ANPC permite bancilor sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile in derulare
"Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii + o maja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului si diferenta dintre valoarea dobanzilor de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, respectiv 21 iunie", se arata intr-un raspuns al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor remis Asociatiei Romane Bancilor, citat de Mediafax.
Astfel, clientii cu credite in derulare care au dobanzi variabile nu vor beneficia de o reducere de costuri in urma modificarii contractelor de credit potrivit noii legislatii.
"In ceea priveste posibilele nemultumiri ale consumatorilor in situatia in care valorile indicilor de referinta vor creste in viitor, mentionam faptul ca ANPC a fost obligata sa impuna printr-un act normativ criterii clare privind transparenta modului in care variaza dobanzile tocmai din cauza nemultumirilor semnalate de consumatori cu privire la faptul ca, pe parcursul derularii contractelor, creditorii au majorat dobanzile ori de cate ori au dorit, fara sa aiba neaparat o justificare independenta de vointa lor (...) De asemenea, in functie de propria politica comerciala si in conformitate cu prevederile OUG 50/2010, creditorii au posibilitatea de a reduce marja de dobanda in conditiile in care valorile indicilor de referinta au crescut peste puterea de acceptare a consumatorilor", mai arata ANPC.
ARB solicitase ANPC lamuriri privind marja fixa care poate fi utilizata in cazul creditelor cu rate variabile in derulare a caror formula de clacul trebuie schimbata prin efectul legii, aratand ca in cazul marjei initiale, dobanzile ar fi scazut semnificativ.
In conditiile unor credite acordate la marje fixe de 2,5 -4% peste rata de referinta a bancii, dobanzile calculate in functie de EURIBOR la 3 sau 6 luni (sub 1% in prezent), pastrandu-se conditiile initiale de marja, ar fi coborat la 3,5 - 5% pe an, ceea ce ar fi reprezentat incasari semnificativ mai mici pentru bancile comerciale. Prin aplicarea unei asemena formule, bancile anticipau venituri anuale mai mici cu pana la un miliard de euro.
Ordonanta de Urgenta nr 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, a intrat in vigoare la 21 iunie. Prevederile actului normativ se vor aplica de la acea data tuturor contractelor de credit nou incheiate de banci, in vreme ce contractele aflate in derulare vor fi modificate de institutiile de credit in maxim 90 de zile.¬

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Evident ca bancile vor ceda, ca asta este cosmarul lor, sa urce neperformantele la 30-40%.
Nu vor putea executa o tara intreaga.
Asa s-a facut in SUA si in vestul Europei, prin presiunea consumatorilor. Nu va sari in apararea voastra, a clientilor nici Isarescu, nici Boc, nici Basescu.
Trebuie sa va organizati si sa luati atitudine.
La adresa http://www.creditbcr.ro/forum/ gasiti acest grup care are deja 145 de membri.
Gasiti aici:
- modele de sesizari, reclamatii trimise
- raspunsuri primite
- un grup care lupta si cauta noi idei de lupta impotriva abuzurilor BCR
In acest moment dobanda de 10% formata din referinta interna a bancii de 8% + marja de 2 puncte se va transforma in Euribor - care este 1% - + 9 puncte. Dar Euribor e la minim istoric, deci cand va incepe la anul sa creasca vor creste si dobanzile.
Si asta pentru ca data de 21 iunie 2010 aleasa de ANPC pur si simplu se intampla sa pice intr-un moment de minim al Euribor-ului.
"In acest moment dobanda de 10% formata din referinta interna a bancii de 8% + marja de 2 puncte se va transforma in Euribor - care este 1% - + 9 puncte. Dar Euribor e la minim istoric, deci cand va incepe la anul sa creasca vor creste si dobanzile.
Si asta pentru ca data de 21 iunie 2010 aleasa de ANPC pur si simplu se intampla sa pice intr-un moment de minim al Euribor-ului."
SI IN PLUS: la cei 10 % -dobanda de referinta a bancii este inclus si EURIBORUL din 2008 (maximul istoric) de peste 5,29% care nu s-a mai scazut o data cu scaderea euribor-ului.
In concluzie cei de la ANPC ne propune sa platim de doua ori EURIBOR-ul cel actual si maximul din 2008. Ce parere aveti? Asta ar fi scopul legii?
Practic plec acum la drum ptr 30 ani cu 7% marja bancii?????? Si daca Euribor ajunge iar 5 ajung la 12% dobanda anuala in loc de 7,5% cat am semnat????
Domnilor avocati..tocmai aveti o paine alba de mancat...VB stie de ce...
Sper ca autorul articolului sa fii gresit...
Si mie banca mi-a venit la CHF cu o marja de 7% la credit ipotecar. LIBOR este la minime istorice. Ce pot face? Nimic sa strang bani sa ma scap de credit si intre timp sa ma rog sa nu creasca LIBOR.
Ce frumos ca statul vegheaza la bunastarea (unor) cetatenilor
http://www.youtube.com/watch?v=EguQ3PnMRE0&feature=related
Multumim d-lui Alifantis pentru muzica, d-lui Andries pentru text si d-lui Mitica Popescu pentru interpretare.
Un sfat: intentati actiuni in Justitie pentru a cere bancilor o explicatie coerenta si legala a modului in care va calculeaza ratele. Grabiti-va, incercati sa deschideti actiunea pana sa apara modificarea la OUG 50/2010.
- ambele parti care semneaza un contract trebuie sa-si asume obligatii (care sa nu fie foarte dezechilibrate), de exemplu: in speta, debitorul isi asuma riscul scaderii pietii cu avansul de 25% pe care-l pierde, plus ratele platite pana la incetarea contractului, iar restul riscului ar trebui sa si-l asume banca. (aici se violeaza esenta dreptului comercial). Din clipa in care banca intra in posesia bunului este decizia integrala de business a bancii de a alege momentul vanzarii (cand e piata pe minim, sau cand va fi pe maxim ?), si daca decizia e asumata integral, consecintele trebuie asumate integral. Daca nu e asa (cazul unic in lume Romaniei si Bulgariei), se lasa loc unor abuzuri inimaginabile: aranjament cu licitatie trucata si vanzarea la 10% din pret catre cumparator fictiv, si incarcarea debitorului cu diferenta. Aici nu numai ca se violeaza si dreptul fundamental al omului, se mai violeaza si dreptul civil si inca o data cel comercial. (violul e la nivel de principii elementare).
Pe de alta parte, legea falimentului personal se aplica in restul lumii doar pentru iertarea unor furturi marunte (ex. pana in 500euro) doar pentru bunuri de consum de supravietuire (de ex. mancare, apa). Cu el, falimentul personal aduce pierderea definitiva a unor drepturi elementare (de a avea card, de a face vreodata vreun imprumut la o banca, in unele tari chiar de a conduce masina, etc...)
In concluzie:
N-are nici o legatura cu "legea falimentului personal" ci pur si simplu trebuie eliminate complet si/sau modificate articolele de legi care permit aceste abuzuri de gravitatea unui pogrom sau lagar nazist !
Citeste si da mai departe !
http://www.creditbcr.ro/petitie/index.php
Va sfatuiesc sa faceti la fel. Daca ii bombardam cu emailuri, poate se vor gandi mai mult la formula de calcul.
Am mai trimis email la ANPC si alta data si de fiecare data am primit raspuns oficial.
Iata ce am trimis la office@anpc.ro si la reclamatii.bucuresti@opc.ro :
Doresc sa va atrag atentia ca formularea "la data intrarii in vigoare a OUG...", inseamna o MARIRE GARANTATA a dobanzilor la creditele in derulare, deoarece EURIBOR si Libor in aceasta perioada sunt la minimele istorice !
Dobanda de referinta din contract a fost calculata (intern, de catre banca) pt cursul Euribor de la momentul semnarii contractului.
Desi de atunci Euribor,Libor au scazut puternic (depinde de anul semnarii contractului), multe banci NU au scazut aceasta dobanda de referinta odata cu scaderea Euribor.
Corect ar fi ca diferenta sa fie calculata ca "diferenta dintre valoarea dobanzii de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data semnarii contractului de credit" ! Aceasta ar trebui sa fie formularea justa si corecta pt ambele parti.