Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania si Ungaria, singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori

Romania si Ungaria sunt singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate. Cu alte cuvinte, preturile pentru un metru patrat de constructie este mult prea mare fata de cat valoreaza acesta de fapt. Lipsa tranzactiilor arata faptul ca trebuie ca preturile sa scada in continuare, potrivit unui studiu realizat de compania specializata DTZ la nivel mondial. Astfel, in functie de un index al valorii activelor imobiliare pietele au fost clasificate in trei categorii, respectiv "fierbinte", "calda" si "rece", Romania fiind incadrata la ultima trepta. Luand in considerare toate sectoarele imobiliare, in Europa, printre cele mai putin atractive piete pentru investitori se numara si Marea Britanie si tarile nordice, iar Germania ofera cele mai bune perspective in ceea ce priveste profiturile viitoare. Sectorul spatiilor de birouri este cea mai mare provocare in Europa, pentru ca este doecamdata mai putin atractiv decat cel al locuintelor si cel industrial. In aceste conditii, din cele 21 de piete europene incluse in categoria "rece", 16 reprezinta segmentul office, printre acestea numarandu-se cele din Bristol, Manchester, Leeds, Oslo, Copenhaga, Helsinki , Malmo, Bucuresti, dar si Barcelona. La intocmirea studiului au fost luate in considerare 180 de piete individuale, definite in functie de oras si de segmentul imobiliar.

Sebastian Vladescu: Romania a iesit din recesiune si se afla pe drumul cel bun

Romania a iesit din recesiune si se afla "pe drumul cel bun", apreciaza ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a acordat un interviu prestigioasei publicatii economice Bloomberg, in care a declarat ca toate masurile dificile pe care le-a implementat - taierile de salarii in sectorul bugetar de 25% pentru ultimele cinci luni ale acestui an, cresterea TVA de la 19 la 24% - au echilibrat veniturile bugetare si, prin urmare, deficitul va ramane sub 7 procente in acest an. Intrebat cand va iesi Romania din recesiune, Sebastian Vladescu a raspuns ca "am iesit deja. In trimestrul doi al acestui an am avut o crestere foarte, foarte mica, prima dupa sase trimestre, de 0,03%". Ministrul a explicat insa ca temerea sa cea mai mare este "riscul de a considera ca timpurile dificile au trecut si de a fi mai optimist decat este necesar".

Vladimir Putin: Rusia nu a iesit inca din criza

Tot la capitolul declaratii despre situatie economica, trebuie notata si cea a Premierului rus Vladimir Putin. Acesta si-a asumat rolul celui care anunta vestile rele s ia declarat ca Rusia se afla inca in criza financiara si trebuie sa continue programele de sustinere a economiei. ïesim progresiv din criza, dar acest proces nu este rapid", a afirmat Putin, intr-un interviu acordat agentiilor de stiri de la Moscova. Oficialul a precizat ca este foarte important de inteles daca actuala criza s-a terminat sau nu. "Daca noi credem ca am depasit-o, trebuie sa abandonam programele anticriza, spre exemplu cel care sustine industria noastra de automobile (…) Dar daca noi consideram ca piata nu s-a restabilit si ca puterea de cumparare a populatiei nu si-a revenit la nivelul anterior, trebuie sa continuam acest sprijin", a subliniat prim-ministrul Vladimir Putin.

Kuweit a inregistrat un excedent bugetar de 22,5 miliarde dolari

Kuweitul, cea mai bogata tara din Organizatia tarilor exportatoare de petrol, a inregistrat un excedent comercial de 22,4 miliarde de dolari in anul fiscal 2009 - 2010. Potrivit unui raport economic care citeaza cifre oficiale, excedentul este datorat in principal majorarii preturilor la petrol in perioada 1 aprilie 2009 - 31 martie 2010. Vestile nu sunt neasteptate, pentru ca in Kuweit se inregistreaza excedente comerciale de 11 ani, acumuland in aceasta perioada un surplus de 145 miliarde de dolari. Veniturile acestei tari, care provin in proportie de 94% din exporturile petroliere, au atins un nivel record intre 2008 si 2009. Bugetul Kuweitului este calculat la un curs al barilului de 35 de dolari, in conditiile in care pretul aurului negru este acum aproape dublu. ​