Una dintre cele mai mari probleme ale mediului fiscal romanesc este totusi si una din cele mai putin discutate. Problema este simpla: Autoritatile fiscale nu pot negocia solutii fiscale cu contribuabilii, legal. In multe alte tari, autoritatile fiscale dau dovada de mai multa flexibilitate in negocierea unor intelegeri / tranzactii cu contribuabilii, scrie Mihai Marcu pe blogul sau, "Economia pe intelesul tuturor".

Exemplu: esti un magazin care vinde diverse bunuri; anual se fura echivalent de 1% din bunuri, demonstrabil cu acte / inregistrari video; in urma unei negocieri cu autoritatile fiscale se poate permite magazinului sa-si deduca aceste pierderi si sa nu le impoziteze.

Autoritatile nu au nicio posibilitate sau dorinta de a negocia oficial cu contribuabilii (aici vorbim de cei majori); din aceste motive pierderile din nerecuperari de impozite sunt mult mai mari din cauza atitudinii "totul sau nimic", raspunsul fiind evident "nimic".

Daca ar negocia, autoritatile fiscale ar putea recupera amiabil mai multe impozite / taxe. In schimb, se prefera solutia extrema a insolventei.

integral pe "Economia pe intelesul tuturor"