Guvernul slovac de centru-dreapta a aprobat miercuri, de principiu, un pachet de masuri de austeritate care isi propune sa reduca deficitul la 4,9% din produsul intern brut in cursul anului viitor, anunta AFP. Printre acestea figureaza majorarea TVA cu 1% si reducerea salariilor angajatilor din ministere si din Parlament cu 10%.

Pachetul reprezinta un mix de reduceri de cheltuieli si de majorari de taxe, care se vor transpune in venituri suplimentare de 1,7 miliarde euro. Tinta de deficit stabilita pentru acest an este de 7,8% din PIB.

"Guvernul va reduce cheltuielile pentru a economisi 980 de milioane de euro si va colecta alte 770 milioane euro prin majorarea cu 1% a taxei pe valoarea adaugata", a declarat premierul Iveta Radicova.

Pe langa majorarea TVA, pachetul include cresteri de taxe la alcool si tutun, dar si o reducere de cel putin 10% a salariilor din ministere si parlament.

"Guvernul a decis sa renunte la unele investitii precum renovarea costisitoare a castelului din Bratislava si sa foloseasca aceste fonduri pentru construirea de autostrazi, crearea de noi locuri de munca, majorarea pensiilor si sprijinirea tinerelor familii", a precizat Radicova.

Aceste masuri fac parte din bugetul pentru 2011, al carui draft a fost convenit de membrii coalitiei de guvernamant dar care urmeaza sa fie supus aprobarii oficiale a guvernului.

Slovacia, care a adoptat moneda euro in 2009, intentioneaza sa reduca deficitul sub 3,0% din PIB in 2013, in conformitate cu solicitarile UE pentru statele membre ale Zonei Euro.

Economia Slovaciei, care a cunoscut o reducere de 4,7% in 2009, ar putea cunoaste o crestere de 4,0% in acest an, potrivit estimarilor ministerului Finantelor din acest stat.