Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va infiinta pana la finele acestui an o structura specializata pentru impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, pentru a gestiona riscurile de neconformare ale acestor persone, se arata in raportul semestrial al agentiei. Reprezentantii ANAF mentioneaza ca persoanele cu cele mai mari venituri din Romania datoreaza 20% din totalul impozitului pe venit stabilit la nivel national.

"In cadrul ANAF va fi infiintata o structura specializata in impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, avand in vedere necesitatea gestionarii riscurilor care tin de neconformarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, dar si asigurarea unor servicii de asistenta si a unui dialog bazat pe transparenta in relatia cu acesti contribuabili", se arata in raportul mentionat.

ANAF precizeaza ca primii 1% dintre contribuabilii persoane fizice cele mai bogate sau cu cele mai mari venituri datorau aproximativ 20% din totalul impozitului pe venit stabilit la nivel national.

Ca o comparatie, in SUA, de la primii 1% dintre contribuabilii persoane fizice cele mai bogate sau cu cele mai mari venituri se colecteaza anual aproximativ 40% din totalul impozitului pe venit la nivel federal.