Economia Romaniei se va contracta cu 1,2% in acest an, insa va reveni pe crestere in 2011, potrivit estimarilor Economist Intelligence Unit (EIU) citate de Mediafax. Intr-un raport din iulie, EIU indica pentru Romania o contractie economica cu 0,6% in acest an si o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,8% in 2011.

"Romania se confrunta cu masuri dure de austeritate, iar economia se va contracta cu 1,2% in acest an, inainte de a reveni pe crestere in 2011. Rezistenta la reducerile de cheltuieli ar putea duce la instabilitate politica", se arata intr-un raport al EIU privind perspectivele economice globale.

Pentru Balcani, regiune care include Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, EIU anticipeaza o scadere economica de 0,2% in 2010, urmata de un avans de 3,1% in 2011.

"In Balcani, economiile raman vulnerabile la criza. Statele sunt expuse la problemele Greciei, din cauza legaturilor la nivelul investitiilor, comertului, sistemelor bancare si remitentelor", mentioneaza raportul.

Europa Centrala si de Est, regiune formata din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, va inregistra o crestere economica de 1,6% in acest an, dupa o scadere de 2,4% in 2009. Pentru anul viitor, EIU anticipeaza o crestere economica de 3%.

La nivel mondial, EIU se asteapta la un avans economic de 4,4% pentru 2010 si de 3,6% pentru 2011.