Reprezentantii bancilor chestionate de HotNews.ro admit ca aplicarea Ordonantei 50/2010 le va da mari dureri de cap din punct de vedere al pierderilor pe care le va aduce si spun ca sutele de milioane de euro incadrate in categoria creditelor neperformante sunt perfect “gestionabile”, nefiind cazul sa le externalizeze.

”La data de 30 iunie, soldul creditelor acordate persoanelor fizice era de peste 1.245 milioane euro (echivalent, in lei si valuta), 3,9% dintre acestea fiind trecute in categoria NPL (credite neperformante- s.m. DP)”, au declarat pentru Hotnews reprezentantii Bancii Transilvania.

Ei mai spun ca nu au externalizat niciun euro rezultat din credite ajunse neperformante si ca ceea ce ii nemultumeste cel mai mult la Ordonanta 50/2010 este ambiguitatea. “Consideram ca unele dispozitii ale legii sunt ambigue si nu pot fi puse in aplicare unitar pentru contractele in derulare, in conditiile in care circumstantele de la data acordarii creditelor nu mai corespund cu cele actuale. De asemenea, in conditiile in care se incalca, practic, dispozitiile comunitare sub aspectul retroactivitatii noilor prevederi legale si la creditele in sold si a extinderii ariei de aplicare asupra tuturor categoriilor de credit (contractele exceptate sunt punctuale si prea putin utilizate), apreciem ca termenul de implementare este insuficient. In plus, ANPC da dovada de inconsecventa in declaratiile sale publice, in conditiile in care a transmis (desi cu foarte mare intarziere), catre ARB, comunicari scrise ce contin recomandari de punere in practica a noilor dispozitii legale cu privire la calculul dobanzilor si al comisioanelor la creditele in sold”, au declarat oficialii bancii pentru HotNews.ro.

Nici Unicredit Tiriac Bank nu a externalizat credite neperformante, desi nu ofera informatii legate de cat anume din cele 7 miliarde de lei acordate pana la jumatatea acestui an sub forma creditului catre persoanele fizice, sunt neperformante. “Nu avem semnale dinspre clienti potrivit carora doresc sa intenteze procese bancii pentru a li se reduce dobanda la creditele acordate, in urma Ordonantei 50/2010? Estimam ca implementarea acestor reglementari va influenta in mod negativ profitabilitatea bancii.

Soldul creditelor acordate persoanelor fizice era de circa 7 miliarde lei la jumatatea acestui an. Numarul cazurilor de intarzieri la plata creditelor a crescut, dar ramane la un nivel controlabil, sub media pietei. Nu am externalizat pana acum portofolii de NPL”, au declarat pentru HotNews oficiali ai Unicredit Tiriac Bank.

ING a declarat ca va face o evaluare completa a efectelor Ordonantei 50 dupa ce vor avea suficiente date “Intr-adevar aplicarea Ordonantei 50/2010 este un subiect care a starnit interesul presei dar si al clientilor bancari. Avand in vedere insa ca perioada scursa de la implemetare este una foarte scurta, este prea devreme sa putem face o analiza a rezultatelor aplicarii ei. Vom face o analiza imediat ce vom avea suficiente date.”, au declarat reprezentantii bancii.

Externalizarea creditelor a devenit o practica raspandita la nivelul sectorului bancar romanesc , jumatate din banci fiind implicate in astfel de operatiuni, arata BNR. Creditele au fost externalizate prin doua modalitati: transferul creditelor aflate in propriul bilant si intermedierea creditelor pentru o entitate nerezidenta. Principalele motive care au condus la initierea operatiunilor de externalizare au fost evitarea unor cerinte cum ar fi limitarea creditarii in valuta, sau a celor de politica monetara (ca urmare a nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii. Un alt motiv tine de posibilitatea de a oferi clientilor conditii mai avantajoase de finantare. Soldul creditului externalizat a fost important, el fiind estimat la 10 miliarde euro in septembrie 2009, se mai arata in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare.