Economia Romaniei a crescut in cel de-al doilea trimestru al acestui an cu 0,3% comparativ cu trimestrul anterior, insa a scazut cu 0,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS). Analistii economici spun ca acesta este un semnal pozitiv si arata ca situatia economiei se imbunatateste.

Datele INS mai arata ca, in primele sase luni, Produsul Intern Brut s-a redus cu 1,5%, comparativ cu primul semestru din 2009.

Lucian Anghel, economist sef BCR

Lucian Anghel, economist sef BCR

Foto: AGERPRES

  • Cresterea se datoreaza industriei si consumului de carburanti

"Mesajul transmis de aceste cifre il interpretez ca fiind pozitiv si arata ca economia se imbunatateste. Cred ca acel plus 0,3 este adus de industrie si de consumul de carburanti. Daca nu am fi avut inundatiile si nu am fi fost obligati sa aplicam masurile de austeritate, probabil ca revenirea economica s-ar fi facut in pasi mai rapizi. Asa, vom mai intarzia putin, dar o vom seta pe parametri mai sanatosi. As mai remarca faptul ca din punct de vedere al ponderii in PIB, trimestrele care urmeaza sunt cele mai importante", a declarat pentru HotNews.ro Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

  • E o crestere anemica. Urmeaza noi scaderi, spun oficialii ING

La randul sau, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, arata ca avansul Produsului Intern Brut din cel de-al doilea trimestru este in linie cu asteptarile pietei, chiar daca e ceva mai mica decat estimarea ING de 0,6%. El a subliniat ca in perioada aprilie-iunie Romania a inregistrat o performanta semnificativa a industriei, de peste 3%, ceea ce inseamna ca celelalte sectoare au scazut mai mult.

"Aceste date arata ca economia si-a revenit, insa anemic. Dupa cel de-al doilea trimestru au intrat insa in vigoare masurile de austeritate, ceea ce inseamna ca cel putin in trimestrul trei vom avea parte de o cadere puternica. E posibil ca scaderea economiei sa persiste si in ultimul trimestru si apoi primele doua trimestre din 2011 ar putea fi cu minus, in masura in care FMI va cere noi masuri de ajustare pe final de an 2010.

  • In 2011, am putea intra pe crestere

Potrivit lui Lucian Anghel, sansele ca in 2011 Romania sa intre pe crestere economica sunt destul de mari. "In trimestrul al treilea ne asteptam sa se vada influentele inundatiilor si ale masurilor de austeritate, iar in trimestrul III din 2011, cresterea va fi mai consistenta datorita efectului de baza. Cred ca avem sanse mari sa terminam 2011 pe plus", a conchis economistul sef al BCR.

Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank

Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank

Foto: AGERPRES

Economistul sef al ING Bank estimeaza ca in trimestrul trei economia va inregistra o scadere de 2,8%.

Potrivit unui raport al Bancii Nationale, in trimestrul I 2010, declinul PIB real a continuat, insa ritmul anual al acestuia s-a redus la -2,6 la suta, de la -6,5 la suta in trimestrul IV 2009.

"Incetinirea contractiei in termeni anuali a PIB s-a datorat ritmului trimestrial de scadere mai lent decat in perioada anterioara, dar si unui efect de baza substantial. Consumul final si formarea bruta de capital fix si-au continuat declinul cu ritmuri anuale similare celor din perioadele anterioare, cu o usoara ameliorare in cazul celei din urma. Cresterea exporturilor s-a accelerat puternic in trimestrul I, antrenand si revenirea

importurilor la un ritm substantial pozitiv de crestere (dupa cinci trimestre de scadere continua)", se arata in raportul citat.

Majoritatea analistilor chestionati de HotNews.ro au admis ca efectul cresterii TVA si cel al masurilor de austeritate se va vedea in perioada urmatoare, incetinind ritmul in care economia romaneasca si-ar putea reveni.

Cresterea PIB din cel de-al doilea trimestru vine dupa cinci trimestre consecutive de contractie economica. Precedentul trimestru in care economia a crescut a fost ultimul trimestru din 2008, cand avansul PIB a fost de 2,9%.