Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a publicat Raportul asupra Stabilitatii: Principala provocare la adresa stabilitatii financiare ramane riscul de credit

Calitatea activelor bancare a inregistrat deteriorari, riscul de credit ramanand vulnerabilitatea majora a sectorului bancar, se arata in Raportul asupra stabilitatii pe 2010 publicat de BNR.

Populatia are un grad semnificativ de indatorare, ceea ce a afectat posibilitatea de rambursare a creditelor, in contextul inrautatirii conditiilor economice. "Perspectivele pe termen scurt ale sistemului financiar din Romania depind in mare masura de refacerea increderii in economie, de relansarea sustenabila a cresterii economice, precum si de evolutiile internationale", se mai arata in Raport.

Economia mondiala s-a deteriorat semnificativ in 2009 (-0,6 la suta), suferind prima contractie din ultimii 30 de ani, in timp ce economia UE a avut o scadere mai ampla (peste 4 la suta), chiar si in conditiile in care stimulul guvernamental a fost important. Economia Romaniei a avut, ca directie, o evolutie similara celorlalte tari din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Poloniei. Contractia economica a fost severa (de 7,1 la suta), iar deficitul fiscal s-a majorat considerabil (la 7,4 la suta din PIB). Nu au fost necesare fonduri publice pentru sprijinirea sectorului bancar, cresterea semnificativa a capitalizarii institutiilor de credit din Romania fiind realizata integral prin efortul actionarilor, inclusiv ca raspuns la solicitarile BNR.

Companiile care au primit investitii straine directe au facut mai bine fata crizei comparativ cu restul economiei. Indicatorii de performanta ai acestora s-au deteriorat mai lent.

Avutia neta a populatiei s-a redus in 2009, efectul scaderii preturilor aferente activelor nefinanciare (imobile) fiind factorul determinant. Avutia neta a fost afectata si de deprecierea mai rapida a valorii de revanzare a activelor achizitionate prin credit comparativ cu gradul de amortizare a pasivelor aferente.

Olli Rehn: Bancile europene ar putea fi supuse mai des testelor de stres, pentru cresterea increderii

Institutiile de credit din Europa ar putea fi supuse mai des testelor de stres pentru a creste increderea in industria bancara din regiune, declara comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, citat de Bloomberg.

Autoritatile de reglementare din UE au efectuat astfel de teste asupra celor mai mari institutii de credit din regiune.

Astfel, 91 de banci, respectiv 65% din industria bancara a Europei, au fost evaluate in functie de rezistenta la recesiunea economica si deprecierea obligatiunilor suverane.

Dintre acestea, numai Hypo Real Estate Holding, Agricultural Bank of Greece si cinci banci de economii din Spania nu au indeplinit conditiile privind un nivel al raportului Tier 1 de minim 6%.

Depozitele populatiei si firmelor au scazut in iulie cu 1,3% fata de iunie

Depozitele populatiei si firmelor au scazut in iulie cu 1,3% fata de iunie, dar au crescut cu 5,8% comparativ cu aceeasi luna de anul trecut, la 167,9 miliarde lei, in contextul unei reduceri lunare mai accentuate a economiilor in valuta ale populatiei.

Soldul depozitelor realizate in lei ale gospodariilor populatiei a scazut cu 0,3%, la 61,95 miliarde lei, dar au urcat cu 3,1% (-3,8 la suta in termeni reali) fata de luna iulie a anului precedent.

Plasamentele in lei ale persoanelor juridice, respectiv societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare, s-au diminuat cu 1,3% in iulie fata de iunie, la 42,84 miliarde de lei, dar sunt mai mari cu 3,6% (-3,3 la suta in termeni reali) fata de aceeasi luna a anului trecut.

Totodata, economiile in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice exprimate in lei, s-au redus cu 2,3%, la 63,11 miliarde de lei.