Guvernul german a adoptat miercuri contestatul proiect de lege privind impozitarea profiturilor bancilor, care isi propune evitarea, pe viitor, a suportarii costului salvarii bancilor doar de catre stat, anunta AFP.

Bancile germane vor trebui sa vireze statului o parte din profituri, potrivit acestui proiect de lege care va fi spus aprobarii parlamentului pana la sfarsitul acestui an.

Fondurile astfel colectate vor fi utilizate pentru crearea unui fond care va servi pentru salvarea de la faliment a bancilor considerate strategice. Marimea acestei taxe va fi stabilita in functie de talia institutiei financiare si de gradul de risc al activitatilor.

Germania, care a suportat costuri foarte mari pentru salvarea unor banci precum Hypo Real Estate, pentru care a platit peste 100 de miliarde de euro, este prima tara care lansat ideea unei taxe asupra bancilor.

Berlinul spera sa convinga si alte state sa procedeze de aceeasi maniera, pentru a mentine competitivitatea propriilor banci. Pana in prezent, Franta este una dintre putinele tari care s-a declarat entuziasmata de un astfel de proiect.