Datele INS mai arata ca, in primele sase luni, Produsul Intern Brut s-a redus cu 1,5%, comparativ cu primul semestru din 2009.
- Cresterea se datoreaza industriei si consumului de carburanti
- E o crestere anemica. Urmeaza noi scaderi, spun oficialii ING
"Aceste date arata ca economia si-a revenit, insa anemic. Dupa cel de-al doilea trimestru au intrat insa in vigoare masurile de austeritate, ceea ce inseamna ca cel putin in trimestrul trei vom avea parte de o cadere puternica. E posibil ca scaderea economiei sa persiste si in ultimul trimestru si apoi primele doua trimestre din 2011 ar putea fi cu minus, in masura in care FMI va cere noi masuri de ajustare pe final de an 2010.
- In 2011, am putea intra pe crestere
Economistul sef al ING Bank estimeaza ca in trimestrul trei economia va inregistra o scadere de 2,8%.
Potrivit unui raport al Bancii Nationale, in trimestrul I 2010, declinul PIB real a continuat, insa ritmul anual al acestuia s-a redus la -2,6 la suta, de la -6,5 la suta in trimestrul IV 2009.
"Incetinirea contractiei in termeni anuali a PIB s-a datorat ritmului trimestrial de scadere mai lent decat in perioada anterioara, dar si unui efect de baza substantial. Consumul final si formarea bruta de capital fix si-au continuat declinul cu ritmuri anuale similare celor din perioadele anterioare, cu o usoara ameliorare in cazul celei din urma. Cresterea exporturilor s-a accelerat puternic in trimestrul I, antrenand si revenirea
importurilor la un ritm substantial pozitiv de crestere (dupa cinci trimestre de scadere continua)", se arata in raportul citat.
Majoritatea analistilor chestionati de HotNews.ro au admis ca efectul cresterii TVA si cel al masurilor de austeritate se va vedea in perioada urmatoare, incetinind ritmul in care economia romaneasca si-ar putea reveni.
Cresterea PIB din cel de-al doilea trimestru vine dupa cinci trimestre consecutive de contractie economica. Precedentul trimestru in care economia a crescut a fost ultimul trimestru din 2008, cand avansul PIB a fost de 2,9%.
(au folosit banii de la fondul de dezvoltare ca sa plateasca salarii si pensii)
Fitch a coborât ratingul României cu două trepte
MEDIAFAX, 10 Nov 2008
Agenţia de evaluare Fitch a coborât ratingul României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, iar România iese astfel din categoria statelor cu calificativ "investment grade".
Iar despre asa numaia aducere la "normal" a salariilor bugatarilor ea nu exista, normalitatea asta este , cea de acum, cu minus 25 %...diferenta era imprumut extern ! Asa ca mai va !
Masurile de austeritate nu sunt "impotriva crizei" ci reactie la criza. Nu sunt proactive ci reactive ...
E fix invers ... austeritatea reduce consumul populatiei si implicit PIB-ul deci nema crestere economica:
http://www.ziare.com/bnr/banci/vasilescu-masurile-de-austeritate-duc-la-adancirea-recesiunii-1033453
Daca nu v-ati mai uita doar in gura lui Boc si a lui Basescu poate ati avea orizonturi mai largi ... ;)
Daca baza nu e sanatoasa, cresterile bruste - gen 2008, create in general doar pe consum - nu sunt altceva decat un balon de sapun.
Da, masurile de austeritate duc la o scadere economica intr-o prima faza, dar asaza economia pe traiectoria buna.
Asteptarile populatiei sunt din cele mai rele iar sentimentul de nesiguranta dauneaza grav consumului...componenta esentiala a PIB-ului.
Faptul ca salariul unui profesor scade cu 25% nu are nici o legatura cu dezvoltarea economica. Ba dimpotriva are efecte negative pe termen scurt prin scaderea consumului si pe termen lung (profesori care pleaca din tara, absolventii cei mai buni evita sa devina profesori, calitatea invatamantului scade, scade si calitatea fortei de munca). Deci "traiectoria buna" e o aiureala.
A nu se compara situatia actuala cu cea din 1996 -2000 cand "austeritate" a insemnat de exemplu inchiderea minelor neprofitabile si taierea subventiilor ... cele doua situatii nu au absolut nici o legatura intre ele.
Daca masurile de austeritate inseamna asanarea sistemului economic public (atunci cand statul este inca actionar majoritar in mare parte din economie) atunci da ... se aseaza economia pe traiectoria buna. Cand masurile de austeritate inseamna taieri de salarii la bugetari nu au nici o legatura cu reluarea unei cresteri economice sustenabile sau sanatoase.
Cu atat mai mult cu cat in exact acelasi timp economia USA bazata pe teoria ta, adica pe teoria consumului SCADE AZI
Criza PSD-nl de marire aberanta si ne-sanatoasa a pensiilor si salariilor nu trece cu nicio crestere economica, dimpotriva: va consuma resursele oricarei reveniri economice pe inca 50 de ani de-acum inainte
»»» Sistemul de pensii stă în gaură până în 2060
Cotidianul, 14 iulie 2009
Un calcul făcut de Ministerul Muncii cu BANCA MONDIALĂ şi COMISIA EUROPEANĂ susţine ideea unui posibil colaps al bugetului pensiilor în următoarele decenii.
Până în 2060, raportul între persoanele de peste 65 de ani şi cele active s-ar putea dubla în România, astfel că vom ajunge ca un singur angajat să susţină doi pensionari, ceea ce va crea un deficit de peste 8% la bugetul de pensii, potrivit unui calcul al Ministerului Muncii.
http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/criza/germania-si-marea-britanie-anunta-masuri-de-austeritate-189341.html
Planul de austeritate ala de 80 mld de euro a fost anuntat acum o luna de Germania si se intinde pe urmatorii 4 ani. Asta cu cresterea economica datorata unui plan de austeritate neimplementat inca sa o vinzi votacilor portocalii ... ca poate la ei tine. La mine nu prea...
In aceste conditii, sa spui azi in UE - asa cum vrea sa spuna PSD-nl - ca tu vrei sa platesti salarii si pensii marite in 2008 fara sustinere economica, este exact ce a spus basescu: cand toata lumea strange cureaua, tu te duci si cersesti bani sa nu-ti pierzi slanina de pe burta
Nu este performanta lui Boc sau Basescu, este a economiei romanesti in ansamblu.
Daca ne gandim in termeni simpli, oricine poate trai mai bine daca banca ii imprumuta bani (ce a facut Tariceanu&PSD pana la sfarsitului lui 2008), dar acum, cand am redus cheltuielie bugetare, sa spunem ca economia e inca in crestere, este clar ca nu a crescut PIB-ul pe cheltuiala statului..
sa-nteleg ca reducerea salariilor duce la scadere economica, nu?
pai hai sa propunem o lege prin care ii obligam pe toti sa creasca salariile ca sa avem crestere economica, nu?
cresterea pib-ului pe consum nu este o crestere sanatoasa. s-a vazut cum am cazut la primul semn de criza.
a mari salariile si pensiile creste consumul dar cresterea economica de care vorbesti nu acopera cheltuielile cu eceste mariri. deci vorbim de o crestere a pibului de x% si o crestere a cheltuielilor de x*2%. si de unde platesti? ai crestere economica, dar n-ai bani sa platesti salariile si pensiile.
dar voi vreti sa ne uitam in gura voastra, nu? macar daca mai si ganditi un pic.
din '89 incoace, cresterea din ultimul trimestru, este cea mai sanatoaae crestere a pib-ului avuta de Romania. se bazeaza pe productie si export. nu pe credite cu buletinul la plasme.
Economia s-a resetat deja pe baze mai sanatoase (vezi scaderea preturilor si a numarului de tranzactii din domeniul imobiliar, dispartia creditarii "cu buletinul" etc).
Cu toate acestea subliniez ... in plina criza / recesiune nu vii si anunt cu tam tam scaderea pensiilor si salariilor (cu procente fara precedent in Europa) fara a te astepta la consecinte negative imediate ... scaderea consumului si a PIB-ului.
Nu poti construi o economie infloritoare fara consum intern. Corelat cu productivitatea muncii dar totusi ai nevoie de consum intern. Si fara a creste salarii si pensii (aberatie cu care nu sunt de acord in an de recesiune) poti macar sa mentii consumul intern la un nivel decent (nu sa il scazi). Si folosindu-te de exporturi dar si de investitii serioase sa intorci recesiunea in crestere economica.
Problema guvernantilor actuali e ca nu au facut nimic pe partea de investitii, exportul se misca bine dar foarte tarziu si numai pentru ca UE si-a revenit dar au dat in cap altei componente respectiv consumul populatiei. Cand trageti linie si adunati sa nu va surprinda ca da tot minus (recesiune) ...
Apologetii delapidarii viitorului. Cand democratia ucide libertatea
HotNews.ro
29 iunie 2010
Intr-o declaratie ce se voia sibilinica, George Soros,
critica saptamina trecuta politica Germaniei de reducere a deficitului bugetar.
La distanta de o zi, Financial Times considera politica de austeritate a Romaniei mai dura decat standardele UE. Am ajuns si noi (printre) primii la ceva, ceea ce inseamna ca exista un curent destul de raspandit impotriva reducerii deficitelor. O pletora de politicieni, fie ei socialisti sau liberali, combat din toate puterile orice masuri de limitare a cheltuielilor bugetare, in Romania si aiurea
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7503175-apologetii-delapidarii-viitorului-cand-democratia-ucide-libertatea.htm
"Corelat cu productivitatea muncii dar totusi ai nevoie de consum intern. "
E mai sus in comentariul meu ... :))
mi-ai multumit degeaba
ECONOMIA SUA NU SCADE!
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7645945-economia-sua-crescut-2-4-doilea-trimestru-usor-sub-estimarile-analistilor.htm
Ziare.com, 11 August 2010
Rezerva Federala americana a facut marti primii pasi catre extinderea politicii monetare pentru criza, in conditiile in care a retrogradat perspectivele economice pe fondul cresterii temerilor unei reinstalari a recesiunii.
In cadrul unei intalniri care a avut loc la Washington, decidentii FED au ajuns la un acord in privinta investirii a peste 150 miliarde de dolari in titluri de capital derivate in baza unor ipoteci, dar si in titluri de debit emise de catre Trezoreria americana, oprind astfel strategia prin care intentionau sa permita o restrangere cu 2.300 miliarde de dolari a detinerilor pe care Rezerva Federala le-a obtinut in timpul recesiunii, informeaza Financial Times
Noua atitudine semnalizeaza o modificare considerabila in perspectiva FED, care in urma cu doar cateva luni facea declaratii despre posibilitatea unei inaspriri a politicii monetare, menita sa inlature inflatia in conditiile in care refacerea economica dadea semne de consistenta.
Oficialii FED si-au retrogradat considerabil perspectivele asupra economiei, declarand ca "rata refacerii economice la nivelul productiei si somajului s-a micsorat in ultimele luni" si ca este posibil ca aceasta sa fie "mai modesta" decat a fost apreciata anterior.
La ultima intalnire, din iunie, a Federal Open Market Committee, declaratiile indicau o refacere economica in curs care urma sa avanseze cu o rata "moderata" de crestere. Reinvestirea capitalului eliberat din titlurile ajunse la maturitate nu reprezeinta prin sine o politica de relaxare monetara, dat fiind faptul ca permite ca media detinerilor FED sa ramana nemodificata.
»»» 03 Noiembrie 2009, FMI si CE: Semnele relansării, după colţ
Cotidianul
03 Noi 2009 Adrian Popa
După ce anul acesta economia locală va consemna un declin abrupt de circa 8,5%, abia anul viitor va scoate capul la suprafaţă pentru a trage o gură de aer, estimează FMI şi CE. Ambele avertizează însă că balamucul politic pune în pericol relansarea economică.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia României va creşte cu 1% în 2010. În acelaşi timp, Comisia Europeană (CE) prognozează o apreciere a Produsului Intern Brut (PIB) al ţării noastre cu 0,5% anul viitor. Abia în 2011 avuţia României va înregistra un avans palpabil, de 2,6%, arată Comisia. În ceea ce priveşte căderea economiei din acest an, Fondul estimează că aceasta va fi de 8-8,5%, iar CE vede un declin de 8%. În prima parte a anului viitor, România nu va consemna un avans economic, potrivit FMI. PIB-ul va începe să se aprecieze abia în a doua parte din 2010. De cealaltă parte, CE crede că am putea relua creşterea, deşi timid, încă din prima parte a anului viitor.
http://old.cotidianul.ro/semnele_relansarii_dupa_colt-102439.html
-"Programul de guvernare" PSD-nl se plateste azi PE CRIZA fara bani –
-Se va plati ca si comunismul : inca 50 de ani de acum inainte
- Inca 50 de ani, COPIII nostri vor munci pentru PSD-nl
- RECTIFICARE BUGETARA 2010: 1 MILIARD DE EURO LA PENSII
- - 2010: Banii de Educatie se duc in pensii
- - 2010: Banii de Sanatate se duc in pensiile date de PSD-nl in 2008
- - 2010: Autostrazile s-au dus in pensiile date de PSD-nl in 2008
- - 2010: Imprumutul de la FMI s-a dus in pensiile date de PSD-nl in 2008
- - 2011 = 3, 7 miliarde de euro, gaura in fondul de pensii marite de PSD-nl in 2008 -
- - 2012 = 4,5 miliarde de euro gaura in fondul de pensii marite de PSD-nl in 2008
- - - RECTIFICARE BUGETARA: Educaţia şi Justiţia dau bani pentru pensii, şomaj şi ajutoare sociale
Gandul, 2 AUGUST 2010
Bugetele de criză ale mai multor ministere vor fi puternic tăiate la rectificare, cu procente între 4 şi 8,25 %, pentru că Guvernul nu mai poate găsi altfel resurse pentru plata pensiilor, ajutoarelor de şomaj şi diverselor alocaţii sociale.
Guvernul taie aproape o zecime din bugetele Educaţiei şi Justiţiei, alocând încă 4,36 miliarde lei pentru pensii, şomaj, ajutoare
Atunci nu va mai fi greu de condus tara, nu-ti mai fa atatea probleme
Asa ca cresterea economica e "degeaba";
Pana nu iesim din Criza PSD-nl din ultimii 20 de ani, economia, daca-si revine, se va duce toata in plata PENSIILOR marite cu inconstienta de PSD-nl in 2008
Daca pana si cel mai pupinbasesc "ziarist" a recunoscut-o tu o tii pe-a ta cu 2008. Deficitul din bugetul de pensii este din 2009 cand s-au dat pensiile minime obligatorii si au fost crescute celelalte cu 2% ca sa fie reales Basescu:
"De altfel, chiar şi în privinţa vinovăţiei lui Tăriceanu trebuie să avem unele nuanţe. O mare parte a deficitului fondului de pensii nu vine din vremea guvernării liberale, ci din 2009, când, în plină criză, guvernul Boc a acordat aşa-numita "pensie minimă" unor persoane care nu contribuiseră în niciun fel la bugetul asigurărilor sociale. "
http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-boc-e-vinovat-nu-bancherii-obraznici-902464.html
♦ FMI: Dublarea pensiilor si majorarile salariale - masuri care nu au la baza politici bine elaborate
Albert Jaeger, seful misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria
de Adrian Vasilache
HotNews.ro
DATA: 10 octombrie 2007
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1017930-fmi-dublarea-pensiilor-majorarile-salariale-masuri-care-nu-baza-politici-bine-elaborate.htm
♦ Banca Mondiala: Sistemul de pensii, vulnerabil din cauza presiunilor politice
DATA: 9 Iulie 2007
Sistemul de pensii este vulnerabil in fata riscurilor provocate de deciziile de moment luate de politicieni pentru a-si proteja interesele si, din aceasta cauza, ar putea ajunge la esec total, se arata in studiul "Programul de dezvoltare umana al Romaniei”.
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-07-09/banca-mondiala-sistemul-de-pensii-vulnerabil-din-cauza-presiunilor-politice.html
♦ Interviu cu Jose Pinera, expertul nr. 1 mondial in privatizarea sistemului de pensii
Sistemul de pensii de stat, spre colaps
DATA: 18 Septembrie 2007
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/sistemul-de-pensii-de-stat-spre-colaps-106315.html
♦ Raport SAR: Pensiile - un Caritas asaltat de politicieni
Romania Libera
DATA: 26 Iunie 2007
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/pensiile-un-caritas-asaltat-de-politicieni-99361.html
♦ Fitch: Majorarea pensiilor risca sa deprecieze ratingurile Romaniei
integral in Romania Libera
DATA: 29 iun 2007
Intentia autoritatilor romane de a majora cu aproape 100% pensiile de stat, in urmatorii doi ani, accentueaza riscurile de supraincalzire economica si de depreciere rapida a leului, si ar putea avea un impact negativ asupra ratingurilor, a aratat agentia Fitch Ratings, citata de Reuters si Mediafax.
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1057252-fitch-majorarea-pensiilor-risca-deprecieze-ratingurile-romaniei.htm
De Ionut Dumitru ati auzit? Poate macar Dan Popa sa fi auzit ca doar au aceeasi diploma de dofin in geanta.
E primul semn pozitiv dupa un an si ceva, cred ca si asta counts for something. Sau nu?
Am impresia ca "este unii" pe la voi cam suparati ca dupa alegeri n-au primit nicio sinecura, ceva. Si noi care credeam ca v-ati facut onest meseria. Beah..
de maine o sa curga lapte si miere iar....sau nu
de fapt, revenirea va fi mai lunga si mai dificila comparativ cu criza; din simplul motiv ca nu se fac investitii si ca afacerile mici care puteau duce la vreo crestere au fost sugrumate.
va fi si la noi ca peste tot in lume, o revenire lenta si greoaie si somaj
din pacate natura nu a dat o mana de ajutor si in semestrul 3 vom avea o usoara scadere, datorata rezultatelor proaste din agricultura. inundatiile si temperaturile extreme vor taia cam 0.5% din PIB
Pai in tara asta nu cred in nici o statistica, iar daca am asemenea procente, chiar ca nu ma intereseaza : e mai mic decat marja de eroare...
In Romania, daca mama iti spune ca te iubeste, cere-i o declaratie notariala ca asa e si o copie dupa buletin si dupa certificatul de nastere sa fii sigur ca e mama.
Si asa, mai mult de 50% nu poti fi sigur.
In orice economie normala trimestrul III este peste treimestrul II datorita costurilor mai mici de productie si incasarilor mai mari din turism, servicii, constructii etc, dar datorita reducerii voite a puterii de cumparare a populatiei la noi nu se intampla asa. Orice economist stie ca reducerea puterii de cumparare a unei populatii duce la inversarea dezvoltarii si la reducerea PIB. O economie care stagneaza poate sa-si revina doar printru-un impuls sau printr-o injectie de bani la baza economiei , pa cand la noi prin reducerile de salarii de mult mai mult de 25% la bugetari in prima faza apoi prin efectul de "cascada" (la incasarile si salariile din mediul privat) si efectul de "simpatie"(patronii au tendinta de a reduce salariile angajatilor pe motivul ca la fel se inampla si la stat). economia este pur si simplu sugrumata , astfel ca in timp ce majoritatea statelor lumii ies sau au iesit din recesiune la noi se aceasta adanceste . Parerea mea este ca ori sunt prosti , ori sunt dusmanii acestui popor si actioneaza pentru depopularea tarii , ca alta explicatie nu este.
Raspuns: Un capitan de vas actioneaza in caz de pericol major astfel -salveaza toti pasagerii , apoi tot echipajul , pune la adapost tot ce poate , apoi daca este cazul paraseste corabia , iar Basescu arunca peste bord intai calatorii (cetatenii trimisi in somaj sau afara din tara , salariatii cu reduceri reale de 35-50%, ) , apoi membrii echipajului (Cristian P, Sever V. si sper ca si altii ) si in final ramane pe corabie el, familia lui si poate o doamna ....... si in final salveaza si corabia (dar pentru el si cativa valeti)
Asa ca jos basescu, boc si toate javrele portocalii, precum si pupincuristii klor din toata lumea!!!! Traiasca opozitia!