnr, anpc/opc
  - lista de procese castigate impotriva volksbank
  - raspunsuri primite
  - pasii de urmat
  - si un grup de romani inimosi ce comunica zilnic si identifica noi idei de lupta impotriva vb !!!
  • 1 (Sâmbătă, 14 august 2010, 9:08)

   Bogdan Chiritoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AdrianP

   Conform legislatiei romanesti, sindicatele pot fi sanctionate pentru incalcarea legii concurentei doar daca desfasoara activitati economice. Asa cum am mentionat mai sus, piata muncii nu face parte din domeniul de aplicare al legii Concurentei.
 • Comision de risc ascuns de BRD gestionare credit (Miercuri, 18 august 2010, 12:56)

  Oana Berea [anonim]

  Buna ziua,

  Am primit raspuns de la BRD la scoaterea comisionului de risc precum ca ei nu il percep ci doar am semnat pentru un comision de gestionare credit.Online acest comision imi este explicat in detaliu ca fiind un comision risc Eu pot demonstra acest lucru printr-un print screen in cazul contractului meu de credit ipotecar cu BRD.Ce parere aveti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by