Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei ar putea decide in sedinta de politica monetara de miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%, sunt de parere membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Mentinerea dobanzii la nivelul de 6,25% a fost estimata de catre toti participantii la sondaj.

85% dintre membrii AAFBR considera ca rata dobanzii de politica monetara s-ar putea situa la acest nivel si la finalul anului 2010, in timp ce 15% estimeaza o crestere cu pana la 0,5 puncte procentuale.

Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute neschimbate la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie in opinia tuturor participantilor la sondaj. In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii pentru valuta, 92% dintre analisti considera ca acestea ar putea fi mentinute la nivelul actual, iar 8% dintre participantii la sondaj au estimat o reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta cu 3 puncte procentuale, pana la nivelul de 22%.

Pentru finalul anului 2010, 85% dintre analistii chestionati sunt de parere ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute la 15% suta in cazul pasivelor in lei. Totodata, 77% dintre participanti estimeaza mentinerea rezervelor minime obligatorii in valuta la acelasi nivel la finele anului, in timp ce 23% dintre participanti estimeaza reducerea acestora pana la 20-22%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.