Garda Financiara a descoperit, in urma monitorizarii achizitiilor intracomunitare, prejudicii aduse bugetului de stat de 189,4 milioane lei prin sustragerea de la plata TVA, in primele opt luni din acest an, a anuntat vineri Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). De asemenea, TVA-ul achitat urmare a monitorizarii achizitiilor intracomunitare, in perioada mentionata, este de 62,3 milioane lei, dublu fata de TVA-ul achitat urmare monitorizarii pe intreg anul 2009.

Comparativ cu anul 2009, cand pe parcursul intregului an au fost monitorizate 47.251 de transporturi si au fost descoperite prejudicii aduse bugetului de stat in valoare de 111,74 milioane lei, prejudiciul constatat de comisarii Garzii Financiare este, in primele opt luni din 2010, in medie lunara, in crestere cu 254%, conform ANAF.

Din datele agentiei, 753 de societati comerciale au fost date in consemn la frontiera, iar pentru 210 din transporturile monitorizate, urmare constatarilor efectuate de comisarii Garzii Financiare, au fost intocmite sesizari penale catre organele de cercetare penala in vederea continuarii verificarilor.

Au mai fost confiscate peste 115 tone de carne (pasare, porc, peste), 950 tone cereale, peste 300 de tone fructe si legume etc., a caror valoare de piata a fost estimata la circa 2 milioane de lei.