Oficiali ai Bancii Transilvania: ANPC da dovada de inconsecventa in declaratiile sale publice

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 26 august 2010, 12:22 Economie | Finanţe & Bănci


Reprezentantii bancilor chestionate de HotNews.ro admit ca aplicarea Ordonantei 50/2010 le va da mari dureri de cap din punct de vedere al pierderilor pe care le va aduce si spun ca sutele de milioane de euro incadrate in categoria creditelor neperformante sunt perfect “gestionabile”, nefiind cazul sa le externalizeze.
”La data de 30 iunie, soldul creditelor acordate persoanelor fizice era de peste 1.245 milioane euro (echivalent, in lei si valuta), 3,9% dintre acestea fiind trecute in categoria NPL (credite neperformante- s.m. DP)”, au declarat pentru Hotnews reprezentantii Bancii Transilvania. 

Ei mai spun ca nu au externalizat niciun euro rezultat din credite ajunse neperformante si ca ceea ce ii nemultumeste cel mai mult la Ordonanta 50/2010 este ambiguitatea. “Consideram ca unele dispozitii ale legii sunt ambigue si nu pot fi puse in aplicare unitar pentru contractele in derulare, in conditiile in care circumstantele de la data acordarii creditelor nu mai corespund cu cele actuale. De asemenea, in conditiile in care se incalca, practic, dispozitiile comunitare sub aspectul retroactivitatii noilor prevederi legale si la creditele in sold si a extinderii ariei de aplicare asupra tuturor categoriilor de credit (contractele exceptate sunt punctuale si prea putin utilizate), apreciem ca termenul de implementare este insuficient. In plus, ANPC da dovada de inconsecventa in declaratiile sale publice, in conditiile in care a transmis (desi cu foarte mare intarziere), catre ARB, comunicari scrise ce contin recomandari de punere in practica a noilor dispozitii legale cu privire la calculul dobanzilor si al comisioanelor la creditele in sold”, au declarat oficialii bancii pentru HotNews.ro.

Nici Unicredit Tiriac Bank nu a externalizat credite neperformante, desi nu ofera informatii legate de cat anume din cele 7 miliarde de lei acordate pana la jumatatea acestui an sub forma creditului catre persoanele fizice, sunt neperformante. “Nu avem semnale dinspre clienti potrivit carora doresc sa intenteze procese bancii pentru a li se reduce dobanda la creditele acordate, in urma Ordonantei 50/2010? Estimam ca implementarea acestor reglementari va influenta in mod negativ profitabilitatea bancii.
Soldul creditelor acordate persoanelor fizice era de circa 7 miliarde lei la jumatatea acestui an. Numarul cazurilor de intarzieri la plata creditelor a crescut, dar ramane la un nivel controlabil, sub media pietei. Nu am externalizat pana acum portofolii de NPL”, au declarat pentru HotNews oficiali ai Unicredit Tiriac Bank.

ING a declarat ca va face o evaluare completa a efectelor Ordonantei 50 dupa ce vor avea suficiente date  “Intr-adevar aplicarea Ordonantei 50/2010 este un subiect care a starnit interesul presei dar si al clientilor bancari. Avand in vedere insa ca perioada scursa de la implemetare este una foarte scurta, este prea devreme sa putem face o analiza a rezultatelor aplicarii ei. Vom face o analiza imediat ce vom avea suficiente date.”, au declarat reprezentantii bancii.

Externalizarea creditelor a devenit o practica raspandita la nivelul sectorului bancar romanesc , jumatate din banci fiind implicate in astfel de operatiuni, arata BNR.  Creditele au fost externalizate prin doua modalitati: transferul creditelor aflate in propriul bilant si  intermedierea creditelor pentru o entitate nerezidenta. Principalele motive care au condus la initierea operatiunilor de externalizare au fost evitarea unor cerinte cum ar fi limitarea creditarii in valuta, sau a celor de politica monetara (ca urmare a nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii. Un alt motiv tine de posibilitatea de a oferi clientilor conditii mai avantajoase de finantare. Soldul creditului externalizat a fost important, el fiind estimat la 10 miliarde euro in septembrie 2009, se mai arata in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2476 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Sunt convins ca le da deja dureri de cap... (Joi, 26 august 2010, 13:04)

  Cristian [anonim]

  Si trebuie sa le dea !.

  O.U.G. nr.50/2010 este ambigua numai din punctul de vedere al Bancilor, saracele de ele.

  Ia sa faca un sondaj printre Clienti :))) Sunt convins ca ar fi super incantati :)
 • +3 (3 voturi)    
  Nu este corect (Joi, 26 august 2010, 13:11)

  Prebu [utilizator]

  Sunt un client al unei banci care am luat un credit, si acum, prin aceasta ordonanta imi este adusa la cunostinta marja bancii la care se adauga EURIBOR, ROBOR, LIBOR. Oare este intamplator faptul ca exact acum cand sunt dobanzile cele mai mici din istorie pe piata bancara sa vina cu aceste modificari? Nu. Incepand de acum 2-3 ani dobanzile au scazut cu 80 - 90 la suta, de la 3% la 0.22%, dar in rata lunara nu s-a introdus aceasta scadere. Prin urmare, datoriile celor care nu au platit s-au transferat la cei care au fost buni p[latnici si asta vor face si in continuare. Am de gand sa-i actionez in judecata, contrar afirmatiilor lor, ca nu sunt semne ca ar fi cineva nemultumit.
 • +1 (1 vot)    
  Nu inteleg (Joi, 26 august 2010, 13:16)

  CCC [anonim]

  Se aplica legea dupa declaratiile ANPC? De cand trebuie sa dea ANPC-ul formule si interpretari de lege? ANPC-ul trebuie sa vegheze la respectarea legii, nu trebuie sa fie legiuitor. Toate bancile au zis ca fac un mare deal, ca sunt acoperite din punctul de vedere al ANPC-ului si au vrut sa incalce legea in bloc. Este si cazul Bancii Transilvania, si a ING-ului si Volksbank, etc. Toti au incercat sa isi intimideze clientii si sa-i puna sa semneze niste acte aditionale absolut abuzive si care nu respecta OUG 50/2010. S-au bazat pe faptul ca daca nu vin si protesteaza, se accepta tacit actele lor aditionale, si apoi nu-i mai pot da in judecata. Eu astept intrarea in legalitatea, si trimiterea adevaratelor formule de calcul la clienti, acelea care respecta legea!
  • 0 (0 voturi)    
   notificare (Joi, 2 septembrie 2010, 17:02)

   dixxy [anonim] i-a raspuns lui CCC

   Intai notificati-i prin depunerea notificarii cu nr.iregistrare la banca.
 • +3 (3 voturi)    
  Sfarsitul Hotiei (Joi, 26 august 2010, 13:43)

  Patraulea Gogu [anonim]

  Prostia se plateste. Datorita dobanzilor colosale practicate, chiar si de 4 ori mai mari ca in orice alta tara din UE, s-a ajuns la neperformanta. Daca bancile practicau dobanzi decente, toata lumea platea. Dar ei au vrut sa faca refinantari ca sa mai castige iar si tot felul de smecherii pentru a trage cat mai multi bani. Cu aceasta lege se intra in normalitate si vom avea dobanzi similare ca in Franta, Germania, Austria.

  Bancile au facut criza in Romania. Ele au facut profituri transferand clientilor buni platnici toate creditele neperformante. Cum este posibil sa ai aceeasi dobanda variabila de peste 5 ani (BCR)? Legea se va aplica si bancile sa nu mai spuna pierderi. Sa puna mana sa dea credite si sa aduca banii in tara. Sa puna osul la treaba. Ei credeau ca 1 face cat 4. Nu le-ar fi rusine.
 • +3 (3 voturi)    
  sfarsitul camatariei (Joi, 26 august 2010, 13:58)

  nico [anonim]

  Ete ce se vaida ei de pierder dar noi cand ma facut credit euro erea 3200 si acum cat este? la noi cine dracu se gandeste. fratilor nu trebuie sa ne mai lasam cal;cati in picioare,furati si jegmaniti trebuie sa luptam pt dreptul nostru. Mie tare frica ca se va modifica cema din OG 50/2010 tot in favoarea bancilor. Suntem vai d e noi ne omoara stia.Aud critice ca cine va pus sa faceti credite la banci pai statul ca nu ne-a oferit nimic numai prin imrumuturi la banci a putut omul sa ia o casa sau sa realizeze ceva si uite acum ne jegmanesc.
 • +1 (1 vot)    
  Iaca aici (Joi, 26 august 2010, 15:32)

  Niggerson [utilizator]

  ...toate firmele au facut reduceri de costuri ca sa treaca cu bine de criza asta sau ce masa o fi ! Dar bancile NU ! Pai de ce ? De ce sa dau io oameni afara, sa inchid agentzii cand pot sa-i mai pun la prostul de client inca vreo 2% ! BNR acu se lupta sa ajute bancile ! Dar pe cine naiba trebuie sa aparatzi voi in tzara asta bai pacalicilor ! Marele Isarescu ! halal ! Are grija de scaunul lui acolo, il doare la pateu, salata, patina, pedala...
 • 0 (2 voturi)    
  OUG 50/2010 (Joi, 26 august 2010, 15:37)

  bogdan [anonim]

  aceasta ordonanta este extrem de inselatoare iar articolul 37, cel referitor la marja bancii, poate fi interpretat in foarte multe feluri. Bancile deja au inceput alinierea la noile conditii stabilind marje la limita superioara a dobanzilor sau chiar peste nivelul actual al dobanzilor.
  ING din cate stiu introduce o a doua marja in actele aditionale, asta asa ca sa vedeti cat de pagubiti sunt saracii bancheri.
  Din pacate aceasta lege nu este in folosul populatiei, fortarea dobanzilor variabile la nivelul EURIBOR+marja fixa vine intr-un moment in care indicii de referinta sunt la minime istorice. De fapt in acest moment marja bancii va fi stabilita la aproape acelasi nivel cu dobanda curenta. La care se adauga EURIBOR/LIBOR/etc. In momentul in care acesti indici vor ajunge la valorile din 2008 adica 3-5% ia ghiciti la ce bivel vor ajunge dobanzile la credit.
  multumim guvernului pe aceasta cale pentru o noua lege "made in Ro"
 • +1 (1 vot)    
  OUG 50 (Joi, 26 august 2010, 16:55)

  C.Ionescu [anonim]

  OUG 50 e clara, prea clara pentru gustul bancilor, as putea spune. Declaratiile ANPC sunt la fel de clare: autoritatile statului nu au dreptul legal sa intervina in conventiile civile intre entitati private, bancile pot sa propuna ce valoare a dobanzii vor ele, dar clientii au dreptul sa refuze.
  Clientii pe care ii duce capul vor refuza in scris propunerile bancilor si vor cere ca dobanda variabila sa fie compusa din indice de referinta (EURIBOR, ROBOR, LIBOR etc) plus marja fixa pe care o au deja in contract. Asta scrie in OUG 50, asta prevad si legile precedente, chiar daca nu atat de clar. Orice actiune in instanta va da castig clientilor. Bancile stiu asta si se bazeaza pe acceptarea tacita - nu te deranjezi sa refuzi in scris aditionalele, ai dobanda EURIBOR+10%. Ce care citesc legea si au curaj sa se duca in instanta, vor avea dobanzi EURIBOR+1.5..2%. Bancile spera sa scape la sfarsitul lui septembrie cu doar vreo mie-doua de clienti cu dobanda mica, restul pana la 7.7 mil sa continue sa fie jupuiti. Fiindca nu s-au deranjat sa-si citeasca contractele, aditionalele si nici textul legii si au crezut aburelile bancilor "legea nu e clara, aia nu declara ce trebuie, nu veniti sa contestati aditionalele ca nu conteaza".
  • 0 (0 voturi)    
   marja fixa (Joi, 26 august 2010, 18:01)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui C.Ionescu

   Domnule Ionescu, haideti sa discutam la modul concret. De exemplu, ce inseamna pt dumneavoastra: "... la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului; " Art 37, OUG 50.
   Eu de exemplu am un credit cu dobanda variabila dupa bunul plac al bancii si in a carui contract nu se specifica absolut nimic despre o marja a bancii sau alte formule de calcul.
   In cazul asta ce inseamna "poate adauga o marja la EURIBOR"? in conditiile in care contractul este in derulare si nu precizeaza absolut nici o marja existenta? Din punctul meu de vedere - marja lor este 0% in momentul asta iar dobanda trebuie formata doar din EURIBOR. Din punctul lor de vedere marja este dobanda actuala - EURIBOR.
   uitandu-ma in lege sincer nu stiu cine are dreptate si cum vor judeca instantele astfel de cauze. Pana la urma bancile au dreptul sa adauge o anumita marja. Dar totusi ea trebuie sa fie fixa pe toata durata derularii contractului (care e in derulare). Deci.... sau ??? ... sau poate nu ... ?
   Tot ce pot sa spun e ca astfel de formulari nu au ce cauta intr-o lege. Eu nu inteleg nimic despre ce inseamna in momentul de fata marja bancii in cazul contractelor aflate in derulare.
   • 0 (0 voturi)    
    Concret (Joi, 26 august 2010, 19:27)

    C.Ionescu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    Legea spune despre contractele de credit (nu va opriti la art 37, cititi tot) astfel:
    - clientul trebuie sa detina toate informatiile despre modul de calcul al dob. variabile, fara sa fie un expert, adica sa poata calcula singur dobanda datorata, fara sa astepte sa-i spuna banca ce procent vrea sa ceara azi sau luna viitoare
    - dobanda variabila pentru orice contract, nou sau in derulare, nu poate fi formata decat astfel: indice referinta variabil (EURIBOR, LIBOR etc) + marja procentuala fixa (poate fi si 0% daca asa vrea banca)
    - in timpul derularii unui contract, banca nu poate modifica marja fixa fara acordul clientului (poate cel mult sa o scada daca vrea neaparat)

    In cazul dvs., daca in contract nu aveti scris decat ca dobanda variaza cf. indice intern al bancii, fara vreo parte procentuala constanta, atunci intr-adevar noua dobanda va fi EURIBOR + 0%. Banca nu are dreptul sa adauge obligatii suplimentare fata de momentul semnarii contractului, are obligatia doar sa inlocuiasca referinta interna cu una cunoscuta, cum e EURIBOR. Ceea ce citati dvs din art 37 se refera la contracte noi, acolo se spune cum poate banca stabili formula de calcul a dob. var. ca fiind indice de referinta "la care poate adauga..."; la un contract deja semnat, nu mai adauga nimic, marja fixa e cea de la data incheierii contr. Daca banca va propune acceasi dobanda sub forma EURIBOR + diferenta, refuzati in scris cu motivul ca nu respecta prevederile legale in vigoare.

    Instanta deja a creat un precedent, exact pe o astfel de cerere, s-a dat o sentinta prin care banca e obligata sa echivaleze indicele intern cu EURIBOR, clientul avea in contract ceva de genul 9% dob. var. interna +1.5%, a obtinut o dobanda de EURIBOR+1.5%, procesul e in faza de apel acum.
    • 0 (0 voturi)    
     multumesc (Joi, 26 august 2010, 20:08)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui C.Ionescu

     Va multumesc pentru raspuns. Eu va dau dreptate in totalitate, nu am insa detalii despre cum poate intrepreta instanta conditiile din contractele in derulare si aceatsa noua lege.

     Acum m-am lamurit :) In cazul fericit in care exista deja un precedent, ma gandesc serios la a da banca in judecata. Sunteti cumva avocat ? :)
     • 0 (0 voturi)    
      cu placere (Joi, 26 august 2010, 21:43)

      C.Ionescu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      Nu sunt avocat. Se intampla sa stiu circumstantele in care a fost elaborata OUG 50 si tipurile de abuzuri pe care a incercat sa le previna. Cazul dvs. e din pacate tipic.

      Dati in judecata banca, nu aveti ce pierde. Vedeti sa se organizeaza procese colective de catre clientiii diverselor banci, astfel cheltuielile sunt mai mici. Cautati pe Google, o sa-i gasiti usor, vedeti ce au de zis.
    • 0 (0 voturi)    
     Concret? (Marţi, 7 septembrie 2010, 18:45)

     Daniel [anonim] i-a raspuns lui C.Ionescu

     Chiar e posibil ca in timpul cat a trecut de cand a intrat in vigoare ordonanta sa se fi desfasurat deja un proces in Romania?.
     Poate puteti sa ne dati alte detalii. Ce instanta, eventual un numar de dosar? Am putea profita de precedent mai multe persoane.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by