Romania ar putea adera la zona euro in 2016, cu un an mai tarziu decat termenul oficial al Guvernului - 1 ianuarie 2015, a afirmat, miercuri, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice din Senat si fost ministru al Economiei si Finantelor, citat de Mediafax: "Este foarte posibil ca in noaptea de Revelion 2015-2016 sa nu trecem la euro, ci poate la solstitiul de vara sau la echinoctiul de toamna".

Varujan Vosganian spune ca amanarea ar putea fi cauzata de mentinerea Romaniei in recesiune si in 2011 si de cheltuielile bugetare insuficient reduse.

Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au vorbit in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care prevede data de 1 ianuarie 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc insa despre o amanare de cel mult doi ani, perioada in care Romania ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. In acest interval, banca centrala ar putea calibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro. Unii analisti si oficiali considera, insa, ca Romania ar trebui sa pastreze actualul calendar de aderare, chiar daca obiectivul nu va fi indeplinit, pentru ca termenul de 2015 poate reprezenta un semnal de angajament politic mai puternic.