Oficiali ai Bancii Transilvania: ANPC da dovada de inconsecventa in declaratiile sale publice
”La data de 30 iunie, soldul creditelor acordate persoanelor fizice era de peste 1.245 milioane euro (echivalent, in lei si valuta), 3,9% dintre acestea fiind trecute in categoria NPL (credite neperformante- s.m. DP)”, au declarat pentru Hotnews reprezentantii Bancii Transilvania.
Ei mai spun ca nu au externalizat niciun euro rezultat din credite ajunse neperformante si ca ceea ce ii nemultumeste cel mai mult la Ordonanta 50/2010 este ambiguitatea. “Consideram ca unele dispozitii ale legii sunt ambigue si nu pot fi puse in aplicare unitar pentru contractele in derulare, in conditiile in care circumstantele de la data acordarii creditelor nu mai corespund cu cele actuale. De asemenea, in conditiile in care se incalca, practic, dispozitiile comunitare sub aspectul retroactivitatii noilor prevederi legale si la creditele in sold si a extinderii ariei de aplicare asupra tuturor categoriilor de credit (contractele exceptate sunt punctuale si prea putin utilizate), apreciem ca termenul de implementare este insuficient. In plus, ANPC da dovada de inconsecventa in declaratiile sale publice, in conditiile in care a transmis (desi cu foarte mare intarziere), catre ARB, comunicari scrise ce contin recomandari de punere in practica a noilor dispozitii legale cu privire la calculul dobanzilor si al comisioanelor la creditele in sold”, au declarat oficialii bancii pentru HotNews.ro.
Nici Unicredit Tiriac Bank nu a externalizat credite neperformante, desi nu ofera informatii legate de cat anume din cele 7 miliarde de lei acordate pana la jumatatea acestui an sub forma creditului catre persoanele fizice, sunt neperformante. “Nu avem semnale dinspre clienti potrivit carora doresc sa intenteze procese bancii pentru a li se reduce dobanda la creditele acordate, in urma Ordonantei 50/2010? Estimam ca implementarea acestor reglementari va influenta in mod negativ profitabilitatea bancii.
Soldul creditelor acordate persoanelor fizice era de circa 7 miliarde lei la jumatatea acestui an. Numarul cazurilor de intarzieri la plata creditelor a crescut, dar ramane la un nivel controlabil, sub media pietei. Nu am externalizat pana acum portofolii de NPL”, au declarat pentru HotNews oficiali ai Unicredit Tiriac Bank.
ING a declarat ca va face o evaluare completa a efectelor Ordonantei 50 dupa ce vor avea suficiente date “Intr-adevar aplicarea Ordonantei 50/2010 este un subiect care a starnit interesul presei dar si al clientilor bancari. Avand in vedere insa ca perioada scursa de la implemetare este una foarte scurta, este prea devreme sa putem face o analiza a rezultatelor aplicarii ei. Vom face o analiza imediat ce vom avea suficiente date.”, au declarat reprezentantii bancii.
Externalizarea creditelor a devenit o practica raspandita la nivelul sectorului bancar romanesc , jumatate din banci fiind implicate in astfel de operatiuni, arata BNR. Creditele au fost externalizate prin doua modalitati: transferul creditelor aflate in propriul bilant si intermedierea creditelor pentru o entitate nerezidenta. Principalele motive care au condus la initierea operatiunilor de externalizare au fost evitarea unor cerinte cum ar fi limitarea creditarii in valuta, sau a celor de politica monetara (ca urmare a nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii. Un alt motiv tine de posibilitatea de a oferi clientilor conditii mai avantajoase de finantare. Soldul creditului externalizat a fost important, el fiind estimat la 10 miliarde euro in septembrie 2009, se mai arata in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O.U.G. nr.50/2010 este ambigua numai din punctul de vedere al Bancilor, saracele de ele.
Ia sa faca un sondaj printre Clienti :))) Sunt convins ca ar fi super incantati :)
Bancile au facut criza in Romania. Ele au facut profituri transferand clientilor buni platnici toate creditele neperformante. Cum este posibil sa ai aceeasi dobanda variabila de peste 5 ani (BCR)? Legea se va aplica si bancile sa nu mai spuna pierderi. Sa puna mana sa dea credite si sa aduca banii in tara. Sa puna osul la treaba. Ei credeau ca 1 face cat 4. Nu le-ar fi rusine.
ING din cate stiu introduce o a doua marja in actele aditionale, asta asa ca sa vedeti cat de pagubiti sunt saracii bancheri.
Din pacate aceasta lege nu este in folosul populatiei, fortarea dobanzilor variabile la nivelul EURIBOR+marja fixa vine intr-un moment in care indicii de referinta sunt la minime istorice. De fapt in acest moment marja bancii va fi stabilita la aproape acelasi nivel cu dobanda curenta. La care se adauga EURIBOR/LIBOR/etc. In momentul in care acesti indici vor ajunge la valorile din 2008 adica 3-5% ia ghiciti la ce bivel vor ajunge dobanzile la credit.
multumim guvernului pe aceasta cale pentru o noua lege "made in Ro"
Clientii pe care ii duce capul vor refuza in scris propunerile bancilor si vor cere ca dobanda variabila sa fie compusa din indice de referinta (EURIBOR, ROBOR, LIBOR etc) plus marja fixa pe care o au deja in contract. Asta scrie in OUG 50, asta prevad si legile precedente, chiar daca nu atat de clar. Orice actiune in instanta va da castig clientilor. Bancile stiu asta si se bazeaza pe acceptarea tacita - nu te deranjezi sa refuzi in scris aditionalele, ai dobanda EURIBOR+10%. Ce care citesc legea si au curaj sa se duca in instanta, vor avea dobanzi EURIBOR+1.5..2%. Bancile spera sa scape la sfarsitul lui septembrie cu doar vreo mie-doua de clienti cu dobanda mica, restul pana la 7.7 mil sa continue sa fie jupuiti. Fiindca nu s-au deranjat sa-si citeasca contractele, aditionalele si nici textul legii si au crezut aburelile bancilor "legea nu e clara, aia nu declara ce trebuie, nu veniti sa contestati aditionalele ca nu conteaza".
Eu de exemplu am un credit cu dobanda variabila dupa bunul plac al bancii si in a carui contract nu se specifica absolut nimic despre o marja a bancii sau alte formule de calcul.
In cazul asta ce inseamna "poate adauga o marja la EURIBOR"? in conditiile in care contractul este in derulare si nu precizeaza absolut nici o marja existenta? Din punctul meu de vedere - marja lor este 0% in momentul asta iar dobanda trebuie formata doar din EURIBOR. Din punctul lor de vedere marja este dobanda actuala - EURIBOR.
uitandu-ma in lege sincer nu stiu cine are dreptate si cum vor judeca instantele astfel de cauze. Pana la urma bancile au dreptul sa adauge o anumita marja. Dar totusi ea trebuie sa fie fixa pe toata durata derularii contractului (care e in derulare). Deci.... sau ??? ... sau poate nu ... ?
Tot ce pot sa spun e ca astfel de formulari nu au ce cauta intr-o lege. Eu nu inteleg nimic despre ce inseamna in momentul de fata marja bancii in cazul contractelor aflate in derulare.
- clientul trebuie sa detina toate informatiile despre modul de calcul al dob. variabile, fara sa fie un expert, adica sa poata calcula singur dobanda datorata, fara sa astepte sa-i spuna banca ce procent vrea sa ceara azi sau luna viitoare
- dobanda variabila pentru orice contract, nou sau in derulare, nu poate fi formata decat astfel: indice referinta variabil (EURIBOR, LIBOR etc) + marja procentuala fixa (poate fi si 0% daca asa vrea banca)
- in timpul derularii unui contract, banca nu poate modifica marja fixa fara acordul clientului (poate cel mult sa o scada daca vrea neaparat)
In cazul dvs., daca in contract nu aveti scris decat ca dobanda variaza cf. indice intern al bancii, fara vreo parte procentuala constanta, atunci intr-adevar noua dobanda va fi EURIBOR + 0%. Banca nu are dreptul sa adauge obligatii suplimentare fata de momentul semnarii contractului, are obligatia doar sa inlocuiasca referinta interna cu una cunoscuta, cum e EURIBOR. Ceea ce citati dvs din art 37 se refera la contracte noi, acolo se spune cum poate banca stabili formula de calcul a dob. var. ca fiind indice de referinta "la care poate adauga..."; la un contract deja semnat, nu mai adauga nimic, marja fixa e cea de la data incheierii contr. Daca banca va propune acceasi dobanda sub forma EURIBOR + diferenta, refuzati in scris cu motivul ca nu respecta prevederile legale in vigoare.
Instanta deja a creat un precedent, exact pe o astfel de cerere, s-a dat o sentinta prin care banca e obligata sa echivaleze indicele intern cu EURIBOR, clientul avea in contract ceva de genul 9% dob. var. interna +1.5%, a obtinut o dobanda de EURIBOR+1.5%, procesul e in faza de apel acum.
Acum m-am lamurit :) In cazul fericit in care exista deja un precedent, ma gandesc serios la a da banca in judecata. Sunteti cumva avocat ? :)
Dati in judecata banca, nu aveti ce pierde. Vedeti sa se organizeaza procese colective de catre clientiii diverselor banci, astfel cheltuielile sunt mai mici. Cautati pe Google, o sa-i gasiti usor, vedeti ce au de zis.
Poate puteti sa ne dati alte detalii. Ce instanta, eventual un numar de dosar? Am putea profita de precedent mai multe persoane.