ANPC va permite bancilor sa majoreze marjele fixe aplicate la creditele cu dobanzi variabile in derulare dupa ce formula de calcul va fi schimbata prin incorporarea unui indice de referinta (EURIBOR, ROBOR sau LIBOR), astfel incat sa-si poata mentina ratele actuale, potrivit Mediafax.

"Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii + o maja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului si diferenta dintre valoarea dobanzilor de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, respectiv 21 iunie", se arata intr-un raspuns al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor remis Asociatiei Romane Bancilor, citat de Mediafax.

Astfel, clientii cu credite in derulare care au dobanzi variabile nu vor beneficia de o reducere de costuri in urma modificarii contractelor de credit potrivit noii legislatii.

"In ceea priveste posibilele nemultumiri ale consumatorilor in situatia in care valorile indicilor de referinta vor creste in viitor, mentionam faptul ca ANPC a fost obligata sa impuna printr-un act normativ criterii clare privind transparenta modului in care variaza dobanzile tocmai din cauza nemultumirilor semnalate de consumatori cu privire la faptul ca, pe parcursul derularii contractelor, creditorii au majorat dobanzile ori de cate ori au dorit, fara sa aiba neaparat o justificare independenta de vointa lor (...) De asemenea, in functie de propria politica comerciala si in conformitate cu prevederile OUG 50/2010, creditorii au posibilitatea de a reduce marja de dobanda in conditiile in care valorile indicilor de referinta au crescut peste puterea de acceptare a consumatorilor", mai arata ANPC.

ARB solicitase ANPC lamuriri privind marja fixa care poate fi utilizata in cazul creditelor cu rate variabile in derulare a caror formula de clacul trebuie schimbata prin efectul legii, aratand ca in cazul marjei initiale, dobanzile ar fi scazut semnificativ.

In conditiile unor credite acordate la marje fixe de 2,5 -4% peste rata de referinta a bancii, dobanzile calculate in functie de EURIBOR la 3 sau 6 luni (sub 1% in prezent), pastrandu-se conditiile initiale de marja, ar fi coborat la 3,5 - 5% pe an, ceea ce ar fi reprezentat incasari semnificativ mai mici pentru bancile comerciale. Prin aplicarea unei asemena formule, bancile anticipau venituri anuale mai mici cu pana la un miliard de euro.

Ordonanta de Urgenta nr 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, a intrat in vigoare la 21 iunie. Prevederile actului normativ se vor aplica de la acea data tuturor contractelor de credit nou incheiate de banci, in vreme ce contractele aflate in derulare vor fi modificate de institutiile de credit in maxim 90 de zile.¬