Uniunea Europeana (UE) a acordat joi Romaniei cea de-a treia transa, in valoare de 1,15 miliarde de euro, din imprumutul de cinci miliarde de euro acordat anul trecut in cadrul pachetului de asistenta financiara internationala, se arata intr-un comunicat al UE. Plata celei de a treia transe a fost facuta dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare de catre autoritatile romane a conditiilor convenite in memorandumul de intelegere suplimentara (SMOU).

"Masurile de consolidare fiscala ambitioase agreate cu autoritatile in mai si iunie au fost puse in aplicare asa cum a fost prevazut. In plus, autoritatile au luat alte masuri pentru a compensa cresterea economica mai slaba. Sub politicile curente si presupunand o executie bugetara riguroasa, Romania ar trebui sa atinga tintele de deficit pentru 2010 si respectiv 2011 (7,3 % si 4,9 % din PIB in termeni ESA)", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Uniunii Europene precizeaza ca au fost realizate progrese si in ceea ce priveste celelalte reforme din program, care reprezinta conditionalitati pentru celelalte transe ale imprumutului UE. Acestia amintesc reforma sistemului de pensii - adoptata recent de Parlament, crearea Consiliului Fiscal si angajamentul Guvernului de a adopta masuri pentru a ameliora absorbtia fondurilor UE si pentru a combate evaziunea fiscala. De asemenea, acestia spun ca autoritatile sunt pe cale aduca o serie de modificari normelor de aplicare la Legea salarizarii unice.

"Masurile luate de Romania reprezinta un important pas inainte pentru a restaura stabilitatea macroeconomica si o pozitie fiscala sustenabila. In viitor va fi crucial sa se asigure ca masurile de consolidare fiscala raman in vigoare si ca efectele lor nu sunt anulate de alte politici. In plus, autoritatile trebuie sa continue sa puna in aplicare in mod riguros reformele agreate in contextul programului de asistenta multilaterala", se mai arata in comunicat.

Acordul de imprumut incheiat anul trecut de Romania cu institutiile financiare internationale are o valoare totala de 20 miliarde de euro, din care aproape 13 miliarde de euro de la FMI si cinci miliarde de euro de la CE.