Criza datoriilor publice va avea repercusiuni asupra contribuabililor occidentali "pe durata unei generatii", a declarat joi presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, citat de AFP. Declaratia a fost facuta in fata Reform Club din Londra, unde Mirow a apreciat ca explozia datoriilor de stat este "fara indoiala consecinta directa cea mai daunatoare a crizei", ingreunand reluarea cresterii economice.

"Greutatea" datoriei apasa deopotriva asupra finantelor publice si asupra capacitatii bancilor de a acorda imprumuturi sectorului privat, a subliniat seful BERD.

"Cresterea puternica a datoriilor suverane va avea consecinte asupra contribuabililor occidentali timp de o generatie", a estimat Mirow, observand totusi ca tarile din Europa de Est si Asia Centrala unde intervine BERD "au fost mai putin afectate".

In consecinta, presedintele BERD a pledat in favoarea unor politici bugetare riguroase. Dincolo de presiunea pietelor financiare, a explicat el, reducerea deficitelor se impune pentru a ridica un climat de incertitudine "care mineaza increderea consumatorilor" si ingreuneaza cresterea.

De asemenea, Mirow a cerut Uniunii Europene sa-si accelereze eforturile pentru a creste competivitatea si buna guvernare a statelor, subliniind ca "stimulentele pentru noii membri ar trebui sa fie mentinute si dupa aderarea lor".