PSD lucreaza la mai multe scenarii de impozitare progresiva, variantele urmand sa fie incluse in programul de guvernare al social-democratilor care va fi prezentat pe 16 octombrie. Unul dintre scenarii presupune impozit zero pentru veniturile de pana in 1.000 de lei pe luna, a declarat, luni, presedintele PSD, Victor Ponta, la B1 TV. In ceea ce priveste veniturile mari, impozitul ar putea fi de 25% sau 35%. De asemenea, a fost luat in calcul si un impozit maxim de 40% pentru cei cu venituri foarte mari, de peste 10.000 lei. Insa, aceasta este o varianta mai veche, a afirmat, recent, Adrian Nastase pe blogul sau. "In opinia mea, riscul in cazul unei astfel de solutii ar fi, evident, evaziunea", a precizat Nastase. Intr-o alta varianta expusa de Ponta, in luna august, in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, pentru venituri foarte mari, a fost luat in calcul un impozit de 48%, "undeva spre media europeana".

Scenariile de impozitare diferentiata prezentate de Victor Ponta pe 27 septembrie la B1 TV: Impozit de 15% pentru venituri de pana in 3.000 lei pe luna

  • Variante pentru nivelul minim de impozitare: Pentru un venit de 1.000 lei pe luna (12.000 lei pe an), impozitul este zero. Sau pentru un venit de 1.000 lei pe luna, deducerile sunt 100%. "E acelasi lucru, dar din punct de vedere bugetar e diferenta", a declarat Ponta.
  • Varianta pentru impozitarea unui venit mediu: 15% pentru un venit de pana in 3.000 lei pe luna (36.000 lei pe an). "Cu 1% mai mic decat acum, ca acum e 16%. Cam 30 de milioane e un salariu bun in Romania, ca sa fim cinstiti. E un salariu bun in Romania, da? Clasa medie vine aici; clasa medie castiga 1%. N-o sa simta 1% ala, dar nici nu-i ia nimeni niciun ban", a declarat Ponta.
  • Variante pentru nivel maxim de impozitare: 25% si 35%. "Avem 25% şi maximum, 35% - nu 40%. A fost o idee cu 40 -, pentru venituri, de exemplu, care sunt 10.000 de RON pe luna, 120.000 de RON pe an- adica 100 de milioane pe luna", a precizat Ponta.
  • "Asta ce inseamna? Nu cred ca pierd cei cu venituri mici, pentru ca, de fapt, pe ei ii afecteaza cel mai tare si TVA crescut, si reducerea subventiilor. Haideti sa fim sinceri, cel care are un salariu mare nu cred ca e foarte afectat de TVA sau de subventii. De obicei isi plateste, nu are nevoie de subventii sau de faptul ca a crescut pretul alimentelor sau de 8%, cat este inflatia", a spus Victor Ponta. Acesta considera ca nu exista impozitare diferentiata fara deduceri. "Haideti sa va explic de ce spun ca nu exista impozitare diferentiata fara deduceri: cei care au impozit - si cei care au de platit 15%, si cei care au 25%, 35% -,eu guvernul vin si le fac o lista si le spun asa: "Oameni buni, eu iti mai dau o varianta, pentru ca statul nu iti cheltuie bine banii tie; da-mi-i mie". Ce spune statul acuma? Spune: "Da-mi 16%, treaba mea ce fac cu ei, nu te intereseaza". Eu vin si spun: "Dom'ne, eu nu ti-i cheltui foarte bine pe-astia 15% sau 25% sau 35%. Daca tu faci urmatoarele lucruri cu banii astia, banii tai - de exemplu, daca iti cumperi o asigurare de sanatate -, in felul asta cumva ma cam scutesti pe mine de partea cu spitalul; daca platesti scoala copiilor, diverse cheltuieli, daca faci o investitie intr-o prima locuinta, se deduc. Eu iti scad din ce ai sa-mi dai", a explicat seful PSD.
  • Ponta a mai spus ca in ceea ce priveste impozitul pe profit, PSD s-a gandit la doua variante: 12% sau nivelul actual de 16%. "Marea problema aici - si aici cred ca se gandeste si Guvernul Boc - este ca in acest moment, din partea Bulgariei in special si a Ungariei, avem un tip de concurenta la care nu rezistam, pentru ca s-au dus la 10%. Dar stiti care e realitatea? Multinationalele si marii producatori nu fac profit in Romania. Putem spune si 40% si 2%; nu-i intereseaza, ca nu-l fac aici profitul", a precizat Ponta.

Scenariul prezentat de Ponta pe 18 august 2010 in cadrul interviului acordat HotNews.ro

  • Cei cu sub 12.000 de RON pe an venituri, impozit zero. Cei cu venituri foarte mari - nu stiu daca ajungem la solutia Obama, adica 90% din bonusuri - dar oricum, undeva spre media europeana de 48% pentru venituri, dupa care de acolo incep deducerile. Si poti, la un moment dat, sa nu platesti impozit deloc daca iti deduci si cheltui banii in ceva ce este util pentru tara. Daca donezi pentru o actiune umanitara, daca sponsorizezi. In toate sistemele de impozitare diferentiata din Occident, poti sa-ti deduci donatii sau sponsorizari, depinde insa in ce directie. Daca ma sponsorizezi pe mine sa ma duc in Australia, asta nu-ti deduc. Dar daca sustii o echipa de juniori sau o fundatie care lupta impotriva cancerului, sigur ca-ti deduc asa ceva.

Scenariile de impozitare diferentiata prezentate de Adrian Nastase pe 25 septembrie, pe blogul sau

  • PSD va prezenta pana pe 16 octombrie variantele de impozitare diferentiata pe care efectueaza calcule bugetare, impreuna cu setul de deduceri pentru persoanele fizice, reducerea CAS-urilor cu 3% si de mutare a accentului impozitarii de pe munca si salarii pe capital si speculatii financiare.
  • PSD va tine cont de principiul scaderii impozitarii muncii. Exista mai multe scenarii pe care specialistii cu care colaboram fac simulari. Majoritatea includ cote mai mici de 16% (respectiv 15%) pentru salariile mici si mijlocii, iar cresterea pentru venituri foarte mari nu depasteste 25% in variantele din prezent. Mai mult, acest sistem pe care il simulam prin raportare la salariul mediu, si care in calculele noastre aduce mai multe fonduri la buget, presupune deduceri ample si reduceri ale contributiilor sociale. Unii dintre colegi au propus chiar ca nivelul maxim sa fie 18%, aducand argumente. Este adevarat ca intr-o varianta mai veche, nivelul maxim era 40%. In opinia mea, riscul in cazul unei astfel de solutii ar fi, evident, evaziunea.