UPDATE.Deteriorarea  relatiilor ruso-romane ar putea intra in teritoriu economic, spun oficialii rusi. Romania exporta la rusi porumb "imbunatatit"  cu 3eur/kg . Vezi ce ramuri ar fi afectate in Romania

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 23 august 2010, 9:19 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(24 Aug 2010) Excel, 32KB
Deteriorarea relatiilor bilaterale romano-ruse ar putea intra pe teritoriu economic, a avertizat Konstantin Kosacev, presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma de Stat,  Pentru a vedea care sunt domeniile economice care ar putea fi cel mai afectate, HotNews a obtinut "istoria" schimburilor comerciale pe primul semestru dintre
Comert Sem.I Romania-Rusia
Foto: Hotnews
Romania si Rusia. In cifre, relatiile economice stau in felul urmator: de la rusi am importat in prima jumatate de an 1,8 milioane tone de marfuri in valoare totala de 1,03 miliarde de euro, in vreme ce la export, Romania a oferit in aceeasi perioada 65.000 de tone de marfuri, in valoare de 366 milioane de euro. Avem un deficit comercial cu rusii, de peste 670 milioane de euro.

Cerealele la care se face referire in document se refera la porumb modificat genetic, pretul acestuia fiind de aproximativ 3 euro/kg.
Cea mai mare pondere a importurilor este formata din combustibili si uleiuri minerale, potrivit codificarii CAEN- peste 950 de milioane euro. Pe locul al doilea- peste 18 milioane de euro- avem importurile rusesti de fonta, fier si otel, iar pe locul al treilea, - cu peste 11 milioane euro, sunt minereuri, zgura si cenusa. Hartie si carton aducem de la rusi de alte 7 milioane de euro, iar cauciuc de alte  6,9 milioane de euro.
In schimb, Romania a furnizat rusilor cereale in valoare de aproape 7 milioane de euro si produse farmaceutice de peste 32 de milioane de euro.
top import Federatia Rusa
Foto: Hotnews

Un deficit ridicat avem si in privinta jucariilor. In primele 6 luni din acest an Romania a adus jucarii din Rusia in valoare de aproape 400 mii de euro, in vreme ce exportul romanesc de jucarii catre Federatia Rusa nu a depasit un nivel mai degraba simbolic.

Cele mai vulnerabile sectoare sunt asadar cel al combustibililor, minereurilor si materiilor prime folosite in special in constructii, sectoare in care o posibila restrangere a exporturilor rusesti catre Romania ar putea genera probleme economice in tara.
De cealata parte, reactia Romaniei ar fi cea mai eficaceactionand asupra exporturilor din zona auto, farma si cerealiera, unde sunt cele mai mari sume obtinute.

Federatia Rusa reprezinta al 12 partener comercial ca importanta pentru Romania, cu mai putin de 2% pondere in totalul exporturilor, chiar daca volumul schimburilor comerciale a crescut in 2010 fata de 2009. In privinta importurilor, rusii au o pondere de 4,8% in totalul importurilor romanesti, volumul schimburilor dublandu-se in comparatie cu primul semestru din 2009.

Exporturile FOB realizate in semestrul I 2010 au fost de 71181,3 milioane lei (17161,1 milioane euro), iar
importurile CIF au fost de 90704,2 milioane lei (21868,3 milioane euro). Comparativ cu semestrul I 2009,
exporturile au crescut cu 23,3% la valori exprimate in lei (25,8% la valori exprimate in euro), iar importurile au
crescut cu 17,0% la valori exprimate in lei (19,3% la valori exprimate in euro).
Deficitul comercial FOB-CIF in semestrul I 2010 a fost de 19522,9 milioane lei, cu 271,5 milioane lei mai mic
decat in semestrul I 2009.
La valori exprimate in euro, deficitul comercial FOB-CIF in semestrul I 2010 a fost de
4707,2 milioane euro, in crestere cu 25,4 milioane euro fata de cel din semestrul I 2009.
top export catre Federatia Rusa
Foto: Hotnews
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in semestrul I 2010 a fost de 52257,1 milioane lei (12590,3 milioane euro) la expedieri si de 65136,3 milioane lei (15695,0 milioane euro) la introduceri, reprezentand 73,4% din total exporturi si 71,8% din total importuri.

Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de aprecierea monedei nationale in lunile ianuarie-aprilie 2010 cu valori ce se situeaza in
intervalul 1,6% - 4,5%, fata de lunile corespunzatoare din anul 2009 si deprecierii monedei nationale in lunile mai-iunie 2010 cu valori ce se situeaza in intervalul 0,1% - 0,6%, fata de lunile corespunzatoare din anul 2009.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8101 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  prea multe greseli in anunt (Luni, 23 august 2010, 9:27)

  SD [anonim]

  3,5 eur tona de cereale ???!??!?!?

  400 milioane de euro jucari ??? cre ca glumiti
  • +7 (7 voturi)    
   mafia jucariilor :))))) (Luni, 23 august 2010, 9:49)

   OBS [anonim] i-a raspuns lui SD

   Pai nu cred ca este o gluma...

   De fapt sunt firme chinezesti care spala bani prin Rusia si apoi vand marfa in Europa prin Ro.
   Adica Ro este tara de tranzit.

   Se aude, domnu' Blaga???
   • -8 (18 voturi)    
    nu zaietz nu pagadi (Luni, 23 august 2010, 10:34)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui OBS

    cu alte cuvinte - las ca vedeti voi la iarna...
    si aici ne punem intrebarea - e chiar bine sa fii antisovietic? trebuie neaparat sa fii considerat comunist daca doresti relatii normale cu rusia?
    • +17 (19 voturi)    
     Erori mari de cifre si moarte Rusiei imperialiste (Luni, 23 august 2010, 10:52)

     Transnistria= 40% etnici romani [anonim] i-a raspuns lui adrian

     E vorba de 400.000 euro, nu 400 milioane.
     Nici vorba de 3,4 euro/tona, e spre 150 euro tona.
     Rusia e mult mai vulnerabila in actuala structura de comert cu noi, pentru simplul fapt ca anula castiga 650 milioane euro de la Romania.

     Incetarea relatiilor comerciale cu Romania inseamna o gaura la bugetul rus de peste 100 milioane euro, proveniti din taxe directe pe petrolul si gazul exportat si o gaura de 650 milioane in balanta externa de plati, intrari mai mici de valuta si chiar o usoara presiune inflationista asupra rublei.

     Suntem client al Rusiei pt gaz si petrol, un comerciant nu-si ameninta clientul de la care castiga 650 milioane euro/an decat daca e un comerciant tampit.

     E bine sa mentinem Rusia pe locul 12 in comert, pana rezolvam alte chestiuni gen Basarabia.

     Romania isi diversifica aprovizionarea cu gaz, in cativa ani vom deveni principalul producator de energie alternativa din regiune (eoliana in special), in 10 ani incepe exploatarea gazului din M. Neagra si vom avea inca 2 reactoare nucleare.

     Suntem in UE tara cea mai putin dependenta de importul de resurse energetice, doar 1/3 din gazul consumat la noi provine din Rusia, anul trecut a fost chiar mai putin.
     • 0 (2 voturi)    
      comentariu la comentariu (Luni, 23 august 2010, 12:44)

      P. [anonim] i-a raspuns lui Transnistria= 40% etnici romani

      Comentariul tau e in general bun dar.

      Nu suntem tara din UE cel mai putin dependenta de importul de resurse energetice. Vezi tarile din vest precum Marea Britanie, Olanda si altele, care depind mai putin de importuri de gaz (din Rusia).

      Apoi 31,99% din pop Transnistriei s-au declarat moldoveni. Din acestia cea mai mare parte sunt rusificati, unii chiar romanofobi. O mica parte sunt romanofili. Sa fim realisti si sa nu ne intindem mai mult decat ar fi in interesul nostru.
      • +5 (5 voturi)    
       Derusificare, demaghiarizare (Luni, 23 august 2010, 14:57)

       Szekely Gabor [anonim] i-a raspuns lui P.

       Nici unul dintre aceste procese nu e ireversibil, asa cum au fost rusificati unii romani din teritoriile aflate sub ocupatie rusa sau ucraineana, asa pot fi de-rusificati sau re-romanizati.

       1.000 de ani au trebuit maghiarilor sa maghiarizeze etnia secuilor (a caror origine nu e comuna cu a maghiarilor), dar cu romanii n-au reusit decat partial (potrivit istoricului austriac Paul Lendvai, circa 1,5 milioane vlahi au fost asimilati natiunii maghiare, in Panonia, Transilvania, nordul Maramuresului, Voivodina).

       Rusii s-au chinuit de 200 de ani sa explice romanilor din Moldova ca ei nu sunt romani, i-au chinuit, deportat, etc. Si tot n-au reusit, 85% din locuitorii R. Moldova sunt etnici romani, vorbesc romana si pastreaza traditiile si istoria neamului.

       Politicieni tradatori vor fi tot timpul, e in natura unui politician obisnuit sa fie o tarfa gata sa se vanda. Asa cum Voronin sau altii ca el.

       Numai ca de fiecare data la vreme de nevoie, au aparut in neamul romanesc conducatori care au ridicat tara, au infaptuit Unirea, au relansat credinta in destinul comun al etniei romane.

       Romanii au o identitate culturala, lingvistica, etnica suficient de puternica pt a refuza asimilarea la un fel de hoarda slavoida sau turanica.

       Desigur, asa cum exista evrei anti-semiti asa exista si romani romanofobi (unii dintre acesti psihopati suferinzi mai scriu si pe aceste forumuri). Important insa e ca ei au fost, sunt si raman o ultra-minoritate impotenta, foarte galagioasa si urlatoare, dar impotenta.

       Cred ca sute de mii de etnici romani din Basarabia, Bucovina de Nord, Bugeag, Timoc, isi vor regasi radacinile, obarsia.

       Sunt mai putin optimist pt acesti bieti secui, complet traumatizati, prinsi intre 20 de milioane de romani si propaganda iredentista maghiara, ei sunt doar carne de tun in caz de conflict, fara viitor. Deocamdata, tentativele de a regasi radacinile secuilor sunt timide si repede sugrumate de extremistii veniti de la Budapesta.
     • 0 (0 voturi)    
      Spania (Marţi, 24 august 2010, 16:26)

      io [anonim] i-a raspuns lui Transnistria= 40% etnici romani

      Spania importa 0 gaz din Rusia, aduce gaz natural lichefiat de pe unde gaseste, ceea ce ar trebui sa facem si noi ...
    • +3 (5 voturi)    
     Normal (Luni, 23 august 2010, 11:07)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui adrian

     Ce consideram noi nomal este una, ce considera rusii nomal este alta. Niciunui roman nu-i place comportamentul normal al Rusiei cu aliatii sai.
  • +2 (2 voturi)    
   erata... (Luni, 23 august 2010, 10:06)

   videk [utilizator] i-a raspuns lui SD

   Se obs. in tabel ca de fapt e 400.000 euro. Deh..neatentie.
   • 0 (2 voturi)    
    HotNews a scris corect (Luni, 23 august 2010, 10:56)

    karenina [anonim] i-a raspuns lui videk

    Daca te uiti sus, in capul de tabel, in dreapta, ai sa observi ca scrie (mii EURO). Cand se fac tabele cu statistici, se trec, de obicei, valorile in "mii lei" sau in "mii euro. La fel ca in bilant. Asta nu inseamna si ca valorile sunt chiar in mii lei. Valoarea reala a sumei de care spuneai este chiar 400 mil euro.
    • +1 (1 vot)    
     valorile sunt chiar in mii euro (Luni, 23 august 2010, 18:07)

     mihaidarc [anonim] i-a raspuns lui karenina

     Daca analizezi tabelul constati ca sunt chiar in mii euro valorile si suma platita de Romania pentru importul jucariilor e de ordinul sutelor de mii de euro si nu sutelor de milioane de euro. Sumele din tabel sunt cu 3 zecimale.
     • +1 (1 vot)    
      da... (Marţi, 24 august 2010, 8:03)

      GIGI PANDELE [anonim] i-a raspuns lui mihaidarc

      asta pentru ca au fost rectificate valorile, deeh...
 • +6 (6 voturi)    
  Ce jucarii...? (Luni, 23 august 2010, 9:33)

  vali [anonim]

  ...Ce jucarii importam noi de la rusi, fratilor...?
  Hai sa facem un efort de memorie...ce jucarii rusesti vedem noi in vitrine???
  ...sau asa sunt trecute pe documente alte chestii care trebuiesc scutite de taxe vamale???...
 • +4 (8 voturi)    
  ne taie gazul ? (Luni, 23 august 2010, 9:42)

  me [anonim]

  Au aparut aragazele care functioneaza electric prin inductie, si care sunt foarte eficiente. Costurile lunare sunt la fel , dar daca mai pui un panou solar pe casa atunci nu platesti mai nimic. Deja in vest se folosesc la scara mare...cei din vest nu erau prosti sa fie dependenti de gaze rusesti. Gazele care le producem noi ajung pentru economie.
  • -1 (7 voturi)    
   Nu-i chiar asa. (Luni, 23 august 2010, 10:32)

   AlinN [anonim] i-a raspuns lui me

   Gazul nu era folosit preponderent de aragaz intr-o locuinta, ci de centrala termica. Gaz = incalzire locuinta iarna. Nu zic ca ar trebui sa le facem temenele rusilor pentru asta dar nici sa se aruncam cu capul inainte naiv spunand: "n-au decat, ne luam un panou solar si cu el incalzim locuintele la 25gC iarna cand afara sunt -35gC.
   Problema cred ca s-ar pune cam asa: reducand la absurd, fara gazele rusesti, ce alternative avem? Avem suficient curent electric pentru o iarna grea - similara cu cea de anul trecut? Avem o infrastructura care sa permita distributia ipoteticului curent electric? Factorul social: pot prelua cetatenii hartuiala politica romano-rusa - isi vor permite sa plateasca 1000-1500RON /luna pentru incalzirea electrica? Isi va permite statul sa compenseze cheltuielile populatiei cu energia electrica la o adica? Bizonul trebuie sa pasca linistit si sa nu simta prea multe pe pielea lui, altfel impunge.
   Putem lua gaz de la unguri? Avem gaz in depozite?
   • -1 (3 voturi)    
    probabil ca se va intampla (Luni, 23 august 2010, 11:50)

    a [anonim] i-a raspuns lui AlinN

    Lumea sa se astepte la iarna la taierea gazelor in Romania si in Republica Moldova cand o sa fie -25 de grade. Daca politicienilor le-o merge mintea, atunci o sa pregateasca din timp un plan pentru asta...Daca rusii spun atunci probabil o sa si faca.
   • +3 (5 voturi)    
    Eu stiam (Luni, 23 august 2010, 13:07)

    c.mike [utilizator] i-a raspuns lui AlinN

    ca nu luam nici un metru cub de gaz de la rusi (prin contracte directe) Noi importam gazul daca nu ma-nsel de la o firma elvetiana, chiar daca el provine din Rusia asa ca rusii nu si-ar mai onora contractul cu acea firma.(si in plus luam gazul si la un pret foarte mare) Nu cred ca Rusia e in situatia economica care sa-i permita sa renunte la exportul de gaze mai ales ca tocmai trebuie sa importe cereale ceea ce nu s-a prea intamplat pana acum si in plus balanta comerciala cu noi le este favorabila( altfel ar fi stat lucrurile daca era invers) Deocamdata e un joc de imagine !
  • +6 (10 voturi)    
   nu ne trebuie gazul lor (Luni, 23 august 2010, 10:56)

   masteryodda [utilizator] i-a raspuns lui me

   nu mai tot plangeti dupa rusnaci, luam maxim 20% din energie (petrolo,gaze) de la rusnaci, energie care o putem lua din orice alta parte, nu suntem dependenti de ei si de asta sufera
 • -1 (1 vot)    
  Cifre gresite in text (Luni, 23 august 2010, 9:51)

  ionut [anonim]

  altfel nu-mi explic cum o tona de cereale se vinde pe 3,5 euro.
 • +7 (9 voturi)    
  ... (Luni, 23 august 2010, 10:06)

  d [anonim]

  Rusia e al 12-lea partener comercial cu 2% din expoturi. Vai ce afectati o sa fim. :)
  • -4 (4 voturi)    
   Importuri (Luni, 23 august 2010, 10:18)

   Adrian C. [utilizator] i-a raspuns lui d

   Cred ca pe noi ne intereseaza mai mult importurie din Ru, nu exporturile noastre cater ei ...
   • +11 (11 voturi)    
    ... (Luni, 23 august 2010, 10:21)

    d [anonim] i-a raspuns lui Adrian C.

    Importurile noastre ii afecteaza pe rusi, ca ei incaseaza euro de la noi.
 • +7 (11 voturi)    
  Sa ne scutiti cu rusii vostri. (Luni, 23 august 2010, 10:38)

  mircea [anonim]

  Chiar isi inchipuie cineva ca romanii nu mai pot de dorul ori de frica rusilor?Sunteti tampiti cei care scrieti articole de preaslavire a rusilor.Rusii daca nu vor relatii corecte civilizate sa se duca in .....
 • +3 (5 voturi)    
  jucarii (Luni, 23 august 2010, 10:40)

  alex [anonim]

  Este vorba de jucarii in valoare de 392 mii euro si nu 400 de milioane euro. Atenie la cifre dnu Dan ca bagati cititorii in bezna!
  • -1 (3 voturi)    
   Capu' tabelului (Luni, 23 august 2010, 11:13)

   G [anonim] i-a raspuns lui alex

   Dnu Alex, cine stie sa citeasca (capul tabelului) e in avantaj!!!
   • +1 (1 vot)    
    capu'la tabel (Luni, 23 august 2010, 15:20)

    mihaidarc [anonim] i-a raspuns lui G

    Hei G! Nu e suficient sa stii sa citesti. Mai e nevoie si de putina logica. Daca sumele din tabel sunt in mii euro, inseamna ca importam din federatia rusa de 1.037 (unamietreizecisisapte) miliarde euro. Dar demonstrezi ca nu stii nici sa citesti (pentru ca sumele din tabel sunt cu 3 zecimale). Vrei sa continui explicatia pentru tine sau ai inteles?
  • +1 (1 vot)    
   e vorba de alt fel de jucarii (Luni, 23 august 2010, 12:31)

   ploiesteanu [anonim] i-a raspuns lui alex

   atentie la nuante.
 • +4 (4 voturi)    
  Stiri interesante si la obiect (Luni, 23 august 2010, 11:00)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  23 august – Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului
  http://hotnews.md/articles/view.hot?id=4304

  Moldova este parte integrantă a Sfintei Rusii, afirmă Patriarhul Moscovei
  http://hotnews.md/news.hot
 • -3 (7 voturi)    
  Nu sunt ei chiar asa de prosti... doar ameninta... (Luni, 23 august 2010, 11:09)

  roxana [anonim]

  Ma cam indoiesc ca rusilor le-ar conveni sa piarda atatia bani doar pentru a ne pune cu botul pe labe si sa nu mai afirmam ca ceea ce e al nostru e al nostru. Sunt sigura ca doar blufeaza. In orice caz, atitudinea politicienilor romani care ne-au bagat in acest balamuc pe care oricum nu avem nici o sansa sa-l castigam. Sincer nu inteleg de ce s-a pus Basescu sa faca valuri pe asemenea subiect pentru ca oricum asemenea discutii cu Rusia sunt in van. Ma rog, n-ar fi prima data cand se aventureaza sa faca declaratii (uitand ca e reprezentantul unei natiuni si nu doar emite o parere proprie) doar de dragul de a demonstra ca el are idei si pareri care sa fie luate in seama. Ar fi mai bine sa se limiteze sa lanseze idei productive pentru Romania nu din acelea care sa amplifice marul discordiei intre noi si vecini.
 • +1 (5 voturi)    
  Nu-i nimic (Luni, 23 august 2010, 11:12)

  karenina [anonim]

  Dupa ce ne luam teritoriile inapoi, relatiile economice se vor relua. Ba mai mult, de pe alte pozitii.

  Solicit armatei mobilizare nationala pentru refacerea infrastructurii, agriculturii si industriei. Cer acest lucru pentru ca in conditiile actuale, cu smecherii (hotii) din politica-legislatia romana, nu vom reusi in veci sa depasim criza prelungita din Romania.
  • -1 (1 vot)    
   Solicitarea se respinge. (Luni, 23 august 2010, 11:30)

   G [anonim] i-a raspuns lui karenina

   Solicitarea se respinge.
   • +1 (1 vot)    
    Geoana, tu esti? (Luni, 23 august 2010, 18:15)

    ana [anonim] i-a raspuns lui G

    ??
  • +2 (2 voturi)    
   sa-nteleg ca vrei s-o punem de-o mica (Luni, 23 august 2010, 12:57)

   ploiesteanu [anonim] i-a raspuns lui karenina

   insurectie ? Democratia nu ne-a priit? Numai prin democratie putem prograsa. A demonstrat-o istoria. Cat priveste de rusi, sa nu ne facem griji inutil. Gazele le luam prin intermediul unei firme nemtesti RosUkrEnergo (RUE). Sa refuzi sa furnizezi gaze unui beneficiar care iti ofera in jur de 400 de dolari pe 1000 mc (in viitor 600 de dolari) iarta-ma dar este o tampenie.
 • -1 (1 vot)    
  sunteti tampiti ??? (Luni, 23 august 2010, 12:36)

  gigi [anonim]

  Domnule Dan Popa, de ce nu va si documentati inainte s afaceti publice astfel de date aberante?
  Pai 3.15 euro/tona de grau ???!!! adica 3.15 euro/1000kg grau. De unde il umparau romanii astia la pretula sta cand in Rom anul trecut pretul graului a fost de 0.30 bani/kg . Inmulteste cu 1000 si vezi pretul pe tona dupa care esti liber sa pui si un adaos comercial samd.
  Mai verificati-va sursele ce naiba
 • +1 (1 vot)    
  CEREALE (Luni, 23 august 2010, 13:44)

  ionut [anonim]

  Vreau si eu cereale cu 3,15 euro pe tona.Sunt dispus sa ofer chiar 4 euro.!
  • +1 (1 vot)    
   nene, imi cam strici afacerile (Marţi, 24 august 2010, 2:31)

   cornerro [anonim] i-a raspuns lui ionut

   si ma obligi sa risc o debalansare a pietei, dar ...pe Jupiter : 5 EURO/TONA DE CEREALE! ofera cineva mai mult sau va dau adresa si mi le trimiteti acasa?
 • +2 (2 voturi)    
  Mda ... (Luni, 23 august 2010, 15:47)

  BlackS3a [anonim]

  Domnule Dan Popa , revezi cifrele la grau ca pretul este per 1 busel de grau, ca asa se tranzactioneaza graul la nivel international la bursa din Chicago . Indicele pentru grau necesar transformarii bushel-ului in tone:

  *0.36743 X pretul in centi/bushel= pretul in dolari/tona

  Ultimele stiri arata aprox. 220 euro/tona dupa anuntarea crizei de grau in Rusia soldata cu interdictia Bielarus , Ucraina si Kazahstan de a exporta , insa din cifrele dumneavoastra as vrea sa vad si eu pe imbecilul care vinde 1 tona de grau pe pretul a aprox. 15 paini ??? Si daca exista , rugam consult psihiatric de urgenta ...

  Referitor la articol din Hotnews , nu vad nimic din schimburile "prietenesti bilaterale" romano-ruse de care Romania nu se poate dispensa. Si mai lasati-o moale domnilor postaci cu dependenta de gazele rusesti , ca se ard destule gaze subventionate de pomana in Romania pe profit negativ cu reesalonari si scutiri de la buget . Doar de unde ar putea veni faimoasa conversatie tipic romaneasca :
  _ Ce faci frate ?
  _ Ard gazu` ...
 • -2 (2 voturi)    
  Buc-Lon-Was (Marţi, 24 august 2010, 9:01)

  cris [anonim]

  axa unui singur om vizionar ,nervos uneori batus care ne va falimenta...
 • +1 (1 vot)    
  multumiri (Marţi, 24 august 2010, 9:10)

  Dan Popa [anonim]

  Multumesc celor care au semnalat eventuale erori sau inadverdente in text, ca si celor care au facut recomandari pe marginea lui.
  Cu privire la pretul de 3,15 eur/tona de cereale, asta reiese din dcumentul pe care il puteti descarca. In zilele urmatoare vom cerceta de unde provin cifrele, intrucat intr-adevar, par mult sub media pietei. Pretul graului urcase la inceputul acestei luni la circa 200 eur/tona


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by